Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Bedlington Terrier Köpek Irkı Özellikleri, Bakımı ve Beslenme

Abone Ol 
Bedlington Terrier Köpek Irkı Özellikleri, Bakımı ve Beslenme

Kuzu gibi görünen tüylere sahip olan Bedlington Terrier ırkı köpekler, hem sevimli ve komik görünüşleri ile hem de arkadaş canlısı tavırları ile köpek severlerin ilgisini çekmeyi başarır. Bu köpeklerin en çok dikkat çeken özelliklerinden biri de inatçı olmalarıdır. İyi şekilde eğitilmedikleri takdirde her konuda inatçı şekilde hareket etmeleri mümkündür.

Bedlington Terrier Köpek Karakter Özellikleri

Bedlington Terrier köpekleri özellikle de arkadaş canlısı tavırları ile öne çıkan köpeklerden biridir. Bu köpekler hem yabancılarla hem de çocuklarla çok iyi anlaşabilen bir yapıdadır. İletişim kurmakta ya da insanlar ile anlaşmakta pek zorluk yaşamazlar. Kendilerini hemen sevdirebilen bu köpeklerin uysal karakterleri de onların ilgi çekmesini sağlayan bir diğer özelliklerindendir.

Neşeli bir karaktere sahip olan bu köpekler genel anlamda oyuncudurlar. Evin içinde sürekli neşeli şekilde koşturup oyun oynamak için can attıklarını görmeniz mümkündür. Köpeğinizin hareketli yapısı, onun yoğun egzersiz programına ihtiyaç duymasını gerektirmese de egzersizlerden hoşlanan bir yapıya sahiptir. Köpeğinizle oyunlar oynamanız, onun aktif kalmasını sağlamanız ve köpeğiniz ile vakit geçirmeniz onu çok mutlu edecektir.

Sadık bir karaktere sahip olan Bedlington Terrier köpekleri, kolay eğitilebilir ırklardan biridir. Zeki ve söz dinleyen bir karaktere sahip olmalarından dolayı farklı eğitimleri kısa sürede alabilirler. Bu nedenle de köpeğinizi farklı konularda eğitmek isterseniz onunla oyunlar oynayabilir, biraz dominant bir tavır takınarak eğitimlerini kısa sürede tamamlamasını sağlayabilirsiniz.

Kimi zaman inatçı şekilde hareket edebilen Bedlington Terrier köpeklerinin bu inatçılık huylarını törpülemek için eğitimlerde onu uyarmanız gerekebilir. Dominant bir eğitim sağlarsanız köpeğinizin inatçılık duyundan da kurtulabilirsiniz. Özellikle de egzersizler ve oyunlar konusunda inatçı olabilen bu köpekler ayrıca istedikleri mamayı yeme, istemediklerini yememe, o an istedikleri oyunu oynama ya da herhangi bir yere gitme konusunda sizi zorlayarak ikna etmeye çalışabilirler. Bunu da genellikle havlayarak ya da etrafınızda sürekli koşup durarak yaparlar.

Bedlington Terrier Köpek Tarihçesi

Bu köpeklerin asıl ismi Rothbury Terrier’dir. Adını aldığı Rothbury yerleşim yerinde yaşayan çingeneler, Bedlington Terrier köpeklerini tilki, porsuk ve tavşan avlarında görevlendirmişlerdir. Sonrasında ise bir dişi Bedlington köpeği ile Rothbury köpeğinin çiftleştirilmesi sonucunda Bedlington Terrier’i dünyaya gelmiştir. Bir ırk olarak ilk kez 1877’de tanınan bu köpeklerin daha eski bir geçmişe sahip olduğu da bilinmektedir. Günümüzde ise hala üretilmesi konusundaki çalışmalar devam etmektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Australian Kelpie Köpek Irkı Tüm Özellikleri, Genel Bakım ve Sağlık Tüyoları

Bedlington Terrier Köpek Fiziksel Özellikleri

Orta boyutlu ırklar içinde yer alan Bedlington Terrier köpeklerinin erkekleri 41 – 43 cm ve dişileri de 38 – 41 cm yüksekliğinde olabilir. Ayrıca bu köpeklerin dişileri de erkekleri de ortalama olarak 8 – 10 kilogram ağırlığında olabilir. Dişi köpekler erkek köpeklerden daha kilolu görünebilirler. Burada bir problem mevcut değildir. Ancak yine de köpeklerin fiziksel görünüm ve sağlıkları düzenli şekilde kontrol ettirilmelidir.

Orta uzunluktaki bukleli, çift katlı, kalın ve sık yapıya sahip tüyleri olan Bedlington Terrier köpeklerinin tüyleri ayrıca yumuşak ve sert tüylerin bir kombinasyonudur. Yani tüylerinin bir kısmı sert ve bir kısmı da yumuşak dokuda olabilir. Bu köpeklerin bukleli tüyleri onları bir kuzu gibi gösterir. Görünümleri itibariyle oldukça ilgi görmektedirler.

Bedlington Terrier köpeklerinin kürk rengi kum rengi, benekli gibi farklı şekillerde olabilir. Bu köpeklerin tüyleri düz bir krem rengi de olabileceği gibi, krem üzerine koyu renk benekli de görülebilir. Benekleri genellikle büyük veya orta boyutlardadır ve özellikle de bacak, göğüs ve kalça bölgelerinde görülür.

Armut biçimli bir kafaya sahip olan Bedlington Terrier ırkı köpeklerin gözleri küçüktür. Sivri bir kuyruğa ve tavşana benzer küçük, tüylü bir kuyruğa sahip olan bu köpeklerin kulakları da tıpkı bir kuzuyu andıracak şekilde uzun ve tüylüdür. Yüzleri genellikle orta uzunluktaki tüyler ile kaplı olduğundan ağızları zor görünür ve burunları da ağızlarının hemen üzerine, gözlerden oldukça aşağıdadır. Gözler ise son derece ayrıktır ve kulaklara yakın bir konumda yer almaktadır.

Bedlington Terrier Köpek Bakımı

Çok az tüy döken Bedlington Terrier köpeklerinin tüylerinin haftada birkaç kez olacak şekilde taranması gerekir. Bu sayede bukleli tüylerin birbirine dolanması önlenebilir ve köpeğinizin tüylerinin arasındaki toz, kir benzeri maddelerin de temizlenmesi sağlanabilir. Ayrıca tıraş ve banyo ihtiyacı oldukça yüksek olan bu köpeklerin tüylerinin bukleli olmasından dolayı profesyonel bir tıraşa gereksinim duyarlar. Özellikle de yüz bölgesindeki tüylerin düzenli şekilde tıraş edilmesi gerekir. Bu sayede köpeğinizin sağlıklı tüylere sahip olması ve rahatsızlık hissetmemesi mümkün olabilmektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Saint Bernard Köpek Irkı Özellikleri Nelerdir?

Köpeğinizi sürekli su ve sıvı köpek şampuanı ile yıkamanız önerilmez. Her ne kadar yüksek banyo gereksinimi duysa da bu köpeklerin çift katmanlı tüy yapısı sürekli olarak su ile temas ettiğinde zarar görebilir. Köpeğinizi zaman zaman sıvı köpek şampuanı ve su ile yıkayarak temizlemeniz ve arada bir de kuru köpek şampuanları ile temizlemeniz önerilir. Köpeğinizin tüylerinin iyi şekilde temizlenmesi için de karışıklıkları önlemeniz, banyo sonrasında tüylerini taramanız gerekir. Şampuan seçimi sırasında ise köpeğinizin bukleli tüylerine uygun bir köpek şampuanını seçebilirsiniz ya da tüylerinin rengine uygun bir seçimde bulunabilirsiniz.

Yüz bölgesindeki tüyler çok uzun olabileceği için köpeğinizin gözlerini düzenli şekilde silmeniz, tüylerde toplanan toz ve kirlerin gözlere zarar vermesini engeller. Köpeğinizin gözlerini temiz ve nemli bir bez yardımıyla kolaylıkla silebilir ve temizleyebilirsiniz.

Oldukça oyuncu olan bu köpeklerin egzersiz ihtiyaçları da yüksektir. Enerjilerini atmaları için Bedlington Terrier köpeklerini açık alanda oynatmanız, onun enerjisini boşaltmasına izin vermeniz gerekebilir. Köpeğiniz ile birlikte oyun oynamanız da hem onunla olan ilişkinizin gelişmesine hem de köpeğinizin daha mutlu olmasına yardımcı olabilecektir.

Kaliteli köpek bakım ürünlerini online pet shop mağazamızda bulabilirsiniz!

Bedlington Terrier Köpeklerin Çocuklar ve Hayvanlar ile İletişimi

Çocuklar ve yabancılar ile çok iyi iletişim kurabilen Bedlington Terrier ırkına mensup köpekler, başka evcil hayvanlar ile anlaşma konusunda sorunlar yaşayabilirler. Bu köpekler ayrıca diğer köpekler ile de iyi geçinebilirler ancak aynı evde başka bir evcil hayvan ile yaşayacağı zaman onu diğer evcil hayvanınız ile doğru şekilde tanıştırmanız gerekir.

Bu köpekler son derece dost canlısı olduğundan insanların ilgisini kısa sürede çeker ve özellikle de çocuklar ile iyi ilişkiler kurabilirler. Bu köpeklerin yabancılar ile de kısa sürede kaynaşmasının en önemli sebebi; neşeli yapısı ve dost canlısı karakteridir. Köpeğinizin sosyalleşmesini sağlamanız, onun diğer köpekleri tanımasına izin vermeniz, evde başka hayvanlar ile vakit geçirebilmesini sağlamanız aslında oldukça büyük öneme sahiptir. Köpeğinizi diğer hayvanlar ile tanıştırırken doğru şekilde hareket ederseniz sıkı bir dostluğun gelişmesine de vesile olabilirsiniz.

Bedlington Terrier Köpeklerde Beslenme

Bu köpeklerin kendine ait bir beslenme programı olması şarttır. Genetik bakır zehirlenmesi rahatsızlığına yatkınlık gösteren bu köpeklerin beslenme programları için bu rahatsızlığı tetikleyebilecek herhangi bir ürünün yer almaması şarttır. Köpeğinizde ciddi organ deformasyonlarına ve rahatsızlıklara neden olabilen genetik bakır zehirlenmesinin meydana gelmemesi için veterinerinize danışarak köpeğinizin tüketemeyeceği besinleri öğrenebilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Bearded Collie (Sakallı Collie) Köpek Irkı Özellikleri, Bakımı ve Sağlık

Mama seçimi sırasında köpeğinizin ırkını, yaşını, tüy sağlığını, kilosunu, aktifliğini ve yatkın olduğu hastalıklar ile mevcut hastalıklarını da göz önünde bulundurmalısınız. Ancak bu şekilde köpeğiniz için sağlıklı ve doğru bir beslenme programı oluşturabilirsiniz.

Aşırı aktif olmaya meyilli olan bu köpeklerin beslenme programlarında protein içeriğinin yüksek olması, kaliteli şekilde enerji elde etmeleri ve vitaminleri de eksiksiz şekilde elde etmeleri önemlidir. Köpeğiniz göz problemlerine de yatkın olduğundan dolayı göz sağlığını destekleyecek farklı vitaminleri içeren besin takviyelerini ya da mamaları terci etmeniz gerekebilir.

Köpeklerin her biri kendine has bir karaktere ve fiziksel özelliğe sahiptir. Bu nedenle de beslenme programlarının kişiselleştirilmiş şekilde onlara özel olması gerekir. Köpeğinizin sağlığını korumanız için veterinerinizin de desteği ile birlikte sağlıklı ve destekleyici bir beslenme programı elde edebilirsiniz.

Besleyici ve kaliteli köpek mamaları için TIKLAYINIZ!

Bedlington Terrier Köpekleri Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Sevimli görünüşleri ile ilgileri toplayan Bedlington Terrier köpekleri hakkında sıkça sorulan sorulara göz atalım.

Bedlington Terrier Köpeklerinin Yatkın Olduğu Hastalıklar Mevcut Mu?

Göz ve tiroit sorunlarına yatkınlığı olan bu köpeklerin kontrollerinin düzenli olması gerekir. Bu sayede yatkınlığı olan hastalıklar erken dönemde kolaylıkla fark edilebilmektedir. Eğer köpeğinizin göz sağlığını korumak istiyorsanız bol vitaminli taze sebzeler ile beslenmesine destek sağlayabilirsiniz.

Ayrıca hormonal sorunların gözlemlenmemesi için de köpeğinizin beslenmesinin mümkün olduğunca doğal içeriklerden oluşmasına dikkat etmelisiniz. Genetik bakır zehirlenmesi hastalığına da yatkın olan bu köpeklerin beslenme programlarında bakır zehirlenmesine neden olabilecek herhangi bir ürünün yer almaması gerekmektedir.

Bedlington Terrier Köpeklerinin Kötü Bir Huyu Var Mı?

Bu köpekler genellikle çok havlamaları ile bilinirler. Köpeğinizin eğitimleri sırasında onu havlamaması konusunda eğitmeniz gerekebilir. Yalnızca gerekli durumlar altında havlaması konusunda eğitim alabilir. Ayrıca apartman yaşamında da aşırı havlaması nedeniyle sorunlara neden olabilecek olan bu köpekler eğitim görmeden bir apartman hayatına dahil edilmemelidir.

Bedlington Terrier Köpekleri Kaç Yıl Yaşar?

Ortalama 10 – 12 yıl kadar ömre sahip olan Bedlington Terrier köpeklerinin daha uzun ve sağlıklı bir yaşama sahip olması için bakımının, temizliğinin kontrollerinin ve sağlığını etkileyen her türlü koşulun en iyi şekilde yerine getirilmesi gerekir. Bu köpekler ile doğru şekilde ilgilenilirse, sevildiğini bilirse uzun yıllar sizinle sağlıklı bir şekilde yaşaması da mümkün olabilecektir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.