Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Köpeklerde Hepatit Belirtileri ve Nedenleri

04.05.2022
1.075
Abone Ol 
Köpeklerde Hepatit Belirtileri ve Nedenleri

Köpeklerde hepatit, sıklıkla görülen rahatsızlıklardan biridir. Karaciğeri etkileyen hastalık, köpeklerin vücut fonksiyonlarının işleyişini bozabilir. Peki, köpeklerin hepatit olma belirtileri ve nedenleri nelerdir?

Köpeklerde Hepatit Rahatsızlığı

Karaciğer, insanlarda olduğu gibi hayvanlarda da önemli olan organlardan biridir. Kandaki toksik bileşenlerin atılımını teşvik eden bu organ, aynı zamanda sindirimi teşvik etme, mineral ve vitaminlerin depolanması gibi daha birçok önemli görevi yerine getirmektedir. Fakat bu organ, vücutta bulunan toksik bileşenlerin atılmasını teşvik ederken pek çok farklı koşuldan etkilenebilir.

Karaciğerin işleyişinde oluşabilecek herhangi bir problem ise çeşitli şekillerde kendini gösterir. Bunlar arasında köpeklerde hepatit rahatsızlığı da yer alır. Hepatit hastalığı, karaciğerin iltihaplanması demektir. Ani şekilde ortaya çıkabilen bu rahatsızlığın semptomları başka hastalıklar ile karıştırılabilir. Fakat zamanında fark edilmesi, hastalığın tedavisini kolaylaştıracaktır.

Tedavi edilemez ise karaciğerdeki sağlıklı hücreler, yerini hasarlı hücre ve dokulara bırakabilir. Günümüzde köpeklerde hepatit hastalığı etkili bir şekilde tedavi edilebilmektedir. Bu rahatsızlığın tedavisi için semptomları ve nedenleri bilmek önemlidir.

köpeklerde hepatit

Köpeklerde Hepatit Nedenleri

Köpeklerde hepatit nedenleri birçok farklı faktörden kaynaklanabilir. Bu sebepler arasında virüsle enfekte olan bir köpeğin salya, idrar veya dışkısı ile temas edilmiş olması yer alır. Dengesiz ve sağlıksız beslenme veya ilaç zehirlenmesi gibi koşullar da hepatit problemine yol açabilmektedir. Hepatit rahatsızlığının çeşitleri bulunmaktadır. Bunlara göre hastalığın nedenleri de değişebilmektedir.

Köpeklerde Viral Hepatit ve Nedenleri

Özellikle köpekleri etkisi altına alan bu hastalık, aynı zamanda ayı, kurt ve tilkileri de etkileyebilmektedir. Bu rahatsızlığa enfekte olan hayvanların dışkısı veya salyası ile temas eden köpeklerde viral hepatit görülmesi söz konusudur. Virüs bu yollar ile kan dolaşımına girer ve köpeğin vücudunu etkiler. Sonrasında karaciğerde konumlanan hücre ve dokulara saldırır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  7 Maddede Bakımı Kolay Köpek Irkları

Bu rahatsızlığa yakalanan köpek dostlarımızın iyileşmesi mümkündür. Ancak bazı köpeklerin vücudunda çeşitli hasarlar kalabilir. Köpeklerin bu hastalıktan kolay şekilde kurtulmalarını desteklemek adına beslenme ve bakım koşullarına dikkat edilmeli, köpeklere sağlıklı köpek mamaları sunulmalıdır. Bu noktada en iyi köpek maması çeşitlerine yatırım yaparak, dostunuzun sağlıklı kalmasını sağlamak önemlidir.

Köpeklerde Kronik Hepatit ve Nedenleri

Köpeklerde hepatit türlerinden biri de kronik hepatit rahatsızlığı olmaktadır. Her yaştan köpekleri etkileyebilen bu hastalık, genellikle yaşı ilerlemiş köpeklerde daha sık ortaya çıkar. Kronik hepatit hastalığı aylarca ve haftalarca sürebilir. Hastalığın nedeni tam olarak bilinmez. Ancak bazı köpek ırklarında kronik hepatit görülme sıklığı daha yaygındır. Bunlar; kaniş, sky terrier, doberman gibi köpeklerdir.

Köpeklerde Toksik Hepatit ve Nedenleri

Köpeklerde hepatit çeşitleri arasında bir diğeri de toksik hepatit olmaktadır. Köpek dostunuzun uzun zaman boyunca kullandığında ona zarar verebilecek ilaçlar kullanması nedeniyle ortaya çıkar.

Ayrıca köpeklerin kalitesiz mamalarla beslenmeleri nedeniyle de ortaya çıkabilen rahatsızlıklardan biridir. Çünkü kalitesiz köpek mamaları bağırsak parazitlerini tetikler ve bu da toksik hepatite neden olur. Bunu önlemek adına köpeğe kaliteli konserve köpek mamaları ile kuru mamalar sunulmalıdır.

Köpeklerde Hepatit Hastalığının Belirtileri

Köpeklerde hepatit belirtileri şunları içerir:

  • İştahsızlık
  • İshal ve kusma durumu
  • Vücut salgılarında ve gözlerde sararma
  • Sık olarak su tüketme isteği
  • Karın bölümünde iltihap ve ağrı
  • Lenf bezi şişliği
  • İlgisizlik, halsizlik
  • Yüksek ateş

Köpeklerde Hepatit Tedavisi Nasıldır?

Köpeklerde hepatit teşhisi için öncelikle idrar ve kan örnekleri alınır. Biyokimyasal incelemeler neticesinde köpekte hangi tür hepatit olduğu tespit edilir. Hastalığın tedavisi, türüne göre değişebilmektedir. Bunlar:

  • Viral hepatit tedavisi: Rahatsızlığa yol açan virüsü köpeklerin vücudundan tam anlamıyla uzaklaştırmak mümkün olmamaktadır. Bu yüzden semptomatik tedavi tercih edilir. Antibiyotik gibi çeşitli ilaçların kullanımı ile hastalığın tedavi edilmesi amaçlanır.
  • Kronik hepatit tedavisi: Köpeklerde hepatit türlerinden biri olan kronik hepatit için de viral hepatit gibi semptomatik tedavi uygulanır. Hayvanın bağışıklık sisteminin işleyişini kontrol altında tutmak ve karaciğerin hasar almasını önlemek adına çeşitli ilaç tedavileri tercih edilir.
  • Toksik hepatit tedavisi: Köpeğin sürekli olarak maruz kaldığı etkenin tespit edilmesi ile tedavi türü kesinleşir. Tedavi esnasında veteriner tarafından belirlenen programa uyum sağlanır.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Chihuahua Köpek Irkı Özellikleri, Bakımı ve Beslenme
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.