Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Yavru Tavşan Bakımı Hakkında Öneriler

01.03.2021
3.201
Abone Ol 
Yavru Tavşan Bakımı Hakkında Öneriler

Yavru tavşan yetiştirmek, eşsiz ve ödüllendirici bir deneyimdir. Ancak yavru tavşanlara nasıl bakılacağını öğrenmek önemlidir. Peki, yavru tavşan bakımı konusunda nelere dikkat edilmeli? İşte, yavru tavşan bakımıyla ilgili bilmeniz gerekenler!

Yavru tavşanların yaşaması için sıcak bir yuva kutusu kurun. Düzenli şekilde beslendiklerinden ve iyi durumda olduklarından emin olmak için kutuyu düzenli olarak kontrol edin. 10 günlük olduklarında, onlara yonca otu ve tavşan yemi verin. Sekiz haftalıkken sütten kesilmeli ve annelerinden ayrılmalıdır. Tavşan anneler yavrularına bakmakta iyidir. Yavru tavşanlar konusunda annelerine güvenebilirsiniz.

Yavru Tavşan Bakımı: Yavru Tavşan Yuvası Nasıl Kurulur?

Yavru tavşanlar ilk 2 haftalarını sadece yuvalarında yaşayarak geçirirler. Daha sonra dış dünyayı keşfetmeye başlarlar. Yavru tavşanlar için yuva kutusunu, doğum tarihlerinden en az 3 gün önce hazır bulundurun. Bu şekilde annenin onu beğenisine göre hazırlaması için vakti olur.

Yavru tavşanlara kutu hazırlığı yapmak için şu adımları takip edebilirsiniz:

  • Büyük bir ahşap kutu ayarlayın. Kutu, yavruların düşmesini önlemek için yeterli yükseklikte olmalıdır.
  • Kutunun alt bölümünü gazete kağıtları ya da normal kağıt ile kaplayın. Üst kısımlarına yumuşak kemirgen talaşı serpiştirin.
  • Yumruğunuzu kullanarak talaşın ortasına bir girinti yapın. Bu, yavru tavşanların yatırılması için bir alan yaratır. Ardından, anne tavşana son dokunuşlarını yapması için bir miktar kemirgen talaşı verin.
  • Anne tavşan, kutunun ne işe yaradığını anlamalı ve zamanı geldiğinde yavrularını bu kutuya doğurmalıdır. Doğum yaparken onu yalnız bırakmalısınız, ancak kısa süre sonra yavruları kontrol etmelisiniz.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Hamsterlarda Kafes Isırma Sorunu

Yavru Tavşan Bakımı: Yavru Tavşanlar Ne Yer?

Yeni doğan tavşanların, annelerinin sütüne ihtiyacı vardır. Bu, hayatlarının ilk 2 haftasında tek besin kaynağı olacak. Tavşan sütü çok kalorili olduğu için yavruların günde sadece iki defa beslenmesi gerekir. Bu yüzden annelerinin çoğu zaman yuvadan uzak durması normaldir.

Anne genellikle bebeklerini geceleri besleyecektir, bu sebeple yavruların emzirildiğini asla göremeyebilirsiniz. Neyse ki onların beslenip beslenmediğini anlamak kolaydır. Sabahları her yavruyu kucaklayın ve karınlarını inceleyin. Yeterli beslenirlerse mideleri yuvarlak, dolgun ve şişkin görünecektir. Aynı zamanda çok fazla enerjiye sahip olmalı ve çok kıvrak olmalılar.

Ayrıca her gün yavruları tartmalısınız. Ağırlıkları değişebilir, fakat her biri her gün biraz kilo almalıdır. İçbükey karınlar, buruşuk karınlar ve kilo kaybı, yavru tavşanların düzgün beslenmediğinin işaretleridir. Böyle bir durumda hem anneyi hem de yavruları veterinere götürmelisiniz.

Yavru Tavşan Bakımı: Yavru Tavşanlar Ne Zaman Katı Mama Yer?

Minik dostlarınızı bir süre sonra katı mama ile başlayabilirsiniz. Yavru tavşanlar, yaklaşık 10 günlük olduklarında gözlerini açar. Bu noktada, katı yiyecekler yemeye hazırlar. Bazı yavrular diğerlerinden daha erken yemeye başlayabilir ama hepsi 2 hafta sonra katı yiyecekler yemelidir.

Yavru Tavşan Bakımı

Yavru tavşanlar için sağlıklı mamalar:

  • Yonca otu: Kalorisi yüksek ve besleyici bir ottur. Tavşanlara uygun en iyi kemirgen otu çeşitleri için TIKLAYINIZ!
  • Tavşan yemi: İlave içermeyen kaliteli tavşan yemi olmalıdır.

8 haftadan küçük tavşanlar taze sebze veya yeşil yapraklı sebzeler yememelidir. Çünkü bu süreçte sindirim sistemleri hala gelişir ve henüz sebzeleri öğütemezler. Yavrular, katı yiyeceklerin yanı sıra annelerinin sütünü içmeye devam edecektir.

Yavrular 6 haftalık olduklarında, anne tavşan onları daha az beslemeye başlamalıdır. 8. haftada sütten kesilmeye ve annelerinden alınmaya hazırlar. Buradan sonra tamamen katı yiyeceklerle hayatta kalabilirler.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Yavru Tavşan Hakkında Önemli Bilgiler

Yavru Tavşan Bakımı: Yavru Tavşanlarda Sağlık Problemleri

Yavru tavşanları nasıl sağlıklı tutacağınızı merak ediyorsanız, bu oldukça basittir. Onlara yeterli sıcaklık sağlayın, beslendiklerinden ve mutlu olduklarından emin olmak için her gün kontrol edin. Yavru tavşanlar, tıpkı yetişkin tavşanlar gibi hastalıktan ve kötü sağlık durumundan muzdarip olabilir. Ne yazık ki, genç yaşta bir hastalığa yakalanmak genellikle ölümcüldür.

En sık görülen yavru tavşan hastalığı ishaldir. Genellikle çekumdaki (bir tavşanın bağırsağının bir parçası) mikropların dengesizliği ile ortaya çıkar. Çekum, arka bağırsak fermantasyonunun gerçekleştiği alandır. Bu bölüm, tavşanların yiyeceklerini sindirmesine yardımcı olan iyi bakterilerle dolu olması gerekir. Fakat bazen E. coli gibi kötü bakteriler içeri girebilir.

İshal, yavru tavşanları hızla öldürebilir. Sebep zararlı bakteriler değilse, parazit olabilir. Yavru tavşanlarınızı sağlıklı tutmak için her gün onları incelemelisiniz. İyi beslendiklerinden, karınlarının dolu olduğundan ve üşümediklerinden emin olun. Yavru tavşanda:

  • İshal veya gevşek dışkı
  • Kan içeren dışkı
  • Letarji
  • Beslenmemesi nedeniyle içbükey bir mide

Gibi durumlardan herhangi birini fark ederseniz, veteriner hekime başvurmalısınız.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.