Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Chartreux Kedi Irkı Özellikleri, Bakımı ve Beslenme İhtiyacı

Abone Ol 
Chartreux Kedi Irkı Özellikleri, Bakımı ve Beslenme İhtiyacı
3910.00₺

3491.00₺

Royal Canin Sterilised 37 Kısırlaştırılmış Kedi Maması 15 kg

Ürünü İncele
621.50₺

512.89₺

Purina Gourmet Gold Kıyılmış Tavuklu Konserve 85 gr 24 Adet

Ürünü İncele
3419.90₺

2395.89₺

Advance Kısırlaştırılmış Tavuklu ve Pirinçli Genç Kedi Maması 10 kg

Ürünü İncele
716.33₺

406.45₺

Pro Plan Delicate Kuzu Etli Yetişkin Seçici Kedi Maması 1,5 kg

Ürünü İncele

Gelişmiş avcılık yetenekleri ve yumuşacık tüyleri ile kalpleri ısıtan Chartreux ırkı kediler sessiz, sakin ve aktif yönleri ile öne çıkarlar. Fransa Kraliyet Sarayı’nda bile kendine bir dönem yer edinen bu kediler hakkında pek çok merak edilen detay da mevcuttur.

Chartreux Kedisi Karakter Özellikleri

Chartreux

Rahat hareket eden, sosyal ve sessiz kedilerden biri olan Chartreux ırkına mensup kediler genel anlamda arkadaş canlısı bir karaktere sahiptir. Farklı hayvanlar ve çocuklar ile iyi şekilde anlaşabilir. Nadiren miyavlayan, pek sessiz karaktere sahip olan bu kediler yeteneklerini sergilemekten ve ilgi görmekten hoşlanır.

Avcılık konusunda doğal bir yeteneğe sahip oldukları söylenebilir. Bu nedenle de atlama, zıplama, yakalama ve takip etme konusunda gelişmiş yetenekler gösterir. Bu yeteneklerine hitap eden oyunları oynamaktan keyif alır. Özellikle de kovalama ve yakalama oyunları onların ilgisini çeker. Kedinizle iletişim ve sıkı bir bağ kurmak için avcılık güdülerine hitap eden oyunları tercih edebilirsiniz.

Sahiplerinin yanında olmaktan oldukça memnun olan bu kediler ilgi görmeyi sever. Sessiz yapıları nedeniyle kedinizle iletişim kurma konusunda başlarda problem yaşayabilirsiniz. Ancak ilerleyen dönemde kedinizin gözleri ile size bir şey anlatmaya çalıştığını kolaylıkla anlayabilirsiniz. Örneğin mama istediğini, oyun oynamak için hevesli olduğunu ya da bir sorunu olduğunu size bakışları ile anlatabilir. Onun beden diline ve ifadelerine özellikle dikkat etmeniz tavsiye edilir.

Sürekli ilgiye ihtiyaç duymayan bu kediler evde kendi başlarına da oldukça keyifli şekilde vakit geçirebilir. Özellikle de uzun saatler boyunca çalışan kişilerin kolaylıkla bakabileceği bu kediler, kendi başlarına vakit geçirmekten hoşlanmasının yanı sıra siz ilgi gösterdiğinizde bundan da mutluluk duyar. Bu yüzden onunla mümkün olduğunca vakit geçirmeniz, mutlu bir birliktelik için önemlidir.

Chartreux Kedisi Tarihçesi

Farklı görüşlere göre Chartreux ırkı kedilerin Fransız deniz yolcuları tarafından ortaya çıkarıldığı söylenebilir. Fransa’da 18. yüzyıldan itibaren gözlemlenmeye başlayan ırk, 1800’lü yılların en popüler kedilerinden biri olmuştur. Hakkında şiirler yazılan, Fransa Kraliyet Sarayı’nda kendine yer edinen bu kedi Fransız edebiyatındaki farklı şiirlerde “farelerin düşmanı” adı ile yer almıştır.

Fransa’da uzun yıllar boyunca ahır, dükkan ve ev benzeri pek çok alanda tercih edilen Chartreux kedileri özellikle de fare gibi farklı canlıları yakalamaları için barındırılmıştır. Onların öne çıkan avcı yönleri, bu sayede işlevsel olarak kullanılabilmiştir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kedi Kumu Nasıl Kullanılır? Kedi Kumu Nasıl Olmalı?

Günümüzde farklı pek çok ülkede yetiştiriciliği yapılan, bakımı sağlanan ve bulunabilen bu kediler Fransa’da hala yaygın olan kedi ırklarından biridir. 1970’lerde Amerika’ya götürülen cins, Fransız kuralları ve eğitimi ile yetiştirilmiştir.

Chartreux Kedisi Fiziksel Özellikleri

Oval görünümlü kafa yapısına, geniş kulaklara, altın ya da bakır renkli gözlere sahip olabilen bu kediler özellikle de mavi gri renkleri ile dikkat çekerler. Mavimsi gri kürkleri onların karakteristik fiziksel özelliklerinden biridir. Bu nedenle de diğer kedilerde kürklerinin rengi ve kulaklarının şekli ile ayırt edilebilir.

Boyun ve bacaklarda yoğunlaşan kürkleri kısa olsa da iki tabakalı ve yoğun tüylere sahiptir. Soğuğa karşı olan dirençleri pek çok kediye göre daha yüksektir. Bu kedilerin yoğun tüyleri onların iri görünmesinin en temel nedenidir. Aynı zamanda atletik bir yapıya sahip olan ırkın erkekleri dişilere oranla daha iri görünebilir.

Chartreux Kedisi Bakımı

Chartreux ırkı kedilerin bakımı diğer pek çok kediye nazaran daha kolaydır. Sık ve kısa tüylerinin haftada bir olacak şekilde taranması yeterli olacaktır. Tüy dökme oranlarının yüksek olacağı mevsim geçişlerinde ise tarama sıklığını artırmanız tavsiye edilir. Tüylerinin mat ve cansız görünüme sahip olmaması ve kedinizin sağlıklı tüylerinin nefes alması için mevsim geçişleri sırasında dökülen tüyleri haftada iki ya da üç kez olacak şekilde tarayabilirsiniz.

Kedinizin tırnaklarını düzenli olarak kesmeli, patilerinin aralarına kaçabilecek toz ve kirleri de temizlemelisiniz. Özellikle de kedinizle bahçede ya da dışarıda oynarsanız patilerinin temizliğini eve gelince yapmanız önerilir.

Chartreux kedilerinin sık sık banyo yapması gerekmez. Bu kedilerin gerekli oldukça banyo yapması yeterlidir. Örneğin dışarıda kirlendiyse, kürküne mama ya da çamur gibi farklı ürünler bulaştıysa kedinizi yıkayabilirsiniz. Bunun dışında onu sık sık yıkamanız şart değil. Ayrıca yıkama sırasında kedinizin tüylerinin tamamına bolca su gelmesine özen göstermelisiniz. Yoğun olan tüyleri su geçişini zorlaştırabileceği için kedinizin kürkünün ve cildinin iyi yıkanmasını önleyebilir. Kedilerin kullanımına uygun olan kedi şampuanları ile kedinizin kürkünü ve cildini iyi şekilde bol su ile durulayarak yıkamanız önerilir.

Kedinizin dişlerinin temizliğini de düzenli şekilde yapmalısınız. Haftada bir olacak şekilde kedinizin dişlerini fırçalayabilirsiniz. Bu sırada nazik şekilde hareket etmeniz önemlidir. Kediler için uygun olan diş fırçalarını ve diş macunlarını tercih etmeniz onun için daha sağlıklı olacaktır.

Göz çevresinin, yüz bölgesinin ve gözlerin etrafının iki günde bir temizlenmesi idealdir. Bu sayede olası göz rahatsızlıklarından kedinizi koruyabilirsiniz. Göz çevresinin temizliği sırasında her göz için ayrı bir nemli bez tercih etmelisiniz. Böylece bir gözde mevcut olan enfeksiyon benzeri rahatsızlığı diğer göze de bulaştırma olanağınız azalabilecek. Temiz ve nemli bir bez ile göz çevresini ve farklı bir bez ile de yüzünü temizleyebilirsiniz. Kulakların temizliği için de nemli bir bez ya da pamuk kullanabilirsiniz. Kedinizin kulağını temizlerken kulak çubuğu kullanmayın. Kedinizin ani bir hareketi ile olası kazaların yaşanmaması için nemli ve temiz bez tercih etmeye özen gösterin.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kedilerin Hamilelik Süresi Ne Kadar?

Tuvalet, mama ve su kaplarını düzenli şekilde yıkayarak kedinizin bakterilerden uzak kalmasını sağlayabilirsiniz. Bu ürünler uzun süre temizlenmediği zaman çok sayıda bakteri kaplarda üreyebilir. İki günde bir olacak şekilde kedinizin tuvalet kabındaki kumun büyük çoğunluğunu değiştirebilir, haftada bir tuvalet kabını yıkayabilirsiniz. Mama ve su kaplarını ise her gün temizlemeniz ve bu sırada her bir ürünün temizliğinde kimyasal maddelere yer vermemeye özen göstermeniz tavsiye edilir.

En kaliteli kedi bakım ürünlerini keşfetmek için TIKLAYINIZ!

Chartreux Kedisinin Çocuklar ve Hayvanlar İle İletişimi

Chartreux ırkına mensup olan kedilerin çocuklar ve hayvanlar ile iyi anlaştığı söylenebilir. Bu kediler sosyal ve aktif yapıları sayesinde özellikle de diğer kediler ve evcil hayvanlar ile çok iyi şekilde bağ kurabilir. Aktif ve hareketli olmaları nedeniyle çocuklar ile de sağlıklı şekilde iletişim kurabilen Chartreux ırkından kediler, farklı oyunlar ile çocuklarla sıkı bağlar geliştirebilir.

Gelişmiş avcı yeteneklerini sergilemeyi seven bu kediler çocuklar için tam bir oyuncu olabilir. Çocukların oyuncakları ve kedinizin oyuncakları ortak bir oyun oynamaları için bir fırsat yaratabilir. Bu sayede çocuklarınız ile kediniz çok iyi şekilde anlaşabilir. Evde yaşayan farklı evcil hayvanlarla da uyumlu olan ırk; köpek, kedi gibi farklı evcil dostlar ile iyi geçinebilir. Avcılık yeteneği gelişmiş olan bu kedilerin hamster, sincap ve benzeri kemirgenler ya da kuşlar ile evde tek bırakılmaması da gerekebilir. Avcılık güdülerine hitap eden oyunları sevdikleri için olası kazaların yaşanmaması adına bu farklı evcil hayvanlar ile kedinizi evde baş başa bırakmamanızda yarar vardır.

Chartreux Kedisinde Beslenme

Her kedinin bireysel bir beslenme programına sahip olması gereklidir. Olası sağlık sorunları göz önünde bulundurularak farklı tip beslenme programları uygulanabilir. Chartreux ırkından olan kedilerin beslenmeye bağlı olan herhangi bir rahatsızlığa yatkınlıkları yoktur ancak her kedi gibi onlar da hareketsiz bir yaşam sürerse ve karbonhidrat ağırlıklı beslenirse obeziteye meyilli olabilir. Bu nedenle de yaşamlarının aktifliği ile doğru orantılı olacak şekilde mama seçimi gerçekleştirilmelidir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Chausie Kedi Irkı Bakımı Nasıl Olmalı?

Chartreux kedilerinin beslenme programlarında protein içeriğinin yüksek olmasına özen göstermelisiniz. Genel anlamda aktif olan bu kedilerin enerjiyi karbonhidrat yerine proteinden alması çok daha sağlıklı olacaktır. Ayrıca gün içinde iki ya da üç öğün olacak şekilde çok miktarda mama vermek yerine aynı miktardaki mamayı günün belli saatlerine dağıtabilirsiniz. Bu sayede kediniz ihtiyaç duydukça mama yiyebilecek ve aldığı enerjiyi harcadıkça yenisini yemek isteyecektir. Ayrıca gün içinde çok aktif olabilen bu kedilerin bir anda çok miktarda mama yemesi ve sonrasında çok hareket etmesi mide ağrılarına neden olabileceği gibi kusma ve mide problemlerine de yol açabilir.

Kedinize farklı mamalar vermeye özen gösterin. Tek bir mama çeşidine ve içeriğine alışmaması için ona evde mamalar hazırlayın, hazır alacağınız yaş ve kuru mamalar ile kedinizin sağlığını ve beslenmesini destekleyin. Yalnızca kuru mama yiyen kedilerin kabızlık ve yalnızca yaş mama yiyen kedilerin de obezite gibi rahatsızlıklar ile karşılaşma ihtimali yüksektir. Bu nedenle kedinize yaş ve kuru mamaları haftanın farklı günlerinde verin ve arada sırada evde ona haşlanmış tavuk, balık, et gibi ürünler ile farklı mamalar hazırlamaktan da kaçınmayın.

En sağlıklı kedi mamaları için online petshop mağazamıza göz atabilirsiniz.

Chartreux Kedisi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Chartreux kedisi pek konuşkan olmayan yapısı nedeniyle merak uyandıran sevimli ve aktif bir ırktır. Bu kediler hakkında merak edilenlere göz atalım.

Chartreux Kedisi Kaç Yıl Yaşar?

Sağlıklı bir Chartreux kedisi ortalama olarak 15 yıl yaşam süresine sahiptir ancak iyi bakım, beslenme ve aktif bir günlük yaşam ile 15 yıldan uzun süre boyunca yaşaması da mümkündür. Kedinizin sağlıklı olması için beslenmesine, gün içindeki aktifliğine, aşılarının yapılmasına ve temizliğine gerekli özeni göstermeniz önemlidir. Bu sayede kediniz ile birlikte geçirebileceğiniz uzun ve sağlıklı bir yaşamı garantileyebilirsiniz.

Chartreux Kedisinin Yatkın Olduğu Bir Hastalık Var Mı?

Chartreux kedilerinin yatkın olduğu bir hastalık olan patellar luxation, diz kapağının eklemden kaymasıdır. Kedinizin diz kapağı, dizinin iç kısmındaki eklemden dışarı kayar ve bu durumda kedinizin ciddi bir ağrı yaşaması söz konusudur. Kalıtsal bir rahatsızlık olan bu durum, Chartreux kedilerinin oyun oynarken, koşup zıplarken yaşayabileceği olası bir problemdir. Topallama, anormal şekilde yürüyüş gibi farklı belirtiler ile kendini gösteren bu durum kedinizin bacağını yalayarak miyavlamasına neden olacağı için bir rahatsızlık olduğunu kısa sürede anlayabilirsiniz. Böyle bir sorun olduğunu gördüğünüz anda veteriner desteği almanızda yarar vardır.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.