Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

İlkbaharda Kedi Bakımı Nasıl Olmalı?

Abone Ol 
İlkbaharda Kedi Bakımı Nasıl Olmalı?
2090.41₺

1703.78₺

Pro Plan Adult Tavuklu Yetişkin Kedi Maması 10 kg

Ürünü İncele
1900.50₺

1304.55₺

Felicia Somonlu Az Tahıllı Kısır Kedi Maması 12 kg

Ürünü İncele
1989.00₺

1275.55₺

Felicia Az Tahıllı Sterilised Tavuklu HypoAllergenic Kedi Maması 12 kg

Ürünü İncele
3430.00₺

2036.89₺

N&D Düşük Tahıllı Somonlu Kısırlaştırılmış Kedi Maması 10 kg

Ürünü İncele

İlkbaharda kedi bakımı büyük bir dikkat gerektirir. Sevimli tüylü vücutları ve eğlenceli davranışları ile kediler, iyi bir ev arkadaşıdır. Evlere neşe getiren kedilerin bakımı belli bir sorumluluk gerektirir. Bu sorumluluğu taşıyabilmek için kedilere mutlu ve sağlıklı bir hayat sunmanın yolları bilinmelidir.

Kedi bakımı için kedilerin ihtiyaçlarının doğru bir şekilde bilinmesi ile hayvanın gereksinimleri eksiksiz bir şekilde karşılanabilir. Kedi beslerken tüy bakımı, sıvı alımı, beslenme ihtiyacı, egzersiz ihtiyacı, ağız ve diş bakımı gibi pek çok unsura dikkat edilmesi gerekir. Mevsim geçişlerinde de bazı açılardan kedilerin özel ihtiyaçları olması mümkündür. Bu yazımızda ilkbaharda kedi bakımı ile ilgili ayrıntıları sizlere açıklıyoruz.

İlkbaharda Kedi Bakımı: Kedi Tüy Bakımı

İlkbaharda Kedi Bakımı

Kedilerin tüy dökmesi tamamen normal fizyolojik bir süreçtir. İnsanlarda saç dökülmesi olduğu gibi kediler de her gün bir miktar tüy döker. Mevsim geçişlerinin yaşandığı ilkbahar ve sonbahar aylarında tüy dökülmesinde artış gözlenir. Bu tüy dökülmesi ile gelen yaz günleri için hazırlık yapılır. Kışa göre daha ince yapılı tüyler çıkarak yazın sıcağından korunmaları sağlanır.

İlkbahardaki tüy dökülme sürecinde kedilerin tüyleri daha fazla bakım ister. Bu bakım ile kedilerin tüy ve deri sağlıkları korunur. Kedilerin tüy bakımı yapılırken kedilerin sağlığı ve güvenliği için uygun olan ürünler tercih edilmesi gerekir. Bunun yanı sıra tüylerin uzunluğuna göre tıraş işlemi de yapılmalıdır.

Tıraş işlemi dört ayda bir tekrar edilmelidir. Daha bakımlı ve sağlıklı tüyler için tarama işlemine de özen gösterilmelidir. Bunun için kedilerin tüy yapısına uygun bir tarak veya fırça kullanılmalıdır. Bu şekilde tüy tarama işlemi her gün düzenli olarak yapılmalıdır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Snowshoe Kedi Irkı Fiziksel Özellikleri ve Bakımı

İlkbaharda Kedi Bakımı: Kedi Sıvı Alımı

Kedi sahiplerinin başlıca endişelerinden biri kedilerinin az veya çok su içmesidir. Kedilerin olması gerekenden az veya daha fazla su içmesi iyi bir durum değildir. Kedilerin vücutlarının ihtiyaç duyduğu belli bir su miktarı vardır.

Yetersiz miktarda sıvı tüketildiğinde pek çok vücut fonksiyonunda sorun meydana gelir. Fazla su tüketimi ise diyabet ve böbrek rahatsızlıkları gibi sorunlardan kaynaklanabilir. Bu nedenle kedilerin ideal düzeyde su tüketmesi gerekir. Kedilerin tüketmesi gereken su miktarı mevsimden mevsime değişiklik gösterebilir. İlkbahar ve yaz aylarında sıcak hava nedeniyle kedilerin sıvı ihtiyacı artar.

Kedilerin günlük ortalama 110 ml sıvı tüketmesi gerekir. Yaş, sağlık, aktivite düzeyi ve mevsime göre bu miktar değişebilir. Tüketilen besinlerin sıvı düzeyi de sıvı ihtiyacını etkiler. Yaş mamaların içerisinde kuru mamalara göre daha çok sıvı olduğu için yaş mama ile beslenen kedilerin sıvı ihtiyacı daha düşük olur.

İlkbaharda kedilerin yeteri kadar sıvı alması için öncelikle su kaplarının düzenli olarak temizlenmesi gerekir. Kediler titiz canlılar oldukları için kirli gördükleri su kabından su içmek istemeyebilirler. Suyun taze ve temiz olması da önemlidir. Kedilerin su kabı, kolay ulaşabilecekleri sessiz ve sakin bir yerde olmalıdır. Uzun saatler boyunca evden uzakta kalıyorsanız; otomatik kedi su pınarı tercih ederek, siz evde yokken de kedinizin su tüketmesini sağlayabilirsiniz.

İlkbaharda Kedi Bakımı: Kedi Beslenme İhtiyacı

İlkbaharda Kedi Bakımı

İlkbaharda kedilerin iştahı azalır ve metabolizması sıcaklık artışından etkilenir. Bu mevsimde kedilerin yeteri kadar besin tüketmeleri için beslenme düzenlerinde değişiklik yapılmalıdır. İştahı azalan kedilerin porsiyonları küçültülmelidir. Öğün sayısı da arttırılarak daha az ve daha sık olacak bir beslenme düzeni uygulanmalıdır.

İlkbaharda kedi beslenme ihtiyacının karşılanması için mama seçimine de özen gösterilmelidir. Bunun için kedinin ihtiyaç duyduğu bileşenleri içeren ve protein oranı yüksek olan kaliteli bir kuru mama tercih edilmelidir. Kuru mama dışında yaş mama ve kedilerin tüketimi için uygun olan taze sebzeler ile de beslenmeleri desteklenmelidir. Bu sayede kedilerin bu geçiş mevsimini daha sağlıklı ve enerjik bir şekilde atlatması sağlanabilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  12 Maddede Apartman Yaşamına Uygun Kedi Irkları

İlkbaharda Kedi Bakımı: Kedi Egzersiz İhtiyacı

Pek çok insana göre kediler, çoğu zaman uyuklayan tembel canlılardır. Bu düşünce nedeniyle kedilerin egzersiz ihtiyacı genelde görmezden gelinir. Halbuki kedilerin fiziksel ve zihinsel sağlıkları için yeteri kadar egzersiz yapmaları gerekir. İlkbaharda da egzersiz ihtiyaçları uygun şekilde tamamlanmalıdır.

Yavru kedilerin egzersiz ihtiyaçları, yetişkin ve yaşlı kedilere göre daha yüksektir. Günlük olarak ortalama 1,5 saat egzersize ihtiyaç duyarlar. Genç ve sağlıklı vücutları ile bitmeyen enerjilerini sonuna kadar harcarlar. Yavru kedilerin egzersiz ihtiyacının karşılanması için gün içerisinde aralıklarla egzersiz yaptırılabilir. Yavru kediler ile egzersiz yapılması ve oyun oynanması ile aradaki bağ da geliştirilebilir.

Yetişkin kedilerin günlük egzersiz ihtiyacı çeşitli faktörlere göre değişiklik göstermekle beraber yaklaşık 30 dakikadır. Yetişkin kediler, uzun egzersizlerin yerine kısa egzersizleri tercih ettiği için bu süre gün içerisinde parça parça tamamlanabilir. Egzersiz yaparken kedilerin sevdikleri oyuncakların kullanılması ve sevdikleri oyunların oynanması ile kaliteli bir egzersiz yapılabilir.

Yaşlı kedilerin egzersiz ihtiyacı, sağlıkları nedeniyle çok daha kısa bir süredir. Günlük 15 dakikalık bir egzersiz çoğunlukla onlar için yeterlidir. Bu egzersiz süreci gün içerisinde farkı zamanlarda egzersiz yapılarak tamamlanmalıdır. Egzersiz sırasında daha hafif hareketler ve oyunlar tercih edilmelidir.

İlkbaharda Kedi Ağız ve Diş Bakımı

Kedilerin ağız ve diş bakımı çoğu kişi tarafından ihmal edilmesine rağmen kedi sağlığı üzerinde büyük bir etkisi vardır. Sindirim ağızda başladığı için sindirim sistemi üzerinde de etkilidir. Bu nedenle düzenli olarak ağız ve diş bakımı yapılmasına özen gösterilmelidir. Ağız ve diş bakımı ilkbaharda da aynı şekilde özenle yapılmalıdır.

Kedilerin dişlerinin düzenli olarak fırçalanması gerekir. Bu sayede diş çürükleri, tartar ve bakteri oluşumu gibi pek çok sorun önlenebilir. Diş fırçalandıktan sonra diş etlerine nazikçe masaj yapılarak kan dolaşımının hızlanması sağlanmalıdır. Diş sağlığını destekleyen mamalar da bu süreçte isteğe göre tercih edilebilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kedilerde Stres Nedenleri Nelerdir?

İlkbaharda Kedi Bakımında Nelere Dikkat Edilmeli?

İlkbaharda kedi bakımında mevsim geçişi nedeniyle meydana gelen değişikliklere dikkat edilmesi gerekir. İlk olarak mevsim geçişlerinde kedilerin tüy bakımına özen gösterilmelidir. Kedilerin tüyleri her gün düzenli olarak fırçalanmalıdır. Bu sayede süreç sonunda daha sağlıklı tüylere ve deriye kavuşmak mümkün olur. Ayrıca tüy dökülmesi de tüylerin taranması ile azaltılır.

İkinci olarak sıcak havalar gelirken kedilerin su ihtiyacının yeterli düzeyde karşılanmasıdır. Kedilerin yeteri kadar su tüketebilmeleri için her gün taze ve temiz suya erişimleri olduğundan emin olunmalıdır. Yeteri kadar su tüketilmediğinde dehidrasyona bağlı olarak vücudun pek çok fonksiyonu etkilenirken çeşitli sağlık sorunlarının meydana gelmesi de mümkündür.

Geçiş döneminde kedilerin vücutlarının ihtiyaç duyduğu besinleri karşılamalarını sağlayacak kadar gıda tüketmeleri de önemlidir. Bu dönemde besin içeriği yüksek ve besleyici mamaların tercih edilmesi daha sağlıklı olacaktır. Bu mamalar ile iştahı azalan kedilerin daha kaliteli beslenerek vücut ihtiyaçlarını karşılamaları mümkün olur.

İlkbaharda kedilerin egzersizleri hava çok sıcakken yapılmamalıdır. Kedilerin bulunduğu ortamın sıcaklığın aşırı yüksek olmamasına da dikkat edilmelidir. Yoğun egzersiz nedeniyle kedilerin olumsuz etkilenmemeleri için egzersizler parça parça yapılmalıdır. Farklı yaşlardaki kedilerin ihtiyaçlarına dikkat edilerek egzersiz süresine karar verilmelidir. Sağlık faktörünün değerlendirilmesi de ihmal edilmemelidir.

Son olarak ağız, diş, kulak, göz ve pati bakımı görmezden gelinmemelidir. Kulak ve göz çevresi her gün nemli bir bezle temizlenerek hijyen sorunları önlenmelidir. Pati boşlukları kontrol edilmeli ve temizlenmelidir. Düzenli olarak ağız ve diş bakımı yapılmalıdır.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.