Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

California Tavşanın Özellikleri ve Beslenme İhtiyacı (Kaliforniya Tavşanı)

23.08.2021
2.177
Abone Ol 
California Tavşanın Özellikleri ve Beslenme İhtiyacı (Kaliforniya Tavşanı)

California tavşanın özellikleri neler? İri yapısı ile bilinen Kaliforniya tavşanı, Kaliforniya’da geliştirilmiş ve üretilmeye devam eden bir tavşan ırkıdır. Bu tavşanlar diğer tavşanlardan aşırı iri ve kaslı vücutları ile ayrılırlar. Uzun ve dik duran kulakları da ayrıca onların ayırt edici özelliklerinden biridir. Et ve yünü için üretilmeye devam eden bu tavşanların hem eti hem de yünü sıkça rağbet görse de hayvan hakları savunucuları son dönemlerde California tavşanlarının sadece evcil hayvan olarak evde beslenmesini ya da çiftliklerde doğal ürünler ile yaşatılmalarını önerir. Etleri ya da yünleri için beslenmeleri konusunda büyük tartışmaları mevcuttur.

California Tavşanın Özellikleri Nelerdir?

Sevimli haliyle öne çıkan California tavşanın özellikleri neler? Son derece iri yapıları ile bilinen California tavşanlarının kürkü oldukça yumuşak ve kabarık yapıdadır. Kaslı vücutları ayrıca yoğun tüyler ile kaplı olduğu için bu tavşanlar son derece iri bir görünüme sahiptir. Omuzlarda, but ve sırtta kaslar oldukça gelişmiş yapıdadır. Yetişkin bir California tavşanı ise ağırlık olarak ortalama 4 – 5 kilograma kadar erişebilir. Bu ağırlığın büyük bir çoğunluğunu ise et ve tüyler oluşturur. Kemik yapıları oldukça zayıf olmasına rağmen California tavşanlarının kas ve tüy yapısı oldukça gelişmiş ve özeldir. Büyük boyutlu olmalarından dolayı onlara uygun geniş bir tavşan kafesi ile rahat ederler.

Kısa bir kafa yapısına sahip olan bu ırk, diğer ırklardan daha küçük bir kafaya sahip olmaları ile tanınırlar. Küçük baş yapılarının üzerinde yer alan kulakları ise uzun ve dik konumdadır. Kulaklar kafaya kadar tamamen siyah ya da kahverengi olabilir. Benzer şekilde burun bölgesi, kuyruk ve ayaklar da bacaklara kadar siyah ya da kahverengi renge sahip olabilir. Bu tavşanların sahip olduğu renkler beyaz üzerine siyah lekeler ya da beyaz üzerine kahverengi lekeler ile sınırlı kalır. Bu nedenle de kızıl, turuncu, yanık kahverengi gibi farklı tonları bu ırkta görmek mümkün değildir. Eğer lekeler farklı bölgelerde ve farklı renklerde mevcutsa o zaman bu ırkın California ırkı olduğu söylenemez.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Hamster Eğitimi Nasıl Yapılır?

Bu tavşanlar genel anlamda sakin tavşanlar olarak bilinirler. Tavşan oyuncakları ile keyifli vakit geçirirler. Her geçen gün bu tavşanların bir evcil hayvan olarak beslenme sayısı çok daha fazla artmaktadır. Bu nedenle de sakin karaktere sahip oldukları söylenir ve çok daha kendi halinde olan tavşanlar olarak bilinirler. Bu sebeple de uslu ve sakin bir karaktere sahip olduklarını söylemek yanlış olmayacaktır.

California Irkı Tavşanları Diğerlerinden Ayıran Özellikleri Nelerdir?

California tavşanın özellikleri, onu diğer birçok tavşan ırkından ayırır. California ırkı tavşanların sahip olduğu renkler ve lekeler, diğer pek çok tavşan ırkı ile karıştırılabilir. Bu tavşanların ayaklarındaki lekeler onları Rus ermin tavşanlarından ayırır. California tavşanlarının ayaklarındaki lekeler bacağa kadar devam eder ve bacak kısmında silikleşerek kaybolur. Rus ermin tavşanlarının ise bacaklarındaki lekeler gövdeye kadar oldukça belirgin ve keskin hatlar ile devam eder. Silikleşerek kaybolmaz, net şekilde bacak sonlandığı anda Rus ermin tavşanlarının bacak lekesi de sonlanır.

Benzer şekilde kelebek ırkı tavşanlar da sık sık California tavşanları ile karıştırılmaktadır. Kelebek ırkı tavşanların vücutlarının farklı yerlerinde de bu renkte benekler olabilir. Örneğin karın ya da sırt bölgesinde de lekelere rastlamak mümkündür. Ancak kelebek ırkı tavşanların ayaklarında lekeler olmaz ve gözlerinin etrafında da oldukça kalın lekeleri mevcuttur. Bu nedenle onların California tavşanı olmadığını anlamak, lekelerine bakmakla mümkün olabilir.

California Tavşanları Nasıl Beslenir?

California tavşanın özellikleri hakkında bilgi verdikten sonra bu tavşanların beslenme gereksiniminden bahsedelim. Diğer tüm tavşanlar gibi taze sebzeleri yeme konusunda hevesli olan bu tavşanlar ayrıca yetiştiriciler tarafından çeşitli tahıllarla ve granül formundaki yemlerle de beslenebilirler. Kaliteli tavşan yemleri ile beslenmeleri önemlidir. Granül yemlerin içeriği her ne kadar taze olmasa da tavşanların kısa sürede iyi şekilde beslenmesine ve büyümesine yardımcı olur. Yine de evlerde bakılan tavşanlar hem granül yemle hem de taze sebzelerle kolaylıkla beslenebilir. İsteğe bağlı şekilde bu tavşanlar için özel yemler ve yemekler de evde hazırlanabilir. Çeşitli otların, tahıl ve sebzelerin bir karışım olarak California tavşanlarına sunulabilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Tavşanların Bakımı,Ömrü ve Beslenmesi

Bu tavşanların sulu yemekler ve evde yapılmış olan, sahiplerinin yediği yemekler ile beslenmesi pek önerilmez. Evde pişen ve kalan yemeklerin içeriğindeki yoğun tuz, baharat gibi içerikler ile etler ya da farklı sebzelerin yer aldığı yiyecekler tavşanlarda hazımsızlık, ishal ya da şişkinlik ve gaz problemine neden olabilir. Sağlıklı beslenme için bu tavşanların doğal ve taze ürünler ile beslenmesi önerilmektedir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.