Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Kuşlarda Kasılma Neden Olur?

Abone Ol 
Kuşlarda Kasılma Neden Olur?

Kuşlarda kasılma problemi ortaya çıkabilir. Kuş dostlarımız son derece narin canlılardır. Kimi zaman alıştığımız davranış kalıplarının dışında farklı davranışlar sergileyebilirler. Bu durum ise kuş sahipleri için endişe kaynağıdır. Kuşların farklı davranışları arasında nöbet, felç ve kasılma da yer almaktadır.

Kuşlarda Kasılma Nedir?

Kuşların çeşitli nedenlere bağlı olarak geçirdiği ani nöbetler, felç ve kasılmalara yol açabilir. Kasılma durumu oluştuğunda kuşlar hareket yeteneklerini kaybedebilirler ve aynı zamanda ayakta durmakta zorluk yaşayabilirler. Kuşlarda kasılma, bilinç kaybı problemlerine de neden olabilir. Nöbet esnasında kuşunuzun boş bakışlar sergilediğini ve öylece kalakaldığını gözlemleyebilirsiniz.

Kuşlarda Kasılma ve Nöbet Nedenleri Nelerdir?

Kuşlarda Kasılma

Kuşlarda kasılma, çeşitli kuş cinsleri arasında sık olarak ortaya çıkan bir sorundur. Bu problemden en yaygın olarak etkilenen canlılar arasında muhabbet kuşları sayılabilmektedir. Bununla beraber kanarya, Afrika Gri Papağan ve ispinozlarda da kasılma görülebilir.

Genelde kuşlarda kasılma durumuna neyin yol açtığı net olarak bilinmez. Yine de genel kanı, kuşun sinir sisteminde kendiliğinden oluşan bir elektrik boşalmasının kasılmayı tetiklediğidir. Bu sorunu teşvik eden bozukluklar arasında ise başta sıcak çarpması ve travmalar bulunmaktadır. Bunların haricinde bazı bakteriyel enfeksiyonlar da bu soruna katkıda bulunabilir. Aynı şekilde tümörler nedeniyle de kuşlarda kasılma olabilir. Diğer taraftan kuşta karaciğer veya böbrek yetmezliği varsa kuş kasılması için tetikleyici bir neden oluşur.

Kuşun duvara ya da pencereye çarpması sonucunda nöbet yaşaması da mümkündür. Yetersiz beslenmeye bağlı problemlerin oluşması, kalitesiz kuş yemlerinin tüketilmesi, vitamin ve mineral eksikliği kasılma ve nöbetlere zemin hazırlayabilir. Bundan dolayı kuşlarınızı kaliteli, vitamin ve mineral yönünden yoğun olan kuş yemleri ile beslemeye çok dikkat etmelisiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Muhabbet Kuşu Kumu Nedir? Ne İşe Yarar?

Özellikle boyalı ve kalitesiz bileşenlerden imal edilen kafes ve kafes bileşenleri, kuşlarda zehirlenme sorununa sebebiyet verebilir. Ayrıca gıda zehirlenmesi ya da toksik maddelerin yutulması, kuşların genel sağlığına zarar vererek kasılma ve nöbet oluşumuna neden olabilir.

Uzun süre boyunca sıcak bir ortamda kalan kuşların susuz kalma ihtimalleri vardır. Kuşun susuz kalması ise nöbet geçirmesine sebep olur. Kuş suluğu her daim temiz ve yeterli miktarda su içermeli, kuş kafesi ise direkt olarak güneş alan bir yerde konumlanmamalıdır.

Kuşlarda Kasılma Belirtileri Nelerdir?

Kuşlarda kasılma hali, ani olarak gelişen nöbete bağlı şekilde meydana gelmektedir. Nöbet yaşayan kuş tam anlamıyla ya da kısmi olarak felç olmuş gibi görünebilir. Kasılan kuş, olduğu yerde kalabilir veyahut ayakta durmakta güçlük çekerek olduğu yere yığılabilir. Nöbet sırasında hareket etmekte çok zorlanabilir ve hatta hiç hareket de edemeyebilir. Çok şiddetli yaşanan nöbetlerde ise felçle beraber bilinç kaybı da ortaya çıkabilir. Kuşlarda kasılma belirtileri şunları içerir:

  • Kuş ani nöbetten ötürü birden hareketsizleşebilir ve tüneğinden düşebilir.
  • Genel olarak nöbet öncesinde kuşta donuk bakışlar gözlemlenebilir.
  • Kuşlarda kasılma yaşanırken kuşun hareketlerinin çok sınırlı olduğu görülebilir. Bazı kuşlar hiç hareket etmeyebilir.
  • Kuş nöbet anında kanat çırpma gibi eylemleri şiddetli bir şekilde yapabilir. Nedeni ise şiddetli kas spazmının hızlı kanat çırpmaya yol açmasıdır.
  • Hayvanda şiddetli sarsıntılar oluşabilir. Kuşunuz kafesin dibine düşebilir ya da dışkısını kaçırabilir.
  • Kimi kuşlar nöbet sırasında farklı sesler çıkarabilirler.
  • Birkaç saniye kadar süren nöbetlerin ardından kuşun huzursuz ve bitkin olduğu görülür.

Kuşlarda Kasılma Ne Kadar Sürer?

Kuş dostlarımızda görülen ani nöbet ve kasılmalar, durumun şiddetine, sebebine ve aşamalarına bağlı şekilde birkaç saniye ya da birkaç saat kadar sürebilir. Bazen 5-10 dakika sürerken kimi zaman da saatlerce kuşun nöbet yaşadığı görülür. Kısa süreli nöbetlerden sonra kuşun toparlanması daha kolaydır. Fakat uzun sürekli kuş nöbeti ise kuşun hayatı açısından tehlike arz edebilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  9 Maddede Muhabbet Kuşları Hakkında Bilgiler

Kuşlarda Kasılma Beslenme Eksikliğinden Olur Mu?

Beslenme, kuşlar ve diğer evcil hayvanlar için çok önemli bir konu. Kuşlarda kasılma nedenleri arasından besin yetersizliği de bulunur. Bu sebeple de kuşun beslenmesine özellikle dikkat edilmelidir. En önemli konulardan biri de kuşun cinsine uygun yemlerin tercih edilmesi gerektiğidir. Örneğin, muhabbet kuşlarına muhabbet kuşu yemi verilmeli, kanaryalara ise kanarya yemi sunulmalıdır.

Kuşa verilen yemler, vitamin ve mineral yönünden tam ve dengeli olmalıdır. Bu sayede kuşun sağlıklı beslenmesi mümkün hale gelecek, kasılma ve nöbet gibi problemlerin oluşma riski de minimuma düşürülecektir. Sağlıklı beslenen ve iyi yaşam koşullarına sahip olan kuşların çok daha sağlıklı olduğu bilinmektedir.

Kuşlarda Kasılma Durumunda Neler Yapılabilir?

Genelde kuşlarda kasılma kısa süreli bir durumdur. Haliyle o anı yakalamak ve çeşitli tedbirler almak zor olabilir. Fakat uzun süreli nöbetlerde bir şeyler yapabilirsiniz. Öncelikle telaş etmemeli ve sakin kalmaya çalışmalısınız. Kuşunuzu kafesiyle beraber sakin bir yere almalısınız. Bunu yaparken kafesi sarsmamaya dikkat etmelisiniz. Ayrıca kuşa yüksek bir ses tonu ile seslenmemelisiniz.

Kuşunuzu aldığınız odanın sıcaklığı aşırı düşük ve yüksek olmamalıdır. Nöbet sırasında kuşunuz kafesin dibine düşebilir. Bu yüzden de havlu gibi bir şeyi kafesin tabanına koymalısınız. Ek olarak; çırpınma gibi hareketlerin olma ihtimalinden dolayı kafesteki sallanan malzemeleri almalısınız. Boğulma riskini önlemek için kuş suluğunu da çıkarmanız tavsiye edilir. Kriz sona erince kuşunuza yumuşak bir ses tonuyla yaklaşmalısınız. Ardından onu veterinere götürmenizde fayda var.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.