Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Napoliten Mastiff (Napoli Mastifi) Köpek Irkı Özellikleri, Bakımı ve Beslenme

Abone Ol 
Napoliten Mastiff (Napoli Mastifi) Köpek Irkı Özellikleri, Bakımı ve Beslenme

Napoliten Mastiff, İtalyan Bulldog, İtalyan Mastiff, Mastino Napoletano, İtalyan Molosso ve Can’E Presa olarak da adlandırılır. İtalya’ya özgü dev bir safkandır. Bir bekçi köpeği olmak ve İtalya’nın güneyindeki mülkleri ve aileleri savunmak için yetiştirilen eski bir cins. Büyüklüğüne ve ürkütücü görünümüne rağmen, nazik bir köpek ırkı olarak da bilinen dev mastifflerden biridir. Çok istikrarlı ve sakin bir arkadaş olmasıyla da bilinir.

Napoliten Mastiff Köpek Karakter Özellikleri

Uyanık bir köpektir ve çok iyi bir bekçi köpeğidir. Davetsiz misafirleri size bildirmek için havlayacak ve çok koruyucu olacak, sizi ve evinizi korkusuzca savunmak için hareket edecektir. Yeni sahipler için en iyi köpek değil, çok büyük, baskın ve onunla en iyi şekilde başa çıkmak için deneyime ihtiyaç var. Çok sadık bir köpektir. Doğru yetiştirilmesi ile sevecen, tatlı, nazik ve sakin olur. Aile ile birlikte olmayı ve aile aktivitelerinin bir parçası olmayı sever ve aslında çok hassas bir ırktır. Bu yüzden gerilim ve yüksek seslerin olmadığı evlerde mutludur.

Bağımsızdır ve oldukça akıllıdır. Sadece herkes için bir köpek değildir. Sessiz bir cinstir, bu yüzden çok havlamaz. Özellikle sıcakta ve biraz su içtikten sonra çok salya bırakır. Erkeklerin, dişilere göre daha ağır salyaları olma eğilimindedir. Yabancıların etrafında çekingen, hatta şüphelidir, sizden emin olana kadar şüpheye devam eder. Sahipleri iyi sosyalleştiğinden emin olmalı, böylece yabancılara aşırı tepki vermesi engellenir. Bununla birlikte tanıtımların gözetim altında gerçekleşmesi sağlanmalıdır. Çok fazla ilgiye ihtiyacı var. Sahiplerinden birine daha yakın olma eğiliminde ve onları evin ve bahçenin etrafında takip eder. Sarılmayı sever ve size yaslanır, başını kucağınıza koyabilir. Bu yüzden ona yeterince ilgi ve sevgi göstermeniz önemlidir.

Napoliten Mastiff Köpek Tarihçesi

Napoliten Mastiff’in eski bir köpek türü olan Tibetli Mastiff’ten geldiğine inanılıyor. Mastiff’in yayılması hakkında birkaç düşünce var. Biri, Büyük İskender’in Asya mastifflerini MÖ 300 civarında Yunanistan’a getirdiğini öne sürüyor. Daha sonra Romalılar tarafından beğenildi ve kabul edildi. Mastiff kelimesi, masif anlamına gelen Latince massivus kelimesinden gelir. Diğer uzmanlar, MÖ 500 civarında Fenikelilerin onu İngiltere’ye getirdiğini ve oradan Avrupa’ya ve Romalılara yayıldığını öne sürüyorlar. Roma arenalarında bile kendi zırhına bürünmüş bir savaş köpeği ve bekçi köpeği olarak kullanılmıştır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  English Pointer Köpek Irkı Özellikleri ve Bakımı

İtalya’nın güneyinde, Napoli yakınlarında, bugün bildiğimiz Napoliten Mastiff’e dönüşmüştür. Yetiştiriciler sadece büyüklük ve bekçi köpeği yeteneğine değil, aynı zamanda harika ve sadık bir arkadaş olacak bir köpek isteyerek mizacına da odaklandılar. Gevşek derisini ve ilginç görünüşünü korudular! Eskiden, İtalya’nın güneyinden başka hiçbir yerde bilinmiyordu.

Napoliten Mastiff Köpek Fiziksel Özellikleri

Güçlü, dikdörtgen şekilli büyük bir köpektir. Vücudunda bir sürü gevşek kalın deri var ve onu ilk gördüğünüzde bir Shar Pei ile çaprazlanmış bir Danua olduğunu sanabilirsiniz. Aslında İngiliz Mastiff’ten daha küçük ama daha büyük görünüyor. Yuvarlak ve iri ayakları vardır. Tüy ceketi kısa, düz, yoğun ve pürüzsüzdür. Ortak renkler çikolata, sarımsı kahverengi, mavi, siyah, gri ve maundur.

Napoliten Mastiff’in kafası, ilginç görünümünün büyük bir parçası! Geniş, büyük ve düzdür ve geniş burun başının uzunluğunun üçte biri kadardır. Kafa, boyutuna oranla çok daha büyüktür. Bir sürü sarkan kırışıklık ve kıvrımı, büyük bir gerdanı ve sarkık dudakları var. Burun geniştir, açık burun deliklerine sahiptir ve büyüktür. Tüy ceket rengiyle değişen bir renge sahiptir. Gözleri derin, kahverengi veya kehribar rengindedir. Neredeyse onları kaplayan düşük üst göz kapakları ve alt kapakları da sarkıktır.

Napoliten Mastiff Köpek Bakımı

Bu, düşük ila orta düzeyde bakım gerektiren bir ırktır. Tüy paltosu kısadır ve bakımı kolaydır. Her zaman orta düzeyde bir miktar tüy döker. Kir ve kalıntıları gidermek için haftada en az bir veya iki kez düzenli fırçalama önerilir. Bu sırada köpek tüy fırçası kullanmanız önemlidir. Çok fazla kırışıklığa sahip olduğundan, nemli bir bezle silinmesi ve ardından kurutulması gerekir. Cildin düzenli olarak temizlenmesi ve kurutulması şarttır, aksi takdirde cilt enfeksiyonları sorun olacaktır.

Tüy bakımı için kıllı fırça veya kauçuk fırça iyi olacaktır. Küçükken tımar etmeye ve bakım yapmaya başlarsanız, daha sonra hepsine alışacağı için daha kolay olacaktır. Cildindeki doğal yağlara zarar vermemek için yalnızca gerçekten ihtiyacı olduğunda banyo yaptırın. Banyodan sonra aradaki kırışıklıkların tamamen kuru olduğundan emin olun.

Diğer ihtiyaçları ise kulaklarına, tırnaklarına ve dişlerine bakmaktır. Kulakları haftada bir nemli bir bez veya kulak temizleyici ve pamuk ile silinerek temizlenmelidir. Kızarıklık, hassasiyet, kir birikmesi veya şişme gibi enfeksiyon belirtileri olup olmadığını da kontrol edebilirsiniz. Dişleri haftada en az iki ila üç kez fırçalanmalıdır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Wnippet Köpek Irkı Özellikleri, Bakımı ve Sağlık

Tırnakları çok uzadığında kesilmesi gerekir ve bu, isterseniz kendi başınıza yapabileceğiniz bir şeydir. Onlarla ilgilenmeyi seçerseniz, doğru aletlere sahip olduğunuzdan ve köpek tırnakları hakkında bilgi sahibi olduğunuzdan emin olun, çünkü onlar bizimki kadar basit değiller! Sinirlerin ve kan damarlarının geçtiği bir alt kısım vardır ve orayı keserseniz çok kanar ve köpeğin canını çok acıtır. Bu nedenle köpek tırnak makası kullanmanız gerekir.

Napoliten Mastiff biraz aktiftir, tembellik etmeyi sever, ancak bu aldatıcı olabilir, çünkü enerji patlamaları yaşayabilir. Aynı zamanda her zaman tetiktedir ve o anda ne yaparsa yapsın bir tehdidin yanıt vermesi gerektiğini düşünürse şaşırtıcı derecede çevik ve hızlı olabilir. Yine de büyüklüğü nedeniyle apartman yaşamına uygun değildir ve büyük bir avlu en iyisi olsa da ortalama büyüklükte bir avluya erişim bile iyidir.

Soğuk iklimlere uyum sağlayabilir, ancak çok sıcak olduğunda ekstra bakıma ihtiyaç duyacaktır. Sahipler, onu sağlıklı ve mutlu tutmak için günlük egzersiz yapmak zorunda kalacaklar ve bu, günde en az iki orta süreli yürüyüşü içermelidir.

Yürürken her zaman tasmalı olduğundan ve sizi sürüklememek için düzgün yürümesi için eğittiğinizden emin olun. Yeterince dışarı çıkmazsa, inatçı, daha gürültülü, kontrolü zor olabilir. Ayrıca daha agresif olabilir. Yürüyüşleri ve güvenli bir yerde oynamasının yanı sıra, zihinsel olarak da uyarıldığından emin olun. Ona eğlenceli köpek oyuncakları sağlamayı unutmayın.

Napoliten Mastiff Köpeklerde Beslenme

Dev bir cins olduğundan, günde en az iki öğüne bölünmüş 4 ila 6 fincan kaliteli kuru köpek maması yiyecektir. Daha aktifse, biraz daha fazla mama gerekebilir. Köpeğinizi ne kadar besleyeceğinizi, büyüklüğüne, aktivite düzeyine, metabolizmasına, yaşına ve sağlığına göre belirlemeniz gerekir.

Napoliten Mastiff Köpek Eğitimi

Bu köpekler ılımlıdırlar, emirleri dinlerler ve itaat etmeye meyillidirler. Akıllıdırlar, ancak iri ve bağımsızdırlar, bu yüzden bir şey yapmak istemezlerse bunu aşmaları zordur. Deneyimli sahipler, bunun bazı köpeklerden daha az tekrar gerektirdiğini görebilir, fakat lider olma konusunda kararlı ve net olamazsanız, baskınlık seviyeleri işleri yavaşlatabilir. Bu büyüklükte ve yapıda bir köpekle, eğitime erken başlamak özellikle önemlidir.

Daha az yönetilebilir bir boyuta ve bağımsızlığa ulaşmadan önce çalışmasını sağlayabilirsiniz. Çok tutarlı ve kendinizden emin olun ve çok tekrar etmekten kaçının. Fiziksel ceza ve azarlamanın kullanılması birkaç nedenden dolayı başarılı olmayacaktır, bu tür yöntemler için çok hassastır ve acı eşiği yüksektir.

Bu cins için erken sosyalleşme de çok önemlidir. Aksi takdirde, yabancıların etrafındaki çekingen yapıları saldırganlaşabilir ve doğal koruma içgüdüleri, gerçek tehditlerin ne olduğunu bilmediği aşırı korumacılığa dönüşebilir. Bu nedenle durum gerekli olmadığında bile sizi veya aileyi korumak için agresif davranır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Belgian Laekenois Köpek Irkı Özellikleri, Bakımı ve Beslenme

Küçük yaşlardan itibaren, gerçekten onu eve alır almaz onu farklı yerler, sesler, insanlar, hayvanlarla tanıştırın. Kabul edilebilir davranış ve tepkilere karşı aşırı tepkileri öğrenmesine izin verin. Genellikle bu cins daha arkadaş canlısıdır ve bir köpek yavrusu olarak kabul edilir, daha sonra daha ciddi hale gelir, bu nedenle her zaman iyi davranışını pekiştirir.

Napoliten Mastiff Köpekler Çocuklar ve Hayvanlar ile İletişimi

Genel olarak bu, deneyimli bir sahip değilseniz ve onu sosyalleştirip eğitmedikçe, çocukların yanında olmak için iyi bir cins değildir. Yine de çocuklarla birlikte ve güçlü bir liderlikle büyüdüğünde, onlarla çok iyi anlaşır. Bu kapsamlı sosyalleşme, özellikle çocukların arkadaşları olduğunda önemlidir. Aksi takdirde Napoliten, örneğin kaba bir oyun ortaya çıkarsa ve bunun felaketle sonuçlanabileceği durumlarda tanıdığı çocuklara karşı aşırı korumacı olabilir.

Daha büyük çocuklar için en iyisidir, çünkü daha küçük çocuklarda onları devirme olasılığı yüksektir. Küçük bir çocuğun ondan kaçması ve çığlık atması da iyi bir fikir değildir. Tüm çocuklara, köpeklere güvenli ve nazik bir şekilde nasıl dokunacaklarının ve yaklaşacaklarının öğretildiğinden ve iyi bir gözetim olduğundan emin olun.

Onlarla ve sosyalleşme ile büyütülürse diğer evcil hayvanlarla anlaşabilir. Ancak bunlar yerinde değilse, kedi gibi kaçan daha küçük evcil hayvanları kovalayabilir, yakalayabilir ve onları yaralayabilir veya öldürebilir. Bahçesinde kediler ya da sincaplar gibi hayvanlar varsa, onlara havlaması ve biraz ses çıkarması muhtemeldir.

Onunla dışarıdayken, onu tasmalı tutmak iyi bir fikirdir. Diğer köpeklerde saldırganlık ve baskınlık sorunları vardır. Çoğu, doğrudan kavga başlatmaz, ancak meydan okunduğunda yanıt verir. Kısırlaştırılmamışsa, aynı cinsiyetten diğer köpeklerin yanındayken özellikle mutlu değildir. Evdeki diğer köpeklerle birlikte büyütüldüyse, herhangi bir sorun oluşmaz.

Napoliten Mastiff Köpekler Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Irkla ilgili merak edilenler:

Napoliten Mastiff Köpeklerin Yatkın Olduğu Rahatsızlıklar Var Mı?

Bu ırkın yaşam süreleri çok uzun değildir, genelde 7 ila 10 yıl arasında yaşar. Ne yazık ki, birkaç sağlık sorununa eğilimlidir. Bunlar arasında göz problemleri, kalça displazisi, şişkinlik, pano-ostiyozis, kanser, cilt enfeksiyonu, dirsek displazisi, hipotiroidizm, kalp problemleri, anesteziye duyarlılık, yarık damak, CCL, ağız kokusu yer alır.

Napoliten Mastiff Köpekler Çok Havlar Mı?

Çok fazla havlamaya eğilimli bir köpek değildir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.