Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Hamster Neden Çok Uyur?

09.06.2022
1.125
Abone Ol 
Hamster Neden Çok Uyur?

Hamster neden çok uyur? Hamsterlar gün içinde kısa aralıklarla dinlenebilirler. Genelde geceleri ayakta olurlar. Ancak geceleri uyanmazsa endişe verici bir durum olabilir. Hamsterların çok uyuma nedenlerine göz atalım.

Hamster dostlarımız günün belirli saatlerinde aşırı hareketlidirler. Metabolizmaları çok hızlıdır. En fazla 2-3 yıl ömür süreleri vardır. İyi bakım koşulları hamsterın yaşam süresini uzatacaktır. Bu canlılar hızlı doğarlar, hızlı büyürler ve hızlı ölürler.

Evcil bir kemirgenin ömrü kısa olmasına karşın, davranışlarındaki dengesizliğe dikkat etmek, onu kaliteli hamster yemleri ile beslemek ve bakım gereksinimlerini yerine getirmek, daha uzun ve sağlıklı yaşamasını teşvik eder.

Hamster Davranışı ve Özellikleri

hamster neden çok uyur

Hamster neden çok uyur sorusuna odaklanmadan önce bu sevimli canlıların genel özelliklerinden söz edelim. Hamsterlar Cricetinae alt familyasına ait olan kemirgenlerdir. 7 cinste 19 tür olarak sınıflandırılır ve bunların çoğu evcildir. Rus, Çin ve Suriye hamsterları en bilinen hamster türleri diyebiliriz.

Hamsterlar birkaç yönden ev farelerinden ayrılır. Onlara göre daha basık ve tombul olurlar. Ayakları tüylerle kaplıdır. Ponpon şeklinde bir kuyruğa sahiptirler. Yanaklarında yiyecek depolarlar. Bu nedenle yanakları da oldukça geniştir.

Kemirgenler, bir tilki, baykuş ya da diğer yırtıcı hayvanlar tarafından yenilmekten kaçınmak için yüksek sezgilere ve iyi saklanma kabiliyetine sahip olan canlılardır. Doğal ortamlarında av hayvanları oldukları için saklanmayı çok iyi bilirler. Bundan dolayı hamster kafesi içinde günün büyük bir bölümünü saklanarak geçirme özellikleri var. Fakat tehlike olmadığını hissettikleri anda dışarı çıkabilirler.

Hamster Neden Çok Uyur? Bu Normal Mi?

hamster neden çok uyur

Hamster sahipleri tarafından hamster neden çok uyur sorusu sıklıkla sorulmaktadır. Hamster dostlarımız doğal olarak günde 6 ila 8 saat arasında uyurlar. Ancak gün içindeki şekerlemelerle beraber bu süre bazı türler için 12-14 saat olabilmektedir. Bazen uyku arasında kemirgen yemleri tüketmek ve kemirgen sulukları aracılığıyla su içmek için kafesin içinde gezinirler.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Tavşanlarda Uyuz Belirtileri ve Tedavisi

Hamsterlar gün içinde birkaç kez uyanıp kafesten çıkarken görülebilirler. Buna rağmen geceleri kafeslerinde kalmayı tercih ederler. Bu durum, en yüksek aktivitelerini gece saatlerinde gösterdikleri anlamına gelir.

Kemirgen dostunuzun sabahları zamanının büyük çoğunluğunu uykuda geçiriyor olması normaldir. Ancak gün batımına kadar uyuması, bir şeylerin ters gittiğini işaret edebilir. Hamster neden çok uyur sorusunun cevabını inceleyelim:

1. Hamsterda Kış Uykusu

Çok uyuyan ve gece süresince uyanmayan bir hamster, kış sıcaklıklarına dayanmak için metabolizmasını büyük ölçüde azaltan bir kış uykusu durumuna giriyor olabilir. Bazı hamster türleri bunu vahşi doğada doğal olarak yapsa da, evcil hamsterların kış uykusuna yatmasına asla izin verilmemelidir.

Bu kemirgenler, evdeki sıcaklık 18 derecenin altına düştüğü zamanlarda kış uykusuna yatmaya çalışırlar. İdeal olan sıcaklık ise 20-23 derece aralığıdır. Ortam sıcaklığı ideal olmasına rağmen hamster hala uyuyorsa, bir veteriner hekimden yardım almak gerekir.

2. Hamsterda Stres

Hamster neden çok uyur diyenler için bir diğer cevap da hamsterın çok stresli olması. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi bu canlılar doğal ortamlarında av hayvanıdır. Genetik ve içgüdü olarak sürekli stres altında olma eğilimi gösterirler.

Çevrede herhangi bir stres faktörü söz konusu ise saklanabilirler ve uykuya dalabilirler. Çok yüksek ses, diğer evcil hayvanlar gibi nedenler, onların stres yaşamalarına yol açabilir.

3. Hamster Hastalıkları

Hamster neden çok uyur? Hamster dostlarımız çok hızlı bir metabolizmaya sahiptirler. Genellikle akşamüstü uyanır ve sabahın erken saatlerinde egzersizin zirvesine ulaşırlar. Hamsterınız çok uyuyorsa, hamster oyuncakları ile eskisi gibi oynamıyorsa; bir rahatsızlığı olabilir. Bu aşamada onu bir veterinere götürmelisiniz.

Çok Uyuyan Hamsterı Uyandırmalı Mıyım?

Hamster neden çok uyur açıkladık. Peki, çok uyuyan hamsterı uyandırmalı mısınız? Hamster dostunuz çok uyuyor ise aklınıza gelen ilk şey onu uyandırmak olabilir. Ancak onu uyandırmaya çalışırsanız, bu durum hamster dostunuzu daha stresli hale getirebilir. Bu yüzden hiçbir koşulda yuvasını terk etmek istemeyecektir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Gonzales Hamster Bakımı Nasıl Olmalı?

Hamsterınızın aşırı uyku problemi varsa, onu kafesiyle birlikte bir veterinere götürmeniz en doğru hareket olacaktır.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.