Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

English Setter (İngiliz Seteri) Köpek Irkı Özellikleri, Bakımı ve Beslenme

Abone Ol 
English Setter (İngiliz Seteri) Köpek Irkı Özellikleri, Bakımı ve Beslenme

English Setter cinsi köpekler biraz sert davranışlar gösterebilir. Özellikle ısınamadığı insanlara ve hayvanlara karşı saldırganlık göstermeden havlamaya başlar. Ayrıca görüntüsü ile dikkat çeken bir köpek ırkıdır.

English Setter Köpek Karakter Özellikleri

Özellikle çocuklar başta olmak üzere her canlı ile kolayca arkadaş olabilir ve sosyalleşebilir. Tam bir aile köpeği olan bu tür harika bir eğitim alabilir ve komutları hızlıca kavrar. Harika davranışları ile İngiliz kibarlığını korumuştur. Birçok tür gibi yalnız kalmayı sevmez. Bu yüzden asla bağlanmamaları gerekir.

Evde ve her zaman sahibinin yanında olmak ister. Aktif bir tür olduğu için oyun oynamayı da çok sever. İnsanlarla çok iyi iletişim kurduğu gibi diğer hayvanlarla da iletişimi oldukça kuvvetlidir. Döneminde av köpeği olarak popülerdi. Dövüş ve yarışmalarda da yer almıştır. Zamanla evcil bir tür olarak gelişmiştir. Çok sosyal ve oyun oynamayı seven bir tür olduğu için günlük olarak enerjisini oyun ve hareketler ile atması gerekir. Ona ışıklı, hareketli ve eğlenceli köpek oyuncakları sunmanız önemlidir. Oldukça zeki bir türdür. Bu yüzden eğitimi kolaydır.

English Setter Köpek Tarihçesi

Ortalama 1850 yıllarında oldukça popüler bir türdü. Av köpeği olarak kullanılmıştır. Atalarının İrlanda Su Spanyöl ile Pointer olduğu bilinmektedir. Refleksleri, enerjileri yüksek ve eğitimi kolay olduğu için özellikle kuş avlarında avcılar tarafından kullanılmıştır. Adı her ne kadar English olsa da Fransa’da ortaya çıkan bir türdür. Zamanla İngiltere’ye getirilmiş ve popüler olmuştur. Ve adı artık English Setter şeklinde bilinmektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Evde Bakılabilecek Köpek Cinsi Öğrenme

Eski zamanlarda köpeklerin çok büyük bir kısmı avcı olarak kullanılırdı. Bu türün de tarihi eskiye dayandığı için en çok avcılar tarafından avcı olarak eğitilmiştir. Ancak zaman içerisinde evlerde beslenmeye başlamış ve evcil bir tür olarak günümüze dek gelmiştir. Birçok türün aksine iç güdüsel olarak her zaman avcı rolünü yaşar. Bu yüzden tanımadığı kişilere karşı havlayabilir. Basit bir eğitim ile bunun önüne kolayca geçilebilir.

English Setter Köpek Fiziksel Özellikleri

Benekleri bu türü diğer türlerden farklı kılar. Dalgalı, uzun, sık ve orantısız beneklere sahiptir. Bu tür doğumunda genellikle beyaz tüylüdür. Zaman içerisinde benekleri ve gerçek renkleri ortaya çıkar. Kahverengi, kızıl ve siyah tüy renklerinde olabilir. Benekleri diğer türlerden farklıdır. Sanki üzerine elle çizilmiş gibidir. Orantısız ve şekilsizdir. Bir beneği çok çok büyük olurken başka bir beneği çok küçük olabiliyor. Benek renkleri genellikle siyahtır.

Göz renkleri ise genellikle ela, kehribar ve siyah olabilmektedir. Ve iri gözlere sahiptir. Kulakları normal boyda olsa da çok tüylü olduğu için uzun görünmektedir. Kulakları birçok tür gibi dik durmanın aksine aşağı, sarkık şekilde durur. En çok kulakları ve kuyruklarında tüy bulunur. Ortalama bir boyu vardır. Dişilerinde 60 cm civarıyken erkeklerde 65 cm civarıdır. Kilosu ise dişilerde ve erkeklerde ortalama olarak 25-35 kg arasıdır. Bu tür çoğunlukla 10-13 yıl arası yaşar. Bu durum beslenmesine, bakımına göre uzayabilir ve azalabilir.

English Setter Köpek Bakımı

Çok tüylü bir tür olduğu için haftada en az 2 veya 3 defa köpek tüy tarağı ile fırçalanması gerekir. Geçiş dönemine göre fırçalanma ve tüy bakım sıklığı artabilir veyahut azabilir. Tüyler kepek ve bite bu da cilt hastalığına neden olabilmektedir. Düzenli olarak veteriner tarafından tüyleri de kesilebilir. Ancak sıcak havaları seven bir tür olduğu için tüy kesimi eğer sıcak bir ortamda yaşamıyor ise kışın yapılmaması gerekir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  American Bulldog Köpek Irkı Tüm Özellikleri, Genel Bakım ve Sağlık

Zamanında avcı köpeği olarak kullanıldığı için inanılmaz bir enerjiye sahiptir. Günlük eğitim veya oyun gibi fiziksel hareketler ile bu enerjilerini atmalarını sağlamak çok önemlidir. Eğer ev içerisinde yaşıyor ise mutlaka günlük olarak dışarı çıkarılması ve oyun oynayacağı rahatça hareket edeceği bir ortama götürülmesi gerekir. Bu tür için hijyen çok önemlidir. Düzenli olarak köpek su ve mama kapları, oyuncakları ve kullandığı diğer eşyaları mutlaka temizlemek gerekir. Bunun nedeni bu türün alerjiye yatkın olmasından kaynaklanır.

English Setter Köpeklerde Beslenme

Cins, alerjiye yatkındır. Bu türün hijyen kadar beslenmesine de dikkat edilmelidir. Veterinere giderek bir beslenme listesi yapılabilir. Protein, vitamin, mineral, karbonhidrat ve yağ asitleri içeren besinler verilebilir. Kuru mama ve köpek yaş mama seçimleri mutlaka kaliteli olması gerekir. Örnek besinler olarak; tavuk gögsü, balık, karides, kırmızı et gibi protein ve zengin vitamin, mineral kaynaklı mamalar sunulmalıdır.

English Setter Köpek Eğitimi

Zeki ve eğitime yatkın bir tür olduğu için eğitimi kolayca verilebilir. Hiçbir tür şiddet ile eğitim alamaz. Sevgi ve sabır ile eğitim verilmesi önemli bir husustur. Özellikle yaşam alanlarında kuş gibi hayvanlar var ise onlara karşı bir saldırganlık yapacaktır. Bunun eğitimi de mutlaka verilmelidir. Birçok komutu anlayabilir. Her ne kadar itaat eğitimi verilse de özgürlük bu türün yaşam biçimidir. Bazen komutları anlasa da yapmak istemeyebilir. Sosyallik eğitimi ile diğer canlılara karşı herhangi bir hırçınlaşma yaşamaz.

English Setter Köpeklerin Çocuklar ve Hayvanlar ile İletişimi

Oldukça sosyal bir türdür. Bunun yanında sosyallik eğitimi de verilirse çocuklar ve hayvanlar ile iletişimi çok güçlü olabiliyor. Özellikle çocuklar ile eğlenen bir türdür. Avcı iç güdüleri olduğu için saldırgan bir tutum sergileyebilir. Eğitim verilerek bunun önüne geçilebilir. Veya yavru alınarak alışması sağlanabilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  8 Maddede Kıvırcık Tüylü Köpekler

English Setter Köpekler Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Cinsle ilgili çok sorulan sorular ve bunların cevapları:

English Setter Köpeklerin Yaşam Ortamı Nasıl Olmalı?

Av köpeği olarak kullanıldığı için enerjisi yüksektir. Enerjisini atması için gerekli koşullarda bir yaşam sürmesi gerekir. Ev gibi ortamlarda bu enerjisi atması oldukça zordur. Bu yüzden eğitim verilmezse ev veya apartmanda yaşamaları biraz daha zor olmaktadır. İtaat eğitimi ile bu ortamlarda yaşamaları sağlanabilse de bahçeli veya kırsal alanlar bu tür için en ideal yaşam alanıdır.

English Setter Köpeklerde Görülen Alerjiler Neler?

Hijyen ve beslenmesine dikkat edilerek alerjilerin önüne geçilebilir. Bu türde olası alerjiler şunlardır; kaşıntı, kuruluk, kulak enfeksiyonu, kızarıklık.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.