Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Chow Chow Köpek (Çin Aslanı) Irkı Tüm Özellikleri, Genel Bakım ve Sağlık Tüyoları

Abone Ol 
Chow Chow Köpek (Çin Aslanı) Irkı Tüm Özellikleri, Genel Bakım ve Sağlık Tüyoları

Sempatik görünümleriyle kalbimizi fetheden Chow Chow köpek ırkı, bugünkü yazımızın temel konusunu oluşturuyor. Haydi gelin bu pofuduk köpekleri daha yakından tanımanın keyfini yaşayalım!

Karakter Özellikleri

Chow chow köpek ırkı, karakteriyle kendine özgü bir köpektir. Bu harika köpekler birçok kişi tarafından ruhen kedilere benzetilir. İşte detaylar:

  • Bu köpekler sadece bir insana ya da ailede yer alan bir ferde bağlanıyor. Yabancılara karşı ise her zaman temkinli olan bir köpek ırkıdır.
  • Yavru oldukları an itibarıyla yeteri kadar sosyal hale gelmezlerse saldırgan olabilirler. Bu köpek ırkının yavruluk döneminde hem insanlarla hem de köpeklerle sosyalleşmesi çok mühim bir durum olarak her zaman dikkat çeker.
  • Bu köpekler her zaman inatçıdır. Bu nedenle eğitim vermek çok zor olur. Sabır gerektirir.
  • Zekası ise ortalama bir seviyede olur. Zeki bir ırk olduğunu söyleyemeyiz.
  • Hareketli bir köpek değildir, bu nedenle de apartman ortamına uyum sağlar. Eğer apartmanda yaşayan biriyseniz bu köpeklerden birini sahiplenebilirsiniz.
  • Köpeklerle, yabancı kişilerle ve çocuklarla arası çok iyi değildir. Oyun köpeği gibi görünse de öyle olduğunu düşünmeyin hiçbir zaman.

Az evvel anlattığımız karakter özellikleri tamamen genel bilgiler olmaktadır. Her Çin Aslanı bu özellikleri barındıracak diye bir kaide yoktur.

Tarihçesi

Chow Chow köpek ırkı, dünya genelinde yer alan en eski köpek ırklarından biri olmasıyla her daim dikkat çekiyor. Çin efsaneleri içerisinde siyah dilli aslana aşırı derecede benzeyen köpeklerden söz edilmesinin yanında, Çinli insanların kızaklarını çekebilmek için bu köpekleri görevlendirdiği belirtiliyor.

Bu bilgiyi açıklayan kişi ise ünlü bir kaşif olarak tanıdığımız Marco Polo oluyor. Uzman kişiler, efsanelerde ismi geçen bu köpek ırkının sahiden de en eski köpeklerden biri olduğunu genetik birtakım önemli testlerle beraber doğrulamıştır.

Bu köpek ırkının atalarının da göçebe olan Moğol kabileleriyle beraber güney yönüne doğru gittiği ve köken kısmının Moğolistan ve Kuzey Çin olduğu düşünülüyor. Bu köpeğe benzemekte olan köpeklerin en erken tasvirleri ise Han Hanedanlığı dönemlerine ait olan çanak ve çömleklerde görülmektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Bedlington Teriyeri Köpek Irkı Bakımı Nasıl Olmalı?

Çin’de imparator olan birinin av köpeği biçimi ile görevlendirdiği 2500 tane Chow Chow’u olduğu söyleniyor. Ama bu bilginin kesinliği şimdilik asla bulunmuyor. Kısaca söylemek gerekirse bu köpek ırkı senelere yayılan bir geçmişe sahiptir. En çok da Çin kültürü içerisinde adı ve şanı çok fazla geçiyor.

Fiziksel Özellikleri

Bu köpeklerin fiziksel özellikleri denildiği an akılda canlanan ilk şey dillerinin siyah renkte olmasıdır diyebiliriz. Aynen öyle, yanlış okumadınız. Bu farklı görünümlü olan köpeklerin dil kısımları simsiyahtır. Mavi siyah da olabilir. İlk defa bu köpeklerle karşılaşan herkes bu görünümü yadırgar.

  • Bu köpeklerin dişi olanları da erkek olanları da yirmi ila otuz iki kilo arasındadır.
  • Boyları da yine hem erkekte hem dişide kırk altı ila elli altı cm olur.
  • Tüyleri orta bir uzunluktadır. Kürkünde çift katman bulunur. Kaba ve düz bir kürk yapısı vardır. Yün benzeri olan tüyleri kaba görünse de yumuşak kıvamda olur.
  • Her zaman tek renklidir. Kürkü iki renk olan bir Çin Aslanı göremezsiniz. Tüyleri genel olarak kızıl bir renkte olur. Kızılın yanında ten rengi, krem rengi, maviye benzer gri ve siyah renkte de olabilmektedir.
  • Nadir de olsa beyaz renkte görülebilir.
  • Çin Aslanı ya da Aslan köpeği olarak bilinir. Bunun nedeni ise başında yer alan aslan yelesidir.
  • Kulakları her zaman yuvarlak biçimli ve ufaktır.
  • Gözlerinin şekli bademdir. Koyu renkli gözleri olur. Çok güzel gözleri vardır diyebiliriz.
  • Burun kısmı siyah renktedir.
  • Kuyruğu ise tüylüdür. Sırt kısmına doğru kıvrık olur.

Bakımı

Bu köpeklerin yaşam süresi hemen hemen on bir ila on üç sene kadar olmaktadır. Chow Chow köpeklerinin büyük bir kısmı sıcak iklime karşı dayanıksız olur. Bu sebeple bakımı konusunda dikkat etmeniz gereken en temel durum her zaman için bu köpekleri sıcak havaya karşı korumaktır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Sibirya Kurdu Nerede Yaşar? Sibirya Kurdu Yaşam Yeri

Bu köpeklerin tüy kısımlarını haftada en az bir kez taramanız lazımdır. Bu güzel köpekler en çok da mevsim değişiminde çok tüy döker. Her köpekteki gibi yetişkin olan Chow Chow köpek ırkı sağlıklı ve huzurlu hissetmek için rutin bir antrenman ve egzersize ihtiyaç duyar. Günde 15 dakika yürüyüşe çıkmalıdır.

Beslenme

Özel bir ırk olduğu için beslemeye başlamadan evvel kesinlikle bir veteriner hekime danışmanızı öneriyoruz. Ona her zaman kaliteli köpek mamalarından almalısınız. Açık satılan mamalardan almanız sağlığını bozar. Haydi gelin, sağlığı ile ilgili detaylara da bir göz atalım. Ne dersiniz?

Sağlık

Chow Chow köpek ırkı her şeyden evvel kilo almaya yatkın olan bir köpek ırkı olarak dikkat çeker. Fazla kilo alması demek, sağlığından olması demektir. Bu sebeple bu güzel köpeklerin kilo almasını engelleyecek biçimde beslenmesi gerekir. Günlük egzersizlerini asla ama asla aksatmamalısınız. Kalça displazisi ve bir göz hastalığı olan entropiyon bu köpeklerin en çok yakalandığı hastalıklardan biri olmaktadır. Ona çok iyi bakmanız gerekiyor kesinlikle.

Çocuklar ve Hayvanlar ile İletişimi

Bu köpek ırkı eğer çocuklarla beraber büyür ise onlarla harika bir şekilde anlaşır. Fakat ufak bir çocuk bu köpeği rahatsız ederse zarar görebilir. İri bir köpektir. Zararlı olabilir. Bu nedenle çocuklara bu köpekle nasıl iletişim kurması gerektiği her bir detayıyla öğretilmelidir.

Ne biçimde davranacağını bilen bir büyüklüğe erişen çocuklu ailelerde en iyi sonuç alınacak demektir. Bu köpekler genelde rahat ve naziktir. Aktif aile yaşamına da uygun olurlar. Çocuklarla da uyumlu olabilmektedir. Alanlarına saygı duyulduğu zaman saldırgan bir hareketi olmaz.

Bunun yanında öteki evcil hayvanların da evcil hale gelmesine zemin hazırlar. Saldırı, bu köpek ırkının en önemli sorunlarından biridir. Fakat kaçınılması kesinlikle olası olan bir problemdir. Chow Chow köpekleri, aynı cinsiyetten olan köpeklere karşı saldırgan olur.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Köpeğim Mutlu Mu?

Ufak bir kedi ya da köpekle beraber durduğunda avcılık güdüleri devreye girebilir. Sahiplenen kişiler tek köpekli bir aile olmak zorundadır. Ya da bu köpekler benzer boyutta olan bir köpekle beraber büyütülmelidir. Bu açıdan biraz sorunlu bir köpektir ama iyidir, önyargılı olmayın.

Sıkça Sorulan Sorular

Chow Chow köpekleri ile alakalı olarak en çok sorulan soruların cevaplarını güvenli kaynaklardan araştırdık. Sizler için özen şekilde derledik.

Tüy Yapısı Nasıldır?

Bu köpeklerin iki ayrı türü bulunmaktadır. Uzun, düz ve tırtıklı olanlar; kısa ve tırtıksız olanlar. İki türü de çok yoğun bir tüye sahiptir ve boyun kısmında da bu tüyler daha kalın bir hal alır. Bu da yele görünümü almasını sağlar. Her renkte olabilmektedirler fakat renkleri çok da çeşitli değildir. Yaygın olan renkleri ise genelde krem, siyah, kırmızı ve tabii ki de mavidir.

Egzersiz Gereksinimi Var mıdır?

Bu köpekler fazla egzersiz gereksinimi hissetmezler fakat bu duruma karşın dışarıda olmayı severler. Günlük olarak yürüyüş veyahut çitle beraber çevrilen bir bahçe onlar için kafidir. Yaz mevsimi geldiğinde ise serin bir yere gereksinim duyarlar.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.