12 Maddede Süs Balığı Çeşitleri
Süs balığı çeşitleri, harika görünen canlı bir akvaryum elde etmenize izin verir. Peki, bu süs balıkları hangileri? İşte, en popüler süs balık türleri!
Süs Balığı Çeşitleri
Akvaryumlar evlerde, ofislerde ya da dekoratif alanlarda içindeki çeşitli ve renkli süs balıkları, akvaryum bitkileri sayesinde oldukça ilgi görüyor. Küçük ve birbirinden renkli balıklar hem çok sevimli hem de görkemli desenleriyle ilgi çekici. Küçüklüğümüzde küçük bir fanusta birçoğumuzun balığı mutlaka olmuştur. Ya da bir akvaryum gördüğümüz zaman hayranlıkla onu izlemişizdir. Akvaryumların ve içerisinde yaşayan canlıların su içerisinde ahenkle dans etmesi bizlerde sakinleştirici bir etki bile oluşturabilir.
Balıkların oradaki sakin ve dingin hayatları, akvaryum içerisinde göze hitap eden o renk cümbüşü oldukça keyif vericidir. Bu akvaryumda yaşayabilen birden fazla süs balığı çeşidi bulunur ve hepsinin yaşam koşulları ya da beslenmesi birbirinden farklıdır. Eğer bir akvaryum edinip süs balığı beslemek istiyorsanız hangi balık türlerinin nasıl yaşadığını ve özellikle hangi balık türleriyle anlaştığını bilmeniz gerekir. Şimdi bu süs balığı türlerini biraz daha yakından tanıyalım.
1. Kavgacı Siyam Balığı
Süs balığı çeşitleri arasında ilk sırada kavgacı siyam var. Bir beta balığı türü olan kavgası siyam balıkları beta cinsi olmayan balıklarla yaşayamaz. Başka balıklarla bir arada olması onu huzursuz eder ve mutlu bir yaşam süremez. Bu balıklar akvaryum sahiplerinin en çok tercih ettiği balık türlerinden biridir. Kavgacı siyam balıkları oldukça mücadeleci ve cesur bir ruha sahiptir.
Bu özelliği sayesinde yaşam alanında baskın ve üstün olma ihtiyacı duyar. Kendi türünde bir beta balığı ile yaşayabilir fakat diğer tür balıklar karşısında üstünlük kurmak isteyeceğinden farklı cins balıklara zarar verebilir. Bu sebeple onları ancak kendi türlerinden bir balıkla beraber yaşatmanız doğru olacaktır. Boyut olarak 7 santimetreye kadar büyüyebilirler. Kavgacı siyam balıkları görüntü olarak da oldukça gösterişli ve güzeldirler. Tül kuyrukları ile çok güzel görünürler. Eğe kavgacı siyam balığı beslemek istiyorsanız yaşam alanındaki suyun derece olarak 24-30 derece ısıda olmasına dikkat etmelisiniz. Pul yem ile sağlıklı şekilde beslenmeleri sağlanabilir.
2. Lepistes Balığı
Süs balığı çeşitleri söz konusu olduğunda lepistes balıklar da son derece popüler. Bu balıklar ilk kez akvaryum edinenler için en çok tercih edilen türlerdendir. Bunun sebebi ise lepistes balıklarının bakımının oldukça kolay olmasıdır. Akvaryum içerisinde oldukça rahat bir şekilde beslenebilir. Üretimleri de oldukça kolaydır fakat hastalıklara karşı çok hassas bir yapıya sahiptirler. Çeşitli renkleriyle oldukça dikkat çekici olan akvaryum süs balıklarıdır ve uygun koşullar ayarlandığı sürece görüntüleri ve renkleri çok daha canlı ve ilgi çekici hale gelir.
Lepistes balıkları çok hızlı ürerler ve üreme şekilleri yumurtlama değil doğurma şeklindedir. Ayda bir kez doğurabilirler. Bu balıkların dişileri erkeklere göre daha büyüktür ve erkekleri görüntü olarak daha çok desenli ve süslüdür. Erkek lepisteslerin kuyrukları da oldukça ihtişamlı bir görüntüye sahiptirler. Lepistes balıklarının ömrü çok uzun değildir fakat doğru şartlar altında bakıldığında 2-2,5 yıl aralığında yaşayabilmektedirler. Eğer lepistes balığı edinmek istiyorsanız yaşam alanı olan akvaryumdaki su ısısının 25 derecede sabitlenmesi onlar için ideal olacaktır. Akvaryumdaki su kalitesini sağlamak için akvaryum filtreleri kullandığınızda, lepistes balığınıza daha iyi bir yaşam alanı sunabilirsiniz.
3. Melek Balığı
Süs balığı çeşitleri arasında yer alan melek balıkları güzel görüntüleriyle çok dikkat çekerler. Anavatanı Güney Amerika bölgesidir. Melek balıkları dingin ve sakin balıklardır, yaşam alanlarında da oldukça sakin bir yaşam sürerler. Bu balıklar sorunsuz bir şekilde tüm balıklarla iyi anlaşırlar ve uyumludurlar. Fakat bu uyumluluğuna aldanmamak gerekir. Her balık türüyle anlaşabiliyor olsa da kendisinden küçük balıkları onların yanında yaşatmamak gerekir çünkü melek balıkları kendinden küçük balıkları yiyebilirler.
Sakin ve uysal yapıları kendinden küçük balıkları yemesini engellemeyecektir. Bu yüzden melek balığı edinecekseniz ondan daha küçük bir balığın akvaryumda bulunmamasına kesinlikle dikkat etmelisiniz. Bunun dışında melek balıklarının bakımı da oldukça kolaydır. Yaşam alanı olması gereken şekilde düzenlendiğinde ve beslenmesine dikkat edildiğinde balığınızın sağlıklı bir şekilde yaşamasını sağlayabilirsiniz. Yaşam alanındaki suyun ısısının da 25-28 derece aralığında olmasına dikkat etmek gerekir. İdeal su ısısını ayarlamak adına akvaryum ısıtıcı ve akvaryum soğutucu kullanılabilir.
4. Kristal Köpek Balığı
Süs balığı çeşitleri listesinde bir diğeri de kristal köpek balığı oluyor. Kristal köpek balıkları görüntüsü sebebiyle çok ilgi çekici bir süs balığı türüdür. Diğer bir adı da gümüş köpekbalığıdır. Kristal köpek balıklarının bakımı birçok süs balığına göre biraz daha zahmetli ve zordur. Yaşam alanlarının geniş ve büyük olması bu balıkların strese girmeden sağlıklı bir hayat sürmeleri için çok önemlidir.
Akvaryumlarının yüksekliği 35 santimetre olmalıdır ve içerisine 300 litre civarında su alıyor olmalıdır. Yaşadıkları suyun kütlesi ve genişliği kadar ısısı da sağlıklı yaşamaları için çok önemlidir. Doğal yaşam koşullarındaki gibi sağlıklı bir yaşam sürmesi için su ısısının 23-29 derece aralığında olması gerekir. Akvaryumlar için üretilmiş olan derecelerle ısıyı kontrol edebilir ve hava değişimleriyle değişen sıcaklığı akvaryum ısıtıcısı ya da soğutucusuyla dengede tutabilirsiniz. Kristal köpek balıkları beslenme açısından da hepçil kategorisindedir ve hem otla hem etle beslenebilmektedir. Sağlıklı kalabilmeleri için besleyici balık yemi tüketmeleri önemlidir.
5. Discus Balığı
En çok tercih edilen süs balığı çeşitleri arasında discus balığı da bulunuyor. Bu balıklar mükemmel renkleriyle akvaryumda adeta bir görsel şölen meydana getirirler. Kusursuz bir görüntüye sahiptir ve onları izlemek de bir o kadar keyiflidir. Esas yaşam alanları Amazon nehirleri civarıdır. Discus balıklar genellikle büyük süs havuzlarında beslenirler ve dipte yaşayan bir balık çeşididir.
Discus balıkları çok uysal ve sakin balıklardır. Bütün balıklarla anlaşabilir ve onlarla yaşamaktan hiç huzursuz olmazlar. Discus balıklarının beslenmesine çok dikkat edilmelidir. Her balığa verilen yemlerle beslenmesi sağlıksız olacaktır. Discus balıkların beslenmesini onlar için özel olarak üretilen discus yemi ile sağlamanız doğru olacaktır. Diğer süs balıklarına verilen yemler bu balıklar için uygun değildir. Bu bilgilere ek olarak discus balıklarının yaşam alanındaki su ısısının 27-30 derece aralığında olması oldukça önemlidir.
6. Japon Balığı
Süs balığı çeşitleri söz konusu ise japon balıklarından da mutlaka bahsetmemiz lazım. Japon balıkları belki de birçoğumuzun ilk beslendiği balık türlerindendir. Süs balıkları arasından ilk akla gelen ve popüler olarak beslenen balık türlerinden biridir. Genellikle nar çiçeği ve turuncu renklerinde olan Japon balıklarının beyaz ve siyahı da bulunmaktadır. Bu balıklar çok enerjik, hareketli ve enerjik türlerdir.
Japon balıklarının beslenmesinde ölçülü olmak çok önemlidir. Verilen fazla japon yemi onların ölmesine sebep olabilir bu yüzden günlük besin ihtiyacını yeteri kadar karşılamak gerekir. Japon balıklarının beslenmesi ve bakımı da oldukça kolaydır. Uygun koşullar sağlandığında 7 yıla kadar yaşayabilmektedir. Japon balıklarının sağlıklı bir şekilde yaşamaları için suyun sıcaklığının 18-24 derece aralığında olması gerekir. Akvaryumdaki suyun miktarı da 10 litre olduğunda rahatlıkla yaşamlarını sürdüreceklerdir.
7. Çöpçü Balığı
Çoğumuzun bildiği gibi çöpçü balığı da favori süs balığı çeşitleri arasındadır. Çöpçü balıkları birçok kişi tarafından akvaryum temizliği yapmasıyla bilinir fakat bu doğru bir bilgi değildir. Çöpçü balıkları pislenen bir akvaryumun temizlenmesini sağlamazlar. Onlara çöpçü balığı denilmesinin sebebi dibe çöken ve diğer balıklardan arta kalan yemlerle besleniyor olmalarıdır. Balığınızın hijyenik bir ortamda yaşaması için akvaryum temizlik malzemeleri kullanarak, düzenli şekilde bakım ve temizlik işlemlerini gerçekleştirmeniz önem arz eder.
Dibe çöken yemleri yiyerek akvaryum içerisindeki suyun dengesini korurlar fakat akvaryumun temizliğini yapmazlar. Bu süs balıkları boyut olarak en fazla 12 santimetreye kadar uzarlar ve doğru koşullarda bakıldığında 7 yıl ömürleri vardır. Çöpçü balıklarıyla ilgili bilinmesi gereken en önemli bilgi, sürü halinde yaşadıkları için eğer akvaryumunuza almak istiyorsanız en az 6 tane almanız gerektiğidir.
8. Kılıçkuyruk Balığı
Sevimli süs balığı çeşitleri arıyorsanız; kılıçkuyruk düşünebilirsiniz. Kılıçkuyruk balığı süs balıkları arasında en sevgi dolu olan balık türlerinden biridir. Bu balıkları akvaryum içerisinde beslemek de çok kolay ve pratiktir. Diğer türler gibi oldukça değişik ve renkli çeşitleri vardır. Kılıçkuyruk balıklarına kırmızı ya da yeşil kılıçkuyruk balığı da denilmektedir.
Anavatanları Kuzey Amerika ve Orta Amerika bölgelerdir. Kılıçkuyruk balıkları oldukça küçüktürler ve en fazla 6 santimetreye kadar büyüyebilirler. Erkekleri boyut olarak dişilere göre daha küçüktür fakat renkleri daha canlıdır. Kılıçkuyruk balıkları tatlı su balıklarıdır ve yaşadıkları alandaki suyun ısısının 28-28 derece aralığında olmasına dikkat edilmesi gerekir.
9. Siyah Moli Balığı
Popüler balıklardan olan siyah moli, en beğenilen süs balığı çeşitleri arasında yerini alıyor. Akvaryumda bakımı çok kolay olan bir balık türü de siyah moli balığıdır. Oldukça küçük boyutlarda olan bu süs balığı 3-6 santimetre boyutlarındadır.
Siyah moli balıkları uyumlu balıklardır ve diğer tür balıklarla da aynı ortamda strese girmeden rahatlıkla yaşayabilme özelliğine sahiptirler. Çok uzun ömürlü olmamakla birlikte doğru koşullar sağlandığında ve gerektiği şekilde beslendiğinde 3-5 yıl aralığında yaşayabilirler. Bu balıklar için de diğerlerinde olduğu kadar içinde yaşadıkları suyun ısısı önemlidir. Siyah moli balıkları 21-28 derece ısı aralığında rahatlıkla yaşamlarını sürdürebilirler. Moli balıkları kendi türleriyle de çok iyi anlaşırlar ve sürü halinde yaşarlar. Bu sebeple beslemek istiyorsanız en az 6 adet almanız gerekir.
10. Sarı Prenses Balığı
Sarı prenses balıklarının anavatanları Afrika civarlarıdır. Bu tür balıklara o bölgedeki Malavi Gölü’nde rastlamak mümkündür. Süs balıkları arasında en popüler olanlardan biridir. Bu balıklar akvaryuma kolaylıkla uyum sağlarlar fakat akvaryum içerisini onların yaşam alanlarına uygun bir hale getirmek önemlidir.
Sarı prenses balıkları kendi yaşam alanlarında kayalıkların arasında ve sığ bölgelerde yaşamayı severler. Eğer bu balıklardan beslemek istiyorsanız akvaryum içerisine kayalığa benzeyen objeler, küçük mağaralar bulundurmanız gerekir. Bu sayede sarı prenses balıkları kendi doğal yaşamlarında yaşıyormuş kadar rahat bir hayat sürdürürler. Yaşadığı suların 25 derecede olması önemlidir.
11. Makrakanta Balığı
Bu balıklara palyaço balığı da denilmektedir ve anavatanları tropikal bölgelerdir. Endonezya bölgesine özgüdür. Görüntü olarak da oldukça güzel ve üzerlerinde siyah şeritler bulunduran bir balık türüdür. Genellikle sarıdırlar ve üzerlerinde siyah şerit şeklinde desenleri bulunur. Tatlı su balıklarıdır ve yaşadığı akvaryumda mutlaka filtre bulunması gerekir.
Makrakanta balıklarıyla ilgili dikkat edilmesi gereken diğer bir özellik ise atlayıcı bir balık olmalarından dolayı akvaryumda kapak bulunması gerektiğidir. Akvaryumdan dışarı atlama ve ölme ihtimallerine karşı mutlaka üstü kapalı bir akvaryumda beslemek gerekir. Bu balıkların yaşadığı suyun ısısı 25-30 derece aralığında olmalıdır. Uygun koşullar sağlandığında 10 yıla kadar yaşayabilmektedirler.
12. Amano Karidesi
Süs balığı çeşitleri listemizin sonuncusu Amano karidesi. Bu balıklara Yosun veya Japon karidesi de denilmektedir. Uzak Doğu Bölgesi onların anavatanıdır ve boyut olarak oldukça küçük balık türleridir. Boyutları en fazla 5 santimetreye kadar büyüyebilir ve yosun yiyerek beslenmektedirler. Bu süs balığının beslenmesinde de diğer süs balıklarında olduğu gibi suyun ısısı oldukça önemlidir. Akvaryumdaki suyun ısısının 16-29 derece aralığında olması yaşamlarını rahatlıkla sürdürebilmelerini sağlamaktadır.