Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Gordon Setter Köpek Irkı Özellikleri, Bakımı ve Sağlık

Abone Ol 
Gordon Setter Köpek Irkı Özellikleri, Bakımı ve Sağlık

Gordon Setter, İngiltere’ye özgü orta ila büyük bir safkandır ve av kuşlarını avlamak için yetiştirilmiştir. İngiliz ve İrlanda Setter köpeklerin çiftleşmesi sonucu ortaya çıkan bir türdür. Çok asil bir tavrı vardır. Tüylerinin dalgalı, ipeksi olması ve renginin parlak olması sayesinde tanınan bir cinstir. Vücudunun neredeyse her yerinde tüyler bulunur. Aslında Gordon Setter, Setter köpeklerinin en ağırıdır ve İskoç avcıları tarafından yüzlerce yıldır kullanılmaktadır.

Gordon Setter Köpek Karakter Özellikleri

Gordon, uyanık olduğu için harika bir bekçi olabilir ve bir davetsiz misafirin eve girmeye çalıştığını size bildirmek için havlayacaktır. Ayrıca koruyucu içgüdüleri vardır, bu nedenle sizi ve evini savunmak için hareket etmesi muhtemeldir. Ara sıra havlar ve hatta bazıları sahiplerine seslenir. Bir köpek yavrusu iken, her zaman şakacı ve oyuncudur. Ancak olgunlaştıkça daha ciddi ve düşünceli hale geliyor. Yine de oynamayı ve aktif olmayı sever. Özellikle köpek oyuncakları ile oynamayı çok sever. Yeni sahipler için iyi bir köpektir ancak deneyimli sahipler için en iyisidir.

Gordon Setter çok hassastır, bu nedenle çok fazla gerilimin olduğu veya seslerin yükseldiği evlerde olmaktan hoşlanmaz. Aile etkinliklerinin bir parçası olmayı sever, yabancılara karşı daha çekingen olsa da agresif değildir. Uzun süre yalnız kalmaktan nefret eder ve ayrılık kaygısı yaşayabilir. Bu, her gün veya tüm gün dışarıda çalışıyorsanız, sizin için uygun bir tür değil demektir. Arkadaşlığa ihtiyacı var ve mutsuzsa, yaramaz, gürültülü ve kontrol edilmesi zor gibi davranacak. Bu tatlı köpek aynı zamanda zeki, neşeli ve sevecendir.

Birçok tür gibi Gordon Setter de zamanında avcı köpeği olarak kullanılmıştır. Yine de avcılık tarafları çok gelişmemiştir. Çok iyimser, sevecen bir köpek türüdür. Sosyal bir tür olmadığı için yavru döneminden itibaren sosyallik eğitimi verilmesi önemlidir. Bazı durumlarda çok inatçı olabiliyor. Çok zeki olsa da yavru döneminden itibaren eğitim alması şarttır. Yaşı ilerledikçe eğitim alması da zorlaşıyor. Sürekli yürümek, gezmek ister. Ve genelde tek yürümekten hoşlanır. Etrafı çevrili bahçe, kırsal alan gibi yerlerde yaşaması daha uygun olacaktır. Kıskanç olabiliyor. Sahibinin kendisinden çok başkasına ilgi göstermesinde kıskançlık yapabilir. Hareketsiz bir yaşam sürmeleri imkansızdır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Poodle (Kaniş Köpeği) Irkı, Karakteri ve Özellikleri Nelerdir?

Gordon Setter Köpek Tarihçesi

Bu cinsin ortaya çıkışı yakın bir tarihe dayanmaktadır. 17. yüzyılın sonlarına doğru İskoçya’da ortaya çıkan bir türdür. Birçok tür gibi avcı köpeği olarak görev almıştır. Vurulan kuşları yakalamak, avların izini sürmek ve balık yakalamak gibi avcılık görevlerini yerine getirmiştir. Ev içinde de yaşama ortamı kurulabilir. 19. yüzyılda Gordon 4. Alexander sayesinde bu tür çok daha fazla popülerlik kazanmıştır. Ve av köpeği olarak tercih edilmeye başlanmıştır. Avcılık için çeşitli eğitimler almıştır. Bu türün avladığı hayvanlar; kuş, balık, keklik, bıldırcın, yelve, tavuk gibi küçük hayvanlar olmaktadır.

Gordon Setter Köpek Fiziksel Özellikleri

İnce bir köpektir ama yine de ağır ve güçlüdür. Kısa bir kuyruğu vardır, genel olarak alçakta taşır ama heyecanlandığında daha yükseğe tutar. Üzerinde, kulaklarda, bacaklarda ve göbek altında tüylenme vardır. Kuyruk tüylerinin uzunluğu, tabanda uzundan uçta daha kısaya doğru değişir ve bu da üçgen bir görünüm oluşturur. Üst çizgisi arkaya doğru eğimlidir. Tüy paltosu dalgalı veya düz, ipeksi ve parlaktır.

Güçlü bacaklara ve vücuda sahiptir. Bu türü ayıran en önemli özelliklerinden biri tüyleridir. Çok tüylüdür. Tüyleri aşağıya doğru sarkık bir şekilde durur. Uzun tüylere sahiptir. Genelde kahverengi ve siyah renklerdedir. Farklı renklerde de görülebilir. Bacakları güçlü olduğu için iyi koşarlar ve göz renkleri koyu tonlarında olur.

Gordon Setter Köpek Bakımı

Hareket etmek bu köpek türünün olmazsa olmazıdır. Egzersiz edebileceği bir ortamda yaşamaları gerekir. Bu yüzden ev ve apartmanlar bu tür için uygun bir ortam değildir. Çok tüylü olduğu için günde 1-2 defa fırçalanması veya taranması gerekir. Tüy dökme dönemlerinde çok daha fazla tüy dökmektedir. Bu türü sahiplenenler mutlaka tüylü olduğunu ve bakım istediğini düşünerek almaları gerekir. Tüy bakımı sırasında mutlaka köpek tarağı ve fırçası kullanılmalıdır.

Diğer ihtiyaçlar arasında diş çürümesi, ağız kokusu ve diş eti hastalığını önlemek için dişlerini haftada iki ila üç kez fırçalamak yer alacaktır. Köpek diş bakım ürünleri ile düzenli bakım yapılması çok önemlidir. Tırnaklar çok uzarsa, tırnak kesme işlemi de yapılmalıdır. Bazı köpekler, daha yüksek düzeyde bir aktivite ile tırnaklarını doğal olarak aşındırır, ancak Gordon’un tırnakları çok uzarsa, onlarla ilgilenmek için kaliteli köpek tırnak makası alın. Örneğin köpek tırnağı bizimki gibi değildir, alt kısmında kan damarları ve sinirleri vardır, bu yüzden dikkatli olunmalıdır yoksa köpeğinize çok zarar verir ve kanamaya neden olur.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Köpek Eğitimi İçin İpuçları

Bir Gordon Setter çok aktif bir köpektir, bu nedenle sadece aktif olan ve her gün aktif olmaktan hoşlanan sahiplerin olduğu bir evde mutludur. Apartman yaşamı için en iyisi değil, etrafta dolaşıp keşfetmek için en azından büyük bir avluya, hatta mümkünse biraz araziye ihtiyacı var. Çoğu hava koşulunda dışarı çıkabilir ve günde sadece birkaç uzun yürüyüşe çıkmanın yanı sıra sizinle faaliyetlerde bulunmak isteyecektir. Onunla bazı köpek oyunları oynayın, koşu veya yürüyüşe çıkarken yanınıza alın, av köpeği olarak kullanılmıyorsa tasmasız zaman geçirmesine izin verin. Yeterince aktivite yapmazsa, mutsuz, gergin, huzursuz, yaramaz ve kontrolü zor hale gelir. Bu, sıradan bir yürüyüş hızı değil, güçlü bir aktivitedir. Herhangi bir arazinin veya avlunun iyi bir şekilde çitle çevrildiğinden emin olun, koku alırsa peşinden gider. Yeterince zihinsel uyarı vermeye de dikkat ettiğinizden emin olun.

Gordon Setter Köpeklerde Beslenme

Kaliteli kuru mamalar ile beslenmesi ve bir liste hazırlanarak beslenmesi gerekir. 0-1 yaş için yavru köpek kuru maması, 1-7 yaş için yetişkin kuru maması, 7+ yaş için yaşlı kuru köpek maması verilmelidir. Et ağırlıklı beslenmesi önemlidir ve tahıl, karbonhidrat Gordon Setter köpeklere verilmemesi gereken besinlerdir. Evde hazırlanan yemeklerde ise içine sebze koyulması daha sağlıklı olur.

Gordon Setter Köpek Eğitimi

Gordon Setter, sağlam, tutarlı ve net bir sürü lideri olduğunuz sürece eğitilmesi orta derecede kolaydır. Kademeli sonuçlar beklenmelidir ve bazılarının diğerlerinden daha bağımsız ve inatçı olabileceğini unutmayın. Eğitim seanslarının kısa ve ilgi çekici olduğundan, aşırı tekrarlayıcı ve sıkıcı olmadığından emin olun. Her zaman sorumlu olduğunuzu belli edin ve belirlediğiniz kuralların her zaman takip edilmesini sağlayın. İkramlar, teşvik ve övgü gibi olumlu teknikler kullanın. Sert azarlama veya cezalar önerilmez. Eğitim sırasında köpek ödül maması kullanmayı unutmayın.

Temel itaat eğitimini kavradığında, zihinsel uyarıya ihtiyaç duyduğu için diğer eğitimlere geçmeye hazırdır. Yavru köpeğinizi eve getirdiğinizde bile eğitime erkenden başlayın. Çabuk öğrenir ve daha az kötü alışkanlıklar geliştirir ve gençken daha az inatçıdır. Bu aynı zamanda köpeğinizi sosyalleştirmek için de önemli bir zamandır. Farklı hayvanlara, köpeklere, durumlara, yerlere ve seslere alıştırın. Sosyalleşme, çok yönlü, kendine güvenen ve güvenilir bir köpeğe sahip olmanın anahtarıdır. Gordon’ların iyi bir hafızası olduğu biliniyor, bu yüzden bir şey öğrendiğinde onu hatırlayacaktır. Öte yandan, kötü bir alışkanlık öğrenirse, ondan vazgeçmesi daha zordur.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  10 Maddede Tüy Dökmeyen Köpek Listesi

En iyi eğitimi yavru döneminde verilebilir. Yavru döneminde verilen eğitimler daha kalıcı ve daha kolay öğrenmek için harika bir dönemdir. İtaat eğitimi, tuvalet eğitimi, sosyalleşme eğitimi gibi birçok farklı eğitim türünü kolayca öğrenebilir. Kötü davranışlar ile eğitilmemesi gerekir. Kötü davranışların iyiye çevrilmesi çok zor bir aşamadır. Eğitim konusunda bir uzmandan yardım almak daha iyi olacaktır. Eğitim sırasında köpek eğitim ürünleri ve köpek ödül oyuncağı ile seanslar daha kolay geçer.

Gordon Setter Köpeklerin Çocuklar ve Hayvanlar ile İletişimi

Gordon Setter, çocuklarla birlikte büyüdüğünde onlarla iyi anlaşabilir ancak sosyalleşme de çok önemlidir. Gordon’lar kendilerinden başkaları dikkat çekerken kıskanabilir, fakat ilgi gördüğü zaman çok iyi oyun arkadaşı olur. Aynı zamanda sevecen ve koruyucu olabilir. Çocuklara, köpeği okşama ve onunla oynama konusunda neyin kabul edilebilir olduğunu ve neyin olmadığını öğrettiğinizden emin olun. Çok eğlenceli bir köpek türüdür. Çocuklar ile oyun oynamayı çok severler. Tam bir çocuk dostudur. Yavru döneminde alacağı sosyalleşme eğitimi sayesinde diğer hayvanlarla arası da çok iyidir. Yabancılara karşı temkinli bir yaklaşım içerisinde bulunur. Diğer hayvanlara kısmen arası iyidir. Sosyallik eğitimi verildiği taktirde herkesle anlaşabilir.

Yüksek av sürüşleri ile bu cins, küçük hayvanları onlarla arkadaş olmak yerine kovalamak isteme eğilimindedir. Onlarla birlikte büyüdüğü bir evde kabullenmeyi öğrenebilir ama yabancı köpeklere karşı saldırgan olabilir. Bu açıdan düşünüldüğünde sosyalleşme çok önemlidir.

Gordon Setter Köpekler Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Irkla ilgili merak edilenler ve cevapları:

Gordon Setter Köpeklerin Yatkın Olduğu Rahatsızlıklar Var Mı?

Sağlıklı bir türdür. Yemeklerine, aşılarına dikkat edildikçe bir hastalık kapmaları genelde söz konusu olmaz. Yaşayabileceği birkaç hastalık vardır; progresif retinal atrofi hastalığı, kalp hastalığı ve mide dönmesi rahatsızlığı geçirebilir. Düzenli olarak veteriner muayenesi ve aşılar ile bu hastalıkların önüne geçilebilir.

Gordon Setter Köpekler Oyun Oynamayı Sever Mi?

Bu tür oyun oynamayı çok sever. En sevdiği oyunlardan biri yakalamaca oyunudur. Özellikle bu oyunu çocuklar ile oynamayı çok sever. Top veya eşya atarak köpeğin eşyayı tutmasını ve getirmesi amaçlanır. Saklambaç oyunuyla da mutlu olabilir. Bu oyunu birkaç kez oynayınca hemen oyunu kavrar. Baloncuk oyunu da bu ırkın sevebileceği başka bir oyundur. Baloncuk yapan ürünler vardır. Bunlarla baloncuk çıkartmak ve köpeğin baloncukları havada yakalamasını sağlamak gerekir.

Gordon Setter Köpekler Kaç Yıl Yaşar?

Gordon Setter ortalama 10 ila 12 yıl yaşar.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.