Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Brittany Köpek Irkı Tüm Özellikleri, Genel Bakım ve Sağlık

Abone Ol 
Brittany Köpek Irkı Tüm Özellikleri, Genel Bakım ve Sağlık

Bugünkü yazımızda Brittany köpek ırkından söz edeceğiz. Bu köpekler, sempatik tavırları ile sizi kesinlikle çok iyi hissettirecek!

Karakter Özellikleri

Brittany köpek ırkı, av köpeği olması için yetiştirilmiş bir köpek olmaktadır. En ufak boyut köpek ile maksimum kalite mantığında üretilmiştir. Akıllı ve eğitimi seven bir köpektir. Ufak olmasına karşın zarif bir görünüm sergiler. Dayanıklıdır. Enerjisi asla bitmez. İçgüdüsel özellikleri nedeniyle işaretçi bir köpektir.

Bulup getirebilen bir köpek olmasıyla da çok sevilir. Genel olarak keklik, ağaçkakan, yabani türde tavşan avı için görevlendirilir. Bu köpekler, aktif bir av köpeği olarak yetiştirilmesine karşın, sevecen doğası ile kusursuz bir aile köpeği olur. Özgürlükçü bir köpektir, çocuklar ve hayvanlarla iyi geçinen bir köpektir.

Fakat kuş avı için yetiştirildiğinden onu asla bir kuş ile arkadaş etmeye çalışmayın deriz biz. Bebeklik günleri itibarıyla öteki hayvanlarla beraber yetiştirirseniz ancak o zaman kabullenmeyi öğrenecek bir köpektir. Bu köpekler iklim olanaklarının her birine ve hemen hemen her hayat koşuluna uyum sağlayabilir.

Tarihçesi

Brittany

Yatan Bir Brittany

Brittany köpek ırkı, adını Fransa dolaylarında Britisih Channel ve Atlantik Okyanusu arasında bulunan Bretagne adlı ilden alıyor. Aslen bir av köpeği olmaktadır. 1850’li senelerde bölge içerisine gelen İngiliz avcıların yanlarında getirdikleri kusursuz yetiştirilen Pointer ve Setter köpek ırkları, yerel köpek cinsleri ile çiftleştirilmiştir. Ardından Fransız Pointer yani Braque köpeklerle de çaprazlanmıştır. Bunun sonucunda da kuyruğu olmayan bir köpek doğmuştur.

Bu özellik, köpek ırkının erken oluşum sürecinde ayırıcı bir özellik olarak kullanılmıştır. Günümüze baktığımızda bazı Brittany köpek ırkları halen kuyruksuz olmaktadır. Bu köpekler, 1934 senesinde American Kennel Club tarafından Spaniel Brittany olarak onaylanmıştır. 1982 senesinde adı Brittany olarak tamamen değiştirilmiştir. Şimdi sırada bu harika köpeklerin fiziksel özellikleriyle alakalı detaylar var…

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Popüler Safkan Köpek Cinsleri

Fiziksel Özellikleri

Bu köpeklerin görünümü zayıf kemik yapısına karşın dirençli bir görünüme sahip olmasıyla dikkat çekmektedir. Zayıf kemikli olması, her bir hareketinin daha ani ve hızlı olmasına yardım eder. Bu sebeple genel ağırlıkları da birçok köpeğe göre daha az olur diyebiliriz. Alacalı bir kürkü vardır. Genelde siyah beyaz olur.

Kızıl ya da kahverengi karışımı olan bir kürk yapısı da olabilir. Fakat bu görünümüyle nadir karşılaşırsınız, genelde diğer renklerde olur. Kulakları düşüktür. Ama bu durum sizi yanıltmasın, çünkü bu köpekler hep asil durur. Başları her zaman dimdiktir. İleri doğru cesaretle bakarlar.

Bakımı

Bu köpekler gerektikçe fırçalanırsa gerçekten iyi olur. Yıkanması da gerektikçe olmalıdır. Brittany köpekler aktif bir ırk olmasıyla bilinir. Bu nedenle atletik yaşam formunu destekleyebilecek kaliteli ve tamamen dengeli bir diyetle beslenmeleri lazımdır. İş ya da av köpeği biçiminde görevlendirilecekse normal zamandan daha çok kist aşısı yaptırmanız lazım. Ayrıca ayakları da ot batması durumuna karşı kontrol edilmelidir. Av sonrasında kulaklarını muayene ettirmek lazımdır. Sene boyunca azıcık bir tüy döker.

Çocuklar ve Hayvanlar ile İletişimi

Bu köpekler sosyal bir mizaca sahip olmaktadır. Fakat çocuğunuzla yavru olduğu dönem itibarıyla bir araya getirmeniz en mantıklısıdır. Bununla beraber kusursuz bir eğitim süreci ile çocuklara karşı harika kibar olabilen bir ırktır. Cüsse olarak çocuklara göre büyük olduğu için zarar verebilir. Dikkatli olmakta fayda vardır. Fakat moral bozmaya gerek yok. Sizin gözetiminiz altında oldukları sürece beraberce oynayabilirler. Ama siz her an tetikte olmayı unutmayın. Böylece bir sorun çıkarsa müdahale edebilmiş olursunuz.

Beslenme

Bu köpekleri her daim kaliteli köpek mamaları ile beslemelisiniz. Mama ve su kabını da düzenli olarak temizleyin. Hijyen, bu köpekler için her daim önemli bir detay olmaktadır. Brittany köpeğinizin beslenmesi, kemik yapısına katkı sağlayabilmeniz açısından dikkatli olmanız gereken bir şeydir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Schnauzer Miniature Köpek Irkı Tüm Özellikleri, Genel Sağlık ve Bakım

Mineral ve vitamin yönünden bol içeriğe sahip olan mamalar seçin. Sağlıklı bir yaşamı devam ettirebilmeleri bakımından bunlar önemli detaylar olmaktadır. Kilo kontrolünü sağlamalısınız. Orta ırklar için uygun olan köpek mamaları bu köpekler için en ideali olacak demektir. Bunlara uymalısınız.

Sağlık Durumu

Brittany köpek cinsi, düzenli beslenme olanakları ve uyumlu çevre koşullarının meydana getirilmesi halinde uzun süre yaşam sürerler. Her zaman kaliteli bir köpek maması ve diyetine uyum sağlayabilen bir beslenmeyle hemen hemen on iki ila on üç sene kadar yaşar. Bu bir köpek için çok uzun süre olarak görülür.

Öteki birçok köpek ırkında olduğu üzere bu köpekler için de birçok kalıtsal hastalık kendini belli ediyor diyebiliriz. Köpeğinizin harika bir yaşam geçirmesi bakımından ona ilginizi asla kaybetmeyin. Rutin egzersizler, temizlik kuralları ve beslenme hali de mühimdir. Rutin veteriner hekim kontrollerini de unutmayın.

Sıkça Sorulan Sorular

Brittany köpek ırkı ile ilgili sıkça sorulan soruları sizler için yanıtladık.

Kaç Tane Yavru Doğurur?

Bu köpekler her doğumda hemen hemen altı tane bebek köpek doğurur. Yavru köpek sayısı bir ila on bir arasında değişir. Yavru sayısı genelde anne köpeğin yaşına, kaç kez doğum yaptığına, sağlık durumuna ve fiziksel özelliklerine göre değişir. Peki bu köpekler çok ama çok tüy döker mi? İşte bu konuya dair tüm önemli bilgiler!

Çok Tüy Döker mi?

Orta seviyede tüy döker. Dalgalı ya da düz tüyleri haftada birkaç kez fırçalanırsa iyi olur. Kulaklarının alt bölgesi her zaman kontrol edilmelidir. Kulak temizliğinin ve tırnaklarıyla alakalı olan bakımının düzenli olarak yapılması gerekir. Dişlerini de düzenli olarak fırçalamalısınız. Kendinize nasıl bakım yapıyorsanız onun da bir bakıma gereksinimi vardır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Oyuncakların Köpekler İçin Faydaları Nelerdir?
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.