Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Akita Inu (AKITA) Köpek Irkı Özellikleri, Bakımı ve Sağlık

Abone Ol 
Akita Inu (AKITA) Köpek Irkı Özellikleri, Bakımı ve Sağlık

En büyük Japon köpek türü olan Akita Inu ırkı, koruyucu ve sadık yapısı ile öne çıkan adeta dev olarak adlandırılan ırklardan biridir. Cesur ve akıllı karaktere sahip olan bu köpekler özellikle de bekçi köpeği olarak tercih edilen ırklardandır.

Akita Inu Köpeklerinin Karakter Özellikleri

Korumacı güdüsü sayesinde bekçi köpeği olarak görevlendirilen dev ırk Akita Inu köpekleri cesur ve akıllı bir yapıya sahiptir. Bu köpekler her ne kadar eğitime çok açık köpekler olmasalar da zorlu bir eğitim sürecinden sonra söz dinleyen bir hale gelebilirler. Zeki olmalarından dolayı eğitimleri gerçekleştirmek kolaydır ancak sizin dominant karaktere sahip olduğunuzu köpeğinize göstermeniz gerekir. Aksi takdirde Akita Inu köpekleri başına buyruk bir karakter sergileyebilir ve eğitimlere olumlu şekilde geri dönüş alamayabilirsiniz.

Yemek konusunda oldukça obur tavra sahip olabilen bu köpeklerin çok yemesi elbette cüsseleri ve aktiflikleri ile ilgilidir. Genellikle sakin bir karaktere sahip olan bu köpekler kimi zaman başına buyruk şekilde hareket edebilir ancak gerekli eğitimin iyi şekilde sağlanması ile köpeklerin bu kötü huyu ortadan kaldırılabilir.

Çok iyi bir koruma köpeği olan Akita Inu ırkına mensup köpekler çocuklar ile de iyi anlaştığından dolayı aileler özellikle de çocuklarının koruyucusu olarak bu köpeği tercih edebilmektedir. Diğer köpek ve hayvanlar ile pek iyi anlaşamasalar bile çocuklar ile araları son derece iyidir. Bu sebeple de Japon aileleri çocuklarını koruması için Akita Inu köpeklerini tercih etmektedir.

Zeki olmalarına rağmen başına buyruk tavırları nedeniyle eğitimler sırasında sıkılabilir ve eğitimlere kulak asmayabilirler. Yine de eğitimlerin doğru netice vermesini istiyorsanız sabırlı ve dominant bir yol izlemeniz gerekmektedir. Bu şekilde köpeğinizin iyi bir eğitim almasını sağlayabilirsiniz. Zaten sadık karaktere sahip olan bu köpekleri, baskın şekilde eğitim verdiğiniz zaman sizi dinleyecektir.

Akita Inu Köpeklerinin Tarihçesi

Honshu adasının Akita bölgesinden adını alan bu köpekler, Japonya’da sevilen ve ilgi görmeye devam eden köpek ırklarından biridir. Japon imparatorunun koruma köpeği olarak görev alan, avcılıkta kendine yer edinin, bekçi köpeği olarak tercih edilen bu köpekler iri yapıları ve korumacı yapıları sebebiyle benzer pek çok alanda ilgi görmüş ırklardandır. Amerika’ya ilk olarak II. Dünya Savaşı sırasında götürülen bu köpek ırkı sonrasında tüm dünyaya hızla yayılmıştır. Uzun bir geçmişe sahip olan cins, hala bekçi köpeği olarak sıklıkla tercih edilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Köpeklerde Hızlı Nefes Alma Nedenleri Nelerdir?

Akita Inu Köpeklerinin Fiziksel Özellikleri

Kısa tüylere sahip olan Akita Inu ırkı köpeklerin tüyleri su geçirmez bir üst tabakaya sahiptir. Bu tabaka sık sık banyo yaptırılırsa zarar görebilir ve tüylerin de özelliğini kaybetmesine neden olabilir. Sık, kısa ve çift katlı tüyleri olan bu köpeklerin kürkleri beyaz, kırmızı ve açık kahve tonlarında olabilir. Özellikle de açık kahve tonları ile bilinen bu köpeklerin erkekleri dişilere göre daha iri olabilir. Erkek Akita Inu köpekleri ortalama 66 – 71 cm yüksekliğine erişebilirken dişiler 61- 6 cm yüksekliğine erişebilmektedir. Ayrıca erkeklerde ağırlık 34 – 54 kilogram kadar olabilirken dişi köpeklerin ortalama ağırlığı 34 – 50 kilogram kadar kalabilmektedir. Bu köpeklerin aşırı kilo alması onların kalp hastalıklarına daha yatkın hale gelmesine sebep olabilir. Bu nedenle de kilo kontrol altında tutulmalıdır.

Dev ırklar arasında yer alan Akita Inu köpekleri derin ve geniş bir göğüs yapısına sahiptir. Üçgen biçimli kafaları ile dik ve uzun kulakları, uzun boyunları ile tam bir uyum içindedir. Küçük koyu kahverengi gözleri köşelidir. Kuyruklarını yukarıda ve kıvrık şekilde taşıyan bu köpekler farklı duygu durumlarına göre kuyruklarını farklı biçimlere sokabilir. Güçlü, kaslı ve çevik yapıya sahip olan bu iri köpekler çok iyi birer yüzücüdür.

Akita Inu Köpeklerinin Bakımı

Çok az tıraş ve banyo gereksinimi duyan bu köpeklerin tüylerinin haftada birkaç kez taranması yeterli olacaktır. Kısa ve sık tüylere sahip olan cinsin tüyleri pek sık bakım gerektirmediği gibi fazla kirlenmez. Bu nedenle de köpeğinizi belli düzenler ile yıkamanız ve dökülen tüylerini de düzenli şekilde taramanız onun tüy bakımı için yeterli olacaktır. Köpek tüy bakım ürünleri için TIKLAYINIZ!

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Afgan Tazısı Köpek Irkı Bakımı Nasıl Olmalı?

Bu köpeklerin sık sık yıkanması tüylerine zarar verebilir. Bu nedenle de gerekli olmadıkça Akita Inu ırkı köpeğinize banyo yaptırmamaya özen göstermeniz onun sağlığı için daha iyi olacaktır. Gerekirse kuru köpek şampuanlarını tercih edebilir, köpük şampuanlar kullanabilirsiniz. Sık olmayacak şekilde banyo yaptırmanız onun deri ve tüy sağlığı için daha iyi olacaktır. Köpek banyo ürünleri için online petshop mağazamızı ziyaret edebilirsiniz.

Köpeğinizin tüylerini uzadıkça kestirmeniz, tırnaklarının uzadığını fark ettiğinizde kesmeniz ve dişlerini de düzenli şekilde fırçalamanız gerekir. Dişlerin düzenli olarak fırçalanması köpeğinizde görülebilecek olan diş problemlerini en aza indirecektir. Ayrıca yiyeceklerin kalıntılarının dişlere zarar vermesi de düzenli fırçalama ile önlenebilmektedir.

Akita Inu Köpeklerinin Çocuklar ve Hayvanlar ile İletişimi

Çocuklar ile çok iyi anlaşabilen Akita Inu köpekleri onları koruma ve onlarla vakit geçirme konusunda iyi ırklardan biridir. Bu köpekler çocuklar ile oynamaktan keyif alırlar. Çocuklar bu köpeklerin büyük cüsselerinden korkabilir ancak onlar ile tanışıp karakterlerini öğrendikten sonra bu görüşleri değişecektir. Çocuklar ile sıkı dostluklar kurabilen bu ırk, onlar için hem bir koruyucu hem de bir arkadaş olabilir.

Diğer köpekler ve hayvanlar ile iyi anlaşma konusunda problem yaşayabilecek olan bu cins köpekler yanlarında farklı köpeklerin ya da hayvanların olmasından pek haz almazlar. Bu nedenle de onu diğer köpekler ya da hayvanlar ile tanıştıracağınız zaman dikkatli olmanız ve doğru bir tanışma ortamı sunmanız önemlidir. Alanını ve sahibini korumaya son derece önem veren bu köpekleri diğer köpekler ile tanıştırırken ona güvenmesini ve onu bir tehdit olarak algılamamasını sağlamalısınız.

Akita Inu Köpeklerinde Beslenme

Köpeklerin kendine ait bir beslenme programı olması her zaman için en iyisidir. Sahip oldukları rahatsızlıklara yönelik, günlük aktifliklerini destekleyen ve onların tüketimine uygun olan farklı mamaların seçilmesi için veterinerden yardım alınabilir. Yine de Akita Inu köpeğinizin iyi şekilde beslenmesi için protein içeriği yüksek olan, yağ ve karbonhidrat içerikleri düşük olan ve vitamin içeriği barındıran mamaları tercih etmeniz daha iyi olacaktır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  7 Maddede En İyi Bekçi ve Koruma Köpekleri

Bu köpekler gün içinde yoğun aktiflik gösterebilecekleri için protein içeriği yüksek olan mamaların onların aktifliğini iyi şekilde destekleyeceği söylenebilir. Yine de yağ içeriğinin düşük olması hem kalp sağlığı hem de köpeğinizin kilosu için önemlidir. Ayrıca vitamin ve mineral içerikleri de köpeğinizin güçlü bir bağışıklığa ve iyi bir sağlığa sahip olması için gereklidir.

Gün içinde çok hareket edip çok yorulabilecek olan bu köpeklerin mamasının bir anda çok fazla verilmesi midede rahatsızlığa neden olabileceği gibi köpeğinizin sindirim sorunları yaşamasına da yol açabilir. Her ne kadar yemek konusunda aşırı oburluk gösterebilecek olsalar da onların mamalarını gün içinde belli aralıklar ile azar azar vermeniz daha iyi olacaktır. Bu sayede köpeğinizin rahatsızlık hissetmeden acıktıkça yeterli miktarda yemek yiyebilir.

Kaliteli konserve köpek maması ve kuru köpek maması ile köpeğinizin sağlıklı beslenmesini sağlayabilirsiniz.

Akita Inu Köpekleri Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Bu köpekler hakkında merak edilen pek çok soru yer almaktadır. Akita Inu köpekleri hakkında sıkça sorulan sorulara göz atalım.

Akita Inu Köpeklerinin Yatkın Olduğu Hastalıklar Var Mı?

Bu köpekler özellikle de kalça çıkığına yatkın olan ırklardan biridir. Bunun temel nedeni ise bu köpeklerin aktiflik seviyeleri ve cesur karakterleri nedeniyle sergiledikleri ani hareketlerdir. Fiziksel özellikleri de bu köpeklerin kalça çıkığı yaşamasına yol açabilmektedir. Köpeğinizin eğitimleri ve egzersizleri sırasında dikkatli olmanız, kalça çıkığı yaşama riskini de azaltabilecektir.

Akita Inu ırkı köpekler koroner kalp hastalığına da yatkın olan ırklardan biridir. Bu nedenle de köpeğinizin kalp sağlığını destekleyecek şekilde beslenmesi ve sağlığını en iyi şekilde koruması için egzersizlerinin düzenli olması gerekir. Ayrıca kontrolleri düzenli gerçekleştirmek de köpeğinizin kalp rahatsızlıklarının tespit edilmesine ve kontrol altına alınmasına yardımcı olabilir.

Akita Inu Köpekleri Kaç Yıl Yaşar?

Yaklaşık 10 – 12 yıl kadar ömre sahip olan bu köpeklerin daha uzun ve sağlıklı bir yaşama sahip olması için bakımını doğru ve eksiksiz şekilde sağlamanız, köpeğinizin mutlu olmasını sağlamanız ve onun kontrollerini de düzenli şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir. Ancak bu şekilde evcil dostunuz ile sağlıklı ve uzun yıllar geçirebilirsiniz.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.