Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Mojave Spotted (Mojave Desert Cat) Kedi Irkı Özellikleri ve Bakımı

Abone Ol 
Mojave Spotted (Mojave Desert Cat) Kedi Irkı Özellikleri ve Bakımı
716.33₺

406.45₺

Pro Plan Delicate Kuzu Etli Yetişkin Seçici Kedi Maması 1,5 kg

Ürünü İncele
650.00₺

575.55₺

Kıtır Tavuklu Yetişkin Kuru Kedi Maması 15 kg

Ürünü İncele
4905.00₺

2745.55₺

N&D Tahılsız Tavuklu ve Narlı Kısırlaştırılmış Kedi Maması 10 kg

Ürünü İncele
2090.41₺

1703.78₺

Pro Plan Adult Tavuklu Yetişkin Kedi Maması 10 kg

Ürünü İncele

Mojave Spotted kedileri egzotik görünüme sahip olan iri ve güçlü bir cinstir. Mojave Desert Cat olarak da bilinen bu kediler, bağımsız yönleri ve avcılıkları ile öne çıkan ırklar arasında yer alır. Mojave Spotted kedi özellikleri hakkında detayları inceleyim.

Mojave Spotted

Mojave Spotted Kedi Karakter Özellikleri

Bu kediler bağımsız bir karaktere sahiptir. Özellikle de diğer kediler ile anlaşma konusunda oldukça problem yaşayan bu cins, kendi alanlarına başka kedilerin ya da farklı evcil hayvanların girmesinden hiç hoşlanmaz. Ayrıca evde kendi başına gezmeyi, özgürce hareket etmeyi de çok sever. Bu kediler severken pek sıkıştırmaya gelmeyen türdendir.

Bağımsız karakterleri nedeniyle siz evde yokmuşsunuz gibi davranabilecek olan Mojave Spotted kedileri özellikle de dışarı çıkma isteği nedeniyle sahipleriyle ters düşebilir. Sürekli ev içinde yaşamaya pek uygun olmayan bu kedileri dışarı çıkarıp gezdirmeniz, bahçenizde vakit geçirmesine izin vermeniz gereklidir. Yine de Mojave Desert Cat tasma ile gezmeye çıkarılamayacak cinslerden biridir.

Avcı karakterleri onların hareketli yapıları ile birleştiği zaman bu kediler önlerine çıkan sinekleri, böcekleri ya da karşılarına çıkan haşereleri yakalamaktan keyif alır. Başarılı birer avcı olan Mojave Desert Cat cinsi özellikle de yakalama ve kovalama oyunlarını çok sever. Bu kediler evde bir sinek, böcek ya da haşere görürse onu yakalayana kadar rahat etmeyecek kadar inatçı bir avcı karaktere sahiptir.

Oyun oynamaktan pek keyif almayan bu ırk kendi istedikleri şeyleri yapmayı sever. Örneğin o günü yatarak geçirmek isteyebilir, dışarı çıkıp böcek yakalamak isteyebilir, evde kalıp yaramazlık yapmak bile istemeleri olasıdır. Bu cins kendi isteklerine göre hareket etmeyi seven bağımsız ve özgür ruhlu kedilerdir. Bu sebeple de kedinizi kısıtlamamanız, sürekli sıkıştırmamanız ve onun alanına karşı saygılı olmanız gerekir.

Aşırı ilgi beklentisinde olmayan Mojave Desert Cat cinsi iyi bir şey yaptığında takdir edilmek ister. Örneğin bir böcek yakalayıp size getirdiği zaman bu onun takdir bekleme şekli olabilir. Onu geri çevirmemeniz, hediyesini kibar şekilde kabul edip onu ödüllendirmeniz gereklidir. Bu kediler sahiplerine karşı saygılı olsa da bazı atik yanları onların sakarlıklar yapmasına neden olabilir. Bu sebeple onun ufak yaramazlıklarını da görmezden gelmeniz gerekir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kedilerde Horner Sendromu Nedir?

Mojave Spotted Kedi Tarihçesi

1980 yılında Güney Kaliforniya’da keşfedilen Mojave Desert Cat ırkı, vahşi kedilerin çiftleşmek ve zorlu çöl hayatından korunmak için girdikleri tünellerde keşfedilmiştir. Bu kediler her ne kadar yakın dönemde fark edilmiş bir ırk olsalar bile kökenlerinin daha eski olduğu düşünülmektedir. Doğal bir üreme izleyen Mojave Spotted kedilerinin tam olarak evcilleştirilmesi 90’lı yıllardan sonra olmuştur ve hala bağımsız, avcı kimliklerini korumaktadır. Bu kedilerin farklı renklerde ve görünümlerde olmasının temel nedeni ise doğal üreme yolu izlemiş ve farklı ırklar ile de çiftleşerek ortaya çıkmış olmasıdır.

Mojave Spotted Kedi Fiziksel Özellikleri

Büyük boyutlara sahip olan Mojave Spotted kedileri kısa tüylere sahiptir. Bu kedilerin kürk rengi kestane, altın kahve, gümüş mavi ve kömür renginde olabilir. Kafaları öne doğru incelen yuvarlak hatlara sahip bir yapıdadır. Özellikle de bıyıklarının çıktığı bölge çıkıntılıdır ve oval şeklinde, yatık ve birbirinden uzak bir konuma sahiptir. Kulakları büyük ve uçları da yuvarlaktır.

Kaslı ve ince bacaklara sahip olan bu kedilerin büyük ve geniş yapıya sahip patileri vardır. Ayaklarının her birinden fazladan parmak bulunabilen bu kedilerin kuyrukları ise orta uzunluktadır. Kısa ve parlak tüyler içeren Mojave Spotted kedilerinin bakım ihtiyacı oldukça azdır. Ayrıca güçlü ve kaslı yapıya sahip olan bu kedilerin erkekleri dişilerinden daha iri bir yapıya sahiptir.

Mojave Spotted Kedi Bakımı

Doğal ortamda yaşamaya alışkın olan Mojave Spotted kedileri, yoğun bir bakıma gerek duymaz. Kısa tüyleri çok az bakım gerektirir ve bu kedilerin tüylerini haftada bir taramanız bile tüy bakımı için yeterli olacaktır. Ayrıca nadir dökülen tüyleri doğal olarak mevsimsel geçişlerde yoğun şekilde dökülebilir. Bu durum her kedide görülmektedir. Mevsim geçişlerinde kedinizin tüylerinin yoğun şekilde döküldüğünü gördüğünüz zaman tarama sıklığını artırmanız önerilir. Kediler için özel olarak üretilen fırça ve tarak gibi ürünler tercih ederek, kedinizin tüy bakımını en iyi şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Kaliteli kedi fırça ve tarak modelleri için online petshop mağazamızı ziyaret edebilirsiniz.

Kedinizin sağlığı için çok nadir banyo yaptırmanız, gerekli olmadıkça kedinizi banyoya sokmamanız önerilir. Ayrıca kedinizin tüm vücudunu ve kafasını nemli ve temiz bir bez ile düzenli şekilde silebilirsiniz. Banyo sırasında ise kedinizin yüz ve kafa bölgesine su gelmemesine dikkat etmeniz önerilir. Kedinizin kulağına, ağzına ya da burnuna su kaçmaması için sırtını ve boynundan aşağısını yıkamanız tavsiye edilmektedir. Banyo sırasında kediler için geliştirilmiş kedi şampuanı kullanmanız önemli bir detaydır. Kedi banyo ve temizlik ürünlerini keşfetmek için TIKLAYINIZ!

Kedinizin yüz bölgesini ve göz çevresini nemli ve temiz bez ile silerek etkili temizlik sağlayabilirsiniz. Ayrıca kulakların içinin ve çevresinin temizliği için de aynı yöntemi uygulayabilirsiniz. Kulak kirlerinin iyi şekilde temizlenmesi için özel solüsyonları kullanabilir, gerekli olursa göz için de göz damlalarını tercih edebilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Ankara Kedisi, Karakteri ve Özellikleri Nelerdir?

Kedinizin tırnaklarını uzadıkça kesmeniz hem onun rahat etmesini sağlar hem de tırnaklarının etrafa, diğer hayvanlara ya da evdeki bireylere zarar vermesini önleyebilirsiniz. Ayrıca kedinizin dişlerini de düzenli şekilde fırçalamanız onu farklı diş problemlerinden koruyabilir. Özellikle de tartar ve plak oluşumu, düzenli fırçalama ile kolaylıkla giderilebilmektedir.

Kedinizin bakımı konusunda dikkat etmeniz gereken bir diğer önemli nokta ise onun eşyalarının temizliğidir. Kedi kum kabındaki kumu maksimum haftada bir kez olacak şekilde değiştirmeniz, kum kabını da yıkamanız önerilir. Ayrıca mama ve su kaplarını günlük şekilde yıkamanız, kedinizin yatağı ve oyuncaklarını da iki haftada bir olacak şekilde temizlemeniz gerekebilir. Eğer kedinizin sürekli ısırdığı ya da ağzına aldığı oyuncakları varsa bunları günlük olarak temizlemeniz onun için daha sağlıklı olacaktır.

Mojave Spotted Kedilerinin Çocuklar ve Hayvanlar ile İletişimi

Başka kediler ile geçinme konusunda son derece başarısız olan Mojave Spotted kedileri kendi alanlarında başka kedileri istemez, onlara karışılmasından hoşlanmaz ve eşyalarını paylaşmayı sevmez. Bu nedenle de diğer kediler ile birlikte yaşamak Mojave Desert Cat ırkı için kötü bir durumdur ve onların sinirlenmesine yol açabilir.

Kedinizi diğer kedilerle ya da farklı evcil hayvanlar ile doğru şekilde ve erken yavruluk döneminde tanıştırmanız onun diğer hayvanlar ile iyi şekilde anlaşmasını sağlayabilir. Bu yüzden de kedinizi yavruluk döneminde birlikte yaşayacağı diğer kedi ya da evcil hayvan ile onu sinirlendirmeden tanıştırırsanız aralarında güzel bir dostluk gelişmesi bile mümkün olabilir.

Çocuklar ile iyi anlaşabilen Mojave Desert Cat cinsi sürekli sevilmeyi ve sıkıştırılmayı pek sevmeyen kedilerdir. Bu sebeple de Mojave Spotted kedilerinin sürekli olarak kucakta olmaması, bir oyuna zorlanmaması ya da sürekli olarak ellenmemesi en doğrusudur. Çocuklarınız Mojave Desert Cat ile keyifli vakit geçirebilir ancak onları bunaltmadığı sürece güzel bir ilişkiye sahip olabilecekleri unutulmamalıdır.

Mojave Spotted Kedilerinde Beslenme

Bu kediler de her kedide olduğu gibi kilo alma eğilimi gösterebilir. Bu nedenle de günlük aktifliklerine uygun mamaları seçmeniz önemlidir. Kimi Mojave Spotted kedileri son derece aktif ve enerjik iken kimileri ise gün boyu yatmaktan hoşlanabilir. Eğer kediniz aktif ve enerji dolu bir kedi ise onun mamasının protein ağırlıklı ve yüksek enerji olması önemlidir. Eğer kediniz pek aktif değilse bu durumda yüksek kalorili mamalar ile beslenirse obezite sorunu yaşayabilir. Bu sebeple de kedinize tahıl içeriği az ya da hiç olmayan mamaları verebilir, onun aktifliğine uygun mamaları tercih edebilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kedilere İsim Önerisi

Bu kedilerin erken dönemde kısırlaştırılması onların sağlıkları için daha iyi olacaktır çünkü pek çok üreme sorununa yatkın kedilerdir. Eğer kedinizi kısırlaştırırsanız buna uygun mamaları seçmeniz son derece önemlidir. Hem kedinizin sağlığı hem de kilo kontrolü açısından kısırlaştırılmış kedilere uygun mamaları tercih edebilirsiniz.

Mojave Spotted kedinizin tüylerinin canlılığını korumasını istiyorsanız mamaların içeriğinde Omega 3 ve Omega 6 yağ asitlerinin yer almasına dikkat etmeniz gerekir. Bu yağ asitleri kedilerin tüy sağlığını destekler ve canlı görünüme sahip parlak tüylerinin olmasını sağlar.

Her kedinin beslenme ihtiyacı birbirinden farklı olabilir. Eğer kedinizin çeşitli sağlık sorunlarına yatkınlığı varsa buna uygun mamalar seçebilirsiniz, kedinizin günlük aktifliğini mama seçiminde göz önünde bulundurabilirsiniz, onun seveceği içerikleri tercih edebilirsiniz. Bunu yaparken veteriner desteği almanız onun beslenme programının sağlıklı olması için son derece önemlidir.

Besleyici ve kaliteli kedi maması çeşitleri için online pet shop mağazamıza göz atabilirsiniz!

Mojave Spotted Kedileri Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Eşsiz görünümleri ile ilgi çeken Mojave Spotted kedileri hakkında merak edilen sorular nelerdir?

Mojave Spotted Kedilerinin Yatkın Olduğu Hastalıklar Nelerdir?

Bu kediler özellikle de üreme problemlerine sahip olabilir. Bu sebeple de hem dişi hem de erkek Mojave Spotted kedilerinin üremesinde görülebilecek olan sorunların erken tespiti için veteriner kontrollerinin düzenli olması önemlidir. Eğer kedinizi kısırlaştırırsanız bu tip üreme sorunlarının ve üreme organlarında meydana gelebilecek problemlerin görülme olasılığını da azaltabilirsiniz.

Mojave Spotted kedilerinde parmaklarda meydana gelen anomali de yaygın bir sağlık problemidir. Bu sorun kedilerde farklı şekillerde kendini gösterebilir. Parmak şekillerinde meydana gelen bozukluk bunlar arasında en yaygın olanıdır. Eğer kedinizin kontrollerini düzenli sağlarsanız onun bu tip rahatsızlıklara sahip olması durumunun da önceden fark edilmesini sağlayabilirsiniz.

Mojave Spotted Kedileri Kaç Yıl Yaşar?

Ortalama 15 yıl ömre sahip olan Mojave Spotted kedileri düzenli bakım, temizlik ve sağlık kontrolleri ile 20 yıldan daha uzun süre bile yaşayabilir. Bu kedilerin sizinle uzun ve sağlıklı bir yaşama sahip olması için onun temizliğini düzenli şekilde yapmanız, bakımını sağlamanız ve kedinizi iyi besleyerek kontrollerinin de düzenli olmasını sağlamanız gerekir.

Mojave Spotted Kedilerinin Farklı Bir İsmi Var Mı?

Bu kediler Mojave Desert Cat olarak da bilinirler. Zorlu çöl koşullarında yaşayan bu kedilerin Mojave Çöl Kedisi adını alması oldukça normaldir. Yaşadıkları bölgedeki zorlu koşullara ayak uyduran güçlü, vahşi ve bağımsız hayvanlardan biri olarak kendilerini ortaya koymuşlardır.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.