Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Barf Beslenme Nedir? Barf Diyeti Nedir?

Abone Ol 
Barf Beslenme Nedir? Barf Diyeti Nedir?

Bugünkü yazımızda barf beslenme ile ilgili birçok türde bilgiler veriyor olacağız. Barf diyet yönteminin iki farklı açılımı var: Biri biyolojik olarak uygun olan çiğ gıda manasına gelen biologically appropriate raw food, diğeri ise kemik ve çiğ gıda manasına gelen bone and raw food oluyor.

Bu diyetin asıl amacı ise köpekleri mümkün olduğu kadar doğalarına uygun bir biçimde beslemektir. Peki sizce bu diyet neye göre hazırlanmış olabilir? Aslında bu sorunun bir değil birden çok yanıtı vardır. Dilerseniz yanıtları birer birer anlatalım…

Barf Beslenme Neye Göre Hazırlanan Bir Diyettir?

Bu diyet hazırlanırken köpeklerin ataları olarak bilinmekte olan kurtların beslenme biçimi göz önüne alınarak hazırlanmıştır. Bu beslenme şekli en uygun bir biçimde köpeklere uyarlandı. Barf beslenme yöntemini uygulayanlar ve bu diyeti savunanlar ticari olan köpek kuru mamalarının içeriğine karşı çıkmaktadır.

Karşı çıkmalarının nedeni ise bu kuru mamaların yüzde kırk oranı kadar tahıl ve karbonhidrat içermesinden kaynaklanmaktadır. Çünkü köpek dostlarımız aynen ataları olan kurtlar gibi temel gereksinimlerini protein ve yağlardan sağlarlar. Köpekler de aynen kurtlar gibi keskin olan dişlere ve kuvvetli çenelere sahip olur.

Bunun neticesinde fizyolojileri etleri parçalayıp çiğnemeye tamamen uygun bir hal almış demektir. Dolayısı ile köpeklerin sindirim sistemleri de bir hayli kuvvetli olmuştur. Bunun neticesinde de etleri, önceden sindirilmiş olan sebzeleri ve kemikleri hızlı şekilde sindirirler. Öyle hızlıdır ki inanamazsınız gerçekten.

Çiğ diyetin yani barf beslenme diyetinin diğer gayesi de köpeklere birçok bakteri ve enzim sunuyor olmasıdır. Çünkü sunmuş olduğu bu bakteri ve enzimler bağışıklık sisteminin güçlenmesi konusunda yardımcı olan önemli bir faktördür. Evde beslenen köpeklerin de kuvvetli sindirim sistemleri olur.

Mide asitleri de çok güçlüdür. Bu nedenle köpekler bu bakterilerle kolaylıkla baş edebiliyor. Barf diyete değişik bir bakış açısı ile yaklaşmak ister misiniz? O halde yazımızı okumaya devam edin. İşte barf diyet ile alakalı farklı bakış açılarına örnekler ve daha fazla detay…

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Afghan Hound (Afgan Tazısı) Köpek Irkı Özellikleri, Bakımı ve Sağlık

Barf Beslenme Konusuna Farklı Bir Bakış Açısıyla Bakmak

barf beslenme

Yatan Bir Köpek

Bazı kişiler için barf beslenme diyeti doğadaki diyetten bile çok daha iyi ve kuvvetli olmaktadır. Barf diyet tamamen kapsamlı ve düzgün şekilde uygulandığı zaman çeşitli taze besin ve et içeriği sunmaktadır. Doğada yaşam sürmekte olan kurdun da bu denli zengin bir besin düzenine ulaşabilmesi neredeyse imkansızdır.

Dişler ve diş etleri çiğ yapıda olan kemikli etleri yerken temizlenmektedir. Hayvansal olan yağlar ise tüy yapısına ve cilde yarar sağlıyor. Kemiklerin desteği ise doğal eklem olmaktadır. Protein içeriği de köpeğinizin enerjisini arttırması konusunda aktif olarak rol oynayan bir durumdur.

Çiğ Beslenme Tipi Olan Barf Beslenme Hammaddeleri Nelerdir?

Tabii ki bu diyet türünün de birbirinden çok hammaddesi bulunmaktadır. Bu hammaddeler; kemikli etler, kas etleri, sebzeler, yumurta, karaciğer, böbrek, kalp gibi organlar, besin takviyeleri ve elma sirkesi, tahıl türleri, kefir ve yoğurt olabilmektedir.

Tabii bunların oranlanması da ayrı bir konudur. Barf beslenme durumu içerisinde %50 kemikli et, %20 kas eti, %20 sindirilmiş sebze püresi, yumurta ve %5 kadar da organ etleri olmalıdır. Tabii birçok veteriner hekim kuru köpek mamasının köpeğin beslenmesinde önemli rol oynadığını düşünüyor.

Çiğ beslenme tipinin en önemli kaynağı ise elbette ettir. Bu diyet üç farklı biçimde sunuluyor; kas etleri, organ etleri ve kemikli olan türde etler. Ülkemizde en yaygın kullanabileceğiniz besin ise tavuk olmaktadır. Bunun nedeni ise fiyatının hep uygun olmasından kaynaklanmaktadır.

Köpeğinizi fazla kemikli etlerle beslemeniz yağ, mineral, protein ve besinsel manada yetersizliğe neden olur. Fazla kemik vermek de köpeğinizi kabız yapar. Kemiksiz et, çiğ diyette kemikli ete nazaran daha az yere sahiptir. Bunun nedeni ise kemiksiz etlerin fazla verilmesinin köpekte sorunlara yol açmasıdır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Alaskan Malamute (Alaska Malamutu/Alaska Kurdu) Köpek Irkı Tüm Özellikleri

Köpeğe bu diyet içerisinde %5 oranında organ eti vermek gerekir. Karaciğer ise bu konuda en iyi çözümdür. A vitamini barındırır. Omega açısından da zengin bir ettir. Meyve ve sebzelerle de köpeğinizin lif ihtiyacını rahat bir biçimde karşılayabilirsiniz. Bu nedenle meyve ve sebzeler her daim önem taşıyor bizce.

Doğada yaşam süren bir kurt avlandığı zaman avının midesini ve o midede yer alan besinleri de yer. Bu nedenle hazırlayacağınız sebze püresi av hayvanı diyeti açısından en benzer yöntem olacaktır. Elbette ki doğada köpekler yedikleri hayvanların kürk ve tüyünden de lif sağlamış oluyorlar. Bu harika bir şey!

Hazırlamış olduğunuz besinlerde kullanacağınız meyve ve sebzeleri saklamak için ise blenderden geçirip un ufak hale getirin. Ardından dondurucuya koyun. İşte bu kadar basit! Barf beslenme şeklini uygulamadan evvel lütfen bir veteriner hekimin görüşlerini alınız. Aksi takdirde köpeğinize zarar verebilirsiniz.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.