Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Balık Bakımı Nasıl Olur? Dikkat Edilmesi Gerekenler Neler?

02.11.2021
4.404
Abone Ol 
Balık Bakımı Nasıl Olur? Dikkat Edilmesi Gerekenler Neler?

Balık bakımı nasıl olur? Evcil hayvan beslemek hem çocuğunuz hem de kendinizin kişisel gelişimi açısından oldukça önemlidir. Ayrıca bir canlının yaşamına katkıda bulunmak en faydalı olanıdır. Balığımızın genel bakımı konusunda yeterince bilgili olursak, onun daha sağlıklı ve uzun ömürlü olmasını sağlayabiliriz. Balık bakımıyla ilgili bilinmesi gerekenleri açıklayalım.

Balık Bakımı Nasıl Olur?

Balık beslemek diğer hayvanları beslemekten daha huzur verici olarak görülmektedir. Güzel, canlı ve sevimli renkleriyle balıkların suda yüzdüklerini görmek size oldukça huzur verecektir. Her canlı gibi balıklar da beslenmek için özen ve ilgi ister. Ufak bir hata yaptığınızda balıkların yaşamına son verme ihtimaliniz yüksek olacağı için bu aşamada çok dikkat edilmesi gerekmektedir. Akvaryumda pek çok balık besleyebilirsiniz ancak her balığın akvaryumda beslenilemeyeceğini bilmelisiniz. Örneğin tuzlu suda yaşayan balıklar için özel deniz akvaryumları oluşturmalısınız. Evde balık beslemek son derece sabır ve ilgi gerektireceğinden dolayı bunları göze alarak balık beslemeye karar vermeniz en doğrusu ve sağlıklısı olacaktır. Peki, balık bakımı nasıl olur?

Son dönemlerde akvaryumda balık beslemek oldukça popüler hale gelmiş ve birçok insan tarafından da ilgi görmüştür. Ancak balık beslerken dikkat edilmesi gereken konular kesinlikle unutulmamalıdır. Beslediğiniz balığa uygun bir balık yemi tercih etmelisiniz. Ciklet besliyorsanız; ona ciklet yemi almalı ya da discus balığı besliyorsanız özel discus yemi edinmelisiniz. Aksi takdirde balığınızın yaşamına son verebilirsiniz. Dikkat edilmesi gereken bir diğer konu ise akvaryumu kurduğunuz an balığı direkt içine koymamanız gerekmektedir. Akvaryumu boş bir şekilde yaklaşık 1 hafta kadar bırakmalı ve suyun içerisinde oluşan bakterilerin üremesini, sıcaklığın uygun seviyeye gelmesini ve akvaryum motor aksamının tam performanslı bir şekilde suda çalışmasını beklemeniz gerekmektedir. Akvaryum filtre malzemeleri ise son derece kaliteli ve tam bir şekilde alınmalıdır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Plati Balığı Özellikleri ve Bakımı

Fanusta Japon Balığı Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Balık Bakımı Nasıl Olur?

Dünya çapında en çok ilgi gören ve tercih edilen Japon balıklarının ortalama ömürleri 5 yıl kadar olarak bilinirken balıkların yemlerine ve akvaryumlarına çok iyi bakıldığı takdirde 10 yıla kadar yaşama ihtimalleri olduğu görülmüştür. Japon balıkları, diğer balıkların aksine rutin bir beslenme programına ihtiyaç duymazlar ve soğuk suda yaşayabilirler. Balıkların uzun ömürlü ve daha sağlıklı olabilmeleri açısından akvaryumda beslemek en doğrusu olacaktır.

Fakat balık beslemeye yeni başlıyorsanız ve Japon balığı sayısı az ise fanus tercih edebilirsiniz. İlerleyen dönemlerde balığınıza daha iyi bir yaşam alanı sağlamak adına akvaryum satın alabilirsiniz.

Fanusta balık beslemek istiyorsanız kesinlikle suyun çok temiz olmasına dikkat etmeli ve fanusun yaklaşık olarak 10 litre kadar su alabilecek kapasitede genişliğe sahip olması gerekmektedir. Akvaryumda beslenen balıklar için 4-5 günde bir balıklar sudan çıkarılmadan suyun değiştirilmesi önemlidir. Japon balıkları sıcak sulardan hoşlanmadıkları için suyun sıcaklığının 24 derecenin altında ve yaklaşık 14 ya da 25 derece sıcaklığında olması gerekmektedir. Su ısısını korumak adına akvaryum ısıtıcı ve soğutucu ürünlerden kullanabilirsiniz.

Balık Bakımında Bunları Unutmayın!

Balık bakımı nasıl olur diyenler için diğer önemli bilgilerden de bahsetmeliyiz. Balıklarda oluşacak parazitleri önlemek amacıyla düzenli bir şekilde ve yeterli ölçüde ilaçlama yapılması gerekmektedir. Bunun için akvaryum su düzenleyiciler ideal olacaktır. Hastalıklardan korunmak adına tuzlama işlemi de yapılmalı ve akvaryuma başka yabancı balıklar koyulmamalıdır. 1/3 oranında düzenli bir şekilde su değişimleri yapılmalıdır. Büyük akvaryumlarda bu su değişimlerini ayda bir de yapabilirsiniz. Burada asıl önemli olan, yapılacak su değişimlerinin belirlenmiş periyotlara uygun bir şekilde yapılmasıdır. Eğer akvaryumunuzun boyutuna uygun iyi bir akvaryum iç filtre seçerseniz suyun tamamını değiştirmeye gerek duymazsınız.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  11 Maddede Akvaryum Balık Çeşitleri ve Özellikleri

Balık Beslerken Dikkat Edilmesi Gereken Kurallar Nelerdir?

Balık bakımında şunlar da önemli:

  • Balıkların doğal ortamlarına göre bir akvaryum dizaynı oluşturulmalıdır.
  • Besleyeceğiniz balığa uygun yem tercih edilmelidir.
  • Yeni bir akvaryum alındığında balığın, akvaryuma direkt yerleştirilmemesi gerekmektedir.
  • Akvaryumun yaklaşık 1 hafta kadar boş bir şekilde beklemesi oldukça önemlidir.
  • Akvaryumdaki su değişikliği esnasında balıklar akvaryumdan çıkarılmadan, yavaş hareketler uygulayarak, akvaryumdaki tüm suyu almayacak şekilde değiştirmek önemlidir. Balıklar susuz bir ortamda kaldıklarında ölecekleri için bu konuya oldukça dikkat edilmelidir.
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.