Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Akvaryum Aydınlatması Hakkında Bilinmesi Gerekenler

29.07.2023
217
Abone Ol 
Akvaryum Aydınlatması Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Akvaryum aydınlatması, herhangi bir akvaryum için çok önemli bir detaydır. Hem bir gerekliliktir hem de akvaryum için iyi bir tasarım unsurudur. Işıklı bir akvaryum, bir odanın dekorasyonunda fark yaratabilir. Fakat aydınlatma, akvaryum söz konusu olduğunda dikkatle kullanılması gerekir.

Akvaryum Aydınlatması Ne Kadar Işık Sağlamalı?

Akvaryum Aydınlatması

Genel anlamda çoğu akvaryum, ışıklandırma sistemi tarafından sağlanan günlük 8-12 saatlik bir aydınlatmaya ihtiyaç duyar. Fakat bu geniş bir aralıktır. Akvaryum aydınlatmasının her gün ne kadar ışık vermesi gerektiğini belirlerken, bazı faktörlere odaklanmalısınız. Bunlar:

Akvaryum Canlı Bitkiler İçin Işık İhtiyacı Nedir?

Akvaryum Aydınlatması

Akvaryum aydınlatması, canlı su bitkileri için çok önemlidir. Çünkü bu bitkilerin fotosentez yapmaları adına ışığa gereksinimleri vardır. Tıpkı karada yaşayan bitkiler gibi akvaryum bitkileri de ışığı kullanırlar.

Akvaryumda canlı bitkiler bulunuyor ise 12 saatlik bir aydınlatma şarttır. Diğer yandan, akvaryumda bitkileriniz yok ise aydınlatma gereksinimi de daha az süreli olacaktır.

Akvaryum Aydınlatması ve Oda Aydınlatması

Akvaryum aydınlatması için sürenin belirlenmesi, iç mekânda konumlanan ışık miktarıyla da ilgilidir. Mesela, akvaryumunuz çok pencereli ve güneş gören bir yerdeyse, tavan ışıkları ve oda lambaları uzun süre açık kalıyorsa, akvaryumun aydınlatma sistemine daha az gereksinimi olur.

İyi bir ortam aydınlatmasına sahip olan akvaryumlar için 12 saatlik aydınlatma fazla gelecektir. Süreyi de bu detay ışığında hesaplamanız önem arz eden bir konudur. Aksi durumda fazla ışık, balıklara ve akvaryum canlılarına zarar verebilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Akvaryumda Yüksek PH Nedenleri Nelerdir?

Farklı Balık Türleri İçin Akvaryum Aydınlatması İhtiyacı

Bir akvaryum aydınlatması, balıkları net şekilde görmenizi ve akvaryumu aydınlatmanızı sağlar. Bu ışıklandırma sistemi, balık türlerine göre iyi bir şekilde ayarlanmalıdır. Örneğin, tetra ve çiklit balıkları daha az ışık ile gelişirler. Bunlar için fazladan aydınlatma, onları olumsuz anlamda etkileyebilir.

Tropikal balıklar, her gün ortalama on iki saat ışığa gereksinim duyarlar. Bundan dolayı, eğer tropikal balık besliyorsanız, bu sevimli canlılara on iki saat kadar ışık sağlamalısınız.

Japon balığı, zebra balığı ve pirinç balığı gibi soğuk su balıkları ise mevsime göre farklı ışık düzeylerine ihtiyaç duyabilir.

Akvaryum Aydınlatması ve Yosun Seviyesi

Akvaryumda yosun problemi var ise bu duruma katkıda bulunan bir faktör de aydınlatma olur. Yani fazla aydınlatma sebebiyle akvaryumdaki yosunlaşma sorunu teşvik edilir. Yosun gelişimini minimize etmek amacıyla ışıklandırma süresini düşürebilirsiniz.

Akvaryum Aydınlatması ve Sıcaklık

Akvaryum ışıklandırma sistemlerinin sadece ışık vermediğini, aynı zamanda birçoğunun ısı yaydığını da bilmelisiniz. Isı üreten aydınlatmalar halojen, VHO floresan ve akkor ampul barındırır. Küçük boyutlu akvaryumlarda ışıklandırmanın ısı da yayması bir sorun olabilir. Bu yüzden de akvaryumun sıcaklık derecesi farklılaşabilir.

Standart flüoresan lambalar daha soğuk ışık üretir. Çoğu akvaryum türü için uygun kabul edilen ışıklandırma sistemleridir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.