Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Keeshond Köpek Irkı Tüm Özellikleri, Temel Bakım ve Sağlık Tüyoları

Abone Ol 
Keeshond Köpek Irkı Tüm Özellikleri, Temel Bakım ve Sağlık Tüyoları

Keeshond köpek ırkı ile ilgili daha önce asla duymadığınız bilgileri bu yazıdan öğrenebilirsiniz. İşte detaylar…

Karakter Özellikleri

Harika bir çocuk arkadaşıdır. Hareketlidir, zeki olur. Genelde dikkatli bir köpek olmasıyla bilinir diyebiliriz. Sahibi tutarlı davrandığı sürece kolay öğrenen bir ırktır. Sabırla eğitmeniz gerekir. Bu köpekler her zaman karakterli olur. Onlara türlü numaralar yapmayı öğretebilirsiniz. Sevgi dolu, dost canlısıdırlar. Çok güzel köpekler olmaktadırlar.

Genel olarak dışa dönük köpeklerdir. Herkesi çok seven Keeshond köpekleri, ailenin bir üyesi olmak için resmen can atar. Öteki ev hayvanlarıyla da iletişimi iyi olur. Buna rağmen bazıları utangaç davranabilir. Bu sebeple yavruyken harika şekilde sosyalleştirilmelidirler. Sosyal biçimde büyürse her zaman sizin için kusursuz bir köpek olur.

Keeshond harika bir yüzücü olmaktadır. Seneler süresince Hollanda’daki teknelerde çok amaca sahip olan köpekler biçiminde görevlendirilmişlerdir. Günümüzde ise eşlik köpeği olarak görevlendirilmesi ile bilinmektedir. Fazla havlama davranışı gösterir. Bu sebeple harika bir bekçi köpeği olacaktır. Kolay kilo alır. Kilo kontrolünü sağlamanız gerekir.

Tarihçesi

Keeshond köpekleri köklü bir geçmişe sahip olması ile dikkat çeker. On sekizinci yüzyılda bu köpekler insan köpeği adıyla bilinmekte idi. Damarlarında Chow Chow Elkhound, Samoyed, Pomeranian gibi köpeklerin kanı vardır. Fransız Devrimi’nin ilk günlerinde vatansever biri olan Kees de Gyselaer aracılığıyla orta sınıf Hollandalıların sembolü haline gelmiştir. Böylece tarihleri daha da derinleşmiş hale gelmiştir.

Bu köpek ırkı uzun bir zaman dilimi boyunca unutulunca ilk kez İngiltere dolaylarına Mrs. Wingfield-Digby aracılığıyla tanıştırılmış oldu. Fakat Amerika Birleşik Devletleri’ne ulaştığı 1920 senesine dek popüler hale gelememiştir. Bu tanıdık Spitz tipi köpekler, kanallarda yer alan tekneleri koruması için görevlendirilirdi. Victoria İngiltere’sinde haksız şekilde çok kilolu tanınmasına karşın bu köpekler Hollanda Tekne Köpeği adıyla biliniyordu.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  16 Maddede En Popüler Büyük Irk Köpekler

Fiziksel Özellikleri

Keeshond köpekleri; kestane rengi gözlere sahiptir. Kulakları ise dik bir üçgen biçimindedir. Sırtlarında çember haline gelen orta bir uzunluktaki kuyrukları ile atası haline gelen Samoyed’e fazlaca benzeyen kompakt bir köpek ırkıdır. Soluk gri ya da krem rengi bir kürkü vardır. Siyah renkte uçları olan bir kürkü vardır.

Kürkü her daim yeni banyo edilmiş ya da fırçalanmış gibi durur. İlgi çekicidir. Renkleri ise son derece belirgin olmaktadır. Gözlerinin çevresinde belirleyici soluk bir gözlük şekli oluşmuştur. Kürkü senede birkaç kez yoğun olarak dökülmektedir.

Beslenme

Keeshond köpek ırkının bünyesi genel manada sağlıklı olur. Bununla beraber kilo alma konusunda meyilli bir köpektir. Her zaman kaliteli köpek mamaları ile beslenmesi gereken bir köpektir.

Çocuklar ve Hayvanlar ile İletişimi

Keeshond köpek ırkının çocuklarla arası iyidir. Ama hayvanlarla ve yabancılarla bir takışan bir köpek olmaktadır. Bu nedenle de ufak yaşları itibarıyla onu sosyal bir köpek haline getirmeniz en iyi seçenek olacaktır. Sosyalleştirilmiş bir köpek ırkı her zaman herkesle sıkı bir iletişim kurabilir.

Oyuncu bir köpek olması nedeniyle çocuklarla harika anlaşır. En çok da beraber büyüdüğü çocuklarla dostluk kurar. Sahibine aşırı derecede sadık bir köpektir. Bekçi köpeği olduğu için sizi uzun zaman boyunca korumak için çalışıp çabalar. Bu nedenle de dışarıda bir yerde de çocuğunuzu koruyacak bir köpek ırkıdır.

Üreme

Köpeklerde üreme durumu genel manada her cinste aynı biçimde olur. Genel olarak çiftleşme yaşı ise bir ya da ikidir. Dişi olan köpeklerin çiftleşmesi için kızgınlık süresine girmesi lazımdır. Senede birkaç kez girdikleri bu süreci hemen hemen yirmi bir günde tamamlarlar. Bu dönemde dişi olan köpekler adet görür.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  English Setter (İngiliz Seteri) Köpek Irkı Özellikleri, Bakımı ve Beslenme

Bu adet dönemi de on gün kadar sürecektir. Erkek olan köpekler ise kızgınlık dönemine girmez. Doğum bu köpekler için elli sekiz ila yetmiş iki gün kadar sürebilmektedir. Doğumdan sonra altı ila on tane bebek köpek doğacak demektir. Köpeğinizin üremesini istemiyorsanız en kısa sürede kısırlaştırınız.

Sağlık

Birçok köpek ırkında rastlandığı gibi bu köpeklerde de kalça displazisi sorunu görülebilmektedir. Dizde yer alan eklemlerle alakalı bir problem olan patellar luxasyonu da bu köpeklerde çok görülür. Keeshond köpeklerde Addison hastalığının da görülme olasılığı yüksektir.

Bazı göz hastalıklarına karşı da yatkınlıkları vardır. Diğer rahatsızlıklar; progresif retinal atrofi ve epilepsi olarak görülebilir. Kalple alakalı bir hastalık olan mitral kapak darlığı da bu köpeklerde görülebilmektedir. Yine kalp ile ilgili olan fallot tetralojisi hastalığı da ciddiye alınması gereken durumlardan biridir.

Tiroit bezlerinin düzensiz çalışması neticesinde meydana gelen hipotiroidizm, bu köpekler açısından tehlikeli olabilecek rahatsızlıklardan birisi olmasıyla bilinir. Tüm bu rahatsızlıklar köpeğin cinsinden kaynaklanan hastalıklar olmaktadır. Her bir köpek yavrusu bu hastalıklarla doğacak diye bir kaide yoktur. Bu bir ihtimal.

Sıkça Sorulan Sorular

Keeshond köpek ırkı ile ilgili sık sorulan soruları sizler için derledik.

Yaşam Alanı Nasıl Olmalıdır?

Orta bir büyüklükte bir bahçe içerisinde yaşamak istese de bu köpekler apartmanda da yaşayabilir. Soğuk havaları seçerler. Sık kürkü sebebiyle sıcağa karşı dayanıklı değildir.

Egzersiz Gereksinimi Var mıdır?

Bu köpekler her zaman orta bir seviyede egzersiz ister. Gün içerisinde 1 km’lik olan bir yürüyüş ya da otuz dakikalık bir serbest koşu kafi olacaktır. Çok fazla egzersiz yapması kalça ve diz eklemlerinde sorunlar yaşamasına sebep olabilir. Ev ortamında ise orta seviyede aktif olan bir köpek türü olmaktadır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Köpek Alışveriş Listesi

Kaç Yavru Doğurur?

Dişi olanları her doğumda üç ila sekiz tane köpek yavrusu doğurabilir. Sürekli olarak çiftleştirilmeleri doğru değildir.

Çok Tüy Döker mi?

Bu köpeklerin çok sık tüy döktüğünü söyleyebiliriz. Haftada birkaç kez fırçalanmaları lazımdır. Taranmaları da gerekmektedir. Bazı zamanlarda tüylerini kısaltırsanız iyi olur. Kulaklarının ve dişlerinin hijyenine dikkat edilmesi gerekmektedir. Tırnaklarının da her daim kısaltılması lazımdır.

Kaç Saat Süresince Uyur?

Gün içerisinde ortalama on ila on iki saat kadarlık bir uyku uyursa, tüm gereksinimleri karşılanmış olur. Çok yaramaz bir köpek olduğunu da unutmamak gerekir.

Eğitimi Nasıl Olmalıdır?

Son derece zeki bir köpektir. Bu nedenle de kolay şekilde eğitilir. Eğitimi esnasında şımarık hareketler yapmasına müsaade edilmemelidir. Her zaman disiplinli ve kararlı olun. Bununla beraber nazik de davranmanız gerekecektir. Bu son derece önemlidir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.