Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Kediler Yavrularını Ne Zaman Terk Eder?

Abone Ol 
Kediler Yavrularını Ne Zaman Terk Eder?
3430.00₺

2040.55₺

N&D Düşük Tahıllı Somonlu Kısırlaştırılmış Kedi Maması 10 kg

Ürünü İncele
4905.00₺

2745.55₺

N&D Tahılsız Tavuklu ve Narlı Kısırlaştırılmış Kedi Maması 10 kg

Ürünü İncele
2090.41₺

1703.78₺

Pro Plan Adult Tavuklu Yetişkin Kedi Maması 10 kg

Ürünü İncele
2898.50₺

1920.10₺

Pro Plan Sterilised Somon Balıklı Kısır Kedi Maması 10 kg

Ürünü İncele

Kediler yavrularını ne zaman terk eder? Pek çok kedi sahibi bu sorunun cevabını merak ediyor. Detaylar yazımızın devamında!

Kediler Yavrularını Ne Zaman Terk Eder? Süresi Nedir?

Kediler yavrularını ne zaman terk eder? Anne kediler, ortalama olarak 2 ya da 3 ay içerisinde yavrularını bırakabilirler. Kediler 2 aylığa ulaştıklarında bağımsız olan davranışları da zaman içerisinde artmaya başlar. Anne kedilerin yavrularını bırakma süresi her durumda değişebilen bir olaydır. Yavrular her ne kadar 2 aylığa ulaştıklarında anneden bağımsız olarak yaşamaya devam etseler de bazı kedilerde bu süre 4 aya kadar çıkabiliyor. Yavrular, ilk aylarda anne sütü ile beslendiklerinden dolayı her türlü davranışları annelerinden öğrenirler. Süt kesilme döneminde ise tamamen kendi başlarına hareket etmeye başlarlar.

Anne kedilerin yavrularını sütten kesme tarihi ile ilgili tam olarak bir süre vermek yanlış olacaktır. Ancak bu sütten kesme durumunun tamamen yavrunun fiziksel gelişimi ile alakalı olduğunu söyleyebilmemiz mümkün. Yavruların sütten kesildiği dönem, yavru kedilerin en kritik ve gelişim sürecinin değişebildiği bir dönem olarak bilinmektedir. Bu dönem içerisinde yavrular, annelerinden ya da kardeşlerinden ne öğrendiyse o öğrendiği şeyleri uygulayarak gelişim süreçlerini bir şekilde ilerletmeye çalışırlar. Genel olarak 4 ile 8 haftalık olan bu süreç, sütten kesilme evresi olarak bilinmektedir.

Yavru Kedilere Nasıl Bakılmalı?

Kediler yavrularını ne zaman terk eder diyenler için şu bilgilerden de söz edelim. Yavru kedilerin annelerinden ayrılma süresi tavsiye edilene göre yaklaşık olarak 3 aydır. Yavru kediler, henüz 2 aylık olduklarında her zaman anneleri ile beraber olmak isterler ve onlarla beraber vakit geçirmek isterler. Ayrıca yavrular 2 aylık olduklarında artık katı yiyecekler ve yavru kedi maması yiyebilir. Ancak bu katı yiyecekleri yavaş yavaş yemeye başlarlar. Yine de bu dönemde annelerinin yanında olmayı tercih ederler. Bu döneme yaklaştıkları zamanlarda artık bağımsız hareket edebilme kapasitesinde olduklarını kavrayabilirler ve olgunlaşmaya da başlamış olmuştur. Unutulmamalıdır ki yavru kediler ne kadar fazla sevgiye maruz kalırsa o kadar çabuk olgunlaştığını algılar ve ona göre harekete der.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kediler Kaç Sene Yaşar?

Eğer yavru kediler kendi başlarına uyuyor ve aynı zamanda sürekli oyun oynuyorlarsa olgunlaşma evresinde olduklarını söyleyebilmemiz mümkün. Yaklaşık olarak 3 aylık bir zaman dilimi geçtikten sonra yavrular artık bağımsızlığını kazanmış olur ve annelerinden de ayrılmaya hazır olmuş olurlar. Anne kedilerin vaktinden çok önce bir dönem içerisinde ayrılan ve henüz hiçbir şekilde anne sevgisi görmeyen yavru kediler, ileri zamanlarda oldukça yüksek bir oranda sevgi eksikliği hissederler ve sürekli ilgi ve sevgiye muhtaç olurlar. Bu durumun yanı sıra yavru kediler, eğer annelerinden erken ayrılıyorsa ilerleyen zamanlarda stresli bir dönemden geçebilirler.

Annelerin yavru kedileri bırakma sebepleri doğal süreçlerin yanı sıra farklı durum ve olaylardan da kaynaklı olabilmektedir. Kediler, annelik dönemine ulaştıkları zamanlarda biyolojik değişimlerin getirmiş olduğu birtakım farklı davranışlar sergileyebilmektedir. Çoğunluk olarak bu durum her ne kadar olumlu olsa da bazı durumlarda olumsuz durumların da olabilme ihtimali yüksektir. Anne kediler, doğum sonrasında yavrularını reddedebilir ve yalnız bırakabilirler. Bu her ne kadar olumsuz bir davranış olsa da maalesef ki karşılaşılan olaylardandır.

Yavru kedilerin sütten kesilme dönemi içerisinde, diğer dönemlere oranla hem bağışıklık sistemi daha zayıf hem de vücut dirençleri oldukça az olacağından dolayı beslenme ve uyku düzenlerine çok dikkate dilmesi gerekmektedir. Örneğin çeşitli besin değeri yüksek maddelerin yer aldığı mamalar tercih edilmeli ve su ihtiyacı da kesinlikle karşılanmalıdır.

Ayrıca kedi maması alırken dikkat etmeniz gereken pek çok şeyin bulunduğunu bilmeniz gerekmektedir. Kedileriniz henüz yavruluk döneminde olduğundan ve aynı zamanda oldukça hassas bir dönemden geçtiğinden dolayı seçmiş olacağınız kedi mamalarının yavru kedilere ve çeşitli hastalık ile temel ihtiyaçlarına uygun olmasına dikkat etmeniz gerekmektedir. Akdi takdirde yavru kedilerin hiçbir özelliği göz önünde bulundurulmaz ve rastgele bir mama seçimi yapılırsa, yavru kedilerin sağlıklı büyüme ve gelişimini yüksek bir oranda olumsuz yönde etkileyeceğinizi unutmamanız gerekmektedir. Bunu dışında uygulanan beslenme ve bakım rutinleri hiçbir şekilde ihmal edilmemeli ve düzenli olarak veteriner kontrolüne gidilmelidir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kediler Süt İçer Mi? Kediye Süt Verilir Mi?
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.