Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Kedilerde İştah Kaybı Nedenleri ve Belirtileri

Abone Ol 
Kedilerde İştah Kaybı Nedenleri ve Belirtileri
3024.89₺

1997.48₺

Pro Plan Sterilised Hindili Kısırlaştırılmış Kuru Kedi Maması 10+2 kg

Ürünü İncele
396.75₺

336.53₺

Royal Canin Digest Sensitive Gravy Kedi Yaş Maması 85 gr 12 Adet

Ürünü İncele
3910.00₺

3491.00₺

Royal Canin Sterilised 37 Kısırlaştırılmış Kedi Maması 15 kg

Ürünü İncele
2898.50₺

1920.10₺

Pro Plan Sterilised Somon Balıklı Kısır Kedi Maması 10 kg

Ürünü İncele

Kedilerde iştah kaybı anoreksi olarak isimlendirilmektedir. Anoreksi, günlük yaşamda yeme bozukluğu olarak bilinmektedir ve kedileri de etkilemektedir. Kedinin iştahında azalma ya da iştahın tamamen kaybolması gibi durumlar kimi zaman evcil dostlarımızda da görülebilmektedir.

Kedilerde İştah Kaybı Nedir?

kedilerde iştah kaybı

Kedilerde anoreksi, mama yiyememe ya da yemek istememe şeklinde kendini gösterebilir. Bu iki durum birbirinden farklıdır. Aynı şekilde bunların nedenleri de farklı olabilmektedir. Sonuç olarak kedilerde iştah kaybı durumunda kedinizin besin bileşenleri alımında ciddi bir azalma meydana gelebilir ve hatta besin alımı durabilir.

Nedenler ne olursa olsun kedinizin bu tarz bir rahatsızlıktan muzdarip olması, daha ciddi sorunları tetikleyebilir. Bu nedenle kedilerde anoreksi hızlı bir şekilde tedavi edilmeli ve bunu kontrol altında tutmak için çeşitli uygulamalar tercih edilmelidir.

Kedilerde İştah Kaybı Nedenleri Nelerdir?

İştah, beynin hipotalamus alanında yer alan açlık ile alakalı merkez tarafından yönetilmektedir. Açlık merkezi, genel olarak ağrı, hormonlar, heyecan, midenin dolgunluğu ve enfeksiyonlar gibi pek çok faktörden etkilenmektedir. Bu durum iştahın azalmasına ya da tam anlamıyla durmasına sebep olabilir. Kedilerde iştah kaybı sebepleri şunları içerir:

  • Mide ve bağırsak sorunları
  • Akut ya da kronik ağrılı sorunların varlığı
  • Aşırı sıcak ortam
  • Çene kemiklerinde olası sorunlar
  • Ağız ve boğaz bölümünde lokalize problemler
  • Diş ve eti sorunları
  • Bazı ilaçlara bağlı şekilde gelişen yan etkiler
  • Sistemik hastalıklar
  • Koku alamama
  • Yemeği beğenmeme
  • Eve yeni bir evcil hayvan alınması
  • Aileye birinin dahil olması ya da aileden birinin ayrılması
  • Sevdiği kişiden ayrı kalmak
  • Yaşam alanında meydana gelen değişimler
  • Stres
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  British Kedi Irkı Hakkında 6 Önemli Bilgi

Kedilerde İştah Kaybı Belirtileri Nelerdir?

Kedilerde iştah kaybı söz konusu olduğunda yemek yememeye bağlı olarak gelişen ilk durumlardan biri kilo kaybı olmaktadır. Eğer kediniz istediği halde mama yiyemiyorsa, altta yatan sebebe bağlı olarak halsizlik, ağrı, ateş ve isteksizlik gibi diğer semptomlar da görülebilir.

Asıl sorun, sevimli dostunuzun kedi maması tadını beğenmemesi ise kedi mama kabı devirme, mama kabının başında bekleme, peşinizde dolaşma gibi davranışlar da görülebilir.

Kedinizin diyabet sorunları varsa aç kalmaya bağlı şekilde şeker seviyelerinde oynama olabilir. Bu durum ise keyifsizlik, halsizlik ya da koma gibi semptomlara neden olabilir. Kedinize insülin tedavisi yapılıyor ise mama yemediği zaman insülin uygulaması da gerçekleştirilmemelidir.

Kedilerde iştah kaybı durumunda sizin gözlemleyebileceğiniz belirtiler dışında veterinerin saptayacağı belirtiler de olabilir. Veteriner tarafından yapılacak olan tetkikler neticesinde immunite sorunları, sistemik bozukluklar, kaslarda aşırı zayıflık veya kansızlık gibi problemler de ortaya çıkabilir.

Belirtiler her ne olursa olsun evcil dostunuzun kuru kedi maması veya konserve kedi maması yemediğini fark ettiğiniz zaman en çok iki gün içinde onu veterinere götürmenizde yarar vardır. Mama yememesine rağmen neşesi yerinde ise birkaç mama değişikliği yapmanız ya da ona ödül kedi maması sunmanız da gerekebilir.

Kedilerde İştah Kaybı Tedavisi Nasıldır?

Kedilerde iştah kaybı için en önemli yöntemlerden birisi mama değişikliğidir. Yaş kedi maması veya kuru mamaları değiştirerek, kedinizin damak tadına hitap eden bir ürünü tatmasını ve tüketmesini sağlayabilirsiniz. Daha lezzetli mamaları kediler büyük bir iştahla tüketirler. Bu nedenle lezzet açısından yoğun olan açık kedi maması, kuru mama veya yaş mamalar tercih etmenizde fayda vardır.

Ayrıca, veterinerin tavsiyesine göre iştah merkezini uyaran mamalardan da ona sunabilirsiniz. Eğer kediniz sağlık problemleri nedeniyle özel bir diyet uygulaması gerekiyorsa, yeme alışkanlığını geri kazandıktan sonra ona yemesi gereken mamalar sunulabilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kedilerde İshal ve Belirtileri

Kedilerde iştah kaybı psikolojik nedenlerden dolayı kaynaklanıyor ise ilk olarak altta yatan sebebin tespit edilmesi gerekir. Bu sayede kedinin normal yeme düzenine geri dönmesi sağlanabilecek ve kediniz sağlıklı bir şekilde beslenmeye devam edebilecektir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.