Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Hasta Balığa Ne Yapılmalı? Hasta Balık Nasıl İyileşir?

05.05.2021
8.271
Abone Ol 
Hasta Balığa Ne Yapılmalı? Hasta Balık Nasıl İyileşir?

Hasta balığa ne yapılmalı? Balığınızın hasta olduğunu rengindeki, derisindeki, gözlerindeki ya da davranışlarındaki farklılıklardan anlayabilirsiniz. Balıklarda çeşitli enfeksiyonların, yanlış beslenmeye bağlı sindirim sorunlarının, mantar ve parazitlerin görülmesi olasıdır. Bu tip rahatsızlıklar balıkların halsiz ve yorgun görünüme neden olur. Bu nedenle balığınızın normalden farklı şekilde davrandığını kolaylıkla fark edebilirsiniz. Kimi zaman hasta balıklar yem yemek istemez, fazla hareket etmez ve solgun görünümü ile öne çıkar. Peki, hasta balığı ne yapılmalı? Balıkların hasta olduğu nasıl anlaşılabilir?

Hasta Balığa Ne Yapılmalı?

Balığınızın hasta olduğunu fark ederseniz önce hastalığın ne olduğunu anlamanız gerekir. Farklı rahatsızlıklar, farklı tedavileri gerektirir. Bu nedenle eğer balıkların hastalıklarından anlamıyorsanız balığınızı veterinere götürerek hastalığın anlaşılmasını ve buna yönelik tedavinin uygulanmasını sağlayabilirsiniz.

Balık Yaralanmalarında Ne Yapmalı?

Hasta balığa ne yapılmalı? Farklı balık türleri de aynı balık türleri de akvaryum içinde birbirine saldırabilir. Özellikle de yetişkin balıkların aynı türden yavrulara saldırması olasıdır. Bu durumu fark ederseniz saldırıya uğrayan balıkları ayrı bir akvaryuma almanız gerekir. Aksi takdirde balığınız ya saldırıdan dolayı ya da aşırı stresten dolayı ölecektir. Ayrı bir akvaryuma aldığınızda ise saldırıya maruz kalmayacağı için balığınızın yaşama şansı daha yüksek olacaktır.

Yaralanana balıkların tedavisi için suya eklenebilecek farklı vitamin ve ilaç takviyeleri mevcuttur. Yaralanmalar ciddi boyutta olmadığı sürece iyileşme sağlanabilecektir ancak ciddi yaralanmalar söz konusu olduğunda iyileşme süreci için veteriner desteği alınması gerekebilir. Basit yaralanmalara sahip olan balığınızı ayrı akvaryuma aldıktan sonra onu düzenli beslemeniz, suyuna ilaç ve vitamin takviyeleri eklemeniz iyileşme sürecini hızlandırır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Discus Balığı Özellikleri ve Bakımı

Balıklarda Dropsy Hastalığı Nedir? Nasıl Tedavi Edilebilir?

Hasta balığa ne yapılmalı? Balıkların gözlerinin ve bedenlerinin bir balon gibi şişmesi durumu dropsy hastalığının belirtisidir. Bu balıklar genellikle yüzme fonksiyonlarını iyi şekilde kontrol edemezler ve hamile olduklarını sanmanız olasıdır çünkü görünüm olarak hamile bir balığı andırsalar da gözleri yerinden çıkacakmış gibi şişen balıkların hamile olmadığını az yemelerinden ve bedenlerini kontrol edememelerinden anlayabilirsiniz.

Kötü su koşullarından, uyum stresinden ve sudaki pH gibi ani değişimlerden dolayı balıklar dropsy hastalığına sahip olabilir. Nadiren bulaşıcı olabilen bu hastalıktan diğer balıkları korumak için hasta görünen balığı ayrı akvaryuma almanız daha sağlıklı olacaktır. Sindirim sistemini zorlamayacak yemler vermeniz, vereceğiniz pelet yemleri bir süre suda beklettikten sonra balığınıza vermeniz önerilir. B ve C vitamini takviyeleri ile antibiyotik içerikli yemleri bu dönemde balığınıza vermeniz, rahatsızlığın giderilmesinde etkili olabilir. Yine de balığınızın iyiye gitmediğini fark ederseniz veterner desteği alarak gerekli tedaviyi sağlayabilirsiniz.

Balıklarda Mantar Hastalıkları

Hasta balığa ne yapılmalı? Balıklarda mantar hastalıklarına sıklıkla rastlanılabilir. Bu rahatsızlık fark edildiği zaman mantar enfeksiyonuna sahip olan bölge solungaçlardan uzak ise tentürdiyot, malachite yeşili veya metilen mavisi temiz bir pamuğa damlatılarak bölgeye uygulanabilir. Bu uygulamanın solungaçtan uzak bölgeye yapılması gerekir. Eğer solungaçlara yakın bölgede mantar enfeksiyonu mevcutsa, balığınız çok küçükse ya da uygulama yapamayacağınızı düşünüyorsanız balığınızı ayrı bir akvaryuma alarak 10 litreye 2 damla malachite yeşili ya da metilen mavisi damlatın. Sonrasında 24 saat bekleyin ve iyileşme fark etmezseniz suyu değiştirip uygulamayı tekrarlayın.

Hasta Balık Görünce Ne Yapmalı?

Hasta balıkların genel olarak tedavi edilmesi için farklı uygulamalar mevcuttur. Eğer balığınızın halsiz, iştahsız, soluk renkli, şişkin olduğunu fark ederseniz hastalığı araştırmadan işe koyulmanız tedaviyi geciktirebilir. Bu nedenle eğer balığınızın hastalığına dair fikir sahibi değilseniz mutlaka veteriner desteği almanız tavsiye edilmektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Akvaryum Suyu Bulanıklığı Nasıl Giderilir?

Hastalıklı bir balık görürseniz balığınızı akvaryumdan ayırmanız önerilir. Bu sayede bulaşıcı hastalığın diğer balıklara geçmesi önlenebilir. Ayrıca uygulanacak olan tedavinin diğer balıklar için zararlı yönleri de olabilir. Bu nedenle hasta balığın alınıp ayrı bir akvaryuma koyulması hem tedavi için gereklidir hem de diğer balıkları etkilemeyecektir.

En kaliteli balık yemleri, akvaryum malzemeleri ve akvaryum aydınlatma ürünleri ZOO’da!

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.