Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Beta Balığı Neden Ölür?

23.12.2021
7.909
Abone Ol 
Beta Balığı Neden Ölür?

Beta balığı neden ölür? Beta balıkları evde kolaylıkla beslenen ve en çok tercih edilen balık çeşitlerinden biridir. Bu balıklar birçok balık türüne göre daha az hastalanır ve daha uzun süre yaşarlar. Her ne kadar dayanıklı yapıda olsalar da onlara doğru bakımı yapmak sağlıklı olmaları açısından çok önemlidir.

Bu balıkların yaşam alanlarını doğru bir şekilde düzenlemek, beslenmelerine dikkat etmek gerekir. Bakımlarıyla ilgili özen gösterilmediğinde ve yanlış bir şekilde bakıldığında hastalanabilir ve maalesef ölebilirler. Bu konuda onları korumak ve bakımları esnasında hata yapmamak için doğru bilgiyi edinmek önemlidir. Beta balıklarının hangi sebeplerden dolayı öleceğini bilmek, onların ölmelerini engellememiz için faydalı olacaktır. Şimdi birlikte hangi durumlar beta balıklarının ölümüne sebebiyet verir bunları bir inceleyelim.

Beta Balığı Neden Ölür? Beta Balıklarının Ölüm Sebepleri Nelerdir?

Beta balıklarının bakımı esnasında su temizlikleri oldukça önemlidir. Bu balıklar hijyenik olan bir suda sağlıklı bir şekilde yaşayabilirler. Bu sebeple eğer beta balığı besliyorsanız akvaryum içerisindeki suyun haftada bir değiştirilmesi gerekir. Haftalık su değişimleri yapılırken de oldukça dikkatli olması gerekir. Beta balıklarının akvaryum içerisinde bulunan suyun ısısını kontrol etmek önemlidir. Su değişimi yapılırken yeni koyulan temiz suyun ısısı eski su ile aynı olmalıdır. Ani sıcaklık değişimleri bu balıkların ölümüne sebep olabilir. Bunun dışında akvaryumun bulunduğu odanın ısısı da çok önemlidir.

Akvaryum sürekli soğuk olan, ısınmayan alanlarda kesinlikle bırakılmamalıdır. Özellikle kış aylarında soğuk olmayan bir odada bulunmaları gerekmektedir. Aşırı soğuk hava beta balıkları için öldürücü olabilir. Bunun için akvaryum  ısıtıcı kullanmak gerekir. Beta balığı hasta olan başka bir balıkla temas ettiğinde de hastalık kapıp ölebilir. Bunun dışında 2-3 ay gibi çok uzun süre aç bırakılan beta balıkları da açlıktan ölürler. Bazı beta balıkları akvaryumların içerisinden atlayabilirler ve böyle bir alışkanlıkları varsa, üstü kapatılmamış bir akvaryumda dışarı atlayabilir ve bu durum yine ölümle sonuçlanabilir. Beta balıklarının susuz ortamda kalmaları, sularının buharlaşması da onların ölümüne sebep olacaktır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Balıklar Hakkında 7 Önemli Bilgi

Beta Balıklarının Ölüm Belirtileri Nelerdir?

Beta balığı neden ölür açıkladıktan sonra betaların ölüm belirtilerinden söz edelim. Balıkların hareket ve davranışlarında ortaya çıkan değişimlerden kolaylıkla onların hasta olup olmadıklarını anlayabilirsiniz. Bu durumda balığınızı gözlemliyor olmanız, ilgi göstermeniz, bakımında gerekli ihtiyaçları karşılamanız, düzenli olarak yemlerini vermeniz önemlidir. Bu gözlem ve ilgi sayesinde bir rahatsızlıkları olduğunda da kolaylıkla anlayabilirsiniz.

Beta balıklarının ölüm belirtilerine bir bakmak gerekirse, bu balıklar çok hızlı nefes alıyormuş gibi bir görüntüde dipte yatıyorsa ya da ani hareketlerle ters dönerek kendisini akvaryumun camlarına çarpıyorsa ya da suyun yüzeyinde hareketsiz bir şekilde duruyorsa ölmek üzere ya da ölmüş olabilir. Bunun dışında balığınızın karnı normalden fazla şişip, pullarında kabarıklık oluştuysa, renginde bir solma ortaya çıktıysa ve yüzgeçlerinde bir anormallik gözlemleniyorsa bunlar da yine hastalık ya da ölüm belirtisi olabilir.

Davranış olarak yeme ilgi göstermezse ve birkaç gün yem yemezse beta balığınızın sağlığında bir anormallik olduğunu düşünebilirsiniz. Yine derisinin üstünde bir toz görünümü, ağız çevresinde ortaya çıkan pamukçuk gibi görüntüler de hastalık veya ölüm belirtisi olabilir.

Ölüm Belirtisi Gösteren Bir Beta Balığına Ne Yapılmalı?

Eğer balığınız columnaris veya dropsy hastalığına yakalandıysa siz pek müdahale edemeden ani bir ölümle sonuçlanabilir. Kuyruk erimesi hastalığı, columnaris veya dropsy kadar tehlikeli olmasa da beta balığınızın görüntüsünde değişikliğe sebep olacaktır. Beta balıklarının yakalanabildiği bunlar gibi pek çok hastalık türü bulunur. Bu durumda aslında önemli olan şey beta balığınızın hasta olmasına kesinlikle engel olmanız gerektiğidir.

Hasta olmalarına engel olabilmek için onların yaşam alanlarına, beslenmelerine, bakımlarına özen göstermeniz gerekir.  Eğer ki bir hastalık durumu fark ettiyseniz öncelikle sularının temizlenmesi, dezenfekte edilmesi ve balığın beslenmesi çok önemlidir. Bir uzmanla görüştükten sonra tedavileri için gerekli ilaçları edinmek de oldukça önem taşır. Eğer balığınız mantar gibi bir enfeksiyona yakalandıysa onu derhal akvaryumdan çıkarıp, akvaryumun hijyenini sağlamak ve ardından gereken tedaviyi yapmak önemlidir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  5 Maddede Evde Beslenecek Balıklar

Bu konuda da yine bir uzman yardımı almak gerekir. Kuyruk kısalma hastalığı tespit ettiyseniz yine üç günde bir akvaryumu temizleyerek gerekli tedaviyi yaparak gerekli ilaçları kullanmanız gerekir. Aslında özetle balığınızdaki değişimi ve hastalığı erkenden teşhis etmek ve ardından derhal bir uzmanla iletişime geçmek gerekmektedir. Bu adımları gerçekleştirdikten sonra gerekli hijyen koşullarını sağlayarak, beslenmesini aksatmayarak, hastalıkla ilgili ilaçları düzenli olarak vererek beta balığınızı hastalıktan veya olası bir ölümden kurtarmanız mümkün olacaktır.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.