Yeni Tank Sendromu Nasıl Önlenir?
Yeni tank sendromu, akvaryumda sıklıkla görülen problemlerden biridir. Yeni kurulan bir akvaryum, her şeyi ile büyük bir dikkat ve özveri gerektirir. Akvaryum kurarken en başında dikkatli olunması, çeşitli problemlerin meydana gelmesini önleyecektir. Aksi durumda balık ölümleri ile karşılaşmak söz konusu olabilecektir.
Yeni Tank Sendromu Nedir?
Akvaryum kurulumundan sonra balıklar birkaç gün içinde ölürse, buna yeni tank sendromu ismi verilir. Bu durumun altında yatan neden ise akvaryum azot döngüsünde oluşan sorunlar sonucunda nitrit veya amonyak düzeyinin yükselmesidir. Akvaryumdaki nitrit miktarının aşırı olması, balıklar için zehirli bir ortamı teşvik eder. Yüksek bir nitrit oranı, balıkların ölmesine yol açar.
Yeni Tank Sendromu Nedenleri Nelerdir?
Yeni akvaryum sendromu şu sebeplerden ötürü oluşabilir:
- Akvaryuma, kapasitesinden fazla canlı dahil etmek.
- Balıkların aşırı bir şekilde yemlenmesi.
- Akvaryum suyu olarak klor içeren çeşme sularından kullanmak.
- Sudaki ani sıcaklık değişimleri.
- Aşırı miktarda ilaç kullanımı ve kimyasal zehirlenme durumu
- Eski kumun yeni kumla değiştirilmesi
Yeni Tank Sendromunun Balıklara Etkisi Nedir?
Akvaryum suyunda yer alan nitrit ve amonyak gibi çeşitli zararlı bileşenler, balıklar için toksik bir ortam yaratır. Bu gelişme ise balıkların stres yaşamalarına neden olur. Strese giren balık dostlarımız, su üstüne çıkarak hızlı bir şekilde nefes alıp vermeye başlarlar. Aynı şekilde renklerinin solduğu, kuma ya da cama sürtündükleri ve kuvvetli bir şekilde solungaçlarını hareket ettirdikleri de görülmektedir. Yeni tank sendromuyla beraber balıklar, balık yemi yemek istemeyebilirler. Bu sendrom ayrıca alg patlamasına da yol açar.
Yeni Tank Sendromunu Önleme Yolları Nelerdir?
Yeni tank sendromu hem amatörlerin hem de tecrübeli bireylerin akvaryumlarını olumsuz manada etkileyebilir. Bu durum önüne geçmek ve balık ölümlerinin gerçekleşmesini önlemek için yapılması gereken bazı uygulamalar vardır. Bunlar arasında öne çıkanlar:
- Klorlu su, ilaç ve dezenfektan kullanmayın: Bakteri dengesinin bozulması, dezenfektan, klorlu su ve ilaçlardan kaynaklanır. Bundan dolayı bu tür bileşenler kullanmamalısınız. Akvaryum su düzenleyiciler tercih edebilirsiniz.
- Kısmi su değişimi yapın: Suyun tamamını değiştirmek yerine kısmi su değişimi yapmalısınız. Böylece balıklarınıza zarar vermemiş olursunuz.
- Filtreleri çok sık olarak temizleyin: Akvaryumda kullanılan filtrelerin düzenli şekilde temizlenmesi, balıklar için daha temiz ve sağlıklı bir ortamı mümkün kılacaktır.