Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Bilimsel Açıdan Köpeklerin Özellikleri

Abone Ol 
Bilimsel Açıdan Köpeklerin Özellikleri

Köpekler insanlardan çok farklı görünseler de vücudumuzun birçok özelliğini paylaşırlar. Kanı taşımak için bir kalp ve dolaşım sistemine, oksijen almak ve vücuttaki karbondioksitten kurtulmak için akciğerlere, besinleri gıdalardan emmek için bir sindirim sistemine vb. sahiptirler. Köpeklerin özellikleri ve köpekler hakkında bilimsel bilgiler, yazımızın devamında sizlerle!

Köpeklerin Özellikleri: Köpeklerin Vücut Ölçüsü

Köpekler farklı şekil ve boyutlarıyla öne çıkar. En küçük ırklar arasında Toy Poodle, Papillon, Chihuahua ve Shih Tzu gibi minyatür ve süs köpekleri bulunur. Bu köpekler sadece 2,5 ila 4,5 kg ağırlıktadır. Orta büyüklükteki köpekler, yaygın olarak teriyer ve spaniel grubuna dahildir. Ağırlıkları ortalama 4,5 ila 23 kilogramdır.

Daha büyük olanları 30-45 kilo arasındadır. Son olarak; Mastiff, Komondor ve Saint Bernard gibi dev ırklar 91 kiloya kadar ulaşabilir. Kilo, köpeklerin cinsiyetine göre de farklılık gösterir. Erkek köpekler, çoğunlukla dişilerden daha ağırdır.

Köpeklerin Özellikleri: Köpeklerin Metabolizması

Köpeklerin metabolizmaları insanlardan daha yüksektir. Daha hızlı nefes alırlar, kanı daha hızlı pompalarlar, daha hızlı olgunlaşırlar ve daha yüksek normal vücut sıcaklığına sahiptirler.

Genç köpeklerin çocuklardan daha fazla enerjiye sahip olduğu da bilinir. Bununla birlikte, aşırı yüksek metabolizma daha kısa bir yaşam süresine neden olabilir. Köpeklerin yaşam süresi, bakım koşullarına ve beslenme düzenlerine bağlıdır. Genelde küçük ırklar büyük olanlardan daha uzun yaşarlar.

Köpeklerin Özellikleri

Köpeklerin Özellikleri: Köpeklerin Vücut Sıcaklığı

Köpeklerin vücut ısılarını koruma yetenekleri, soğutmaktan çok daha iyidir. Kızak köpeklerinin tüy katmanları, köpeğin yüksek metabolizmasının ürettiği ısıyı dengeler ve bir battaniye görevi görür. Bununla birlikte, sıcak veya nemli havalarda zorluk çeker. Köpekler terleyemez. Nefes nefese kaldıklarında vücut sıcaklıkları değişir. Bu hızlı nefes alıp vermeler, sıcak ve nem dolu havayı buharlaşma yoluyla kaybetme girişimidir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Köpekler Kaç Yıl Yaşar?

Kısa, sığ nefesler sırasında akciğerlerde çok az hava değiş tokuşu yapılabilir. Su içmek ayrıca köpeklerin soğumasına yardımcı olur ve köpeğin tüylerini güneşin zararlı ışınlarına karşı korur. Köpeklerin soğutma sistemi zayıf olduğu için bazı yaz koşulları tehlikeli ve hatta yaşamı tehdit edici olabilir.

Köpeklerin Özellikleri: Köpeklerde Ağız ve Diş

Kurt ataları gibi köpekler de eti parçalamak ve yırtmak çok sayıda dişlere sahiptir. 2 ila 7 aylıkken bir köpekte 28 süt dişi vardır. İlerleyen dönemde bu sayı 42’ye çıkar. Farklı diş türlerinin ağızdaki konumlarına bağlı olarak özel işlevleri vardır. 12 kesici ve 4 büyük ön diş, kavrama ve ısırma konusunda etkilidir. Geride kalan azı dişleri, yiyecekleri daha küçük parçalara ayırır. Ağız ayrıca, sindirimi başlatan tükürük bezlerini de içerir.

Dil, yiyecekleri boğazın arkasına yönlendirmeye yardımcı olur, küçük yiyecek parçalarını yalamak ve suyu içmek için önemlidir. Köpekler, bir sevgi veya itaat belirtisi olarak yalama hareketi yaparlar.

Köpeklerin Özellikleri

Köpeklerin Özellikleri: Köpeklerde İşitme Duyusu

Köpeğin kulak kanalı insanlarınkinden çok daha derindir ve sesi kulak zarına net şekilde iletir. Ortalama bir köpek yavrusu, insan kulağının algılayabileceğinden daha yüksek frekanslardaki sesler de dahil olmak üzere, insandan yaklaşık 4 kat daha iyi işitebilir. Ayrıca, avlanma için yararlı bir detay olan sesin yönünü ayırt etmede oldukça başarılıdır.

Köpeklerin Özellikleri: Köpeklerde Koku ve Tat Duyusu

Köpekler olağanüstü derecede keskin bir koku alma duyusuna sahiptir. İnsanlarınkinden yaklaşık bir milyon kat daha hassas şekilde koku alırlar. Kokuları son derece düşük seviyelerde algılayabilir ve çok farklı olan kokuları ayırt edebilirler. İnsanlarda olduğu gibi köpeklerde de tat ve koku birbiriyle bağlantılıdır. İnsanların sahip olduğu tat tomurcuklarının sadece altıda birine sahiptir ve farklı tat duyuları aslında oldukça zayıftır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Köpeklerde Alerji Nedenleri Nelerdir?

Sevimli dostunuza en kaliteli mamaları sunmak istiyorsanız; en iyi köpek mamaları zoo.com.tr’de!

Köpeklerin Özellikleri: Köpeklerde Görme Duyusu

Bu canlılar, insanların sahip olduğu aynı beş duyuya sahiptir. Fakat bu yetenekler çok farklı derecelerdedir. Bazı duyular insanlara göre daha az gelişmiştir, diğerleri ise olağanüstü derecede daha hassastır. Köpekler, hareketi ve ışığı insanlardan çok daha iyi görebilir.

Gözün retinasında, loş ışığı toplamada iyi olan ve böylece daha iyi gece görüşü sağlayan belirli bir hücre türü bulunur. Köpeğin gözündeki tapetum adı verilen katman vardır. Bu katman, gelen ışığı büyütür. Bu yansıtıcı katman, gece karanlığında gözlerinin mavi ya da yeşilimsi bir parlaklık kazanmasını sağlar.

Köpeklerin Özellikleri

Köpeklerin Özellikleri: Köpeklerde Hareket Yeteneği

Köpekler, insanlarla aynı kaslara, tendonlara, eklemlere ve bağlara sahiptir. Köpeğin 4 uzvunun arkası, sabit bir yürüyüşten en hızlı koşmaya kadar en iyi şekilde maksimize edilmiştir. Ellerimizin ve ayaklarımızın uzun kemiklerine benzeyen köpek kemikleri, köpeğin alt bacaklarında bulunur. Köpekler yüzebilir, ancak özellikle yüzme için bazı ırklar diğerlerinden daha iyidir. Örneğin, Bulldoglar gibi.

Köpeklerin Özellikleri: Köpeklerde Pençe

Köpek pençesi, köpeğin farklı yüzeylerde hareket etmesine yardımcı olan özel bir yapı içerir. Pençenin alt kısmı, kalın ve esnek pedlerle kaplıdır. Bu pedler pençeyi korumak ve yüzeyde güvenli bir tutuş sağlamaya yardımcı olur.

Ayak tırnakları, koşarken çekiş gücünü destekler ve ayrıca kazmak için kullanılır. Ayak tırnakları, keratin adı verilen bir protein içerir. Koşarken ya da zıplarken takılan veya kırılan tırnaklar, ciddi kanamaya ve ağrıya neden olabileceğinden, tırnakların düzenli kesilmesi gerekir.

Köpeklerin Özellikleri: Köpeklerde Deri ve Tüy

Köpek derisinin, sürekli kendini yenileyen, sinirleri ve kan damarlarını içeren birkaç katmanı vardır. Köpek cildi, insan cildinden daha ince ve çok daha hassastır. Köpekler sadece evcil hayvanlar için özel olarak üretilen şampuanlarla yıkanmalıdır. İnsanlar için şampuanlar ve diğer topikal ürünler köpek cildini tahriş edebilir ve bundan kaçınılmalıdır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Golden Cinsi Köpek Bakımı ve Özellikleri

Köpeklerin tüyleri, ciltteki kıl köklerinden büyür. Ciltteki yağ bezleri, tüyün parlak ve suya dayanıklı olmasını sağlar. Köpek tüy sağlığı, bakım ve beslenme koşulları ile yakından ilişkilidir. Genel olarak, köpekler tüm yıl boyunca yavaş ve sabit bir hızda tüy döker. İlkbahar ve sonbaharda artan tüy dökümü dönemleri olur.

Tüylerin temel fonksiyonu, cildi korumak ve ısının sağlanmasına yardımcı olmaktır. Köpeklerin tüyleri havayı hapsederek soğuğa karşı koruyan katman görevi görür.

En iyi köpek bakım malzemelerini keşfetmek için TIKLAYINIZ!

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1 YORUM