Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Rutin Akvaryum Bakımı Nasıl Olmalı?

29.05.2023
586
Abone Ol 
Rutin Akvaryum Bakımı Nasıl Olmalı?

Rutin akvaryum bakımı, balıkların sağlıklı ve uzun ömürlü olabilmeleri için gerekli bir işlemdir. Balıklarınızı sağlıklı tutmanın en kolay yolu, onlara kaliteli yemler sunmak ve akvaryum bakımını aksatmamaktır. Düzenli akvaryum bakımı, akvaryum ortamının güvenli ve hijyenik kalmasına olanak tanır.

Rutin Akvaryum Bakımı Neden Yapılmalı?

Rutin Akvaryum Bakımı

Akvaryum sahipleri, çoğu zaman bakım konusunu çok fazla düşünmezler. Çünkü akvaryum filtresi gibi ekipmanların, akvaryumun temizliğini sağladığını tahmin ederler. Hatta kimileri de okyanusların, göllerin ve nehirlerin temizlenmediğini düşünüp, akvaryum bakımına önem vermez. Ancak bu tür düşünceler oldukça yanlıştır. Akvaryumda bakılan canlıların temiz, hijyenik ve bakımlı bir yaşam alanına gereksinimleri vardır.

Doğadaki su kütlelerine nazaran bir akvaryumda az miktarda su bulunur. Bu su ise sürekli değişmediği için bir süre sonra çeşitli kalıntılar akvaryumda birikmeye ve balıkların yaşamını riske atmaya başlar. Akvaryum filtreleri kesinlikle akvaryumların daha temiz kalmasına imkân tanır. Ancak bakım yapılmadığı taktirde filtreler de tıkanır ve artık işlevini yerine getiremez. Bu süreçte balıklar atık üretmeyi sürdürür. Yenmemiş yemler çürür ve potansiyel zararlı bileşenler akvaryumda birikmeye başlar. Bir akvaryumun sağlıklı ve temiz kalmasının yolu, rutin akvaryum bakımı gerçekleştirmekten geçer.

Rutin Akvaryum Bakımı Ne Sıklıkla Yapılmalı?

Akvaryumdaki her bileşeni ve yüzeyi her gün ve her hafta temizlemek pratik olmadığı kadar aynı zamanda sağlıklı da değildir. Bu sebeple, akvaryum sistemindeki her şeyi aynı anda ve sık olarak temizlemek kesinlikle doğru bir davranış olmamaktadır.

Temizliğin yararlı bakteriler üzerindeki olumsuz etkisini minimuma düşürmek için filtre gibi ekipmanların temizliği kademeli şekilde yapılmalıdır. Bu tür ekipmanlardaki faydalı bakteriler sürekli rahatsız edilirlerse, akvaryum nitrojen döngüsü bozulabilir. Bu durum amonyak ve nitrit artışına yol açabilir. Bu yüzden de herhangi bir temizlik rutini sonrasında akvaryum su düzenleyiciler ve testler kullanmak önem arz eder.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Palyaço Balığı Ne Yer?

Rutin Akvaryum Bakımı Nasıldır?

Rutin akvaryum bakımı aşağıdaki şekillerde uygulanabilir:

Günlük Rutin Akvaryum Bakımı

Günlük akvaryum bakımı bazı detaylara odaklanmayı gerektirir. Filtrenin tam güçte çalıştığından, akvaryum ışıklandırma sisteminin yeterli olduğundan ve diğer ekipmanların normal biçimde çalıştığından emin olmalısınız. Akvaryuma hızlıca göz atmalı ve her şeyin normal olduğunu doğrulamalısınız.

Su sıcaklığının ideal skalada yer aldığını anlamak için akvaryum dereceleri kullanabilirsiniz. Suyun sıcaklığı ideal değil ise akvaryum ısıtma ve soğutma ürünlerinden yararlanabilirsiniz. Ardından balıklarınızı saymalısınız ve sağlıklı görünüp görünmediklerini kontrol etmelisiniz. Bunu yapmak için balıkları yemleme zamanını değerlendirebilirsiniz.

Balıklarınızı besledikten beş ila on dakika sonra akvaryumda yenmemiş balık yemleri olduğunu fark ederseniz, bu yem artıklarını temizlemelisiniz. Su seviyesi azalmış ise akvaryuma su eklemeyi de unutmamalısınız.

1-2 Haftalık Rutin Akvaryum Bakımı

Bazı uzmanlar haftalık olarak kısmi su değişimini tavsiye eder. Kimi uzmanlar ise birkaç haftada bir su değişimi yapılmasını uygun bulur. Rutin şekilde haftada bir kısmi su değişimi gerçekleştirdiğiniz taktirde, herhangi bir problem oluşmayacaktır. Kloru önlemek için arıtılmış su kullanmanız önemlidir. Akvaryuma eklenecek su, akvaryumdaki suyla yakın sıcaklığa sahip olmalıdır. Akvaryum su değişimi öncesinde akvaryum temizlik ürünleri ile camdaki biriken artıkları toplamanız önerilir.

Bir ila iki haftada bir rutin akvaryum bakımı gerçekleştirirken en önemli aşama, akvaryumun genel temizliği olmaktadır. Düzenli akvaryum temizliği yaptığınızda akvaryumunuzun aşırı kirlenmediğini fark edersiniz. Tankın dış alanını amonyak barındırmayan bir temizleyici ile silmelisiniz. Dilerseniz yalnızca nemli bir bez de kullanabilirsiniz. Akvaryumun tabanında biriken kalıntıları toplamak için özel bir vakumlama aparatı kullanabilirsiniz.

Aylık Rutin Akvaryum Bakımı

Aylık rutin akvaryum bakımı söz konusu olduğunda en önemli aşama su testlerinin yapılmalıdır. PH, amonyak, nitrit ve nitrat gibi su parametrelerini gözden geçirmelisiniz. Akvaryum yosun problemi var ise sebebin yüksek fosfat olup olmadığını anlamak için çeşitli testler yapmalısınız. Test sonuçları anormalse, parametrelerin normal düzeylere döndüğünden emin olmak adına su değişimi sonrasında tekrardan kontrol yapın. Akvaryum canlı bitkiler varsa, onları da inceleyin ve ölü yaprakları mutlaka çıkarın.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Akvaryum Aydınlatması Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Ardından günlük ve haftalık uygulamalarda yaptıklarınızı tekrarlayın. Kısmi su değişimini gerçekleştirin. Aktif karbon ya da zeolit gibi malzemeler kullanıyorsanız, bunları değiştirin. Filtre bakımını yerine getirin. Akvaryum motoru gibi bileşenleri de kontrol etmeyi unutmayın.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.