Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Kediler Çikolata Yiyebilir Mi?

Abone Ol 
Kediler Çikolata Yiyebilir Mi?
3430.00₺

2078.89₺

N&D Düşük Tahıllı Somonlu Kısırlaştırılmış Kedi Maması 10 kg

Ürünü İncele
3910.00₺

3491.00₺

Royal Canin Sterilised 37 Kısırlaştırılmış Kedi Maması 15 kg

Ürünü İncele
1900.50₺

1235.89₺

Felicia Somonlu Az Tahıllı Kısır Kedi Maması 12 kg

Ürünü İncele
2898.50₺

1920.10₺

Pro Plan Sterilised Somon Balıklı Kısır Kedi Maması 10 kg

Ürünü İncele

Kediler çikolata yiyebilir mi sorusunun cevabı, evcil kedi sahipleri tarafından merak ediliyor. İnsanların çoğu çikolatayı sever. Çok sevdiğimiz bir şeyi kedi dostumuz ile paylaşmak isteyebiliriz. Ancak bunun doğru olup olmadığını araştırmak önemlidir. Çünkü insanlar için sağlıklı olan ve kediler için problemlere ve hatta potansiyel olarak ölümcül zehirlenmelere sebep olabilecek birçok yiyecek var. Peki, kedilere çikolata verilir mi?

Kediler Çikolata Yiyebilir Mi? Yiyemez Mi?

Kediler Çikolata Yiyebilir Mi?

Kediler çikolata yiyebilir mi açıklayalım. Öncelikle şunu söylemekte yarar var: Kedilerin temel beslenmesi kedi maması olmalıdır. Kediye atıştırmalık sunulacak ise kedi ödül maması tercih edilebilir. Kedi dostlarımız tatlı tadı algılamazlar. Ulaşabilecekleri bir yerde bırakırsak, özellikle meraktan sıvı veya katı çikolatayı yalarlar veya kemirirler.

Çikolata, sinir sistemlerini uyararak kediler için zehirli olan ve vücutlarından çok yavaş atılan teobromin adı verilen bir metilksantin maddesi içerir. Tabii ki zehirlenme derecesi, tüketilen miktara, kedinin büyüklüğüne ve yutulan çikolatanın türüne bağlı olacaktır. Kakao içeriği ne kadar yüksek olursa, o kadar fazla teobromin olacaktır.

Öte yandan çikolata, başka bir metilksantin olan kafeini, kedi beslenmesinde olmaması gereken yüksek miktarda şekeri ve tavsiye edilmeyen yağları da barındırır. Süt de bulunduran çikolata, kediler için zararlı bir besindir. Kediler bu maddeleri bizim yaptığımız gibi metabolize etmezler. Dolayısıyla zehirlenme, sindirim rahatsızlığı veya alerjik reaksiyondan muzdarip olabilirler.

Çikolatada yer alan kakao dışında diğer bileşenlerin de varlığı düşünüldüğü zaman, bu besinin kedilere verilmemesi çok önemlidir.

Kedim Çikolata Yedi, Ne Olur?

Kediler çikolata yiyebilir mi açıkladık. Öyleyse, kediniz çikolata yerse ne olur? Kedi için zararlı etkiler, yenen çikolatanın türüne, miktarına, özelliklerine ve veteriner bakımı için geçen süreye bağlı olacaktır. Genelde çikolata tüketen kediler kendilerini kötü hissederler. Kusma ve ishal gibi problemler ortaya çıkabilir. Belirtiler, çikolata yutulduktan birkaç saat sonra görülebilir. Bir gün boyunca devam edebilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kedilerde Görülen Hastalıklar

Ancak, kedilerin yüksek miktarda çikolata tüketmeleri durumunda ciddi zehirlenmeler olabilir. Bu durumda semptomlar genellikle sinir ve kalp sistemlerini etkiler. Böylece kedi nöbetler, titreme, koordinasyon bozukluğu, taşikardi, ishal, sinirlilik ve nefes alma sorunları yaşayacaktır. Hayvan vücut ağırlığının kilogramı başına 80-200 mg teobromin tüketirse çikolata zehirlenmesi ölümcül olabilir.

Kediniz çikolata yerse ve yukarıdaki belirtiler ortaya çıktıysa, zaman kaybetmeden veteriner desteği almalısınız.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.