Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Plati Balığı Özellikleri ve Bakımı

17.09.2023
345
Abone Ol 
Plati Balığı Özellikleri ve Bakımı

Plati balığı, en popüler akvaryum balıklarından biridir. Bu tatlı su balıkları, akvaryum hobisine yeni başlayanlar için de doğru bir seçenektir. Bakımları kolay olan Platiler, iyi koşullara tabi oldukları sürece 2-3 sene boyunca hayatta kalırlar.

Plati Balığı Menşei Nedir?

Plati Balığı

Platilerin anavatanı Orta Amerika ve Meksika’dır. Fakat bu balıklar dünya çapında ünlüdür ve ülkemizde de sıklıkla tercih edilen tatlı su akvaryum balıkları arasında yer alır. Platiler genel olarak birbirleriyle ve kılıçkuyruk balıkları ile melezlenir. Seçici yetişme yoluyla elde edilmiş çok farklı görünümlerde Plati balıkları vardır.

Plati Balığı Boyutu Ne Kadar?

Platilerin boyutu, cinsiyete, çevresel koşullara ve türe bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Erkek Plati balıkları 5 cm boyutlarında olabilir. Dişiler ise biraz daha uzundur ve 7 cm boyutuna ulaşabilirler.

Plati Balığı Ömür Süresi Ne Kadar?

Vahşi doğada Plati balıkları daha uzun yıllar yaşar. Evcil olarak bakılan bu balıkların ortalama yaşam süresi 2-3 senedir. Uygun bakım ve ideal akvaryum boyutları, balığın ömür süresini etkiler. Kaliteli balık yemleri tüketmeleri de sağlıklı kalmalarına ve dolayısıyla ömür sürelerinin artmasına yardımcı olur.

Plati Balıklarının Karakteri Nasıldır?

Plati balıkları çok barışçıl ve uyumlu olan canlılardır. Benzer mizaca sahip olan diğer birçok balık ile iyi anlaşırlar. Kavgacı balıklarla aynı ortamda tutulmaması önemlidir. Aksi durumda fiziksel ve ruhsal açıdan zarar görebilirler.

Plati Balıklarının Davranışı Nasıldır?

Plati Balığı

Plati balıkları uyumlu ve barışçıl yapıdadır. Sosyal olan bu balıklar, diğer çok farklı balık cinsleri ile iyi geçinirler. Her kadar sürü halinde yaşayan bir tür olarak görülmese de bu balıklar altılı gruplar halinde yaşadıkları taktirde kendilerini güvende hissederler. Platiler, akvaryumun orta ve üst seviyelerinde dolaşırlar.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  7 Maddede Etçil Akvaryum Balıkları

Platiler, keşfetmekten ve akvaryum bitkileri arasında saklanmaktan memnun olurlar. Nadiren saldırgan olduklarını söyleyebiliriz. Erkek Platiler dişi Platileri rahatsız edebilir ve üreme döneminde diğer erkek balıklara karşı saldırgan olabilirler. Akvaryumdaki dişi sayısının erkek balık sayısından fazla olmasını sağlayarak, saldırgan davranışları önleyebilirsiniz. Platiler ayrıca gündüz saatlerinde aktif olurlar ve geceleri dinlenirler.

Plati Balığı Bakımı Nasıl Olmalı?

Plati balıklarının bakımı nispeten kolaydır. Çünkü bu balık cinsi son derece dayanıklıdır ve çoğu akvaryum koşulunu tolere edebilir. Yine de akvaryum su düzenleyiciler kullanarak yaşam alanındaki parametreler kontrol altında tutulmalıdır. Akvaryum filtresi yardımı ile suyun kalitesi iyileştirilmelidir. Akvaryum temizlik ve bakım malzemeleri ile de yaşam alanının temiz ve hijyenik kalması sağlanmalıdır.

Plati Balıkları Ne Yer?

Platiler omnivordur ve dondurulmuş ve canlı yemler, peletler, pullar ve sebzeli balık yemleri ile beslenirler. Vahşi doğada bu balıklar böcekleri, küçük kabukluları, bitki maddelerini ve algleri tüketirler. Vitamin açısından zengin olan balık yemleri, Plati balıklarının sağlıklı kalmalarını ve parlak bir görünüm sunmalarını sağlayacaktır.

Platiler seçici değildir. Ancak kaliteli pul yem ve bitkisel yemler, onlar için en doğru seçeneklerden biri olarak kabul edilir. Ispanak, salatalık ve marul gibi yiyecekler kullanılarak üretilen bitki bazlı balık yemleri, Plati balıklarının sağlığını destekleyecektir.

Platilere yalnızca üç dakika içinde tüketebilecekleri kadar yem vermelisiniz. Yetişkin Plati balıkları günde bir veya iki kez beslenmek isterler. Yavruların ise günde birkaç defa beslenmeye ihtiyacı olur.

Plati ile Anlaşan Balıklar Hangileri?

Platiler uyumlu ve barışçıl oldukları için çok çeşitli balık cinsleri ile harika bir yaşam sürebilirler. Saldırgan değiller, fakat bir akvaryumda dişi sayısının daha fazla olmasına özen gösterilmesi önerilir. Platilerle uyumlu olan balıklar şunlardır:

  • Neon Tetra Balığı
  • Kılıçkuyruk Balığı
  • Moli Balığı
  • Lepistes Balığı
  • Gurami Balığı
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Balıklarda Parazit Nedenleri Nelerdir?
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.