Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Japon Balığı Beslemek: Bakımı, Yem İhtiyacı, Sağlığı

25.08.2024
335
Abone Ol 
Japon Balığı Beslemek: Bakımı, Yem İhtiyacı, Sağlığı

Japon balığı beslemek, yeni bir akvaryum kurmak isteyenlerin ilgisini çeker. Akvaryum hobisine sahip olan birçok kişi çeşitli sualtı canlıları ile ilgili bilgiler edinerek onları beslemeyi çok sever. Japon balığı da bu hobiye sahip olan kişiler arasında oldukça popüler olan bir balık türüdür. Kökenleri çok eski zamanlara dayanan bu balık cinsinin, en çok beslenen balık türlerinden biri olduğu söylenebilir. Peki Japon balığı özellikleri nelerdir? Japon balığı bakımında nelere dikkat edilmelidir? İşte Japon balığı beslemek isteyenler için bütün önemli detaylar…

Japon Balığı Beslemek: Japon Balığı Özellikleri

Japon Balığı Beslemek

Sazangiller familyasına ait bir balık türüdür. Gold Fish yani altın balık olarak da bilinir. 1800 yıl gibi uzun bir süredir yaşamlarına devam ettikleri düşünülür. Bu tarihi ile en eski kökenli akvaryum balıklarından biridir. Isı değişimlerine dayanıklı bir vücutları vardır. Bu nedenle soğuk sularda da yaşamlarını devam ettirmeleri mümkündür.

Erkek ve dişi Japon balıklarının görünüşlerinde bazı farklılıklar vardır. Dişi Japon balıklarının daha şişkin bir karınları ve daha uzun bir gövdeleri vardır. Erkeklerin ise kuyrukları daha uzundur. Sağlıklı beslendiklerinde ve uygun bakımı aldıklarında 5 yıla kadar yaşayabilirler.

Kendi türlerine barışçıl bir şekilde yaklaşırlar. Ancak diğer balıklara agresif bir yaklaşım sergilemeleri mümkündür. Bu durum farklı Japon balığı türleri arasında da meydana gelebilir. Hafızaları oldukça güçlüdür. 6 ay boyunca yaşadıkları çeşitli şeyleri akıllarında tutabilirler ve alışkanlık sahibi olabilirler. Bu hafızaları sayesinde insanları tanıyıp iletişim kurabilirler.

Japon balıklarının iri türleri de mevcuttur. Aynı akvaryumdaki küçük balıkları yemek isterler. Vücutları oldukça yoğun bir şekilde pullarla kaplıdır. Hem etçil hem de otçul beslenirler.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Akvaryumda Yeni Tank Sendromu Nedir?

Japon Balığı Beslemek: Japon Balığı Bakımı

Japon balıkları oldukça dayanıklı canlılardır. Isı değişimlerimden çok etkilenmezler. Bu nedenle Japon balıklarının akvaryumunda ısıtıcı kullanılması gerekmez. Bu sebeple birçok kişi Japon balıklarını fanusta beslemeyi tercih eder. Ancak fanuslar çok dar olduğu için Japon balıkları için uygun bir yaşam alanı değildir.

Fanustaki suyun çabuk kirlenmesi ve az olması bunda etkilidir. Bu yaşam koşulları nedeniyle Japon balıklarının sağlığı olumsuz etkilenebilir. Su kirliliği nedeniyle körlük yaşanabilir. Akvaryum temizlik ve bakım ürünleri kullanılarak, yaşam alanı düzenli şekilde temizlenmelidir. Akvaryum su düzenleyiciler ile su kalitesi iyileştirilmelidir.

Bir Japon balığı için 10 litre kapasiteli akvaryum gerekir. Balık sayısı ve bu oran dikkate alınarak uygun bir akvaryum seçilebilir. Suyun sıcaklığının 20-21 derece olarak ayarlanması önerilir. Japon balıkları akvaryum içinde bulunan kumda yem aramayı sevdiği için ince taneli akvaryum kumu tercih edilmelidir. Meydana gelen su bulanıklığı için ise akvaryum filtresi kullanılmalıdır.

Japon Balığı Beslemek: Japon Balığı Yem İhtiyacı

Japon balıkları için özel olarak üretilmiş yemler mevcuttur. Bunlar Japon yemi olarak geçer. Sürekli aynı yemin kullanılması durumunda sıkılmaları mümkündür. Bu nedenle farklı yemler, yeşil sebzeler ve canlı balıklar ile beslenmelerinde çeşitlilik yapılabilir. Ancak sebzeler verilmeden önce küçük parçalara ayrılmalı ve haşlanmalıdır.

Japon balıklarının midesi yoktur. Mideleri olmadığı için tok hissetmezler. Bu sebeple de Japon balıklarının beslenmesinde ekstra dikkatli olunmalıdır. Beslenmeleri için uygun bir plan oluşturulması en iyisi olacaktır. 6 aylık bir hafızaya sahip oldukları için bir beslenme alışkanlığına sahip olmaları sağlanabilir.

Japon Balığı Beslemek: Japon Balığı Sağlığı

Japon balıkları oldukça dayanıklı ve sağlıklı canlılar olmalarına rağmen çeşitli etkenler nedeniyle hasta olmaları söz konusu olabilir. Örneğin su kalitesi Japon balıklarının hasta olmasına neden olan etkenlerden biridir. Bu yüzden de akvaryum suyunun düzenli olarak değiştirilmesi ve kontrol edilmesi gerekir. Hastalık belirtilerine karşı da dikkatli olunmalıdır. Hasta Japon balıklarının vücut renginde, yüzgecinde, solunumunda ve hareketlerinde bazı değişiklikler meydana gelir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Balıklarda Kadife Hastalığı Belirtileri ve Nedenleri

Akvaryuma yeni bir balık ekleneceği zaman bir süre karantina altında tutulması da Japon balıklarının sağlığı için önemlidir. Karantina süreci sonrası herhangi bir sorun yoksa yeni balık akvaryuma eklenebilir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.