Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Bolognese Köpek Irkı Bakımı Nasıl Olmalı?

Abone Ol 
Bolognese Köpek Irkı Bakımı Nasıl Olmalı?

Bolognese köpek ırkı bakımı sıklıkla araştırılır. Peki bu sevimli köpeklerin bakım ihtiyacı nedir? İşte detaylar…

Minik ve sevimli vücudu ile dikkat çeken Bolognese köpek ırkının adı keşfedildiği şehirden gelir. İtalya’nın Bologna şehrinde keşfedilen ve şehrin simgesi olan köpek türüdür. Rönesans dönemi soyluları tarafından en çok beslenen canlılardan biridir. Bolognese köpeklerinin sayısı azdır. Bu nedenle ender görülen köpek ırklarından biri olarak kabul edilir. Bolognese köpek ırkının bakımı hayvanseverler tarafından merak edilir. Ayrıntıları açıklıyoruz.

Bolognese Köpek Irkının Özellikleri

Bolognese Köpek Irkı Bakımı

Bolognese köpek ırkı bakımı öncesinde bu köpeklerin özelliklerinden söz etmek gerekir. Bolognese köpek ırkı, genellikle beyaz tüylere sahip olan küçük boyutlu bir köpek türüdür. Beyaz dışında bir renk çok nadiren görülür. Bembeyaz olan tüylerinin kıvırcık bir yapısı vardır. Çok enerjik ve hareketli olurlar. Oyun oynamayı çok severler.

Zekaları çok yüksektir. Dikkatlerini eğitimin üzerinde tutarak ve sıkılmalarını engelleyerek eğitildiklerinde kısa sürede başarılı eğitim sonuçları görülebilir. Yavruyken sosyalleştirilmeleri gerekir. Bu sayede tüm canlılarla iyi anlaşabilirler. Sahipleri ile büyük bir bağ kurarlar. Duygulara karşı hassas ve empatik olurlar. Sahiplerine çok bağlı oldukları için fazla yalnız kalmak istemezler. Havlamayı ve ses çıkarmayı severler.

Bolognese Köpek Irkı Bakımı: Tüy Bakımı

Bolognese köpek ırkının küçük bir vücudu ve bembeyaz kıvırcık tüyleri vardır. Tüyleri sık ve gürdür. Bu yüzden tüyleri taranmadığı taktirde dolaşıp birbirine girer. Ayrıca tüy bakımı yeteri kadar yapılmadığında deride yağ ve ölü deri birikimi olur. Bu gibi sorunların önüne geçilmesi ve tüylerin yumuşak yapısının korunması için haftada iki veya üç kez tüylerinin taranması gerekir. Bu sırada kaliteli köpek fırçası kullanılması önemlidir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Giant Schnauzer (Dev Schnauzer) Köpek Irkı Özellikleri, Bakımı ve Beslenme

Bolognese Köpek Irkı Bakımı: Pati Bakımı

Bologgnese köpek ırkının tüyleri uzun ve kıvırcık olduğu için gerekli bakım yapılmadığında birbirine girer. Patilerdeki tüylerin fazla uzun olması durumunda Bolognese köpek ırkının hareket ederken bir yerlere takılma ihtimali yüksektir. Ayrıca uzun tüylerin arasında toz veya cam gibi maddelerin girme ihtimali de daha yüksektir. Bu yüzden pati bölgesindeki tüylerin çok fazla uzamasına izin verilmemelidir. Patilerin arasındaki boşluklar zararlı madde olması ihtimali dikkate alınarak kontrol edilmelidir.

Pati bakımının önemli bir parçası da tırnak kesimidir. Uzun tırnaklar hem köpeklerin vücutlarına zarar verir hem de hareket ederken zorlanmalarına neden olur. Bunu önlemek için Bolognese köpek ırkının tırnaklarının ayda 1 veya 2 kez çok derinden olmayacak şekilde kesilmesi gerekir. İşlem için güvenli bir köpek tırnak makası tercih edilmelidir.

Bolognese Köpek Irkı Bakımı: Ağız ve Diş Bakımı

Köpeklerde erişkinlik dönemi ve sonrasında en çok görülen rahatsızlıkların başında ağız ve diş hastalıkları gelir. Ağız ve diş hastalıklarını önlemek için gerekli bakımın yapılmasına özen gösterilmelidir. Köpeklerin dişlerinin de tıpkı insanlar gibi düzenli olarak fırçalanması gerekir. Bolognese köpek ırkının diş bakımının yeterli düzeyde yapılması için de dişlerini haftada en az 3 kez fırçalamak gerekir. Sonrasında ağız bakımı için diş etlerine masaj yapılmalıdır.

Bolognese Köpek Irkı Egzersiz İhtiyacı

Minik vücudu ve sevimli gözleri ile insanları kendine aşık eden Bolognese köpek ırkının orta seviyede egzersiz ihtiyacı vardır. Egzersiz ihtiyacının karşılanması için günlük 30-40 dakikalık yürüyüşler yeterli olacaktır. Fazla ve ağız egzersizler ile vücutları zorlanmamalıdır.

Bolognese köpekleri oyun oynamayı da çok severler. Yapılan egzersiz sonrasında sahipleri ile oyun oynamak isteyebilirler. Bu oyunlar ile Bolognese köpekleri ile olan bağ güçlendirilebilir. Egzersiz ve oyun ihtiyacı karşılanmayan Bolognese köpeklerinin davranışlarında ve zihinsel durumlarında değişiklikler olabilir. Sevilmediklerini düşünerek depresyona girebilirler. Bu köpeklerin yaşam alanında yeterince köpek oyuncağı yer almalıdır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Newfoundland Köpek Irkı Tüm Özellikleri, Genel Bakım ve Sağlık

Bolognese Köpek Irkı Beslenme İhtiyacı

Bolognese köpek ırkı bakımı söz konusu olduğunda en önemli noktalardan biri de elbette beslenmedir. Bolognese köpek ırkının hassas bir sindirim sistemi olduğu için beslenme konusuna ekstra özen gösterilmelidir. Her köpeğin aynı cins olsa bile farklı özelliklere sahip olduğu unutulmamalıdır.

Bolognese köpek ırkı için köpek maması seçerken yaş, boy, kilo ve alerjik durum gibi çeşitli durumlar değerlendirilmelidir. Uygun bir mama seçildikten sonra günde iki öğüne bölünerek bir ölçek mama verilmelidir. Ödül mamalarının ise çok sık verilmemesi gerekir. Beslenme ihtiyacının karşılanması için ev yemekleri de kullanılabilir. Ancak her ev yemeği köpeklerin yemesi için uygun değildir. Bu sebeple de ev yemeği verilmeden önce köpeklerin tüketimi için uygun olup olmadığına bakılmalıdır.

Alerjik bir durum olup olmadığı incelenmelidir. Bu durumlara göre ev yemekleri verilebilir. Mama ve yemek dışında köpeklerin su ihtiyacının karşılanmasına da özen gösterilmelidir. Her gün taze suya erişim imkanları olduğundan emin olunmalıdır.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.