Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Köpeklerde Artrit Belirtileri ve Nedenleri

11.05.2022
728
Abone Ol 
Köpeklerde Artrit Belirtileri ve Nedenleri

Köpeklerde artrit, sıklıkla görülen köpek rahatsızlıkları arasında sayılır. Bir çeşit eklem hastalığı olan artrit, her yaştan köpeği etkileyebilen bir durumdur. Köpeklerin yaşam kalitesini düşüren bu rahatsızlık en kısa sürede kontrol altına alınmalıdır.

Köpeklerde Artrit Hastalığı

Köpeklerde artrit, onların koşmasını, yürümesini ve hatta ömür sürelerini ciddi manada etkiler. Bu yüzden köpek sahiplerinin bu hastalık hakkında yeterli bilgiye sahip olmaları önemlidir. Çünkü hayvanlarda artrit hastalığı ilerledikçe geri dönüşü olmayan sağlık problemlerine yol açabilmektedir.

Artrit hastalığı, kıkırdak, kemik, lif ve eklem yapısını meydana getiren kollajenin azalmasına neden olur. Bu sebeple köpeklerde acı ve ağrıyı tetikler. Aynı zamanda köpeklerin oturuş ve duruşlarını da olumsuz manada etkilemektedir.

Artriti bulunan köpek dostlarımız oyun oynarken ya da sevildiklerinde eklemlerde oluşan hassasiyet sebebi ile agresif davranışlar gösterebilirler. Bu yüzden köpek sahipleri evcil dostlarının canının yanmaması adına çok dikkatli olmalılar.

Artrit Hastalığına Yatkın Olan Köpek Irkları

Köpeklerde Artrit

Köpeklerde artrit belli başlı ırkları daha ciddi şekilde etkilemektedir. Bu köpek ırkları şu şekilde sıralanabilir:

  • Doberman Pinscher
  • Bernard
  • Great Dane
  • Newfoundland
  • Rottweiler
  • Cavalier King Charles Spaniel
  • Golden Retvier
  • Samoyed
  • Dachshund

Bu köpek ırklarının eklem sorunlarına maruz kalmamaları adına daha yavru iken besleyicilik oranı yüksek olan yavru köpek mamaları ile beslenmeleri önemlidir. Yavruluk zamanlarından itibaren doğru beslenme düzeninin sağlanması, köpeğin kemik gelişimini en iyi şekilde destekleyecektir.

Beslenme hususunda gerekli olan hassasiyet gösterilmez ise özellikle dev ırk köpeklerin kemik gelişimi bu durumdan olumsuz etkilenebilir. Eklemler anormal bir yapıya sahip olabilir. Bu durum köpeklerde artrit rahatsızlığını teşvik edecektir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Köpeklerde Cilt Kanseri Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

Köpeklerde Artrit Nedenleri

Köpeklerde artrit hastalığı birçok farklı nedenden kaynaklanabilir. Bu rahatsızlığın sebebi köpekten köpeğe de değişiklik gösterir. Fakat artrite yol açan önemli hususlar arasında hatalı egzersiz, yaşlılık ve obezite sayılabilir. Bunlar dışında çeşitli mantar ve bakteriler, travma ve Addison rahatsızlığı da artriti tetikler.

Aynı şekilde cushing sendromu ve köpeklerde şeker hastalığı da artrite yol açan durumlar arasındadır. Artrit hastalığının tedavisi için ilk olarak bu rahatsızlığın nedeni tespit edilmelidir.

Köpeklerde Artrit Çeşitleri

Köpeklerde artrit rahatsızlığının birçok çeşidi bulunmaktadır. Bunları şöyle sıralamamız mümkün:

1. Köpeklerde Osteoartrit

Kemikleri koruyan eklem kıkırdağının bozulması olarak tanımlanabilir. Bu durum neticesinde hasarlı olan kıkırdağın alt bölümünde konumlanan kemik dokusunda çeşitli değişiklikler görülür. Hastalık ilerledikçe kıkırdak hasarı artış gösterir. Aynı zamanda eklem çevresindeki doku da kalınlaşmış olur. Bu da köpeğin acı çekmesine yol açar.

2. Köpeklerde Dirsek Displazisi

Köpeklerde artrit çeşitleri arasında sayılan bu sağlık problemi, köpeklerin dirsek ekleminin düzgün bir şekilde gelişmemesinden ötürü kaynaklanır. Bu hastalığın kalıtsal olduğu tahmin edilmektedir. Kıkırdak hasarı dışında çok ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.

3. Köpeklerde Kalça Displazisi

Köpeklerde yaygın olarak görülen problemlerinden biridir. Deformasyona yol açan kalıtsal bir rahatsızlıktır. Köpeğin kalça ekleminde hasarı teşvik eder. Eklemin çevresindeki kıkırdak zamanla daha da bozulur. Bu süreç ise enflamasyona sebep olur.

4. Köpeklerde Diz Displazisi

Bu artrit türü, köpeklerin diz eklemindeki bozulmadan kaynaklanır. Diz kapağı çıkığı şeklinde de bilinir. Daha çok küçük ırk köpekleri etkiler.

Köpeklerde Artrit Belirtileri

Köpeklerde artrit hastalığı çeşitli belirtiler ile kendini gösterir. En önemli belirtilerden biri de köpeğin acı çekmesidir. Fakat her köpeğin yaşadığı acı ve belirtiler aynı olmayabilir. Rahatsızlığın bir diğer belirtisi de topallama olmaktadır. Köpek ağrılı eklemini hareket ettirmekte zorlandığından dolayı topallayabilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Köpeklerde Depresyon Belirtileri ve Nedenleri

Hastalığın ilerlemesi köpeğin iştahının azalması ile kendini belli eder. Bu noktada köpeğe lezzetli konserve köpek mamaları sunulabilir. Köpek, önceden yaptığı hareketleri artık bırakabilir. Eskiden zıplamayı ve oyun oynamayı seven evcil hayvan dostunuzun artık hareketlerinde azalma olduğunu gözlemleyebilirsiniz.

Kimi köpekler de problemli olan eklemlerini rahatlatmak maksadıyla ısırma davranışı sergileyebilirler. Bu hareket de çoğunlukla artrit hastalığının deri problemleri ile karıştırılmasına sebep olur.

Köpeklerde Artrit Tedavisi

Köpeklerde artrit tedavisi için hastalığın ne kadar ilerlediğine ve bu hastalığa yol açan sebeplere odaklanılır. Bu süreçte köpeğin kilosunu kontrol altında tutmak önemlidir. Bu nedenle kalorisi yoğun olmayan kuru köpek mamaları ve konserve mamalar köpeğe sunulmalıdır. Köpeğin kilosu kontrol altında tutuldukça eklemlere olan baskı azalır.

Eklem kıkırdağının tekrardan oluşması adına köpeğe çeşitli gıda takviyeleri verilebilir. Bu tamamen veteriner hekimin kontrolünde olmalıdır. Ayrıca ağrısı çok olan köpeklere veteriner hekim eşliğinde çeşitli ilaç tedavisi uygulanır. Eklem bozulmasının kalıtsal olduğu durumlarda cerrahi müdahale gerekebilir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.