Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

En Popüler 5 Tatlı Su Balığı

25.05.2022
2.072
Abone Ol 
En Popüler 5 Tatlı Su Balığı

Tatlı su balığı cinsleri, akvaryumların en popüler balık türlerinden biridir. Hoş ve sevimli görünümleri ile rahatlatıcı ve sakinleştirici bir etki de yaratırlar. Kendi akvaryumunuzu kurmayı düşünüyorsanız, bu yazımız ilginizi çekecek. İşte en çok tercih edilen tatlı su balıkları!

Tatlı Su Balığı Cinsleri

Tatlı Su Balığı

Akvaryum kurmayı planlıyorsanız; aşağıdaki balıkların en popüler tatlı su balığı cinsleri olduğunu söyleyebiliriz:

1. Lepistes Balığı

Lepistes balığı, akvaryumlarda en çok yer alan balıklardan biridir. Belirgin yelpaze şeklindeki yüzgeci ile dikkat çeker. Kökenleri Karayip’lere dayanan bu balıklar, hoş görünümleri ile de adeta büyüler.

Bu balık cinsi 3 ila 5 cm arasında bir boyuta sahiptir. Bakımı da son derece kolaydır. Ayrıca doğal ortamında sürüler halinde yaşadığı için diğer balık cinsleriyle de kolay şekilde anlaşır. Son derece uyumlu bir balıktır. Lepisteslerin sağlıklı kalabilmeleri için kaliteli balık yemleri ile beslenmeleri gerekir. Pul yemler bu balıklar için uygundur.

2. Neon Tetra Balığı

Tatlı su balığı türleri arasında bir diğeri de Neon Tetra oluyor. Kökenleri Güney Amerika’ya uzanan bu balıklar, karakteristik olarak vücutlarındaki kırmızı ve mavi şeritler ile tanınırlar. Tetra balıklar çoğu türle uyumludur. Barışçıl ve arkadaş canlısı bir balıktır. Refahları için sürüler halinde yaşamaları önemlidir.

Bu balıkların sağlıklı gelişimi ve büyümeleri için vitaminler ve mineraller yönünden zengin olan balık yemi çeşitleri ile beslenmeleri önemlidir. Yaşam alanları da düzenli olarak temizlenmeli ve suyun ideal kalitede olması sağlanmalıdır. Akvaryum temizlik ve bakım ürünleri ile rutin bakım işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  6 Maddede Tuzlu Su Akvaryum Balıkları

3. Betta Balığı

Tatlı su balığı olarak öne çıkan Betta balıkları, var olan en renkli akvaryum balıklarından biridir. Bu balık cinsinin erkekleri daha agresif olurlar. Birbirleriyle kavga etmemeleri için lepistes gibi uzun yüzgeçli balıklarla aynı ortamda bulunmamaları gerekir. Bettalar, akvaryum başına bir adet olmalıdır. Aksi halde birbirlerini rakip olarak algılayabilirler. Diğer türlerle ve özellikle dişilerle daha iyi geçinirler.

Bu balıkların sağlıklı bir ömür sürmeleri için besleyici tablet yem veya pul yemler tercih edilebilir. Akvaryum filtreleri kullanılarak su kalitesi yüksek seviyede tutulmalıdır. Bu sayede balıklara temiz ve sağlıklı bir yaşam alanı sunulmuş olacaktır.

4. Discus Balığı

Tatlı su balığı söz konusu olduğunda akvaryumların en çok tercih edilenlerinden biri de Discus olur. 12 ila 15 cm arasında boyutları olan bu balıklar, yuvarlak formları ile bilinirler. Sarı, kırmızı, mavi ve fuşya gibi farklı renkte olabilirler.

Yayın balığı türleri, tetra ya da moli balıkları ile uyumlu şekilde anlaşır. Ayrıca bu balıkları lepistes, betta ve melek balığı gibi türlerle aynı akvaryum içinde tutmak pek doğru değildir. Özel discus yemi ile beslenmeleri son derece önemlidir.

5. Moli Balığı

Moli balıkları tamamen siyah renklidir. 6 ila 10 cm arasında olabilirler. Algleri ve bitki bazlı yemleri severler. Sosyal oldukları için diğer balıklarla çok iyi anlaşırlar. Pek çok türle aynı akvaryum içinde bulunabilen bir balıktır.

Tatlı Su Balıklarının Bakımı Nasıl Olmalı?

Tatlı su balıkları hakkında bilgi verdikten sonra bu balıkların nasıl bakılması gerektiğinden söz edelim. Öncelikle bir akvaryum kuracağınız zaman balıklarınızı yeterli sayıda seçmelisiniz. Stres yaşamamaları ve uyumlu bir yaşam sürmeleri adına doğru balıkları akvaryuma eklemelisiniz. Bunlar dışında diğer önemli detaylar şunları içerir:

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Rutin Akvaryum Bakımı Nasıl Olmalı?

Balık Yemi Seçimi

Tatlı su balığı bakacağınız zaman en önemli hususlardan biri şüphesiz ki balık yemi seçimi olur. Seçtiğiniz akvaryum balıklarının özelliklerini öğrendikten sonra beslenme ihtiyaçları ve herhangi bir balık vitamini gibi ürüne gereksinimleri olup olmadığını veterinerden öğrenebilirsiniz.

Bazı balıklar kurutulmuş canlı yem ile beslenmeliler, bazılarının ise pul yemlerle beslenmeleri yeterli olmaktadır. Balığınızın tarzına uygun olan bir yem seçtiğinizden emin olmalısınız. Ayrıca balıklarınızı aşırı beslememeye de dikkat etmelisiniz.

Akvaryum Ortamı

Tatlı su balığı cinsleri aydınlık bir ortamda yaşamak isterler. Ancak doğrudan güneş ışığı alan bir yere akvaryumu koymamalısınız. Direkt olarak güneş ışığı görmeyen ideal bir yere akvaryumu konumlandırmanız önemlidir. Akvaryum aydınlatması ile balıklarınıza ideal bir ortam sunabilirsiniz.

Akvaryum Hijyeni ve Temizliği

Akvaryumda klor ve ağır metalleri uzaklaştırmak için akvaryum su düzenleyiciler kullanmalısınız. Akvaryum su kalitesi balıklar için çok önemlidir. Rutin olarak bakım işlemlerini gerçekleştirmeli ve akvaryumun temiz kalmasını sağlamalısınız.

Bunlara ek olarak akvaryum dış filtre ve akvaryum iç filtre gibi ekipmanları 15 günde bir temizlemelisiniz. Akvaryum dekor malzemeleri ve süslemelerini de düzenli olarak temizlemeye dikkat etmeniz oldukça önemlidir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.