Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Akvaryum Hobisinin Faydaları Nelerdir?

13.04.2023
1.185
Abone Ol 
Akvaryum Hobisinin Faydaları Nelerdir?

Akvaryum hobisinin faydaları tahmin ettiğinizden daha fazla olabilir. Hem tuzlu hem de tatlı su akvaryumları tüm görkemiyle insanları büyüler ve hayal gücünü harekete geçirir. Peki, bir akvaryum kurmak size ne gibi faydalar sağlayabilir?

Akvaryum Hobisinin Kökenleri

Akvaryum Hobisinin Faydaları

Akvaryum hobisinin faydaları öncesinde bu aktivitenin tarihçesinden bahsedelim. Akvaryum hobisinin kökenleri, muhtemelen balıkların muson sellerinden sonra bir gölette mahsur kalmaları ile ortaya çıktı. Bilinen ilk akvaryum meraklıları, en az 4500 sene evvel balıkları yapay göletlerde besleyen Sümerler oldu. Balık tutma etkinliği ise Eski Mısır ve Asur dönemine kadar uzanır.

MÖ 2000 gibi erken bir dönemde sazan yetiştiren Çinliler, büyük olasılıkla balık yetiştiren ilk ırktır. Onların seçici akvaryum balığı yetiştiriciliği, süs balığı yetiştiriciliğini teşvik etti ve bu gelişme Japonya’ya yayıldı. Ayrıca eski Babillerin MÖ 500 civarında süs balıkları için havuzlar kurdukları da biliniyor. Balıkları eğlence için besleyen Romalılar, okyanustan deniz suyuyla beslenen göletler inşa ettikleri için bilinen ilk tuzlu su akvaryumcuları olarak kabul edilirler.

Akvaryum Hobisi Nedir?

Akvaryum hobisi, farklı balık cinslerini ve onların sudaki yaşam alışkanlıklarını keşfetmek için çok eğlenceli, şaşırtıcı ve rahatlatıcı bir hobidir. Suda yaşayan herhangi bir canlının akvaryumda tamamen gelişmesine izin veren, belirli koşullara dayalı olarak canlıların yetiştirilmesini ve bakımlarının yapılmasını kapsayan bir aktivitedir.

Akvaryum hobisinde temel amaç, balıkların, bitkilerin ve diğer su canlılarının doğal ortamlarında olduğu gibi büyüyüp gelişmelerine yardımcı olmaktır. Bu nedenle yaşam alanları doğal yaşam alanlarına dönüştürülmelidir. Bu esnada akvaryum filtresi, akvaryum motorları, akvaryum bitkileri gibi pek çok farklı ekipmandan yararlanılır. Akvaryum ısıtıcı, balık yemleri, akvaryum aydınlatma ürünleri gibi bazı temel ekipmanlara gereksinim duyulur.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Akvaryuma Koyulmaması Gereken Malzemeler

Akvaryum Hobisinin Faydaları

Akvaryumlar günlük yaşamda o kadar çok fayda sağlar ki, olmamaları için bir neden bulmak son derece zordur. Yoğun ve kaotik yaşamlarımızda hepimizin rahatlamaya, yeniden odaklanmaya ve zihnimizi sıfırlamaya ihtiyacımız var. İşte akvaryumlar tüm bunları ve çok daha fazlasını mümkün hale getirir. Akvaryum hobisinin faydaları arasında şunları sıralayabiliriz:

  • Rahatlatır: Çoğu birey akvaryumdaki balıklara her baktıklarında rahatladıklarını dile getirirler. Hatta bazı doktorlar, hastalarına rahatlatıcı bir ortam sunmak amacıyla akvaryumlardan yararlanır.
  • Arkadaşlık ederler: Akvaryum ve balık bakımını öğrenmek şüphesiz ki zaman alır. Fakat büyük faydaları da beraberinde getirir. Her evcil hayvan gibi balıklar da insanlara arkadaşlık eder ve balıklar, çok güçlü bir bağ kurabileceğiniz canlılar arasında yer alırlar. Balıklarla ilgilenmek, onlarla anlamlı ve eğlenceli anlar geçirmenize izin verir.
  • Öğrenmeyi teşvik eder: Akvaryum hobisinin faydaları arasında bir diğeri de öğrenmeyi teşvik etmesi. Çünkü akvaryumlar ve balıklarla ilgili pek çok farklı detay var. Bu da bizleri öğrenmeye, sormaya, bilgi paylaşmaya ve araştırmaya itiyor.
  • Stresi azaltır: Akvaryum hobisinin en önemli yararlarından biri de hiperaktivite ve davranış problemleri olan çocuklara iyi gelmesi ve stres seviyesini azaltmasıdır. Ek olarak; parlak renkler ve su sesi iyi bir stres önleyicidir. Akvaryumlar iyi ruh halini destekler ve iyi bir şekilde uyumanıza olanak tanır.
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.