Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Balıklar Hakkında 7 Önemli Bilgi

07.03.2023
1.040
Abone Ol 
Balıklar Hakkında 7 Önemli Bilgi

Balıklar hakkında bilinmesi gereken birçok önemli bilgi var. Çoğu insan balıkların duyguları olmadığına ve acı hissetmediğine inanıyor. Ancak bilim, balıkların harika hayvanlar olduğuna dair kesin kanıtlara zaten sahip. Şimdi, balıklara dair bilinmesi gerekenleri açıklayalım.

1. Balık Acıyı Hisseder

Sayısız bilimsel çalışma, balıkların acıyı hissettiğini ve acıya tepki verdiğini göstermektedir. Bu araştırmalardan birinde, bir balığın ağrılı bir uyarana maruz kaldığında, ağrıyı yok etmek için yaralı bölgeyi ovuşturarak tepki gösterdiği gözlemlenmiştir.

2. Balıkların Hafızası Vardır

Balıklar hakkında bir diğer önemli bilgi de hafızalarının olduğu. Balıklar, onlara zarar vermek isteyen canlıları veya insanları, aylarca hatırlayabilirler. Hatta bazı balık cinsleri insanların yüzlerini tanıyabilir. Örneğin, sazan balığı kancalardan nasıl kaçacağını çok iyi bilir. Balık dostlarımız çok akıllılar ve riskli durumları nasıl yönetebileceklerini çok iyi biliyorlar.

Şunu da söylemeliyiz: Binlerce kilometre yüzdükten sonra somon balıkları, doğdukları suyu yalnızca kokusundan tanıyabilirler. Ancak insanlar doğdukları hastanenin kokusunu tabii ki hatırlayamazlar. Böylesine bir hafıza ise oldukça ilgi çekici.

Örneğin, gökkuşağı balığı bir akvaryum içinden nasıl kaçılacağını öğrendikten sonra bunu bir yıl kadar hatırlayabilir.

balıklar hakkında

3. Balıkların Duyguları Vardır

Balıklar hakkında en çok merak edilen hususlardan biri de duygularının olup olmadığı. Bir balığın duygusal durumları, tıpkı insanlar ve diğer hayvanlar gibi çevresi tarafından teşvik edilir. Eğlenceli bir ortamda olduğumuzda kendimizi çok iyi hissederiz. İşte bu durum balıklar için de geçerlidir.

Stressiz, temiz ve bakımlı bir yaşam alanı, balıkların kendilerini çok daha mutlu ve huzurlu hissetmelerine olanak tanır. Bu detay, akvaryum kurmak isteyenler tarafından dikkate alınmalıdır. Eğer ki, balığınıza yaşanılası bir alan yaratmak ve onun mutluluğunu teşvik etmek istiyorsanız; gereken ortamı hazırlamanız çok önemli. Bu nedenle de akvaryum filtresi, akvaryum motoru, akvaryum dekor malzemeleri gibi ürünleri muhakkak tedarik etmelisiniz. Bunlar haricinde akvaryum ısıtıcı, akvaryum su düzenleyiciler ve akvaryum aydınlatma malzemeleri de çok önemli.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Lepistes Yavrusu Kaç Günde Büyür?

Ayrıca iyi beslendiğimizde daha sağlıklı oluruz ve iyi hissederiz. Aynı şey balıklarda da olur. Kaliteli balık yemleri ile beslenen balıklar da kendilerini huzurlu, sağlıklı ve mutlu hissederler.

4. Balıklar Karmaşık Problemleri Çözer

Kabukları açmak, zor yollardan geçmek gibi birçok hareket, balıkların çözebileceği durumlardır. Yiyecek bulmak için çabalarlar ve en sonunda amaçlarına ulaşırlar. Zeki olan balıklar, karmaşık durumları çözme konusunda çok ustalar. Bu canlılar, balık yemi bulmak için en iyi yerin neresi olduğunu, kimden korkup kime güvenebileceğini ve hatta kiminle en iyi eş olacağını bile çözümler.

5. Balıklar Öğrenmeye Açıktır

Balıklar hakkında bir başka detay ise öğrenmeye açık olmaları. Bu sevimli canlılar diğer balıkları gözlemler, hareketlerini takip eder ve onlardan bir şeyler öğrenmeye bakar. Bu sayede besinleri nereden ve nasıl alacaklarını da öğrenebilirler. Ve elbette akvaryum arkadaşlarının hepsini tanırlar.

6. Balıklar Birbirleriyle İş Birliği Yapar

Balıklar iletişim kuran canlılardır. Yeni bölgeler keşfederken kendilerine yakın arkadaş seçerler. Liderlik bile yaparlar. Her balığın macera için çağırdığı bir akvaryum arkadaşı mutlaka vardır. Bazı balık türleri ise arkadaşlarının stres seviyelerini hissedebilir. Çünkü arkadaşlarını yakından tanıma kabiliyetlerine sahipler.

7. Balıkların İletişim Kurma Özelliği Bulunur

Balıklar hakkında bilinmesi gereken en önemli hususlardan biri de iletişim yeteneklerinin olduğudur. Balıkların iletişim kuramadığını düşünüyorsanız; çok yanılıyorsunuz. Bu minik canlıların ses telleri olmasa da ses çıkarmak ve iletişime geçmek için vücutlarının diğer bölümlerini kullanırlar.

Ayrıca her canlı türünün farklı şekillerde iletişim kurduğu da unutulmamalı. İnsanlar sözcükler için, bazı kuşlar şarkılar söylemek için, bazı hayvanlar da koku için vardır. Doğayı eşsiz kılan bir ayrıntı da, aslında iletişimin çeşitliliğidir…

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.