Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Akvaryumdaki Ağır Metaller Nelerdir?

23.06.2023
340
Abone Ol 
Akvaryumdaki Ağır Metaller Nelerdir?

Akvaryumdaki ağır metaller, balıkların sağlığını riske atabilir. Akvaryumdaki canlıların sağlığına etki eden en mühim faktör şüphesiz ki, sudur. Bu yüzden akvaryumda kullanılan suyun değerleri sürekli olarak ölçülmelidir.

Musluk suyu, birikmiş yağmur suyu, ırmak ve göl suyuna oranla akvaryumlar için daha uygundur. Kolaylık açısından da sıklıkla musluk suyu akvaryumlarda tercih edilir. Ancak evlerimizdeki musluklardan akan suda ağır metaller ve klor gibi bileşenler bulunur. Bu nedenle musluk suyunun bu tür zararlı maddelerden arındırılması gerekir. Aksi durumda akvaryumdaki ağır metaller balıklarınıza ciddi oranda zarar verebilir.

Musluk suyunun klordan arındırılması basit bir şekilde yapılabilir. Bunun için akvaryum hava pompası kullanabileceğiniz gibi akvaryum iç filtre de tercih edebilirsiniz. Akvaryumdaki ağır metaller ise klor bileşeninden çok daha tehlikelidir. Sudan ayrıştırılmaları biraz daha zordur. Ağır metallerin su içindeki oranı fazla ise balıklarınız ölebilir.

Akvaryumdaki Ağır Metaller Hangileri?

Akvaryumdaki Ağır Metaller Nelerdir?

Akvaryumda kullanılan su her ne olursa olsun, beslenen balıklar ve canlılar için zararlı bir ortam meydana gelebilir. Akvaryumdaki ağır metaller ise şunları içerir:

Kadmiyum

Akvaryumdaki ağır metaller listesinde en toksik bileşenlerden biridir. Düşük miktarlarda dahi akvaryum canlıları için büyük risk oluşturur. Bu metal genel olarak çinko ile kompleks oluşturur. Balıkların kemiklerinde kalsiyum ile beraber yapı taşı olarak kullanılır. Eğer ki bu madde kalsiyum yerine geçer ise zamanla kemiklerde kırılganlığa yol açabilir. Çinko reaksiyonlarını önlediği için balıkların bağışıklık sistemine zarar verir. Uzun süre kadmiyum maddesine maruz kalmak, balıkların ölmesine sebebiyet verebilir.

Cıva

Cıva insan sağlığını riske atan bir madde. Fakat aynı şey balıklar için geçerli değil. Çünkü balıklar bu maddeyi metil cıva olarak vücutlarında biriktirebilirler.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Balık Bakımı Nasıl Olur? Dikkat Edilmesi Gerekenler Neler?

Bakır

Akvaryumdaki ağır metaller listesindedir. Önemli enzimlerin yapısında bulunan ve hücre görevlerinin yerine getirilmesine olanak tanıyan bir iz element olarak tanımlanabilir. Ancak aşırı değişim durumunda toksik etki bırakabilir. Akvaryum suyunda aşırı miktarda bakır bulunması, balıkların gelişimlerini olumsuz manada etkiler. Ayrıca aşırı bakır bileşeni, balıkların üremelerinin yavaşlamasına sebep olur.

Nikel

Akvaryum yaşamı için zararlı etkileri bulunan bir maddedir. Akvaryumdaki bitkiler tarafından biriktirilebilir. Balık dostlarımız için en mühim zararı ise doğum anormallikleri olur. Ancak nikelin tek olumsuz etkisi bu olmamaktadır. Diğer yandan balıklarda kalp problemlerine de yol açabilir.

Stronsiyum

Bu bileşen de akvaryumdaki ağır metaller arasındadır. Yüksek düzeylerde olması, balıkların kemik gelişimini olumsuz etkiler.

Krom

Kromun zehirliliği, balığın cinsine, gelişim dönemine ve yaşına göre değişiklik gösterir. Yine de balıkların endokrin sistemini bozma ihtimali vardır. Bununla beraber geotoksik etkileri bulunur.

Paladyum

Diğer elementler kadar sık rastlanılan bir element olmamaktadır. Ancak bazı bölgelerde yoğun şekilde bulunur. Bu madde akvaryum canlıları için son derece zararlıdır. Akvaryumdaki canlıların karaciğerine zarar verebilir. Kan yapımını düşürdüğü bilinir.

Baryum

Doğada en az bulunan ağır metallerden biridir. Suda çözünür ve balıklar tarafından yoğun düzeyde alınır ise olumsuz sonuçlar meydana getirebilir.

Kurşun

Suya kolay bir şekilde karışır. Akvaryumdaki canlıların enzim sistemlerine zarar verir. Dolayısıyla balık ölümlerine sebep olabilir.

Akvaryumdaki Ağır Metaller Nasıl Yok Edilir?

Akvaryumdaki ağır metaller, balıkların yaşamını riske sokar. Bu ağır metallerin sudan arındırılması şarttır. Sudaki ağır metallerin yok edilmesi için mikropsal hücreler kullanılır. Bu noktada amaç ise suda bulunan platin, gümüş ve altın gibi değerli metalleri kazanmak, zehirleyici etkisi bulunan ağır metalleri yok etmektir.

Ağır metalleri bağlayan başlıca bakteriler; Pseudomonas, Enterobacter ve Arthrobacter olmaktadır. Candida ve Saccharomyces gibi mayalarla Rhizopus, Penicillium, Neurospora gibi mantarlar da sudaki ağır metalleri bağlayabilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Akvaryum Nitrat Seviyesi Nasıl Azaltılır?

Bahsedilen ağır metal tutucular hastalık yapma riski barındırır. Bu yüzden de akvaryum suyu için tavsiye edilmez. Akvaryum suyunu ağır metallerden arındırmanın daha kolay yolları bulunur. Bunun için en iyi yöntem ise akvaryum su düzenleyiciler kullanmaktır. Bunun yanı sıra kimyasal akvaryum filtresi ve karbon filtre de işinize yarayacaktır. Aktif karbon, yalnızca ağır metallerin değil, sudaki ilaç ve klorun giderilmesinde de etkin rol oynar.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.