Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Australian Shepherd Dog (Avustralya Çoban Köpeği) Köpek Irkı Özellikleri ve Bakımı

Abone Ol 
Australian Shepherd Dog (Avustralya Çoban Köpeği) Köpek Irkı Özellikleri ve Bakımı

Çoban köpeği ırkları arasında yer alan Australian Shepherd Dog köpekleri özellikle de bekçi köpeği olarak tercih edilen, koruma güdüsü yüksek köpek ırklarından biridir. Bu köpekler cesur, enerjik ve ilgi görmeyi seven ırklar arasında yer alır ve sahiplerine son derece sadık olmaları ile öne çıkar.

Australian Shepherd Dog Köpek Karakter Özellikleri

Son derece enerjik bir karaktere sahip olan Australian Shepherd Dog köpekleri, gün içinde tek kalmaktan ve hiçbir şey yapmadan oturmaktan hoşlanmaz. Bu sebeple de köpeğinizin egzersizlerini her gün düzenli şekilde gerçekleştirmeniz çok önemlidir. Köpeğinizin evde tek başına kalması onun psikolojisini büyük ölçüde olumsuz etkileyebilir, köpeğinizin agresif ya da keyifsiz olmasına neden olabilir. Bu tür durumların yaşanmaması için köpeğinizin tüm gün evde tek kalmamasına özen göstermeniz ve mümkün olduğunca aktif bir gün geçirmesine yardımcı olmanız köpeğinizin sağlığını korur.

Australian Shepherd Dog köpekleri oldukça koruyucu bir ırktır. Bekçi köpeği olarak tercih edilen bu köpekler yüksek koruma güdüsüne sahip olduklarından dolayı sahibini tehditlerden ve tehlikelerden uzak tutmak amacı güder. Sadık bir karakter sergileyen bu cins, sahibine bağlı bir yapıdadır. Bu nedenle de yabancılara karşı pek iyi bir tutum göstermeyebilir. Çünkü sahibini hem kıskanabilir hem de onu tehditlerden uzak tutmak için yabancılara karşı sert bir tavra sahip olabilir.

Uysal olan bu köpekler sahiplerinin sözünden çıkmamak için çaba harcar. Sahibinin sözünü dinler, eğitimlere olumlu şekilde yanıt verebilir. Bu sayede kısa sürede davranış ve hareket eğitimlerini tamamlamanız da mümkün olabilmektedir. Köpeğinizin eğitimleri sırasında onunla olan ilişkinizde baskın olduğunuzu göstermeniz de ayrıca söz dinlemesi için daha yararlı olacaktır.

Yeterince cesur olan cins, ailesini ve sevdiklerini korumak için elinden geleni yapar. Özellikle de aynı evde beraber yaşadığı kişileri tehdit eden birini, bir hayvanı ya da durumu algıladığında gözü kara şekilde hareket edebilir. Bu yüzden de iyi bir koruma köpeği olarak tercih edilmeye uygun olduğunu söylemek mümkündür.

Australian Shepherd Dog Köpek Tarihçesi

Bu köpekler özellikle de çoban köpeği olarak yetiştirilen ırklardan biridir ve 19. yüzyılda çiftliklerde sığırları gütmek için tercih edilmiştir. Kökeni Blue Merle Collie ve Avustralya d-Dingolarına dayanmaktadır. Sonrasında farklı ırkların da bir melezi haline gelen cins, 1980 yılında tanınmış olan ırklardan biridir. Aussies ismi ile de bilinen bu köpeklerin en belirgin özelliği, sürüyü gütme ve yönetme becerisidir. Bu alanda dominant şekilde hareket eden cins, sürüyü iyi şekilde yönlendirebilen özel ırklardan biridir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kışın Köpeklerde Cilt Bakımı Nasıl Olmalı?

Australian Shepherd Dog Köpek Fiziksel Özellikleri

Erkek Australian Shepherd Dog köpekleri ile dişileri hemen hemen aynı boyutlarda olabilir. Kilo ve boyut anlamında dişi ve erkekler arasında pek fark yoktur. Her iki cinsiyetin de boyutu yaklaşık olarak 43 – 48 cm yüksekliğinde olabilir. Kilo ise ortalama 14 – 16 kilogram arasında olabilmektedir. Güçlü ve kaslı bir yapıya sahip olan bu köpekler düzenli egzersiz ve iyi beslenme ile iri ve güçlü bir yapıya sahip olabilmektedir.

Orta uzunluktaki tüylere sahip olan bu ırk pek tüy dökme sorunu yaşamaz. Çift katlı tüylere sahip olan Australian Shepherd Dog köpeklerinin tüylerinin üst tabakası kısa ve düzdür. Alt tabaka ise kısa ve yoğun bir yapıya sahiptir. Çift katlı tüyleri sayesinde farklı iklimlerde yaşamaya uygundur ve her türlü iklime ayak uydurabilir. Yine de aşırı sıcak ve aşırı soğuk havalarda bu köpeklerin üşüyebileceği ya da yoğun egzersizlerin sıcakta yapılması durumunda zorlanabileceği göz önünde bulundurulmalıdır.

Düz ve çift katmanlı tüylerinin rengi, melez olmalarından ötürü büyük farklar gösterebilir. Kızıl, ciğer rengi, krem, mavi tonlarıyla karışık beyaz gibi farklı renklerde kürke sahip olabilen bu köpeklerin vücutları bacaklarından biraz daha uzundur. Kafaları geniştir ve sarkık kulaklarının uçları yuvarlaktır. Oval şekilli gözleri koyu kahverengi renktedir.

Australian Shepherd Dog Köpek Bakımı

Apartman yaşamına pek uygun olmayan bu köpeklerin özellikle de bahçeli evlerde bakılması tavsiye edilir. Aktif ve hareketli olan bu köpeklerin tüm gün evde kapalı kalmaktan hoşlanmaması onların en temel karakter özelliklerinden biridir. Bu yüzden de köpeğinizin tüm gün aktif kalmasını sağlayacak bir ortamda yetişmesi onun mutluluğu ve sağlığı için önemlidir.

Bu köpeklerin tüy bakımı çok zahmetli değildir. Orta uzunluktaki tüylerin haftada bir kez sık kıllı bir fırça ile taranması, köpeğinizin tüy bakımını sağlamak için yeterli olabilecektir. Pek tıraş ihtiyacı olmayan Australian Shepherd Dog köpeklerinin tüyleri rahatsız edici bir uzunluğa gelmediği sürece tıraş edilmesi gerekli değildir. Ayrıca köpeğinizi sık sık yıkamanız da gerekmez. Gerekli gördükçe köpeğinizi köpek şampuanı ve su ile yıkayabilirsiniz. Buna ek olarak kuru köpek şampuanlarını da tercih edebilirsiniz. Bu sayede köpeğinizin kış aylarında üşümesini de önleyebilirsiniz ve tüylerinin ıslak kalmasının da önüne geçebilirsiniz. Sık sık su ve şampuan ile yıkanması köpeğinizin tüylerinin sağlığının olumsuz etkilenmesine neden olabilir.

Köpeğinizin egzersizlerini düzenli tutmanız, onun hem sağlığı hem de mutluluğu için önemlidir. Gün içinde köpeğinizin aktif kalmasını sağlamak için yakalama, kovalama, geri getirme gibi farklı oyunları tercih edebilirsiniz. Ayrıca yürüyüşlerden de keyif alan bu köpekler ile keyifli şekilde vakit geçirebilirsiniz. Ona eğlenceli ve eğitici köpek oyuncakları sunabilirsiniz. Böylece kaliteli zaman geçirmesini sağlamış olursunuz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Akbaş Köpek Irkı Özellikleri ve Kökeni

Köpeğinizin tırnaklarını düzenli olarak kesmeniz gerekir. Tırnakların uzadığını fark ettiğinizde ona uygun olan köpek tırnak makası kullanmanız, daha kolay ve sağlıklı şekilde tırnaklarını kesmenize yardımcı olabilir. Buna ek olarak patilerin de dışarıdan geldikten sonra silinmesi, dışarıdan gelecek olan mikropların önlenmesini engelleyebilecektir.

Köpeğinizin dişlerini köpeklere uygun olan diş fırçaları ve diş macunları ile fırçalanması onun diş sağlığını koruyacaktır. Tartar ve plak oluşumunu engellemek için dişlerin temizliğine özen göstermek gerekir. Özellikle de yaş mamalar köpeklerin dişlerinde tartar oluşumuna neden olur ve dişlerin üzerinde bir tabaka oluşmasına sebep olmaktadır. Dişlerin fırçalanması ile bu problemin önüne geçilebilir. Ayrıca dişlerin temizliği ve diş etlerinin rahatlaması için farklı köpek oyuncakları tercih edilebilir. Bu oyuncaklar hem diş temizliğini sağlamaya yardımcıdır hem de pütürlü yapıları sayesinde diş etlerine masaj yaparak diş ve diş etlerinin rahatlamasını sağlar.

Kaliteli köpek bakım ürünleri için TIKLAYINIZ!

Australian Shepherd Dog Köpeklerinin Çocuklar ve Hayvanlar ile İletişimi

Yabancılarla anlaşma konusunda biraz sorun yaşayabilen bu köpekler, sahiplerini korumak için yabancılara karşı mesafeli davranmaktadır. Sahibini korumak ve onu tehditlerden uzak tutmak için bu tavrı benimseyen cins, yabancıların bir tehlike olmadığını anladıktan sonra farklı insanlar ile iyi şekilde anlaşabilir.

Çocuklarla, diğer hayvanlarla ve diğer köpeklerle iyi şekilde anlaşabilen bu köpekler hem aktif karakterleri hem de cana yakın tavırları ile ilgi çeker. Çocuklarla özellikle de oyun oynamaktan keyif alır. Diğer köpekler ile de anlaşma konusunda problem yaşamayan Australian Shepherd Dog köpekleri, diğer evcil hayvanlar ile tanıştırılırken de onların bir tehdit olmadığı gösterilmelidir. Bu sayede kediler ile aynı evde yaşayabilir ve iyi bir dostluk kurabilir.

Australian Shepherd Dog Köpeklerde Beslenme

Her köpeğin kendine has bir beslenme programına sahip olması önemlidir. Ancak bu şekilde köpeğinizin sağlığını korumanız mümkün olabilecektir. Yaşına, kilosuna, günlük aktifliğine, köpeğinizin sahip olduğu ya da yatkın olduğu hastalıklara bağlı bir beslenme programı oluştururken veterinerinizden de destek alabilirsiniz.

Bu köpekler katarakt gibi göz problemlerine yatkın olan köpekler olduğundan göz sağlığını destekleyecek vitamin içeriklerinin tüketimi oldukça önemlidir. Göz sağlığını destekleyecek A, B, C ve E vitaminlerini içeren mamaları tercih etmeniz ve köpeğinize evde özel olarak hazırlayacağınız mamalarda da bu vitaminleri içeren sebzelere yer vermeniz onun için faydalı olabilecektir. Bununla beraber, güçlü ve kaslı bir yapıya sahip olan bu aktif köpeklerin protein ağırlıklı beslenmesi onların kaliteli ve sağlıklı enerji elde etmesine yardımcıdır. Bu sebeple de protein içeriği yüksek oranda olan mamaları tercih ederek köpeğinizin kaliteli enerji almasını sağlayabilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Köpeklerde Zehirlenme Belirtileri Nelerdir?

Köpeğinizin beslenme programında yaş ve kuru mamalara yer vermeniz, ara sıra evde özel hazırlayacağınız mamalar ile köpeğinizi beslemeniz hem sağlıklı bir beslenme için hem de farklı lezzetleri tattırmanız için gereklidir. Örneğin meyve, et ve sebzelerden oluşan özel mamaları evde hazırlayabilirsiniz. Buna ek olarak farklı et ürünlerini içeren hazır mamaları tercih ederek de köpeğinizin sağlığını destekleyeceğiniz gibi değişik lezzetleri tatmasını sağlayabilirsiniz.

Lezzetli ve besleyici köpek mamaları için online pet shop mağazamızı ziyaret edebilirsiniz.

Australian Shepherd Dog Köpekler Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Bekçi köpeği olarak görev alan, yoğun bakım gerektirmeyen ve söz dinleyen sadık köpeklerden biri olan Australian Shepherd Dog köpekleri hakkında sıkça sorulan sorulara ve cevaplarına göz atalım.

Australian Shepherd Dog Köpekleri Kaç Yıl Yaşar?

Ortalama 12 – 15 yıl ömre sahip olan Australian Shepherd Dog köpeklerinin daha uzun bir yaşama sahip olması için özenli bakım oldukça önemlidir. Olası hastalıklardan köpeğinizi uzak tutmak için sağlığına, beslenmesine, temizliğine ve bakımına özen göstermeniz ve kontrollerini de düzenli tutmanız gerekir. Ayrıca köpeklerin yalnızca fiziksel sağlığı değil mental sağlığı ve gelişimi de oldukça önemlidir. Bunu sağlamak için köpeğinizle ilgilenmeli, onun mutlu olmasını sağlamalı ve köpeğinizin zihinsel gelişimini de desteklemelisiniz. Bu şekilde 15 yıldan daha uzun süreyi birlikte mutlu ve sağlıklı şekilde geçirmeniz de mümkün olabilmektedir.

Australian Shepherd Dog Köpeklerinin Yatkın Olduğu Hastalıklar Nelerdir?

Hemen hemen her aktif köpekte görülebilen kalça çıkığı problemi, Australian Shepherd Dog köpeklerinde oldukça yaygın sağlık sorunlarından biridir. Bu köpeklerin egzersizleri sırasında dikkatli olmak, kemik ve kas gelişimini destekleyecek şekilde beslenmelerini sağlamak aslında kalça çıkıklarına engel olabilir. Yine de egzersizlerin zorlayıcı ve yoğun olmamasına dikkat etmekte fayda vardır.

Uzun ve sarkık köpeklerde görülen yaygın sağlık problemlerinden biri olan sağırlık, Australian Shepherd Dog köpeklerinde mevcuttur. Bu problemin yaşanmaması için duyu yeteneklerini ara sıra kontrol etmeniz ve veteriner kontrollerini de aksatmamanız önem taşır.

Katarakt problemine yatkın olan Australian Shepherd Dog köpeklerinin göz kontrollerinin düzenli olması gerekir. Özellikle de yaş ilerledikçe köpeğinizde katarakt problemi görülme olasılığı artar. Bu sebeple de köpeğinizin göz sağlığını destekleyecek besinleri tüketmesini sağlamanız ve kontrollerini düzenli tutmanız onun katarakt problemi yaşaması olasılığını en aza indirir.

Koroner kalp hastalığına da yatkınlığı olan bu köpeklerin beslenme programlarına aşırı yağlı gıdaların olmaması önerilir. Düzenli egzersizler sırasında köpeğinizi fazla zorlamamanız da önemlidir. Ayrıca kontroller düzenli olduğu sürece köpeğinizin olası kalp rahatsızlıkları da kolaylıkla teşhis ve tedavi edilebilmektedir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.