Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Italian Greyhound (İtalyan Tazısı) Köpek Irkı Tüm Özellikleri, Genel Bakım ve Sağlık

Abone Ol 
Italian Greyhound (İtalyan Tazısı) Köpek Irkı Tüm Özellikleri, Genel Bakım ve Sağlık

Bugünkü yazımızda Italian Greyhound köpek ırkı hakkında türlü bilgiler sunuyor olacağız. İşte detaylar…

Karakter Özellikleri

Italian Greyhound köpek ırkı; hassas, akıllı, eğlenceli ve girişken bir hayvandır. Ailesine karşı her daim bağlıdır ve sevgi doludur. Tüm gün ailesiyle kalmaktan büyük keyif duyar. Yabancı kişilere karşı her zaman utangaç ya da soğuk olacaktır. Bu köpeklerin kürk kısımları kısa olur. Bu nedenle titreyebilirler.

Ev içerisinde aileleriyle beraber yaşamaları lazımdır. Havanın serin olduğu günlerde yürüyüşe çıkacaksanız ona bir kazak giydirmenizi öneririz. Sıcak olan havalarda yürüyüşe çıktığınız zaman bu köpeğin ince tabakalı olan derisini güneş koruyucu kremler sürmek suretiyle korumanız kesinlikle mümkündür.

Bu köpeklerin büyük bir kısmı güneş altında durmayı sevdiği için deri kanseri olur. Bu sebeple köpeğinizin uzun bir zaman dilimi boyunca güneş altında savunmasız bir şekilde yatmasına müsaade etmemelisiniz. Bu köpeklerin huyu; kalıtım, sosyallik hali ve eğitim gibi birçok durumdan etkilenmektedir diyebiliriz.

İyi huylu olan yavru köpeklerin büyük bir kısmı genel olarak meraklı, dost canlısı, eğlenceli olur. Yavru seçimi esnasında sakin olanı seçin. Her zaman en doğrusu budur. Haydi gelin bu köpeklerin tarihçesini daha yakından incelemiş olalım. İşte karşınızda tüm detaylar…

Tarihçesi

Italian Greyhound köpek ırkı çok eskilere dayanan bir geçmişe sahip olmasıyla dikkat çeker. Bu köpeklere benzeyen köpekler iki bin seneden daha uzun bir süredir varlığını sürdürmektedir. Bu ufak tazılara dair bazı bilgiler iki bin sene öncesinde günümüz Yunanistan ve Türkiye’sinin yer aldığı kısımda arkeolojik kazıların sonucunda bulunmuştur.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Köpekler İçin Önemli Malzemeler

Kazılarda yer alan iskeletler bu köpek ırkının o dönemlerde yaşıyor olduğunu kanıtlar nitelikte olmaktadır. İtalyan köpeklerinin asıl gayesi tarihe karışsa dahi bu köpek ırkı avcı biçiminde görevlendirilmiştir. Arkadaşlık etme konusunda da harika köpeklerdir. Bu köpeklerin kökeni bilinmemektedir fakat Fenikeliler aracılığıyla Avrupa dolaylarına getirildiklerine inanılmaktadır.

Orta Çağ döneminde bu köpek ırkı ilk olarak Güney Avrupa yönüne doğru yol almıştır. O zamanlarda aristokrasi içerisinde, en çok da İtalya dolaylarında popüler hale gelmişti. Bu nedenle ismi İtalyan Greyhound oldu. Bu köpeklerin büyük bir kısmı, sahipleri ile beraber Giotto di Bondone ve Pisanello gibi ünlü olan sanatçıların çizimlerinde görülür.

1600’lü senelerde İngiltere taraflarında bulundular ve İtalya genelindeki gibi soylular içerisinde birçok hayran sahibi oldular diyebiliriz. Asırlar süresince Avrupa taraflarında sayısız şekilde soylu hayranları olmuştur; bunlar içerisinde İskoçya Kraliçesi Mary, Danimarka Prensesi Anne, Prusya Kralı Frederick ve İtalyan köpeklerinin popülaritesini arttıran İngiltere Kraliçesi Victoria vardır.

Birinci ve İkinci Dünya Savaşları esnasında köpek yetiştirme durumu bir lüks halini alınca, Avrupa ve İngiltere gibi yerlerde bu köpeklerin sayısı azalma yapmaya başlamıştır. Savaşlar bittikten sonra İngiliz yetiştirici kişiler Avrupa taraflarındaki köpekleri restore edebilmek adına Amerika taraflarına gönderdikleri bu köpekleri görevlendirmeye başlamışlardır.

Bu köpekler şu anda ikinci bir rönesansın tadını çıkarıyor. Bunun nedeni ise modern olan köpek sahiplerinin bu köpekleri tekrardan keşfetmiş olmasıdır. Peki Italian Greyhound köpeklerinin fiziksel özellikleriyle alakalı herhangi bir bilginiz var mı? Eğer yoksa yazımızı okumaya devam edebilirsiniz. İşte bu özel köpeklerle alakalı detaylar…

Fiziksel Özellikleri

Italian Greyhound köpek ırkının sivri bir burnu vardır. Başı ise zarif bir biçimdedir. Burnu koyu renklidir. Dudakları ince olur. Dişleri makas biçiminde kapanır. Daha iri olan akrabaları gibi karın kısmı içe doğru çekik ve sırt bölgesi de kavisli olur. Küçük ve dar yapıda kulakları vardır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Köpek Kısırlaştırma Nedir? Her Köpek Kısırlaştırılmalı mıdır?

Bu kulaklar geriye doğru kıvrık olur. Fakat köpek pür dikkat hale geldiği zaman başının üzerinde kulakları bir anda dik durur. Boyun kısmı incedir, uzun olur. Gözleri ifadeli bakar. Koyu renkli ve iri gözlere sahip olmasıyla dikkat çeker. Düz ve ince bir kuyruğu vardır. Kuyruğunun uç kısmı hafif bir kıvrımla biter.

Bu köpekler; gri, kızıl, sarı, krem, siyah gibi birçok renkte olabilir. Tüyleri kısadır ve bakım yapması kolaydır. Ayaklarında ve göğüs kısmında da benzer lekelere rastlanabilmektedir diyebiliriz. Beyaz olanlarında ise renkli lekelerin görülmesi tamamen normal olmaktadır.

Bakımı

Italian Greyhound köpeklerinin tüyleri kısa olur. Saten gibi parlar ve dokunduğunuz zaman yumuşacık bir his verir. Kürkünün rengi kahverengi, krem rengi, mavi, kırmızı ve siyah olabilir. Beyaz işaretli olanları da vardır. Bu köpeklerden bir tanesi ile yaşıyor olmanın avantajlı kısmı az tüy döküyor olması ve bakımının her daim kolay bir şekilde gerçekleştiriliyor olmasıdır diyebiliriz.

Tek yapmanız gereken ise matlaştığı zaman onu fırçalamak ya da taramak, koktuğu zamanlarda ya da kirli bir şeyin içinde yuvarlandığı zaman da onu yıkamaktır. Öteki bakım gereksinimleri arasında ağız hijyeni de vardır. Bu köpeklerin dişlerini tartar durumuna karşı haftada en az birkaç kez fırçalamanız gerekmektedir.

Diş eti rahatsızlığını kötü nefesi engellemek için günlük fırçalama ile karşılayabilirsiniz. Eğer bunu tam olarak nasıl yapacağınız konusunda herhangi bir fikriniz yoksa hemen bir profesyonelden yardım alın deriz biz. Şayet köpeğinizin tırnakları yıpranmayan bir türdeyse, ayda bir ya da birkaç kez tırnaklarını kesmelisiniz.

Beslenme

Bu köpekleri her daim kaliteli kuru köpek mamaları ile beslemeniz gerektiğini bilin. Bu köpekler için mamayı iki öğüne vermeniz önerilir. Mama ve su kabının her zaman temiz olması gerekir, ona taze içme suyu verin. Çeşmeden su vermeyin, bu birçok hastalığa neden olur.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  St Bernard (Saint Bernard) Köpek Irkı Özellikleri

Çocuklar ve Hayvanlar ile İletişimi

Italian Greyhound çocuklarla harika anlaşabilir fakat ufak ve hassas olduğu için kolay şekilde taranabilir. Her köpek ırkındaki gibi çocuklara ve köpeklere nasıl yaklaşmaları gerektiğini öğretmeniz gerekmektedir. Ancak bu şekilde iyi olur.

Sıkça Sorulan Sorular

Italian Greyhound köpek ırkı ile ilgili çok sorulan soruları ve cevaplarını sizler için yazdık…

Bu Köpeklerin Egzersiz Gereksinimi Var mıdır?

Bu köpekler en çok da gençken enerjiktir. Fakat bu altın senelerinde genel olarak sizin aktivite düzeyinize göre hareket ederler. Günlük yürüyüş yapması gerekir.

Eğitimi Nasıldır?

Şayet doğru tekniklerle ilerliyorsanız, bu köpekleri eğitmeniz her zaman için kolay olacak demektir. Akıllı köpeklerdir ama genelde faydacı şekilde yaklaşım gösterirler. Eğitimden bir yarar göremeyeceklerse pek yanaşacak bir köpek ırkı değildir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1 YORUM