Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

American Foxhound (Amerikan Tilki Tazısı) Köpek Irkı Özellikleri, Bakımı ve Beslenme

Abone Ol 
American Foxhound (Amerikan Tilki Tazısı) Köpek Irkı Özellikleri, Bakımı ve Beslenme

Safkan şekilde yetiştirilmiş en eski ırklardan olan American Foxhound köpekleri özellikle de başka köpekler ile iyi şekilde anlaşabilen, son derece aktif ve sevecen karaktere sahip olmaları ile bilinen ırklardan biridir. Tazı ırkına dahil olan bu köpeklerin kökeni Amerika’ya dayanır ve büyük ırk köpeklerdendir.

American Foxhound Köpek Karakter Özellikleri

Çocuklar ve diğer köpekler ile iyi şekilde anlaşabilen American Foxhound köpekleri diğer evcil hayvanlar ile pek iyi anlaşamasalar bile doğru şekilde tanıştırılmaları oldukça önemlidir. Bu köpeklerin itaat ve söz dinleme kabiliyetleri oldukça yüksektir. Bu nedenle de iyi şekilde eğitilebilir ve eğitimlere kısa sürede olumlu yanıt verebilirler. Yüksek egzersize ihtiyaç duyan cinsin koruma güdüsü yüksek olmasa bile oyuncu ve hareketli karakteri nedeniyle ilgi çeken köpeklerden biri olduğu söylenebilir.

American Foxhound köpekleri genel anlamda nazik, cana yakın ve dost canlısı köpeklerdir. Bu köpekler havlamaya ve ulumaya eğilimli olan bir ırktır. Bu nedenle de apartmanda bakmaya karar vermeden iyi şekilde düşünülmesi önemlidir. Apartman hayatına adapte olması için iyi bir eğitim görmesi gerekir.

Cinsin ev içi eğitimi bir miktar zorlayabilir ancak çeşitli hareketlerin ve karakter eğitimlerinin verilmesi daha kolay ve keyifli olabilir. Köpeğinizin çeşitli karakter özelliklerini ve hareketleri öğrenmesi için çok çaba sarf etmeniz gerekmeyecektir.

Özellikle de avcılık konusunda gelişmiş yeteneklere sahip olan bu köpekler, cesur ve enerji dolu bir karaktere sahiptir. Tanıdık bir koku aldıklarında ya da tanıdık birini gördüklerinde takip etme ve ilgilenme eğilimi gösterirler. Gelişmiş avcı karakterleri nedeniyle buna yönelik oyunları da çok severler.

American Foxhound Köpek Tarihçesi

İngiliz, Fransız ve İrlanda kökenlerine sahip olan American Foxhound köpekleri; gelişmiş yetenekleri ile öne çıkan tazı ırklarından biridir. Bu köpekler özellikle de 17. yüzyıl döneminde tilki avının yaygınlaşması ile gündeme gelen bir ırktır. Takip, hız, yakalama gibi üstün özelliklere sahip olan American Foxhound köpekleri isimlerini de tilki avının revaçta olduğu bu dönemde almıştır. Günümüzde hala avcılık alanında yararlanılan bu köpekler ayrıca bekçi köpeği olarak da tercih edilen akıllı, kolay eğitilebilir özelliğe sahip bir cinstir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Welsh Springer Spaniel Köpek Irkı Özellikleri, Bakımı ve Beslenme

Amerikan Tilki Tazısı olarak da bilinen American Foxhound, çevik yapısı nedeniyle günümüzde de farklı alanlarda destek alınan köpekler arasındadır. Ayrıca bu köpekler 200 yıl öncesinde bile bir arama köpeği olarak görev almıştır.

American Foxhound Köpek Fiziksel Özellikleri

Büyük ırklardan olan American Foxhound cinsinin erkekleri ile dişileri arasında boyut olarak bir fark bulunmaz. Hem erkekler hem de dişiler ortalama olarak 58 – 69 cm yüksekliğine sahip olabilir ve kilogram olarak da yaklaşık olarak 25 – 34 kilogram arasında değişen bir ağırlıkları olabilir. Bu veriler hem dişi hem de erkekler için ortalama verilerdir.

Sert, kısa, düz ve tek katlı tüy yapısına sahip olan American Foxhound köpeklerinin kürk rengi farklılık gösterebilir. Ten rengi, beyaz, altın – beyaz ve siyah – beyaz gibi farklı kürk renklerine sahip olmaları olasıdır. Ayrıca farklı renklerde kürkler de gözlemlenmiştir. İri yapıya sahip olan gözleri kahverengi ya da ela renkte olabilmektedir. Yassı ve düşük şekilli olduğundan kulakların temizliği düzenli yapılmalıdır. Düşük kulaklara sahip olan köpeklerin kulaklarında nemlenmeye ve kapalı kalmaya bağlı şekilde enfeksiyon riskleri de mevcuttur. Bu nedenle de American Foxhound köpeğinizin kulaklarını düzenli şekilde temizlemeniz önerilmektedir.

İnce ve uzun bacak kemikleri olan bu köpeklerin tüyleri kısa olduğundan bacak yapıları daha zarif ve ince bir görünüme sahiptir. Yine de ince bacakları güçlü ve kaslı bir yapıdadır. Uzun ve oval şeklindeki kafaları da vücutları ile tam bir uyum içindedir. Kulakları ise kafalarına oranla büyük görünüme sahiptir ve kimi zaman kafaları ile aynı boyutta sarkık kulakları da olabilmektedir.

American Foxhound Köpek Bakımı

American Foxhound köpeklerinin bakımındaki en uğraştırıcı nokta onların kulak bakımıdır. Sarkık kulaklı köpeklerin hepsinde olduğu gibi bu köpeklerde de kulak rahatsızlıklarına genel bir eğilim mevcuttur. Bu sebeple de rahatsızlıkların olasılığını azaltmak için yapılması gereken en önemli şey kulakların temizlenmesidir. Köpeğinizin kulağını temizlemek için nemli ve temiz bir bez kullanabilirsiniz. Kulak çevresini ve kulak ön giriş kısmını nemli ve temiz bez ile nazikçe silerek temizleme işlemini gerçekleştirmeniz mümkündür. Ayrıca farklı bezler ile göz çevresini ve yüz bölgesini temizlemeniz de köpeğinizin farklı rahatsızlıklardan korunmasına yarar sağlayacaktır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kuru Köpek Şampuanı Nasıl Kullanılır?

Çok sık yıkanmaya ihtiyaç duymayan bu köpeklerin tüyleri kısa olduğu için çok sık taranması da gerekmez. Yine de haftada birkaç kez olacak şekilde köpeğinizin tüylerini tarayabilirsiniz. Bunun için kısa tüylü köpeklere uygun olan tarakları tercih etmeniz en iyisi olacaktır.

Köpeğinizin diş temizliği de genel temizlik için çok önemlidir. Diş ve diş etlerinin sağlığı için köpeğinizin kullanımına uygun diş macunları ve diş fırçaları ile ağız temizliğini gerçekleştirebilirsiniz. Bu süreçte köpeğinizin diş etlerinin rahatlaması ve dişlerinin de temizlenmesi için farklı oyuncaklardan ve ödül mamalarından yararlanabilirsiniz. Çeşitli ödül mamaları köpeklerin dişlerinin temizlenmesini sağlar ve bazı köpek oyuncakları de hem diş temizliğine yardımcı olur hem de diş etlerinin rahatlaması için bir masaj etkisi yaratır. Bu tip farklı ürünler köpeğinizin ağız ve diş sağlığı için olumlu sonuçlara destek olacaktır.

Bu ırka mensup olan köpekler genellikle çok fazla egzersize gereksinim duyarlar. Bu sebeple de köpeğiniz ile ilgilenmeniz ve onun aktifliğini korumanız gerekir. Köpeğinizin aktif kalmasını sağlamak için ona düzenli şekilde doğru egzersizleri yaptırmanız en iyisidir. Örneğin American Foxhound köpekleri yakalama, kovalama, geri getirme gibi oyunlardan keyif alırlar. Ona frizbi, top gibi farklı oyuncaklar alabilir ve hem eğlenmesini hem de aktif şekilde egzersiz yapmasını sağlayabilirsiniz. Köpek oyuncakları ile onun kaliteli vakit geçirmesini sağlayabilirsiniz.

American Foxhound Köpeklerinin Çocuklar ve Hayvanlar ile İletişimi

Çocuklar ve diğer köpekler ile çok iyi anlaşabilen American Foxhound köpekleri diğer evcil hayvanlar ile çok iyi geçinemeyebilirler. Bu köpekler diğer köpekler ile oyun oynamaktan büyük keyif alırlar. Ayrıca çocuklar ile de keyifli şekilde vakit geçirebilen American Foxhound köpekleri oyuncu karakterleri nedeniyle sevecen özelliklerini de sergilerler.

Diğer evcil hayvanlar ile pek iyi anlaşamayabilen American Foxhound köpeklerinin evdeki diğer hayvanlar ile doğru şekilde tanıştırılması çok önemlidir. Örneğin evde bir kediniz varsa köpeğinizi kedi ile rahat bir ortamda ve güvenilir şekilde karşılaştırmanız gerekir. Bu sayede köpeğiniz ile evdeki diğer evcil hayvanınızın daha samimi bir ilişki kurmasına yardımcı olabilirsiniz.

American Foxhound Köpeklerde Beslenme

American Foxhound köpekleri yüksek egzersize ihtiyaç duyan köpeklerdir. Bu nedenle de yüksek enerji ihtiyacı hissederler. Köpeğiniz için tercih edeceğiniz mamanın içeriğinin de kaliteli ve yüksek enerji içermesi gerekir. Özellikle de protein kaynaklı enerji içeriğine sahip köpek mamalarını tercih etmeniz köpeğiniz için çok daha sağlıklı olabilecektir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Küçük Köpeklerin Yaşam Süresi Nedir?

Bu köpeklerin günlük aktifliklerine uygun bir beslenme programına sahip olması önemlidir. Kimi American Foxhound köpekleri günlerini yüksek aktiflik ile geçirmezler. Böyle olduğunda köpeğinizin günlük harcanan enerjisine uygun mamaları seçmeniz onun kilo almasını da engelleyebilecektir.

Beslenme programı köpekler için kişiselleştirilmiş olmalıdır. Köpeğinizin olası hastalıkları, yatkınlıkları, mevcut sağlık problemleri, aktiflik durumu, yaşı, ırkı gibi pek çok durumu değerlendirilmelidir. Bu özelliklere bakarak mama seçimi yapmak daha sağlıklı bir beslenme programı benimsemek için en doğrusu olacaktır.

Kaliteli köpek maması çeşitleri için TIKLAYINIZ!

American Foxhound Köpekleri Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Sevilen köpek ırkları arasında yer alan avcı köpeklerinden biri olan American Foxhound köpekleri hakkında merak edilen pek çok soru mevcuttur. Peki, bu sorular nelerdir?

American Foxhound Köpeklerinin Yatkın Olduğu Hastalıklar Nelerdir?

American Foxhound köpekleri farklı hastalıklara yatkınlığı olan ırklardandır. Kulakları uzun olduğu için bu köpeklerin kulaklarının temizliğine dikkat edilmesi gerekir. Köpeğinizin kulaklarını temizlemeyi ihmal ederseniz enfeksiyon risklerini de arttırabilirsiniz. Bu nedenle de köpeğinizin kulaklarını düzenli şekilde silmeniz, kulakların altlarının nemli kalmamasına dikkat etmeniz önemlidir.

Bu köpeklerde davranış problemleri de yaygın şekilde görülebilmektedir. Davranış sorunlarının yaşanmaması için köpeğinizi iyi şekilde eğitmeniz önemlidir. Genel anlamda söz dinleyen bu köpeklerin eğitimi çok zor olmasa da karakter eğitiminde dikkatli olmakta yarar vardır. Davranış sorunları köpeğinizin hırçın ve uygunsuz davranışlar göstermesine neden olabilir.

Kalça displazisi, sağırlık gibi sağlık sorunları da bu köpeklerde yaygındır. Köpeğinizin bu tip rahatsızlıklara sahip olup olmadığını erken dönemde anlamanız, tedavinin de erken dönemde sağlanmasına yardımcı olabilecektir.

American Foxhound Köpekleri Kaç Yıl Yaşar?

Ortalama 10 – 13 yıl kadar ömre sahip olan American Foxhound köpeklerinin sağlıklı ve uzun bir ömre sahip olması için köpeğinizin kontrollerini aksatmamanız, sağlığını destekleyecek mamalar ile beslemeniz ve köpeğinizin temizlik ile bakımına da özen göstermeniz gerekir. Ancak bu şekilde onunla gerçirebileceğiniz uzun ve sağlıklı bir ömrü garanti altına alabilirsiniz.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.