Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Köpek Fobileri Nelerdir?

Abone Ol 
Köpek Fobileri Nelerdir?

Köpek fobileri, birçok köpek dostumuzu etkileyebilir ve onların zor zamanlar geçirmesine neden olabilir. Köpek sahipleri, köpeklerin etkilendiği fobiler hakkında bilgi sahibi olmalılar ve buna göre davranışlarını yönetmeliler. Böylece köpeğin ruh hali iyileşir ve evcil dostunuz kendisini çok daha huzurlu hisseder.

Sık Görülen Köpek Fobileri Neler?

Köpek Fobileri

Köpekler de biz insanlar gibi fobiden muzdarip olabilirler. Bu fobilerin erken yaşta sosyalleşme eksikliği ya da olumsuz bir deneyim gibi çeşitli nedenleri olabilmektedir. Köpeklerde korku belirtileri arasında saldırganlık, havlama, salya akıtma, titreme ve sinme gibi davranışlar yer alır. En yaygın köpek fobileri şöyle sıralanabilir:

1. Köpeklerde Gök Gürültüsü Korkusu

Astrofobi, köpeklerde yaygındır. Bu korkunun derecesi bir köpekten diğerine değişiklik gösterebilir. Bu durumda köpek dostunuz hafif bir şekilde titreyebilir ya da kulakları hareket edebilir, göz bebekleri büyüyebilir ve kuyruğunu farklı bir konuma alabilir. Kimi köpekler ise gök gürültüsü durumunda saklanabilir, agresif davranışlar geliştirebilir.

2. Köpeklerde Havai Fişek Korkusu

Köpek fobileri arasında bir diğeri de havai fişek korkusudur. Fırtına korkusuna benzer şekilde, öngörülemeyen ve yüksek sesler bir köpeğin korku içinde titremesine yol açabilir. Bu korku, köpeğin kaçmasına ve kaybolmasına neden olabilir. Köpeğinizin korkuları varsa ve kaçmaya eğilimli ise ona köpek tasması takmayı unutmamalısınız.

3. Köpeklerde Yalnız Kalma Korkusu

Köpek fobileri söz konusu olduğunda en bilinenlerden biridir. Ayrılık kaygısı olarak da lanse edilen bu fobi çeşidi, birçok ırkı etkileyebilir. Yalnız kalma korkusu yaşayan köpekler, sahipleri evden çıkar çıkmaz kendilerini kötü hissederler. Anında yıkıcı ve agresif davranışlar geliştirebilirler. Havlama da sıklıkla görülür.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Köpeklerde Ağız Kokusu Nedenleri Nelerdir?

Köpek sahibinin davranışındaki bir değişiklik ile hayvanın korku seviyesi azaltılabilir. En önemlisi de köpeğin evde yalnız kalmaya yavaş bir şekilde alıştırılması gerektiğidir. Evden çıkarken ve eve geldiğinizde köpeğe sakin ve sevgi dolu davranışlar sergilemeyi ihmal etmemelisiniz.

4. Köpeklerde Veteriner Korkusu

Köpeklerin veterinere gitmekten korkması yaygın bir problemdir. Bir köpek veteriner kliniği ile ilk karşılaştığında aşılar, yeni muameleler, zapt edilme ve garip kokular gibi durumlar yaşar. Bu nedenle köpeğin veterinerden korkması anormal karşılanmamalı. Başka fobiler yok ise veteriner korkusu zaman içinde kaybolabilir. Bu noktada köpeğin veteriner kliniğinde kendini iyi hissetmesini sağlamak çok önemli.

5. Köpeklerde Arabaya Binme Korkusu

Köpek fobileri arasında arabaya binme korkusu da var. Bazı köpek dostlarımız arabaya binmek istemezler. Bu korku genellikle çok erken dönemde arabaya binmek zorunda kalan köpeklerde oluşabilir. Köpeğinizi arabaya bindirmek konusunda zorluk yaşıyorsanız; köpek ödülleri ve köpek oyuncakları ile onu ikna edebilirsiniz.

6. Köpeklerde Merdiven Korkusu

Nadir fobilerden biridir. Merdiven korkusu olan köpekler, herhangi bir merdiven gördükleri zaman durabilirler ve yavaş bir şekilde hareket etmeye başlayabilirler. Bu korku ise ağırlıklı olarak erken sosyalleşme ve maruz kalma eksikliği nedeniyle meydana gelir.

Yavruluk döneminde merdivenlerle tanışmayan köpekler, ilerleyen dönemlerde merdiven korkusu geliştirebilirler. Ayrıca yaşlı ve eklem sorunu olan köpekler de merdivenlere karşı korku hissedebilirler.

7. Köpeklerin Yabancılardan Korkması

Yabancı insanlardan korkmak, köpeğin tanımadığı herhangi bir insandan korkması anlamına gelir. Bu bir çocuk da olabilir bir yetişkin de. Yabancılardan korkma fobisi üstesinden gelinmesi zor bir sorun olabilir. Çünkü köpeğinizin yeni insanları kabul etmesi zorlayıcı bir süreçtir.

8. Köpeklerde Çocuk Korkusu

Köpek fobileri arasında yer alan bu korku, köpek dostlarımızın çocuklarla etkileşime girmek istememelerine, çocuk görünce havlamalarına ve saldırgan davranmalarına neden olabilir. Diğer birçok fobide olduğu gibi bu fobi de köpeklerin erken dönemde çocuklarla iletişime girmemiş olmalarından kaynaklanır. Çocuklardan korkan köpekler, daha önce olumsuz bir deneyim yaşamış olabilirler.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  American Cocker Spaniel Köpek Irkı Bakımı Nasıl Olmalı?
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.