Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Beta Balığı Özellikleri, Bakımı, Kökeni ve Beslenme İhtiyacı

19.03.2021
4.213
Abone Ol 
Beta Balığı Özellikleri, Bakımı, Kökeni ve Beslenme İhtiyacı

Siyam dövüş balığı veya kavgacı siyam şeklinde de tanınan betta balık, en popüler balık türlerinden biridir. Peki, beta balığı özellikleri neler? Beta balığı nereye özgüdür? Beta balığı hakkında merak ettiklerinizi bu yazıda bulabilirsiniz.

Beta Balığı Özellikleri: Beta Balığı Kökeni Neresidir?

Bettalar Tayland, Endonezya, Malezya, Vietnam ve Çin’in bazı bölgelerinin sığ sularından gelir. Bettaların yaşadığı bu alanlar, pirinç tarlalarına, göletlere, yavaş akan akarsulara ve bataklıklara ev sahipliği yapmaktadır.

Siyam dövüş balığı, horoz dövüşlerine çok benzer şekilde Asya ülkelerinde organize edilen müsabakalarda kullanıldı. Bahislerden elde edilen gelirin etkisiyle bu maçlar günümüzde de devam ediyor. Bazı yerlerde erkek bettalar daha iyi kavgalar sağlamak amacıyla özellikle saldırganlık için yetiştirilir.

Beta Balığı Özellikleri

Beta Balığı Özellikleri: Beta Balığı Renkleri Nelerdir?

Erkek betta’nın parlak renkleri ve uzun yüzgeçleri, onu akvaryum balıklarının en bilinenlerinden biri yapar. Dişiler genellikle o kadar renkli değildir ve yüzgeçleri çok daha kısa boyutludur. Doğadaki beta balıkları ise çoğunlukla bu kadar parlak değildir.

Beyaz, sarı, turuncu, turkuaz, kahverengi, siyah, kırmızı, pembe, mavi, yeşil gibi çok çeşitli renklerde betta balığı vardır. Düz renklerden farklı kanat ve gövde renklerine sahip olanlara ve desenli renklere kadar sayısız kombinasyon görülebilir.

Olgun yetişkin beta balığı 5-8 cm boyuta ulaşır. Dişiler erkeklerden biraz daha küçüktür. Bu balık cinsinin farklı bir özelliği, su yerine atmosferden oksijen almalarını sağlayan ve böylece düşük oksijen havuzlarında hayatta kalmalarını mümkün kılan bir labirent organının varlığıdır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Su Kaplumbağası ÖZellikleri , Beslenme ve Bakımı

Beta Balığı Özellikleri: Beta Balığı Akvaryum Yaşamı Nasıl Olmalıdır?

Akvaryumda seperatörler olmadıkça erkekler bir arada tutulamaz. Birden fazla dişi genellikle sorunsuz biçimde bir arada tutulabilir. Ayrıca yaşam alanına tek bir erkek de ilave edilebilir. Küçük oldukları ve dikenli yüzgeçli türler olmadıkları sürece diğer barışçıl balık türleri ile birlikte tutulabilirler. Erkek kavgacı siyam balıklar, onlarla benzer vücut yapılarına ve uzun yüzgeçlere sahip diğer balıklarla birlikte tutulmamalıdır, çünkü onları rakip sanabilirler.

Beta Balığı Özellikleri

Beta Balığı Özellikleri: Beta Balığı Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Betta balıklar, tatlı su akvaryumlarında en çok tercih edilen, en renkli ve çoğu zaman en tartışmalı balıklardan biridir. Onları küçük fanuslarda tutmak pek tercih edilmez. Yaşam gereksinimlerini tam olarak anlamak için büyük sulak tarlalarda, sığ göletlerde ve hatta çok yavaş akan akarsularda yaşadıkları doğal alanlarına aşina olmak gerekir.

Birçok balık sahibi, beta balıkların sığ sulardan geldiğinin farkında olsa da, su ısısı çoğunlukla göz ardı edilen bir ayrıntıdır. Bettanın ana ülkeleri tropikaldir, bu da su sıcaklığının oldukça ılık olduğu anlamına gelir. Beta balıklar çözünmüş oksijen oranı düşük sularda yaşamayı sevseler de bu, diğer balıklardan daha az oksijene ihtiyaç duyduklarını göstermez.

Bettalar, havayı doğrudan yüzeyden solumalarını sağlayan özel bir solunum organına sahiptir. Aslında, doğaları gereği bunu yapmak zorundadırlar. Beta balıkların atmosferden direkt olarak hava solumak için su yüzeyine erişimi olmalıdır. Optimal olarak, beta balıklarını sağlıklı tutmak için su, nötr ila hafif asidik pH ile yumuşak ve ılık olmalıdır. Su hareketi minimumda tutulmalıdır.

Beta balıklar, su koşulları karşılandığı sürece ve agresif ya da yüzgeçli balık yoksa ortak bir akvaryumda yaşayabilir. Ek olarak, bir bariyerle ayrılmadıkları sürece her akvaryumda yalnızca bir erkek olmalıdır. Beta balıkları geniş akvaryumlarda yaşamayı severler. Beta balığınıza en iyi akvaryumu sağlamak için pet shop mağazamızı ziyaret edebilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Yeni Başlayanlar İçin Bakımı Kolay Balıklar

Beta Balığı Özellikleri

Beta Balığı Özellikleri: Beta Balığı Yem İhtiyacı Nedir?

Doğada, bettalar neredeyse yalnızca böcekler ve böcek larvaları ile beslenirler. Suya düşebilecek talihsiz böcekleri yakalamaya çok uygun, kalkık bir ağza sahipler.

İçsel olarak sindirim sistemleri ete yöneliktir ve vejetaryen balıklardan biraz daha kısa iç organlara sahiptir. Bu yüzden canlı yiyecekler beta balığı için idealdir. Ancak pul yiyecekler, donmuş veya dondurularak kurutulmuş yiyecekler yemeye uyum sağlarlar. Beta balığınıza kaliteli balık yemi sunuyorsanız, mümkünse canlı yemlerle de onu desteklemelisiniz.

Beta Balığı Özellikleri: Erkek ve Dişi Beta Balığı Farkı Nedir?

Erkekler tipik olarak daha parlak renklidir. Daha uzun ve akıcı yüzgeçlere sahiptir. Ayrıca daha belirgin bir “sakala” sahiptirler ve genel olarak dişi beta balıklarından daha büyüktürler. Dişilerin kısa yüzgeçleri vardır. Dişi bettalar çiftleşmek için hazır oldukları zaman dikey çizgiler ve yumurta lekesi gösterirler.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.