Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Kuşlarda Mantar Hastalığı Nasıl Geçer?

Abone Ol 
Kuşlarda Mantar Hastalığı Nasıl Geçer?

Kuşlarda mantar hastalığı önemli bir rahatsızlıktır. Evcil hayvanlardan biri olan kuşlar oldukça hassas hayvanlardır. Bilinenin aksine, mantar hastalığı sadece kedi ve köpek gibi evcil hayvanlarda değil kuşlarda da görülür.  Bulaşıcı bir hastalık olan, mantar hastalığı bir çeşit enfeksiyondur ve Candida Albicans olarak bilinir. Genellikle sevimli dostlarımızın sindirim sisteminde meydana gelen mantarların seviyesi artarsa, bu durum enfeksiyona neden olur. Enfeksiyona neden olması ise, kuşların göz çevresi, tüylerinde ve derilerinin yüzeylerinde mantar oluşumuna neden olur.

Genellikle kuşların bağışıklık sisteminin düşmesi ile ortaya çıkan bu hastalık, ilerlerse birçok organa ve sisteme sıçrayabilir. Özellikle yavru kuşlarda sıklıkla görülen mantar hastalığının sebepleri nelerdir? Gelin birlikte öğrenelim…

Kuşlarda Mantar Hastalığı Oluşumunun Sebepleri Nelerdir?

Mantar hastalığının en önemli sebebi hijyen eksikliğidir. Sevimli dostlarımızın kafeslerinin ve kafesin içindeki malzemelerin sık sık temizlenmesi gerekmektedir. Özellikle, kuş yemi ve su kaplarının temizliği bir hayli önemlidir. Kuşlarınızın hastalanmasını istemiyorsanız, yem ve su kaplarını her gün yıkamanız gerekmektedir.

Mantar, oldukça bulaşıcı bir hastalıktır. Eğer kuş kafesi içinde birden fazla kuş besliyorsanız ve bir kuşunuzda mantar olduğunu fark ettiyseniz diğer kuşu kafesten hemen almalısınız. Aksi takdirde  , bu hastalık diğer kuşa da çok hızlı bir şekilde bulaşacaktır. Mantar hastalığı fark edildikten sonra kafes sık sık dezenfekte edilmelidir. Çünkü hastalığın tekrar yayılma olasılığı vardır.

Mantar hastalığının, yetersiz temizlik şartları dışında birçok sebebi vardır. Bunları sıralayacak olursak;

  • Kuşlarda oluşan stres ve travma durumlarında,
  • Yetersiz A vitamini alımında,
  • Yanlış ya da uzun süreli antibiyotik kullanımında,
  • Kafesin sigara dumanının oldukça fazla olduğu yerde bulunması,
  • Kuşların yanlış ve bilinçsizce beslenmesi,
  • Virüsler ve kuşların kursağının geç boşalması gibi etkenler mantar hastalığının diğer nedenleridir.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Papağanlar İçin Sebzeler

Kuşlarda Mantar Hastalığı Olduğunu Nasıl Anlarız?

Kuşlarda Mantar Hastalığı

Birçok belirtisi olan mantar hastalığının en yaygın belirtisi, tüylerde bölgesel dökülme ve derinin yapısının değişmesidir. Mantar hastalığı olan kuşların derisi, süngere benzeyen bir forma dönüşür. Tüyleri ise insanlardaki saçkıran hastalığının görüntüsüne benzer. Ancak, kuşların oldukça sık ve gür tüyleri olduğu için ilk bakışta bu belirtileri görmeniz zor olabilir. Bu nedenle, kuşunuzu belirli aralıklarla elinize alıp tüy aralarını ve göz çevresini kontrol etmeniz gerekmektedir.

Kuşlarda mantar hastalığı olası belirtileri aşağıdaki gibidir;

  • Kuşların sürekli derilerini kaşıması,
  • Deride kalınlaşma,
  • Yemek yememe, kusma, iştahsızlık,
  • Sürekli uyuma, halsizlik, hareketlerde yavaşlık,
  • Gagada ve gaganın çevresinde beyaz lekelerin oluşması,
  • Gaga çevresinin her zamankinden farklı kokması mantar hastalığının diğer belirtilerindendir.

Sevimli dostunuzda bu belirtilerden bir tanesi bile varsa, uzman bir veteriner hekime götürmenizi tavsiye ederiz. Çünkü mantar hastalığı oldukça hızlı yayılan bir hastalıktır.

Kuşlarda Mantar Hastalığı Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Oldukça bulaşıcı olan mantar hastalığı, kuşların yaşam kalitesini düşüren bir hastalıktır. Hatta belirtileri zamanında saptanmazsa ve tedaviye başlanmazsa sevimli dostunuzu kaybedebilirsiniz. Bu nedenle, hem kuşunuzun yaşadığı alanı çok temiz tutmalı, hem de rutin kontrollerini aksatmamalısınız.

Kuşunuzun derisinde, tüylerinde herhangi bir değişikli görüyorsanız zaman kaybetmeden veterinere gitmeniz gerekmektedir. Uzman bir veteriner hekim tarafından verilen tedavi yöntemine uymalısınız.

Mantar tedavisinde korkulacak bir şey yoktur. Yalnızca sabır ve özveri ister. Çünkü her an yeniden tekrarlayabilen bir hastalıktır. Genellikle, önce mantarın oluştuğu yer iyice temizlenir. Mantarın olan deri ölü bir deridir. Bu ölü deriyi almak için de steril bir kulak çubuğu kullanılabilir. Ölü deri gittiğinde, sağlıklı deri gözükecektir. Ancak bu durum mantar hastalığının devam etmeyeceği anlamına gelmez.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kakadu Papağanı Hakkında Önemli Bilgiler

Kuşlarda mantar hastalığı için veterinerinizin verdiği pomat, jel ya da kremleri kullanmanız gerekmektedir. Krem tedavisi 4-7 gün arasında sürebilir. Bu süre geçtikten sonra herhangi bir gelişme yoksa uzman veteriner hekimin tavsiyesiyle krem tedavisine biraz daha devam edebilirsiniz. Tedavinin işe yaradığını, zamanla sevimli dostunuzun tüylerinin çıktığını ve derisinin süngerimsi yapısının kaybolduğu zaman anlayabilirsiniz.

Unutmayın ki, sevimli dostlarımız konuşamaz ve haliyle bize derdini anlatamaz. Bu nedenle onlara oldukça ilgili ve özverili olmalıyız. Kuşlarımızın sadece kafesini değil, bedenini, yemek yediği, su içtiği kabı hatta kafesinin olduğu odayı bile temiz tutmalıyız. Mantar hastalığının uzun ve yorucu tedavisini kuşlarımıza yaşatmaktansa, olmamaları için elimizden gelen her şeyi yapmalıyız.

Kuşunuzun sağlıklı olmasını sağlamak adına, kuş sağlık ve bakım ürünleri edinmeyi unutmayın!

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.