Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Balıklarda Stres Sebepleri Nelerdir?

03.07.2023
460
Abone Ol 
Balıklarda Stres Sebepleri Nelerdir?

Balıklarda stres, sıklıkla görülen problemlerden biridir. Bütün canlılarda olduğu gibi balıklar da stres yaşayabilir. Aşırı veya uzun zamanlı stres, balıkların genel sağlığını olumsuz anlamda etkiler. Bu durum, balıkların solunum hızlarının artmasına yol açar. Balıkların stresten kurtulamamaları kronik hastalıkları beraberinde getirir.

Balıklarda Stres Sebepleri Nelerdir?

balıklarda stres

Stres, olumsuz şartların canlılar üzerindeki psikolojik ve fizyolojik etkisi olarak tanımlanır. Balıkların stres yaşaması, akvaryumun kendileri için gerektiği gibi düzenlenmemesinden dolayı oluşabilir. Balıklar son derece güçlü bir bağışıklığa sahip canlılardır. Yeni ortamlara kolayca ayak uydururlar. Fakat, kötü akvaryum koşulları, balıklarda strese sebebiyet verebilir. Balıklarda stres nedenleri şunları kapsar:

Akvaryuma Etki Eden Dış Faktörler

Balık dostlarımız dış koşullardan kolay bir şekilde etkilenirler. En önemli dış faktör ise şüphesiz ki insandır. Bundan dolayı akvaryumlar dış ortamdan ne kadar izole olursa ve insanlar akvaryuma ne kadar az müdahale eder ise balıklar da o derece stresten uzaklaşırlar.

Balıklar ayrıca dış hareketlilik durumundan da rahatsızlık duyarlar. Bu yüzden de akvaryum, dış hareketlilikten uzak bir yerde konumlandırılmalıdır. Ses de balıkları strese sokan bir başka unsurdur. Balıkların yaşam alanı sesten uzakta olmalıdır.

Farklı Türlerin Aynı Akvaryumda Olması

Akvaryumdaki farklı balık cinsleri ile anlaşamamak, balıklarda stres yaratabilir. Çünkü kimi balıklar çok hızlı ve ani bir şekilde hareket eder. Bazıları ise daha sakindir. Balıkların hareket farklılığı ise tedirginliğe sebebiyet verebilir. Aynı habitattan olmayan balık türlerinin aynı ortamı paylaşmaları da bir başka stres unsurudur.

Daimi olarak saldırgan hareketler sergileyen bir balık, daha sakin bir yapıya sahip olan balıkların stres yaşamalarını teşvik edebilir. Bu yüzden de farklı tür balıklar aynı ortamda tutulmamalıdır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Balıklarda Kadife Hastalığı Belirtileri ve Nedenleri

Olumsuz Akvaryum Koşulları

Kötü su koşulları, balıkların strese girmelerine yol açar. Özellikle de suyun sertliği ve temizliğine dikkat edilmelidir. Aynı şekilde suyun PH derecesi de önem arz eden bir husustur. Balıklara ideal bir ortam sağlamak amacıyla akvaryum ısıtıcı ve soğutucu kullanılmalıdır. Suyun ideal bir sıcaklıkta olması sağlanmalıdır.

Suyun uygun parametrelerde olması için düzenli olarak ölçüm yapılmalı, gerekirse akvaryum su düzenleyiciler kullanılmalıdır. Akvaryum temizlik malzemeleri yardımı ile akvaryumun rutin temizliği yerine getirilmelidir.

Yetersiz Beslenme

Balıklarda stres sebepleri arasında yetersiz beslenme de var. Balık yemleri, balığın ihtiyaç duyduğu besin bileşenlerini yeteri kadar içermelidir. Bu nedenle de kaliteli balık yemleri tercih etmek, balıkların fiziki ve  ruhsal sağlıkları açısından önemlidir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.