Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Kedi Kısırlaştırma Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Abone Ol 
Kedi Kısırlaştırma Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler
3419.90₺

2395.89₺

Advance Kısırlaştırılmış Tavuklu ve Pirinçli Genç Kedi Maması 10 kg

Ürünü İncele
3430.00₺

2040.55₺

N&D Düşük Tahıllı Somonlu Kısırlaştırılmış Kedi Maması 10 kg

Ürünü İncele
716.33₺

406.45₺

Pro Plan Delicate Kuzu Etli Yetişkin Seçici Kedi Maması 1,5 kg

Ürünü İncele
1141.80₺

713.78₺

Pro Plan Senior Somonlu Yaşlı Kedi Maması 3 kg

Ürünü İncele

Kedi kısırlaştırma sonrası dikkat edilmesi gereken durumlardan söz edeceğiz. Kediler neden kısırlaştırılmalıdır? Kısırlaştırma işleminin herhangi bir zararı var mıdır?

Kedi Kısırlaştırma Sonrası

Kedinizi kısırlaştırma zamanı geldi… Peki bu durumda ne yapmanız gerekiyor? Kedi kısırlaştırma sonrası nelere dikkat etmeniz lazım? Kedi kısırlaştırma işleminin yararları zararlarından daha mı fazla? Her birini beraber öğreniyor olacağız. Kısırlaştırma konusu açıldığı zaman kedinizin genel sağlık geçmişi ve yaşı devreye giriyor.

Tabii cinsiyet farklılığı da bu durumda önem kazanıyor. Erkek kedileri kısırlaştırmanın zararları ve yararları ile dişi kedileri kısırlaştırmanın etkileri farklılık gösterebilir. Fakat panik yapmaya asla ama asla gerek yoktur. Panik yapmanız halinde kediniz de bu yoğun stresi hissederek hastalanmaya başlar.

Bu ve bunun gibi oluşabilecek birçok durumda kısırlaştırma işlemi konusunda genel ve net bir bilgiye sahip olabilmek, bu önemli sürecin negatif ve pozitif yönlerini değerlendirme konusunda oldukça etkili bir hal alıyor. Bu da her daim göz önünde bulundurulması gereken bir detay oluyor.

Kedilerde kısırlaştırma işlemi konusunun faydalarına ve zararlarına giriş yapmadan evvel kısırlaştırma konusunda genel bir bilgi vermek isteriz. Bu sebeple de kısa ve öz bir biçimde konunun temeline inmekten yanayız. Böylece siz de en iyi şekilde bilgilenmiş olacaksınız.

Kedi kısırlaştırma işlemlerinde dişi ve erkek kedilerin üreme organları yerlerinden alınır. Erkek olan kedilerin testisleri alınırken dişi olanların ise rahim ve yumurtalıkları alınır. Erkek kedilerin bu işlemine kastrasyon diyoruz, dişilerin kısırlaştırma işlemi ise sterilizasyon olarak isimlendiriliyor.

Genel manada sahipsiz olan hayvan popülasyonunun kontrolde tutulabilmesi için uygulanan ve sağlık konusunda da birçok faydası olan kısırlaştırma işlemlerinin bazı zararlarının da olabileceği ifade edilen bilgiler arasındadır. Peki kediler için kısırlaştırma operasyonun faydaları neler olmaktadır?

Kediler İçin Kısırlaştırma İşleminin Faydaları

Kedi kısırlaştırma sonrası bazı avantajlar elde edilir. Kısırlaştırma işlemi sayesinde dişi olan kedilerin çok daha uzun ömürlü hale geldiğini ve daha sağlıklı bir hayat sürdüklerini söyleyebiliriz kesinlikle. Bu operasyon aracılığıyla dişi olan kedilerin yüzde doksanlık bir kısmına tesir edebilen rahim enfeksiyonu, meme kanseri ve yumurtalık üzerinde meydana gelen kistler yüksek seviyede engellenebiliyor. Kedinizi bu tür ciddi rahatsızlıklardan korumak istiyorsanız siz de onu bir uzmana kısırlaştırabilirsiniz. Uzman bir veteriner size her zaman en iyi şekilde yardım eder.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kedi Çimi Nedir? Nasıl Ekilir?

Kedi kısırlaştırma sonrası dişiler için önemli. Dişi kedilerin temel seviyede yer alan aşılarının her biri tamamlandıktan sonra daha 4 ya da 5 aylıkken kısırlaştırılması sayesinde en iyi fayda sağlanabiliyor. Kediler kısırlaştırılmadıkları zaman kızgınlık sürecinde değişken olan hormonları nedeni ile sürekli olarak yaşadıkları evden kaçmaya çalışırlar. Bu olay aslında dişilerde erkek kedi bulmak, erkek olanlarda ise kızgınlık sürecine dahil olmuş dişi kediye ulaşmak içindir. Bu tarz durumlar kedilerin kaçma olasılığını daha da arttıracak demektir.

Kısırlaştırılmamış olan kediler çiftleştiği zaman birçok ciddi hastalığın taşıyıcısı haline gelecektir. Çiftleşmeye hazırlandıkları zamanda bile birbirlerini ısırmak suretiyle enfeksiyon oluşumuna davetiye çıkarabilirler. Üstünlük sağlayabilmek adına yapılan bu hareketler, en çok da erkek kediler konusunda görmezden gelinmemesi gereken önemli bir durumdur. Kısırlaştırma konusunda yer alan bu tür riskler minimal hale getirilebilir.

Kısırlaştırma işlemi, cinsiyeti erkek olan kedilerimiz için de son derece yararlı bir adımdır. Bu işlemle beraber erkek kedilerde testis kanseri olasılığı büyük ölçüde azalacak demektir. Bunun yanı sıra prostat hastalıklarına yakalanma olasılıkları da ekstra düşer hatta ortadan kalkar diyebiliriz kesinlikle. Erkek olan kediler dişi olanlara oranla çok daha agresif ve bölgeci davranabilirler. Hareketlerindeki bu farkın asıl nedeni ise tamamen testosteron hormonuyla alakalıdır.

Kedilerde kısırlaştırma işlemleri esnasında testosteron hormonunun salınmasından sorumlu olan testisler alınacağından, hormonlardan ötürü meydana gelen hareket sorunları da böylece kontrol edilebilir bir hal alacak demektir. Bu asla ama asla unutulmamalıdır. Peki kedilerde kısırlaştırma işleminin bu kadar çok yararı varsa… Ama zararları? Onları ne yapacağız öyle değil mi? İşte kedilerde kısırlaştırma işleminin zararları…

Kedilerde Kısırlaştırma Operasyonunun Zararları

Kedi kısırlaştırma sonrası dikkat edilmesi gerekenler neler? Kedilerde kısırlaştırma operasyonunun negatif yönleri nelerdir sorusu yöneltildiği zaman akla ilk gelen durumlardan biri de kedilerin soylarının devamını getirme yeteneklerinin onların isteği dışında ellerinden sonsuza değin alınmasıyla alakalıdır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Bebek Kedi Bakımı Nasıl Yapılır?

Kısırlaştırılmış olan dişi kedilerin hiçbiri bundan böyle gebe kalamaz. Erkek olan kediler ise bedenlerinde yer alan testosteron hormonu bitince dişi bir kediyi gebe bırakamaz. Fakat bu durumun zararlı olduğunu düşünmek biraz bencilce bir karar olabilir diye düşünüyoruz biz.

Çünkü sokakta yaşam süren ve sahipsiz kalan birçok kediyi hatırlıyoruz. Bu nedenle de zarar olarak nitelendiremiyoruz. Bunun yanında popülasyon artışının dışında kısırlaştırma işleminin kedilerin sağlığı konusundaki etkisini de göz önünde bulundurmak lazımdır.

Kedilerde kısırlaştırma işleminin zararları göz önüne alındığı takdirde kendini öne çıkaran bir başka konu da kısırlaştırma işleminden sonra kedilerde oluşan obezite seviyesinin artması meselesi olmaktadır. Evet, böyle bir şey pekala mümkündür diyebiliriz ne yazık ki.

Yapılan birçok nitelikli araştırma sonucunda kısır olan kedilerin kilo alma konusuna kısırlaştırılmamış olan kedilere nazaran daha yakın olduğunu söyleyebiliriz. Bu olayın asıl sebebi ise kedilerin enerji gereksinimlerinin düşmesi ve fiziksel hareketlerinin de azalışıdır. İştahları artacaktır.

Kilo kontrolleri sağlanmazsa, yaşın ilerleyerek metabolizma hızının da azalması sonucunda kedilerde kalp sorunları, tüy kaybı, eklem rahatsızlıkları ve diyabet meydana gelebilir. Bunların hepsine neden olan durum ise obezite olacaktır. Obez bir kedinin çok sayıda sağlık sorunu olduğunu bilmelisiniz.

Fakat bu durum kesinlikle yaşanacak diyemeyiz. Her kedinin fizyolojisi farklıdır. Kısırlaştırılmış olan kediler, kısırlaştırılmış kediler için üretilen mamalarla beslendiği takdirde bir de üzerine hareket ettirilirlerse kilo seviyeleri çok geç olmadan kontrol altına alınabilir. Kısırlaştırılmış kedi maması için TIKLAYINIZ!

Mama seçimi yapmak bu evrede oldukça mühim bir konu olarak dikkat çekmeye devam eder. Kısırlaştırma operasyonundan geçmiş kediler bu duruma özel bir biçimde beslenmezlerse hem kilo alır hem de sağlıksız bir kedi olmaya başlarlar. Erkek kedilerde idrar yolu rahatsızlıkları oluşabilir.

Kısırlaştırma İşlemi Sonrasında Kediniz İçin Almanız Gereken Önlemler

Kedi kısırlaştırma sonrası çeşitli önlemler almak gerek. Kedilerde kısırlaştırma operasyonu uzun sürede oluşabilecek sağlık problemlerini ortadan kaldırma, kedilerin daha rahat bir biçimde yaşamasını sağlama konusunda destek oluşturma ve fazla sayıda sahipsiz kedinin olması nedeniyle kontrolsüz doğum yapmayı engelleme gibi sebepleri gerçekleştirme gibi sayısız yararı vardır diyebiliriz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kediler Neden Saklanır?

Dişi kedileri kısırlaştırma konusunda yumurtalıklar alınır ve rahim çıkarılır. Erkek kedilerde ise testisler yerlerinden alınır. Kedi kısırlaştırma işlemi zarar veren bir işlem olmamaktadır. Bunun yanı sıra kısırlaştırma uygulamasının bilinmekte olan en önemli yararlarından biri de kontrolsüz üremenin durdurulması konusundaki katkısıdır.

Kısırlaştırma ameliyatı için en doğru kararı vermek sizin için çok zor bunun farkındayız. En çok da kedilerin en az 1 kez bebek sahibi olması lazım olduğu inancının yaygınlaşması nedeniyle bu kararı almanız daha duygusal bir boyuta varacaktır. İşlemin ayrıntılarını, avantaj ve dezavantajlarını bilmeniz karar almanız için size yardımcı olacak demektir.

Kedi kısırlaştırma operasyonu konusunda karar alırken bu rehberden muhakkak faydalanmanızı tavsiye ediyoruz. Kedinizi kısırlaştırmanız için karar aşamasındayken en çok aklınızdan geçen sorulardan biri de kedinizin bu durumda zarar görüp görmeyeceği sorusudur. Tabii ki anestezi uygulaması yapılan işlemlerin bizler için olduğu kadar kedilerimiz için de riskleri vardır.

Fakat operasyondan evvel yapılan birçok kontrol sonucunda kedinize bu durumun zarar verip vermeme ihtimali gözlemlenir. Gerçekleştirilen birçok araştırmada kısırlaştırma işleminde herhangi bir problem oluşma olasılığı on binde üç olarak netleşmiştir. Dişi kedi kısırlaştırma işlemi ise istenmeyen hamileliği engelleme ve üreme sistemine bağlı bir biçimde gelişen hastalıklara engel olma açısından önemlidir.

Ameliyat sonrasında kedinizin kendi haline dönebilmesi için 24 saat beklemeniz lazımdır. Bu süreçte sakin olun, onu sessiz ve karanlık aynı zamanda sıcak bir alanda tutun. Çocuklar ve eğer evde başka evcil hayvan varsa kedinize temas etmesini ve onu rahatsız etmesini engelleyin. Anestezinin etkisi geçince azıcık su ve mama verin. Çok fazla miktarda vermemeye ekstra bir özen göstermeniz gerek.

İyileşme sürecinde kedinizin yanına bir tuvalet koymayı da unutmayın deriz. Kedi kumu yerine parçalanmış halde olan bir kağıdı tercih edin. Her tuvalet sonrasında kağıtları temizleyin. Bunun sonucunda toz, dışkı, kir ya da idrar artıklarını kedinizin yanından almış olursunuz. Böylece kediniz sağlığına çok daha çabuk bir biçimde kavuşacak demektir. Ona sevginizi de hissettirmeyi unutmayın.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.