Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

4 Maddede Dev Köpek Irkları

Abone Ol 
4 Maddede Dev Köpek Irkları

Dev köpek ırkları hangileri? Evcil hayvan olarak en çok tercih edilen ve aynı zamanda insanların en iyi dostu olan köpekler, genellikle minik boyutlu olmalarının yanı sıra devasa büyüklükte bir yapıya da sahip olabiliyorlar. Her ne kadar devasa büyüklükte bir köpek olsa da oldukça zararsız bir yapıda oldukları unutulmamalıdır. Boyları ile doğru orantılı olarak devasa büyüklükte bir kalbe de sahip olabilmektedirler.

Köpekler; korkacağınız bir canlı değil, sevip ilgi göstermeniz gereken harika, sevecen canlılardır. Köpeklerin boyları, genel olarak sahip oldukları ırkların özelliklerine göre değişebilmektedir. Birçok insan, günlük hayatta oldukça fazla rastladığı devasa büyüklükte olan köpeklerin ırklarını merak edebiliyorlar. O halde gelin, hep beraber devasa köpek ırklarının hangileri olduklarını inceleyelim.

1. Dev Köpek Irkları: Danua Köpek Irkı

Devasa boyutları ile doğru orantılı olarak devasa bir kalbe sahiptirler. Bu köpek türü, son derece nazik, sevecen ve oldukça dost canlısı olarak bilinmektedir. Neredeyse her türlü insan ile oldukça iyi anlaşır ve aynı zamanda her türlü ortama da ayak uydurabilmektedir. Kişiler ile iletişim halinde olup ilişki kurmayı çok fazla seven Danua, Almanya’da ortaya çıkan bir köpek türü olarak bilinmektedir. Aynı zamanda Danua türünün geçmişine bakıldığında oldukça köklü bir geçmişe sahip olduğunu söyleyebilmek mümkün.

Oldukça güçlü ve iri vücut yapıları nedeni ile genellikle bekçi ya da av köpeği olarak kullanılmaktadır. Sevecen yapıları dolayısıyla kibar dev olarak isimlendirilebilmektedirler. Ayrıca çok fazla sorumluluk sahibi ve sakin bir yapıya sahip olan bir köpek türüdür. Sahibine karşı son derece bir bağlılık duygusu içerisinde olur ve her zaman koruma içgüdüsü ile hareket eder. Bu özelliklerinden dolayı oldukça cesur olduklarını söyleyebilmemiz mümkün.

İri bir vücut yapısına sahip olduklarından dolayı yavruluk döneminde eğitilmesinin daha doğru olacağı söylenmektedir. Çünkü yetişkin Danua köpekleri son derece inatçı bir yapıya sahiptirler ve yetişkinlik döneminde bir Danua köpeğinin eğitilmesi neredeyse imkansızdır. Bu nedenden dolayı yavruluk döneminde verilecek eğitimin daha sağlıklı ve yararlı olacağı bilinmektedir. Genel olarak dışarda yaşamayı tercih eden bir ırk olsalar da onlara uygun koşul sağlandığı ve her türlü rutinleri yerine getirildiği takdirde harika bir evcil hayvan da olabilmektedirler.

Ortalama yaşam süreleri yaklaşık olarak 8 ile 12 yıl arasında değişiklik gösterebilmektedir. Aynı zamanda dişi Danua türünün ortalama ağırlığı 45 ile 59 kg arasında değişebiliyorken, erkek Danua köpeklerinin ise 54 ile 74 kg arasında değişiklik gösterebilmektedir. Ortalama boyları ise dişilerde yaklaşık olarak 71 ile 81 cm, erkeklerde 76 ile 86 cm arasında değişebilmektedir. Kaliteli köpek mamaları ile beslenmeleri önemlidir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  En Popüler Mini Köpek Irkları

2. Dev Köpek Irkları: Saint Bernard Köpek Irkı

Dev köpek ırkları arasında bir diğeri de Saint Bernard oluyor. Oldukça köklü bir geçmişe sahip olan Saint Bernard’ın asıl toprağı İsviçre’nin Alplerine dayanmakta. Bu tür çok fazla iri yapıya ve aynı oranda güçlü bir vücut yapısına sahip. Dışardan bakıldığında iri ve güçlü görünümlerinden dolayı her ne kadar korkutucu gözükseler de bunun yanı sıra oldukça nazik, sakin ve bir o kadar da uysal bir yapıya sahiptirler. Bu sakin, uysal ve sevecen tavırlarından dolayı çocuklar ile en iyi anlaşan köpek türü olarak bilinmektedir.

Çok yavaş hareket ederler ve hareket etmeyi pek fazla sevmezler. Aynı zamanda uysal ve sevecen tavırlarının yanı sıra çok iyi söz dinlerler. Bu özelliklerinden dolayı ise eğitime açık köpek türleri olarak bilinmektedirler. Bu köpek türü genel anlamda uysal ve sevimli bir yapıya sahip olsalar da bazı durumlarda oldukça iri ve güçlü yapılı vücutlarını yanlış kullanabilmektedirler. Bu nedenden dolayı köpeklere eğitim verilmesi şarttır.

Eğitim verildiği takdirde uysallığa ve sevimli tavırlarına devam edecekler ve aynı zamanda ise çocuklarınız ile çok iyi anlaşabileceklerdir. Ancak gerekli eğitimler verilmez ise, ne yazık ki güçlü vücutlarını kullanmak isteyecekler ve bunun sonucunda ise hoş olmayan, tatsız olayların yaşanmasına sebebiyet verilmiş olunacaktır. Eğitim sırasında köpek eğitim ürünleri kullanmayı unutmayın.

Bu köpek türünün ortalama yaşam süreleri genellikle 8 ile 10 yıl arasında değişiklik gösterebilmektedir. Ağırlık ortalamaları ise 64 ile 120 kg arasında değişebilir. Ayrıca erkek Saint Bernard türünün ortalama boy uzunluğu 70 ile 90 cm arasında değişebiliyorken, dişi Saint Bernard türünün ortalama boy uzunluğu ise yaklaşık olarak 65 ile 80 cm arasında değişebilmektedir. Bu devasa ölçülerdeki yapılarından dolayı dünyanın en büyük köpekleri arasında yerini almaktadır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Mutlaka Sahip Olmanız Gereken Köpek Malzemeleri

3. Dev Köpek Irkları: İngiliz Mastiff Köpek Irkı

Dev köpek ırkları arasında bulunan İngiliz Mastiff, genel olarak çok sakin bir yapıdadır ve hareket etmekten pek hoşlanmaz. Koruma içgüdüsü ile yaşarlar ve oldukça derin bir sadakat ile sahiplerine bağlı kalıp onları koruyabilirler. Hareket etmeyi pek fazla sevmediklerinden dolayı günlük egzersiz ihtiyaçlarını yalnızca ufak yürüyüşler ile karşılayabilirler. Bu yürüyüşler aksatılmaz ve düzenli bir şekilde devam edilirse oldukça iyi bir ev köpeği de olabilmektedirler.

Devasa bir büyüklüğe sahip olup aynı zamanda çok fazla iri bir yapıya sahip olduklarından dolayı her ne kadar kaba bir yapıya sahip olsalar da oldukça nazik ve sevecen canlılardır. Uysal yapısının yanı sıra koruma içgüdüsüne son derece sahip olduklarından dolayı bir bekçi köpeği konumuna da gelebilmektedirler. Sahiplendiği her alanı ve her kişiyi koşulsuz sever ve korurlar.

İngiliz Mastiff bakımı oldukça kolaydır ancak beslenme rutinlerine çok fazla dikkat edilmesi gerekmektedir. Kilo almaya meyilli ve oldukça iri bir yapıya sahip olduklarından dolayı beslenme rutinleri aksatılmamalı ve iyi bir düzene sokulmalıdır. Obezite hastalığına yakalanma riski oldukça yüksek olan bu köpek türü, zaman zaman yoğun bir şekilde salya akıtabilmektedir. Aynı zamanda sıcak havayı da pek sevmezler. Kaliteli ve besleyici konserve köpek mamaları ve kuru mamalar ile beslenmeleri gerekir.

Çeşitli farklı fiziksel problemlere maruz kalınmaması adına Mastiffler kesinlikle yumuşak bir ortamda yatırılmalıdır. Bu sevecen ve oldukça uysal ulan köpek ırkının ortalama yaşam süresi 9 ile 11 yıl arasında değişirken, boy uzunlukları ise 70 ile 76 cm arasında değişiklik gösterebilmektedir. Ayrıca dünyanın en büyük köpek ırkı arasında yerini almakta ve kiloları ise yaklaşık olarak 68 ile 91 arasında değişiklik göstermektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Süs Köpekleri Ne Yer?

4. Dev Köpek Irkları: Kangal Köpek Irkı

Geçmiş zamanlarda Orta Asya’dan Türk boyları ile beraber Anadolu’ya göçmüşlerdir. Bu köpek türü aynı zamanda Sivas’ın kangal ilçesine de ismini vermiştir. Oldukça iri bir yapıya ve aynı zamanda uzun bir boya sahip olduklarından dolayı Osmanlı döneminde orduya alınan köpek türündendir. Kangal köpeklerinin geçmişine baktığımızda oldukça köklü bir geçmişe sahip olduklarını söyleyebilmemiz mümkün. Bu köpek türüne, son derece devasa dış görünüşlerinden dolayı, Romalılar tarafından Samson ismi verilmiştir.

Samson, Rumca’da aslan anlamına gelmektedir. Kangal köpekleri Türkiye’de her ne kadar çoban köpeği olarak anılsa da aslında bekçi köpeği tanımına daha uygun olduğunu söyleyebiliriz. Kangal köpeklerine çoban köpeği unvanının verilmesinin asıl sebebi ise, kangalların koruma içgüdülerinden dolayı sürüyü son derece koruması ve benimsemesi olarak söylenebilir. Ayrıca Evliye Çelebi’nin Seyahatnamesi’nde de kangal köpeklerinden bahsedilmiştir. Seyahatname’de ise bu köpek türünün tıpkı bir aslan gibi güçlü olduğu belirtilmiştir. Kangalların ünü Afrika’ya kadar ulaşmış olup, Namibya’da ise bekçi köpeği olarak kullanılmaktadır.

Kangal köpekleri, oldukça atletik ve bir o kadar da zeki canlılardır. Bu nedenle Anadolu topraklarında, sahibine duymuş olduğu sadakat ve bağlılıktan dolayı, insanların en yakın dostu olarak bilinmektedirler. Ayrıca kangallar yıl içerisinde iki kere tüy değiştirirler ve temizliğe karşı da oldukça hassas bir yapıya sahiptirler.

Her ne kadar koruyucu ve atletik bir yapıda olsalar da aynı zamanda sakin ve uslu bir yapıya da bürünebilirler. Dişi kangal köpeklerinin ortalama boy uzunluğu 72 ile 77 cm arasında değişiyorken, erkek kangal köpeklerinin boy ortalaması ise 77 ile 86 cm arasında değişiklik gösterebilmektedir. Aynı zamanda dişi kangal köpeklerinin ortalama ağırlıkları 41 ile 55 kg arasında, erkek kangal köpeklerin ise 50 ile 66 kg arasında değişiklik gösterebilmektedir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.