Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Kedilerde Zayıflama Yolları Nelerdir?

Abone Ol 
Kedilerde Zayıflama Yolları Nelerdir?
621.50₺

512.89₺

Purina Gourmet Gold Kıyılmış Tavuklu Konserve 85 gr 24 Adet

Ürünü İncele
786.72₺

580.89₺

N&D Düşük Tahıllı Balıklı Portakallı Yetişkin Kedi Maması 1.5 kg

Ürünü İncele
1300.99₺

945.89₺

N&D Quinoa Urinary Ördek Aromalı İdrar Yolları Destekleyici Yetişkin Kedi Maması 1,5 kg

Ürünü İncele
4905.00₺

2965.89₺

N&D Tahılsız Tavuklu ve Narlı Kısırlaştırılmış Kedi Maması 10 kg

Ürünü İncele

Kilolu bir kediniz varsa kedilerde zayıflama yolları bilinmelidir. Sağlıklı kiloya sahip olan bütün evcil hayvanlar çok daha mutlu ve enerjik olurlar. Genel olarak normal ağırlığın yüzde yirmisinden fazlası kedinin obezite olduğunu işaret eder. Bu durum evcil kedilerde daha sık görülür ve genellikle beslenme bozukluğundan kaynaklanır. Ayrıca kedilerde kilo sorunu önlenebilir ve kontrol altına alınabilir.

Kedilerde Sağlıklı Kilo Neden Önemli?

Kedilerde Zayıflama Yolları

Kedilerde zayıflama yolları öncesinde, sağlıklı kilonun neden kediler için önemli olduğundan söz edelim. Obezite, bütün evcil hayvanların yaşam kalitesini düşürür. Kilo sorunu yaşayan kediler, aileleri ve diğer evcil hayvanlar ile fiziksel etkileşime girmekte zorlanırlar. Bununla beraber çok daha az enerjik ve daha az oyuncu olurlar. Bu da kedilerin ruh halinin de olumsuz anlamda etkilenmesine sebebiyet verir. Aşırı kilo, kedide başka hastalıkların ortaya çıkmasına da zemin hazırlar. Bunlar arasında dikkat çekenler:

  • Kanser çeşitleri
  • Kabızlık ve şişkinlik
  • Cilt enfeksiyonu
  • Bağışıklık fonksiyonunun azalması
  • Nefes alma problemleri
  • Diyabet
  • Kronik iltihap
  • Yüksek tansiyon
  • Kalp hastalığı
  • Üriner rahatsızlıklar
  • Artrit

Kedilerde Obezite Sebepleri Nelerdir?

Kedilerde Zayıflama Yolları

Kedilerde zayıflama yolları doğru bir şekilde uygulanabilmesi için ilk olarak kedinin neden kilo sorunu yaşadığı net olarak tespit edilmelidir. İnsanlarda olduğu gibi evcil hayvanlarda da obezitenin bazı temel nedenleri bulunmaktadır. Aynı şekilde obeziteye katkıda bulunan bazı faktörler de yer almaktadır. Sebepler her daim beslenme konusu kadar basit olmamaktadır. Bir kilo verme programına başlamadan evvel, kedideki kilo sorununun nedenleri belirlenmelidir. Kedilerde obezite sebepleri genel olarak şunları kapsamaktadır:

  • Ağrı
  • Stres
  • Diyabet
  • Bazı ilaçların kullanımı
  • Cushing hastalığı
  • Hipotiroidizm
  • Kısırlaştırma
  • Sağlıksız beslenme alışkanlıkları
  • Hareketsiz yaşam tarzı
  • Genetik faktörler
  • Aşırı mama tüketimi
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kedilerde Kalça Displazisi Nedir?

Kedilerde Zayıflama Yolları

Bir kedi için zayıflama programı uygulamak, genellikle çok yönlü bir yaklaşımı içerir. Ve elbette veteriner hekimler eşliğinde uygulanmalıdır. Sağlıklı bir plan, herhangi bir hızlı çözüm sağlamaz. Ancak kedinizin zaman içinde doğru bir şekilde kilo vermesi, çeşitli tedbirler ve yaşam tarzı değişiklikleri ile söz konusu olabilecektir. Kedilerde zayıflama yolları şu şekilde sıralanabilir:

1. Altta Yatan Tıbbi Durumları Tespit Edin

Herhangi bir kilo verme yolculuğunun en önemli aşaması, ilk olarak kedinin kilo almasına yol açan nedenleri tespit etmektir. Buna sebebiyet veren bir sağlık problemi var ise tespit edilmeli ve kedinin tedavi olması sağlanmalıdır.

2. Veterinerlerin Tavsiyesine Uyun

Kedilerde zayıflama yolları hakkında veterinerden tavsiye almalısınız. Kedinizin birkaç kilo aldığını fark etmemiş olabilirsiniz. Veteriner muayeneleri sırasında kedinizin kilo aldığı açık bir şekilde belli olacaktır. Kedinizin kilo almasının altında yatan herhangi bir sağlık sorunu bulunmuyor ise veteriner, beslenme ve egzersizlerle ilgili çeşitli tavsiyelerde bulunacaktır.

3. Kedinizi Neyle Beslediğinizi Bilin

Kedi maması kaliteleri, markaya göre değişiklik gösterir. Bazı kedi mamalarında gereksiz yere eklenmiş şeker gibi şişmanlatıcı bileşenler yer alır. Aynı şekilde kimi kedi mamalarının da yağ oranı bir hayli yüksektir. Kedinize sunacağınız kuru kedi maması ve yaş kedi maması, mutlaka tam ve dengeli olmalıdır. Kalorisi yüksek olan kedi mamalarından kaçınmanız, kedinizin yok yere kilo almasını önleyecektir.

Konserve kedi maması kalorisi, kuru mamalara oranla daha düşük olur. Bu ürünler bol miktarda su barındırır. Kedinizin sindirim sistemini teşvik eden konserve mamalar, kedinin damak tadına da hitap eder. Bundan dolayı kedinizin beslenme düzenine mutlaka yaş mamaları da eklemelisiniz. Bazı kedi sahipleri yaş ve kuru mamayı karıştırarak evcil hayvanlarına sunar. Eğer kediniz böyle bir kombinasyondan hoşlanıyorsa, ona karışım şeklinde de mamalar verebilirsiniz. Önemli olan ise mamaların yağ ve şeker açısından yoğun olmamaları, besin bileşenlerini dengeli ve yeterli düzeyde barındırmalarıdır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kedi Tuvalet Kokusu Önleme Yolları Nelerdir?

4. Kedinizin Mama Tüketimini Kontrol Altına Alın

Kedilerde zayıflama yolları arasında bir diğer önemli husus ise mama tüketim miktarının kontrol altına alınmasıdır. Kedilerin aşırı kilolu olmalarının en yaygın nedenlerinden biri de aşırı beslenmeleridir. Günlük porsiyonların büyük miktarlar içermesi, kedinin kilo almasına zemin hazırlar. Bu nedenle kedi mama kabı içine ölçülü bir şekilde mama ilave etmeniz, evcil dostunuzun aşırı kilo almasını önleyecektir.

5. Daha Fazla Egzersize Odaklanın

Kedilerde kalori alımını takip etmenin ve kaliteli beslenmenin yanı sıra, kedinizin sağlıklı bir kiloda olması adına egzersiz yapması da önemli bir ayrıntıdır. Kedinizi her daim dışarı çıkarmaya fırsatınız olmasa bile hareket etmesini sağlayabilirsiniz. Bunun için kedinize çeşitli kedi oyuncakları ve kedi tırmalama tahtası sunabilirsiniz.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.