Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Kedilerde Diş Çıkarma Belirtileri Neler?

Abone Ol 
Kedilerde Diş Çıkarma Belirtileri Neler?
621.50₺

512.89₺

Purina Gourmet Gold Kıyılmış Tavuklu Konserve 85 gr 24 Adet

Ürünü İncele
1141.80₺

713.78₺

Pro Plan Senior Somonlu Yaşlı Kedi Maması 3 kg

Ürünü İncele
396.75₺

336.53₺

Royal Canin Digest Sensitive Gravy Kedi Yaş Maması 85 gr 12 Adet

Ürünü İncele
3430.00₺

2040.55₺

N&D Düşük Tahıllı Somonlu Kısırlaştırılmış Kedi Maması 10 kg

Ürünü İncele

Kedi sahibiyseniz kedilerde diş çıkarma belirtileri hakkında bilgili olmanız önemli. Kedilerde iki ila dört haftalıkken ilk dişler çıkmaya başlar. Bu dişler, kalıcı değildir ve zaman içerisinde dökülür. Kalıcı olan dişler ise ortalama 12 ila 16. haftada çıkmaya başlar ve kediler için sancılı bir süreç yaratabilir. Kalıcı ve geçici dişlerin çıkması için pek çok farklı belirtinin gözlemlenmesi mümkündür. Diş çıkarma dönemleri içerisinde farklı belirtiler ile kedilerin dişlerinin çıktığı anlaşılabilir. Özellikle de iştahsızlık ve ateş yapabilen diş değiştirme dönemleri, kedilerin ciddi rahatsızlık yaşamasına da neden olabilmektedir.

Kedilerde Diş Çıkarma Belirtileri Nelerdir?

Kedilerde diş çıkarma belirtileri neler? Kedilerin genellikle iki ila dört haftalıkken ilk dişlerini çıkarması mümkündür. İlerleyen haftalarda ise kedilerin köpek dişleri ve kalan tüm dişleri tamamlanabilir. Sonrasında ise bu kalıcı olmayan dişler zamanla dökülür ve kalıcı olan yeni dişler kendisini gösterir.

Diş çıkarma belirtileri arasında yer alan ateş ve iştahsızlık, kedilerin yaşadığı diş eti ağrısından kaynaklı olabilir. Kimi zaman dişler çıkarken ağız kokusu ve hafif kanamaların da gözlemlenmesi mümkündür. Bu tip belirtiler hem dişlerin ilk çıktığı dönemde hem de dişlerin değiştiği dönemde gözlemlenebilir.

Genel olarak diş etlerin hafif kanamanın, ağız kokusunun ve ateş ile iştahsızlığın gözlemlendiği diş çıkarma döneminde ayrıca diş etleri dikkatli şekilde incelendiği zaman diş etlerinde çıkan yeni dişlerin görülmesi mümkündür. Çıkan yeni dişlerin görülebildiği diş etleri genellikle kanar ve kedilerin diş etlerinin kanaması nedeniyle huzursuz olması da mümkündür.

Diş etlerinde ağrı görülebilir ancak kimi zaman diş etlerinde kaşınma da olduğu zaman kedinizin farklı alanları ısırmaya ve kemirmeye çalışması söz konusudur. Kedinizin dişlerinin kaşındığını genellikle farklı alanları ısırmaya çalışmasından anlamanız mümkün olabilecektir. Diş etlerinde görülen kaşıntı, yeni gelen dişin diş etlerinde yarattığı bir belirtidir.

Kedinizin ağız ve diş sağlığını desteklemek adına kedi diş macunu ve fırçaları kullanmanız çok önemlidir!

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Yavru Kedi İshali Nasıl Geçer?

Kedilerde Diş Değiştirme Dönemi Ne Zamandır?

Kedilerde diş çıkarma belirtileri hakkında bilgi verdikten sonra sevimli kedilerin diş değiştirme dönemlerinden söz edelim. Kediler ortalama 1 yaşına gelen kadar dişleri değişmeye devam eder. 12 – 16 haftalık dönemde dişlerin değişimi başlar ve 1 yaşına kadar kedilerde diş değişiminin devam etmesi söz konusu olabilir. Elbette bu süreç içerisinde kedilerin dişlerinin sağlıklı olması için pek çok besinin de yeterli düzeyde tüketilmesi gerekmektedir.

Kedilerin dişlerinin gerekli olan süre içerisinde çıkması, onların genel gelişimleri ile ilgili olabilir. Bu nedenle de kedinizin gelişiminin düzenli olması adına onu doğru gıdalar ile beslemeniz ve dişlerinin çıkmaya başladığı dönemde onun rahat etmesi adına diş kaşıma aparatları gibi farklı ürünlerin tercih edilmesi gerekebilir. Tercih edilecek olan bu ürünler sayesinde kedinizin diş çıkarma süreci içerisinde rahat edebilmesi mümkün olacaktır.

Kesici olan kalıcı dişler genellikle ilk çıkan dişlerdir ve ortalama 12 – 16 haftalık dönem içerisinde bu dişlerin kendisini göstermesi mümkündür. Ortalama 20 haftalık süreç içerisinde kendisini gösteren köpek dişlerinin ardından da kalan diğer tüm dişlerin değişimi 1 yaşına kadar devam edebilir. Kedilerin kalıcı dişlerinin tamamlanması ve eski dişlerinin dökülmesi uzun bir süreç olabilir ancak zamanla kedinizin de sizin de dökülen ve yenilenen kalıcı dişlere alışmanız mümkündür.

Kedilerde Diş Değiştirme Belirtileri Nelerdir?

Kedilerde diş çıkarma belirtileri, diş değiştirme dönemindeki belirtiler ile hemen hemen aynıdır. Kedilerin zaten mevcut olan dişlerinin düşmesi ile yeni ve kalıcı olan dişleri çıkar. Kalıcı olan bu dişler, kedilerin ömür boyu kullanacağı dişlerdir. Ömür boyu kullanılacak olan dişler, değiştiği zaman zarfı içerisinde kedilerin farklı belirtiler göstermesine neden olabilir. Örneğin kedilerde genellikle diş çıkarma ve diş değiştirme döneminde diş eti ağrısı gözlemlenir. Kedinizin diş eti ağrısından kaynaklı şekilde huzursuz ve hırçın olması mümkündür. Ayrıca kedinizin dişlerinin kaşınması da olasıdır. Düşen dişlerin yerine yeni gelen dişler, diş etlerinde kaşınmaya ve huzursuzluğa yol açabilecektir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Anlamlı, Komik ve En Güzel Kedi İsimleri!

Kedilerin diş değiştirme döneminde huzursuz olması elbette mümkündür ancak gösterebilecekleri bir diğer tepki de saldırganlık olabilir. Kediler genel anlamda saldırganlaşabilir ve sahipleri ile de soğuk bir ilişki kurabilir. Diş değiştirme dönemi içinde pek çok farklı belirti gösteren kediler hem sahiplerine hem de eve gelen diğer kişilere karşı saldırgan ve soğuk şekilde davranabilirler.

Diş değiştirme döneminde kedilerin gösterdiği bir diğer belirti ise genellikle iştahsızlıktır. Kediler, diş eti ağrıları nedeniyle yemek yemek istemezler. Yaşanan diş eti ağrısı nedeniyle yemek yemek istemeyen kedinizin ise bu dönemde de dengeli ve yeterli beslenmesi önemli olduğu için kedinizi mamasını yemeye teşvik etmeniz gerekmektedir.

İştahsızlığa ek olarak ayrıca kedilerin diş çıkarma ve diş değiştirme dönemlerinde ağız kokusuna da sahip olabilmesi mümkündür. Ağız kokusu genellikle kedilerin dişleri değişirken sıklıkla gözlemlenir. Özellikle de kedinizin aç olması ya da diş bakımına dikkat etmemeniz gibi pek çok koşulda dişlerin yenilenmesi ya da çıkması halinde ağız kokusunun oluşması mümkündür. Yeni dişler tamamen çıkana kadar da ağız kokusu gözlemlenebilecektir.

Ateş ve ayrıca kedilerin diş çıkarma ve diş değiştirme döneminde gösterdiği belirtiler arasında yer alır. Kimi zaman insanlarda da görülebilen ateş belirtisi, özellikle de diş çıkarma döneminde görülse bile diş değiştirme döneminde de kedilerin ateşli bir rahatsızlık yaşaması söz konusu olabilecektir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.