Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

15 Maddede Tavşanlar Hakkında Her Şey

09.11.2021
5.200
Abone Ol 
15 Maddede Tavşanlar Hakkında Her Şey

Tavşanlar hakkında her şey bu yazıda! Tatlı kulaklarıyla hemen hemen herkesi büyüleyen, evimizin neşesi, küçük kemirgen dostlarımız hakkında neler biliyorsunuz? Onları evde beslemeye hazır mısınız? Bu yazımızda sizler için tavşanların belirgin özelliklerini 15 madde altında topladık. Ama önce tavşan dostlarımız hakkında genel bir bilgi edinelim…

Tavşanlar Hakkında Her Şey

Oldukça sıcakkanlı olan tüylü dostlarımız, memeliler grubunun son derece sevimli fertlerindendir. Gündüz vakti uyumaları, gece ise aktif olmaları yönüyle hamsterlara çok benzeyen tavşanların huzurlu bir şekilde yaşamaları için sessiz bir ortamda yaşamlarını sürdürmeleri gerekmektedir.

Bu sevimli hayvanların, iri gözleri, kısa kuyrukları ve ilgi çekici bıyıkları vardır. Arka bacakları ön bacaklarından kısa olduğu için zıplayarak yürüyor gibi gözükürler. Ortalama ömürleri 8 yıl olan tavşanların boyu 25-60 cm, ağırlıkları ise 3 ile 10 kilogram arasındadır.

Tavşanlar Ne ile Beslenir?

Tavşanlar bilinenin aksine sadece havuç yemezler. Oldukça otçul olan bu sevimli hayvanlar, havucun yanında marul, yonca yaprağı, salatalık ve çeşitli sebzelerle de beslenirler. Bu ek gıdaların yanında büyüklüklerine bağlı olarak günde 350 gram kadar tavşan yemi de yiyebilirler. Günlük su ihtiyaçları 500 ml olan tavşanların bakımı, en az bir bebeğin bakımı kadar özen istemektedir. Tavşanınızın düzenli su tüketimi çok önemlidir. Ona kemirgen suluğu ile taze ve temiz su sağlamalısınız.

Tavşanların Hamilelik Dönemi Nasıl Olur?

Bir tavşanın bakımı üstlenilecekse, tavşanlar hakkında her şey bilinmeli. Bu, tavşanların hamilelik sürecini de kapsar. Oldukça doğurgan olan sevimli dostlarımız yıl içinde 6-7 kez hamile kalabilirler. Tavşanların hamilelik süresi 1 aya yakın sürer. Her doğumunda 4-12 yavru dünyaya getiren tavşanların bebekleri genelde tüysüz ve gözleri açılmamış bir şekilde doğarlar.

Anneleri, yavrularını 20 gün boyunca emzirirler. Yavru tavşanlar, büyüyüp yürümeye başlayana kadar annelerine muhtaç yaşamaktadır. Yavru tavşanları 1 aylık olana kadar, yani annelerinden uzaklaşana kadar ellememeniz tavsiye edilir. Çünkü yavrulara dokunduğunuz zaman sizin kokunuz yavruya geçecektir. Bu durum da anne tavşanın yavrusunu benimsemesine engel olup, onu terk etmesine neden olacaktır. Yavru tavşan ve anne tavşanın rahat ve konforlu şekilde yaşamalarını mümkün kılmak için ideal boyutlu bir tavşan kafesi sağlamanız da önemli bir detaydır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Tavşanlarda Cilt Hastalıkları

Tavşanlar hakkında her şey

Tavşanların Genel Özellikleri Nelerdir?

Uzun ve büyük kulaklarıyla çevresindeki her şeyi duyma yeteneğine sahip olan tavşanlar, tehlikelere karşı tetikte olan hayvanlardır. Tavşanlar oldukça hassas hayvanlardır. Üstelik koku alma duyuları da fazlasıyla gelişmiştir. Bir tavşanı izlerken üst dudaklarının sürekli hareket ettiğini fark etmiş olabilirsiniz. Bunun nedeni üst dudaklarında bulunan, duyum iplikçileridir. Duyum iplikçileri yaklaşık 20-25 tanedir ve tavşanların etrafla ilgili birçok şeyi algılamalarını sağlarlar.

Sosyal hayvanlar olan tavşanların yanına mutlaka bir arkadaş almalısınız. Çünkü tavşanlar yalnız kalmaktan hiç hoşlanmazlar hatta yalnız kalmak onların depresyona bile girmesine neden olabilir. Ancak burada önemli olan detay şudur; tavşanlar mutlaka ya kendi türlerinden ya da kendi türlerine uygun bir tavşanla bir arada yaşamalıdırlar. Aksi halde tavşanınız depresyona girebilir.

Sevimli dostlarımız tuvalet konusunda da bir hayli başarılıdır. Çok kolay bir şekilde tuvalet eğitimlerini başarıyla tamamlayabilirler. Tavşanınızın kafesinin tabanı için kemirgen talaşı en uygun seçimdir. Sevimli dostlarımızın kafesinde muhakkak temiz ve taze su bulunmalıdır. Tavşanınızın kendi kontrolünüz dahilinde salabilirsiniz ve etrafı keşfetmesine izin verebilirsiniz. Kimi durumlarda tavşan göğüs tasması kullanmanız gerekebilir.

Tavşanlar hakkında her şey söz konusu ise şu bilgiden de mutlaka bahsetmeliyiz: en çok yapılan hatalardan biri de tavşanları kulaklarından kaldırmaktır. Doğru olarak bilinen bu hareket son derece yanlış olmaktadır ve tavşanınıza zarar vermenize yol açabilir.

Uzun kulakları, zıplayarak yürümeleri ve sarkan bacakları ile evimizde beslemekten büyük zevk aldığımız tavşanları sahiplenmeden önce onlar hakkında belli başlı bilgileri öğrenmemiz çok önemlidir. Çünkü tavşanlar oldukça hassas canlılardır. Onlarla birlikte yaşayacaksak, onların yaşama koşullarını ve özelliklerini yeteri kadar iyi bilmemiz gerekir. Şimdi yazımıza tavşanlar hakkında hem önemli hem de ilgi çekici olan bilgilerle devam edeceğiz… İşte 15 maddede tavşanlar hakkında her şey…

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Guinea Pig İshal Nedenleri Nelerdir?

Maddeler Halinde Tavşanlar Hakkında Her Şey

Tavşanlar hakkında bilinmesi gereken diğer önemli detaylar:

Tavşanlar hakkında her şey

1. Tavşanların Ömrü 10-12 Yıl Arasındadır

Bir hayvan sahipleneceğinizde onun ne kadar süre sizinle olacağını bilmek en önemli detaylardan biridir. Çünkü bütün hayvanlara bakmak belli bir bakım ve maddiyat gerektirir. Tavşanınızın 12 yıla yakın bir süre sizinle olacağını düşünürsek, bu hiç de azımsanacak bir süre değildir. Bu yüzden de tavşan sahiplenirken, sorumluluklarını yerine getirip getiremeyeceğinizi önceden düşünmeniz gerekmektedir. Özellikle bir çocuğa tavşan almak çok büyük bir sorumluluktur.

2. Tavşanlar Çocukların Bakımına Bırakmak İçin Uygun Hayvanlar Değildir

Daha önce de bahsettiğimiz gibi tavşanlar oldukça hassas hayvanlardır. Her an tetikte yaşayan minik dostlarımız, çocukların oldukça yüksek sesle konuşmasından, ani hareketler yapmasından oldukça korkacaktır. Bu nedenle de eğer çocuğunuza bir tavşan almak istiyorsanız, çocuğunuzun biraz daha yaşının büyümesini beklemelisiniz.

3. Tavşanlar Arkadaş Edinmeyi Çok Severler

Özellikle vahşi doğada yaşarken hayatta kalmak için birbirine güvenmek zorunda olan tavşanlar, sosyal varlıklardır. Bu nedenle tavşan sahiplenecekseniz yanına bir tavşan daha almanız iyi bir tercih olacaktır. Yalnız iki tavşan bakma konusunda en önemli husus şudur; dişi tavşanı kısırlaştırmalısınız. Çünkü tavşanlar oldukça doğurgan hayvanlardır.

Tavşanlar hakkında her şey

4. Tavşanların Sık Sık Egzersiz Yapmaları Gerekmektedir

Tavşanlar hakkında her şey elbette bilinmeli. Bu, egzersiz gereksinimlerini de içerir. Hareketliliği ile bilinen sevimli dostlarımızın günde en az 4 saat egzersiz yapması gerekmektedir. Eğer eviniz bunun için müsaitse tavşanınızı evin içinde salabilir, değilse tavşanınızın yaşadığı kafesin boyutunu yeteri kadar büyük tutmanızda fayda vardır. Egzersiz yapmak için kafes boyutunun, tavşanınızın boyutunun en az 5 katı olması yeterli olacaktır. Böylelikle tavşanınız bu kafesin içinde rahat hareket edecek, gün içinde atması gereken enerjiyi atacaktır. Bununla birlikte tavşan oyuncakları ile minik dostunuzun hem eğlenmesini hem de hareket etmesini sağlayabilirsiniz.

5. Tavşanların Dişlerinin Büyümesi Asla Durmaz

Tavşanların boylarının uzaması durabilir ama dişlerinin uzaması asla durmaz. Bu nedenle evinize bir tavşan alıyorsanız, bazı eşyalarınızı ya gözden çıkarmanız gerekmektedir ya da hem eşyalarınız için hem de tavşanınızın hayatının tehlikeye girmemesi adına birtakım önlemler almanız gerekir. Bu önlemlerden biri, kabloları tavşanların kemiremeyeceği bir şekilde bantlamaktır. Aynı zamanda, tavşan diş sağlığı için kemirme taşları kesinlikle sevimli dostlarımıza sunulmalı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Dişi Tavşan Adet Görür Mü?

6. Tavşanlar Sadece Havuç Yemezler

Nedeni bilinmez, belki de izlediğimiz çizgi filmlerden dolayı ama tavşanların hep sadece havuç yediğini düşünürüz. Fakat bu doğru bilinen bir yanlıştır. Tavşanlar havucun yanında yeşillikle de beslenmeyi oldukça severler. Sevimli dostunuza ek gıdaların yanında kemirgen otları ve yemi de vermeyi ihmal etmemelisiniz.

7. Erkek Tavşanlara Kova Denirken, Dişi Tavşanlara Doe İsmi Verilmiştir

Tavşanlar hakkında her şey

8. Dişi Tavşanlar Regl Olmazlar

Bahsi geçen tavşanlar hakkında her şey ise regl konusundan da söz etmemiz lazım. Dişi tavşanlar regli olur mu diye merak ediyor olabilirsiniz. Tavşanlar memeli canlılar oldukları için onların regl olduklarını düşünmemiz son derece normaldir. Hatta tavşanların bazen idrarları kırmızıya yakın bir renkte gelir. Bunu çoğu insan regl kanı sanabilir. Ancak tavşanların yediklerine göre idrarlarının rengi değişir ve regl olmazlar.

9. Tavşanlar Kendi Dışkılarını Yerler

Bu durum bize başlangıçta çok zararlı bir şeymiş gibi gelse de, sevimli dostumuzun sağlığını tehdit eden bir yanı yoktur.

10. Tavşanların Görüş Açıları Oldukça İyidir

Tetikte olmalarıyla bilinen tavşanların görüş açıları 360 derecedir.

11. Tavşan Dışkılarının Gübre Olarak Kullanılma Özelliği de Vardır

Tavşanlar hakkında her şey

12. Tavşanlar Sıcaktan Hoşlanmazlar.

Tavşanınızın huzurlu bir şekilde yaşamasını istiyorsanız ona serin bir ortam sağlamalısınız.

13. Mutlu Olurlar!

Evet, yanlış duymadınız. Tavşanlar da bizim gibi mutlu olurlar. Hatta mutlu olduklarında zıplarlar!

14. Tavşanların Hiç Kusmadığını Biliyor Muydunuz?

Tavşanların midesinde mikrop oluşumunu engellemek için azami miktarda saman yemeleri gerekmektedir. Bu şekilde midelerinde mikrop barınmayan sevgili dostlarımız asla kusmazlar.

15. Minik Dostlarımızın Ağzında Tam 28 Diş Vardır

Tavşan dostlarımızın ağız yapıları ufaktır. Ayrıca üst dudak bölümleri yarık görünümlüdür. Toplam diş sayıları ise 28’dir.

Tavşanlar hakkında her şey yazımızın sonuna geldik. En kaliteli tavşan ürünleri için online pet shop mağazamızı ziyaret edebilirsiniz!

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.