Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Balıklarda Nitrat Zehirlenmesi

08.06.2023
446
Abone Ol 
Balıklarda Nitrat Zehirlenmesi

Balıklarda nitrat zehirlenmesi meydana gelebilir. Aşırı nitrattan dolayı oluşan bu durum, balıkların yaşamını tehlikeye sokar. Amonyak ve nitritten çok daha az toksik olmasına rağmen nitrat, eğer ki akvaryumda aşırı miktarlarda bulunuyor ise zehirlenme sorununu beraberinde getirir. Bu durum akvaryumda nitrat şoku olarak da adlandırılır.

Balıklarda Nitrat Zehirlenmesi Nedir?

Balıklarda Nitrat Zehirlenmesi

Nitrat bileşeni, kimyasal açıdan nitrite benzer. Çünkü her ikisi de nitrojen ve oksijen moleküllerinden oluşur. Fakat nitrat, daha az reaktif bir maddedir. Nitrit, her bir oksijen atomu için sadece iki nitrojen atomu barındırır. Bu da onu daha reaktif bir bileşen yapar. Daha az reaktif nitrat molekülü, her bir oksijen atomu için üç nitrojen atomu oluşturmaktadır. Nitrat, balık atıklarının ortaya çıkardığı yan bileşenlerden biridir. Aynı zamanda nitrat-nitrit-amonyak döngüsünün nihai bir sonucudur. Uygun bir şekilde akvaryum bakımı yapılmaz ise nitrat bileşeni çoğalarak balıkları zehirleyebilir. Bu da balıklarda nitrat zehirlenmesi olarak bilinir.

Maruz kalma yoğunluğuna bağlı şekilde nitrat toksisitesi iki farklı gruba ayrılır. Birincisi kronik, ikincisi ise akuttur. Balıklarda nitrat zehirlenmesi, düzenli olarak akvaryum bakımı yapılmadığında, balıkların aşırı nitrata maruz kalmaları halinde ortaya çıkar. Balıkların aşırı beslenmesi, akvaryum su düzenleyiciler kullanılmaması, akvaryum filtre sisteminin düzgün çalışmaması gibi durumlar da nitratın çoğalmasına katkıda bulunur. Bunların sonucu olarak balıklarda nitrat zehirlenmesi ile karşılaşmak söz konusu olabilir.

Nitratı azaltmak için çeşitli uygulamalar gerçekleştirilmediğinde sonuç olarak balıklarınız ölebilir. Bazı balıklar 20 mg/L kadar düşük seviyelerden etkilenir. Kimi balıklar ise birkaç yüz mg/L’ye ulaşana kadar hiçbir belirgin semptom göstermez. Yavru balıklar ise daha düşük nitrat seviyelerinden dahi olumsuz anlamda etkilenebilir. Düzenli olarak su değişimi yapılarak, nitrat seviyesinin 20-40 mg/L’nin altında tutulması tavsiye edilir.

Balıklarda Nitrat Zehirlenmesi Hangi Belirtileri Gösterir?

Balıklarınız yüksek nitrat seviyesinden etkilendiğinde bazı belirtiler ortaya çıkar. Balıklarınızda aşağıdaki belirtileri fark ettiyseniz; sevimli dostlarınız nitrat zehirlenmesinden muzdarip olabilir:

  • Balık yemi tüketmeme
  • Hızlı solungaç hareketi ve yüksek solunum oranı
  • Sersemlemiş gibi davranışlar sergilemek
  • Oryantasyon bozukluğu ve denge kaybı
  • Akvaryum tabanından ayrılmama
  • Balığın kuyruk veya vücudunun herhangi bir yerinde kıvrılmalar
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Balıklar Günde Kaç Kez Beslenmeli?

Nitrat seviyesi yüksek olan bir akvaryumda, ilk etapta birkaç balıkta belirtiler görülebilir. Soruna müdahale edilmez ise akvaryumdaki bütün balıklar nitrat fazlalığından etkilenebilir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.