Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Kedilerde Tüy Dökülmesi Nedenleri Nelerdir?

Abone Ol 
Kedilerde Tüy Dökülmesi Nedenleri Nelerdir?
786.72₺

571.55₺

N&D Düşük Tahıllı Balıklı Portakallı Yetişkin Kedi Maması 1.5 kg

Ürünü İncele
651.21₺

369.50₺

Pro Plan Delicate Kuzu Etli Yetişkin Seçici Kedi Maması 1,5 kg

Ürünü İncele
1900.38₺

1590.55₺

Pro Plan Adult Tavuklu Yetişkin Kedi Maması 10 kg

Ürünü İncele
2749.90₺

1865.55₺

Pro Plan Sterilised Hindili Kısırlaştırılmış Kuru Kedi Maması 10+2 kg

Ürünü İncele

Kedilerde tüy dökülmesi bazı kedilerde sıklıkla görülen bir durumdur. Bu, kedilerde alopesi olarak da bilinir. Hem psikolojik hem de fiziksel nedenlerden kaynaklanabilir. Kedinizde tüy dökülmesi varsa bunun olası nedenlerini analiz etmek önemlidir.

Kedilerde Tüy Dökülmesi Nedenleri

Kedilerde Tüy Dökülmesi

Kedilerde mevsimsel olarak da tüy dökümü gerçekleşmektedir. Bu normal kabul edilmektedir. Mevsimsel dökülme dışında gerçekleşen tüy dökülmesi, ciddi bir sağlık sorununun habercisi olabilir. Bundan dolayı kedilerde tüy dökülmesi nedenleri tespit edilmeli ve gerekli önlemler alınmalıdır.

Kedinizde tüy dökülmesi sorunu uzun sürüyorsa, onu bir veterinere götürmekte yarar var. Şimdi bu sorunun olası nedenlerine göz atalım:

1. Kedilerde Stres ve Kaygı

Stres, kedi dostlarımızda tüy dökülmesinin en yaygın sebeplerinden biridir. Aynı zamanda teşhis edilmesi de zor bir durumdur. Belki kediniz için stres yaratan bir durum vardır ve siz bunu fark etmemişsinizdir.

Bir hareket, evdeki herhangi bir değişiklik, sahibin uzun süre eve gelmemesi, kedinizle ilgilenmemeniz, eve yeni bir evcil hayvan gelmesi, fiziksel egzersiz eksikliği gibi çeşitli durumlar, kedinizin gergin ve huzursuz hissetmesine yol açabilir.

Stresin bir sonucu olarak kedinizde davranış değişiklikleri olabilir. Buna ek olarak tüy dökülmesi de yaşanabilir. Tüy dökülmesiyle birlikte kedinin cildinde kaşıntı ve döküntü de görülebilir. Kedinizde tüy dökülmesi ve cildinde çeşitli problemler görüyorsanız onu bir veterinere kontrol ettirmelisiniz. Kedi deri ve tüy bakım ürünleri kullanarak, evcil hayvan dostunuzun cilt sağlığını teşvik edebilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kedi Yavrusu Bakımı Hakkında İpuçları

2. Kedilerde Dengesiz Beslenme

İnsanlarda olduğu gibi kedilerde de beslenmenin önemi oldukça fazla. Kaliteli kedi mamaları ile beslenmek, kedinin genel vücut sağlığını teşvik ettiği gibi aynı zamanda tüy sağlını da teşvik eder.

Kediler, gereksinim duydukları bütün temel besinleri sağlayan, kaliteli protein açısından yoğun olan kedi mamaları tüketmeliler. Kedinizin beslenme düzeni bazı besin bileşenleri bakımından yoksun ise sağlığı ve tüyleri riske girebilir. Bunun sonucunda kedilerde tüy dökülmesi meydana gelebilir.

Kedinizin pürüzlü, donuk ve aşırı dökülen tüyleri varsa, bunun sebebi evcil hayvandaki beslenme yetersizliği olabilir. Bu nedenle kedinize kaliteli, besleyici, protein açısından zengin olan kuru kedi maması, yaş kedi maması ve ödül kedi maması sunmalısınız.

3. Toksik Maddelerin ya da İlaçların Alınması

Veterinere danışmadan, kedinize asla ilaç ya da gıda takviyesi vermemelisiniz. Aynı zamanda, kedinizin kendisini kötü hissetmesine yol açabilecek yiyecek ve bitkiler vermekten de kaçınmalısınız. Bazı ilaçların ve toksik gıdaların kedilerde tüy dökülmesi yaptığını hatırlatırız.

4. Kedilerde Parazit

Kediniz aşırı kaşınıyor ve tüylerinde de anormal dökülmeler var ise kedi dostunuzda parazit problemi olabilir. Genellikle kene ve pire gibi parazitler, kedilerin tüy ve deri sağlığına zarar vermektedir.

Dış parazitlerin neden olduğu ısırıklar ise kedilerde kaşıntı yapmaktadır. Bunun için veterinerin önereceği ilaçları kullanmalı ve kedinizin tüy temizliğine dikkat etmelisiniz. Düzenli olarak kedi fırçası ile tüylerini tımar etmeyi ihmal etmemelisiniz.

5. Kedilerde Cilt Alerjisi ve Dermatit

İnsanlar gibi kedilerin de çeşitli durumlara karşı alerjileri olabilir. Özellikle toz akarları ve polenler, kedilerin cilt alerjisi geliştirmelerine sebep olabilir. Kedilerde en sık görülen cilt problemleri arasında deride soyulma ve yoğun kaşıntıya yol açan dermatit yer almaktadır. Bu tarz durumlarda kedi çok kaşınarak derisine zarar verebilir. Bu gelişme ise kedilerde tüy dökülmesini teşvik edebilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Balinese Kedi Irkı Bakımı Nasıl Olmalı?

6. Kedilerde Cilt Enfeksiyonu

Kedilerde tüy dökülmesi sebepleri söz konusu olduğunda cilt enfeksiyonu da bu faktörler arasında yer alır. Kedinizin tüyleri yoğun olarak dökülüyorsa, kediniz tüy köklerini zayıflatan bir enfeksiyondan muzdarip olabilir. Bu enfeksiyonlardan en yaygın olanı kedi dermatofitozu olmaktadır.

Bu son derece bulaşıcı bir mantar türüdür. Enfeksiyonların bir sonucu olarak kedinin tüyleri bundan olumsuz anlamda etkilenebilir. Hatta kedinizin vücudunun bazı bölümlerinde kellik durumu ortaya çıkabilir.

7. Kedilerde Hormonal Problemler

Bazen kedilerde tüy dökülmesinin sebebi endokrin sistemlerdeki bazı değişiklikler ya da işlev bozukluklarıdır. Örneğin kedinin kısırlaştırılmasından sonra oluşan hormonal değişimler, onda tüy kaybını tetikleyebilir.

8. Teşhis Edilmemiş Hastalıklar

Tedavi edilmeyen bazı böbrek rahatsızlıkları ve çeşitli tümörler de kedinin tüy sağlığını olumsuz anlamda etkileyebilir. Bu tarz rahatsızlıkların varlığı ilk etapta tüylerde cansızlık ve matlaşma şeklinde kendini gösterir. İlerleyen dönemde ise kedilerde tüy dökülmesi durumu meydana gelebilir. Bu yüzden, kedinizin tüylerinde herhangi bir değişiklik fark ederseniz onu veterinere kontrol ettirmenize yarar vardır.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.